Commodore je i inace pravio kucne racunare sa custom cipovima (uvek 3 komada - grafika, zvuk i U/I), takav je bio c64, takva je bila amiga.
Btw. sto se tice memory protection mehanizma koji prvi 16-bitni kucni racunari nisu imali glavni krivac je cena; motorola 68000 nema u sebi MMU, motorola 68020 ima ali je i mnogo skuplja. Sun je to napr. resio tako sto su razvili sopstveni MMU i uparili ga sa motorolom 68000 (pre pojave 68020), ali i to je bilo preskupo za tadasnje kucne racunare.
Na kraju kad pogledas: Mac ispada tu najlosiji(1985.) - sa tehnicke starne i Jay i Shiraz su razbili Wozniaka i ekipu
![]()
Atari ST ima svoj MMU (custom) chip tako da je 1985. mogao da ima i zastitu memorije i vertualnu memoriju ali je software za ovo dosao tek godinama kasnije. Zastita memorije 1993. a Outside (virt. mem.)... ne secam se![]()
Wozniak u to vreme vec nije bio u Apple-u i ne znam da li uopste ima bilo kakve veze sa pravljenjem Lise i Macintosha. Posvetio se zavrsenju faxa a zatim je batalio projektovanje racunara i okrenuo se stvarima koje su ga vise interesovale. A sto i ne bi, dotle je vec bio multimilioner![]()
Guglao sam i izgleda da je u ST-u MMU sluzio za razresivanje zahteva izmedju CPU-a, video memorije, DMA zahteva koje salju periferije i sl. Dakle prilicno 'primitivni' oblik MMU-a, ni traga ni glasa podrsci za upravljanje virtuelnom memorijom i memory protection mehanizmima.
Za to je trebalo sacekati motorulu 68020 (ili 68010 + motorolin MMU), ili kao Sun napraviti MMU koji sve ovo podrzava.
btw imam jednu rezervnu ULA - originalna ULA je gorela u nasem spectrumu i mislili smo da joj nema spasa pa smo zato narucili novu. Ali i pored "opekotina" (izgorela je plastika!) ispalo je da je samo napanje crklo i da je ULA prezivela! :d
Da, to je neobično, ali TI stalno braniš jednu "piece-of-crap" kompaniju, a drugu istu takvu stalno napadaš.
da li je Apple ubijao konkurenciju na goreopisani nacin, nije. Apple nikada nije svoj sistem ni (pro)davao* drugima pa onda unistavao konkurenciju zahvaljujuci monopolskoj poziciji. Ovo se nikada ni nece desite jer sami kontrolisu svoju platformu, od pocetka do kraja i lepo kazu: kome se ne svidjaju nasa pravila, neka nas zaobidje.
meni samo nije jasno zasto ih ne zaobidjete ako vam se ne svidja Apple, ja Microsoft nisam mogao da zaobidjen i zato imam onakav avatar kakav imam
*osim onog kratkog izlita od godinu dana...
koje svabe? znam da je bio EFiX USB dongle za instalaciju vanila Mac OS Xa... i secam se da su kanadjani pokusali da prodaju PC sa Mac OS Xom ali nisam cuo da su i nemci pokusali to isto.
jesu presli broj prodatih primeraka (zajedno motorola, samsung, htc...) iOSa, i naravno, to je bilo jasno oduvek kao dan da ce se jednom desiti. isto tako je jasno da Google primenjuje iste nepopularne mere (remote uklanjanje aplikacija) kao i Apple, mora to da radi ako misli da mu se platforma ne pretvori u ******* kao sto je Windows.Google pravi Android, a ostali prave hw i pregazili su Apple za samo godinu dana:
http://www.engadget.com/2010/08/12/gartner-and-idc-agree-the-android-invasions-accelerating-aroun/
Apple i sa daleko manje prodatih racunara zaradjuje vise od HPa, Della (stavi ovde ime bilo koje hardware-only kompanije).
Jel ovde racunas prodaju racunara ili gledas ukupnu zaradu apple-a koja se, par godina unazad, uglavnom bazira na prodaji mp3 plejera i telefona?
Postoji "Apple way" i "right way". "Apple way" je "right way" uz gomilu ogranicenja. Ko to moze da shvati i pristane na ogranicenja nema problema sa Apple proizvodima. Oni koji na to ne mogu da pristanu, i ne koriste Apple hw&sw.
neka konkurencija lepo sedne i napravi svoj OS i to je to (eno, HP je prvi skapirao da je to pravi i jedini put da se izdvoje iz mase Wintel konkurencije...)
Jel ovde racunas prodaju racunara ili gledas ukupnu zaradu apple-a koja se, par godina unazad, uglavnom bazira na prodaji mp3 plejera i telefona?
znam da IBM ima veci profit ali IBM uopste i ne prodaje desktop ili laptop racunare... odavno je video da nema sta da trazi (aka / nema zarade) na Wintel trzistu koje je i sam kreirao.Btw. veci profit od Apple-a ima napr. IBM
ne, dejane, ne mislim to. Mislim kako je Apple, odnosno Steve Jobs, razvijao NeXT i NeXTSTEP API 10 godina i kako se to pretocilo u Mac OS X.Mislis kao sto je Apple "seo" i uzeo "svoj" BSD![]()
Poenta je da uzima ono najbolje, popravlja i unapredjuje sta moze i to objavljuje pod ili BSD ili Apach ili Sun licencom - dakle svi imaju koristi od toga (osim Microsofta koji taj kod ne moze da uzme) - isto kao sto i Apple uzima Sunovu tehnologiju...
A evo i podataka za profit Microsofta - 19 milijardi dolara i Google-a - 10 milijardi.
Nisam imao pojma da Google pravi ovoliki profit.....neverovatno. To je 4x vise nego HP, 3x vise nego Apple, 2.5x vise nego IBM.
BSD licenca je takva da objavljivanje izmena u kodu nije obavezno
isto tako je jasno da Google primenjuje iste nepopularne mere (remote uklanjanje aplikacija) kao i Apple, mora to da radi ako misli da mu se platforma ne pretvori u ******* kao sto je Windows.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari