Ko zeli da tera DB2 u sadejstvu sa websphere/javom, interesuju ga surove performanse i ne pita za cenu kupice IBM-ove mejnfrejmove. Sve ostalo je na strani x86 arhitekture - zato i 85% posto svih superkompjutera koristi intel/amd CPU-ove.
Vezano za Sun i ZFS - koliko sam citao neko je tuzio Sun jer je koristio neke patente u ZFSu, zbog toga je Apple i odustao od ZFSa u Mac OS X. BTRFS, opet koliko sam citao, ima i vise mogucnosti/prednosti od ZFSa.
Oracle moze da konkurise IBMu samo ako ima istu ponudu: softeware+hardware paket kao sto i IBM daje.
Zalosno ali istinito. Sve velike IT kompanije poseduju bateriju softverskih patenata te se odrzava 'ravnoteza straha' - tuzis li ti mene, tuzicu i ja tebe. Taj US zakon je toliko pogresan da ne postoje dovoljno birane reci kojim bi to moglo da se opise, a kao sto se vidi sluzi za zastitu velikih americkih IT kompanija. Prakticno je nemoguce da se pojavi neka nova softverska firma i probije u prve redove a pri tom ne naleti na desetine tuzbi za krsenje softverskih patenata.
isto je i sa h.264 - svako u industriji (najvece kompanije) ima po deo patenata vezan za h.264… kazu da je nemoguce napraviti codec a da se ne naleti na neki patent. i ovo sto je Google zamislio sa WebM/V8 pre ili kasnije ce neko da ih tuzi zbog toga (isto kao i sada Oracle za Javu).
Ista stvar je i sa ZFS.
Ne kapiram ni ja sta tebi nije jasno u cinjenici da bi svet racunara izgledao mnogo bolje (a i apple bi sigurno bio mnogo bogatiji) da prodaju operativni sistem a ne software/hardware kombo. Ni MS ne bi posedovao monopol koji danas poseduje i imali bi dva siroko rasprostranjena OS-a 'za po kuci'.
milion puta je vec receno do sada: da kompanije nisu dobrotvorne organizacije i da im je cilj profit

stoji apsolutno sve sto si rekao, korisnicima i svima bi bilo bolje da Apple tako postupi (da Mac OS X na svaki PC) ali jedino njima i njihovim shareholderima ne bi bilo bolje matematika je jasna, ovako zaradjuju vise.
Zar nije cilj svake kompanije da se siri na trzistu? OSX aka Apple stagnira vec godinama unazad (posle izvesnog pomaka u doba pojave nesretne Viste) i ne vidim kako bi to stanje moglo da se menja u korist Apple-a.
Apple drzi mislim 80% trzista laptopova koji kostaju iznad 1000$ - trzista koje je najprofitabilnije. slicno je i sa desktop masinama. ubjaju se od para - mislim da su jedina kompanija koja nema dugovanja i ima u kesu preko 20 milijardi $!
Zaista mi nije jasno zasto trazis opravdanje za politiku Apple-a koja ce ih uvek drzati zakucane na tih 5% globalnog trzista racunara.
ne trazim opravdanje, samo iznosim cinjenice zasto je to tako i zasto Apple ni ne zeli to da promeni. Sire se na druge strane: iOS i eventualno gaming. Mac ostaje tu gde jeste: drzi 80% najprofitabilnijeg dela trzista.
Ja sam prvi koji bi zeleo da nigde nema onog skrndelja Windowsa vec da je svuda Mac OS X (npr.) ali realno to nema sanse da se desi jer je Appleu profit na prvom mestu
Obrati paznju da ne pricam o mobilnim telefonima i mp3 plejerima, gledam iskljucivo personalne racunare.
kao sto rekoh, Mac ostaje gde jeste a sire se na mobilnom i tablet planu
pre tri/cetiri godine sam napravio tabelu nalik ovoj u attachu, tada su se uglavnom svi smejali i bili u fazonu: sta lupetas
a danas polako sve to postaje realnost... Desktop racunari ce ostato samo developerima i to ne vidim neki prostor za dalji rast, sa druge strane terminali za konzumiranje sadrzaja ima da naprave boom!
---
vezano za grafik - u isti kos trpam sve sto nije software jer si rekao da zaradjuju od non-hardwarea 2/3 a nije tako, svega je 1/4 profita od non-hardwarea.
U stvari, ako izuzmemo GUI, launchd, XNU kernel i pominjane GCD/OpenCL prakticno sve ostale komponente se standardno nalaze i na linux/BSD masinama i nalazile su se tamo pre nego je postojao OS X.
vraca tako sto objavi kod za sve pobrojane stvari na
http://www.opensource.apple.com/
u pravu si za CUPS, ne bi dobio nista.
za sve pobrojano (samba, freeradius, apache, php, ruby, python, perl, openssh, bash, tcsh...) postoje dve varijante:
1. Microsoftova - da pises property standard za sve
vec postojece stvari (ili da uzmes postojece pa pokvaris tako da samo tvoje resenje radi npr. M$ Java...) - varijanta koja apsolutno odvaja Microsoft od Applea!!!
2. da uzmes open standarde i implementiras ih u OS i ne kvaris ih
Apple je na sve sto si pobrojao dodao i svoje (NeXTove

) CoreGraphics, Animation, Sound, Quartz… spisak je stavise ogroman

sve ove Apple-only stvari zajedno odvajaju Mac OS X od bilo kog drugog OSa. Mahom je uzeo stvari gde nema sta dodatno da se filozofira i inovira, tamo gde ima prostora da se inovira su upravo ove Cocoa bibliotke.
Evo primera:
negde sam kacio link vezano za Quartz, odnosno Aqua interface: zasto Apple nije uzeo postojeci UNIX X Windows vec je napravio svoj Quartz od nule. Glavni programer Quartza (Paquette Mike, mpaque na slashdot.org) kaze da su prvo razmatrali mogucnost da uzmu X za osnovu ali da su shvatili da bi morali toliko toga da promene da im se na kraju vise isplati da pisu sve od nule da bi implemntirali sve stvari koje su zeleli u svoj kompozitni desktop.
cek, sad cu iskopam link na slashdotcom…
http://developers.slashdot.org/comments.pl?sid=75257&cid=6734612
dakle Apple je gledao da iskoristi postojece standarde (kod) tamo gde je mogao i gde je imalo smisla a tamo gde je imalo smisla je inovirao (doduse Quartz mislim da nije opensource

) btw isto stvar vazi i za high-speed FireWire o kojem smo vec pricali - nije postojao standard, napravili su ga
Mac ne pravi Apple, pravi ga niz tajvanskih firmi u kineskim fabrikama po istoj ceni i od istih delova od kojih sklapaju i PC računare za HP, Dell i ostale. Sa koliko Mac-ova u nizu si imao problem i još uvek tvrdiš da dobijaš kvalitetan proizvod? Visoka cena ne čini proizvod magično dobrim, mada očigledno daje ljudima iluziju kvaliteta.
Svi ti problemi su posledica ili losih komponenti ili loseg dizajna, pre svega hladjena.
Ono sto je kvalitetno je da se npr. MacBook iz 2006 jos uvek nije raspao iako se svaki dan koristi min. 10 sati! stavise, u odlicnoj je formi

Kvalitet je veliki multitouch trackpad koji sam po sebi, po meni, vredi dve kile zlata

Kvalitet je Mac OS X koji nema cenu.
Apple je svestan da ako hoće da zadrži sadašnji momenat rasta moraće da u neko vreme ozbiljno pokuša da gurne jače na tržištu računara, ali stvar je u tome što se Apple još uvek nada da će uspeti da izvede istu foru kao sa iPhonom i umesto da pokuša da svoj proizvod progura u mase prihvatljivijom cenom, oni će pokušati da stvore famu oko njih i proguraju ih po sadašnjim cenama. Takvi raniji pokušaji do sada su uglavnom propadali i ne verujem ni da će se u budućnosti nešto tu značajnije promeniti. Izdavanje Mac licenci (ali će apple i dalje prodavati i svoje Mac-ove) je najverovatniji put kojim će Apple na kraju poći.
kao sto si lepo rekao: "Današnja moć M$-a je ostala kao rep iz tog vremena, ali i dinosaurusi su bili ogromni, pa su opet izumrli." tako ce uskoro i PC racunari kakve imamo i poznajemo postati dinosaurusi. Koristice ih datacentri

i content creatori za terminal like korisnike. To je iPad i tu se Apple dalje siri stim sto uz hardware prodaje i servis (iTunes, AppStore za iPod, iPhone, iPad i iTV)