Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

@madamov & MAD_MuzzY:
Upsss.. vidi radi.. kada sam pre testirao nesto nije hteo da obavestava.

Commodore je i inace pravio kucne racunare sa custom cipovima (uvek 3 komada - grafika, zvuk i U/I), takav je bio c64, takva je bila amiga.

pa... C64 i Atari ST su pravili isti ljudi (vec spominjani Shiraz Shivji koji je kasnije, opet sa ekipom nakon pravljenja TTa, presao u Cirkus Logic :D da bi medju prvima stancovali ultra jeftine graficke karte sa Win. akceleracijom)

sa druge strane, Atari 400/800XL i Amigu 1000 su pravili isti ljudi sa Jay Miner na celu :)

u sustini svi ti kucni racunari su bili puni "custom" chipova: Chuck Peddle-ov SID u C64, Jay-ov ANTIC u 400XLu... i Atari ST je imao bar tri custom chipa (Glue, Shifter, DMA...) ali Amiga je bila daleko hardwerski naprednija (doduse, i razvijali su je tri godine).

Na kraju kad pogledas: Mac ispada tu najlosiji :D (1985.) - sa tehnicke starne i Jay i Shiraz su razbili Wozniaka i ekipu :D

Btw. sto se tice memory protection mehanizma koji prvi 16-bitni kucni racunari nisu imali glavni krivac je cena; motorola 68000 nema u sebi MMU, motorola 68020 ima ali je i mnogo skuplja. Sun je to napr. resio tako sto su razvili sopstveni MMU i uparili ga sa motorolom 68000 (pre pojave 68020), ali i to je bilo preskupo za tadasnje kucne racunare.

Atari ST ima svoj MMU (custom) chip tako da je 1985. mogao da ima i zastitu memorije i vertualnu memoriju ali je software za ovo dosao tek godinama kasnije. Zastita memorije 1993. a Outside (virt. mem.)... ne secam se :)

Na kraju kad pogledas: Mac ispada tu najlosiji :D (1985.) - sa tehnicke starne i Jay i Shiraz su razbili Wozniaka i ekipu :D

Wozniak u to vreme vec nije bio u Apple-u i ne znam da li uopste ima bilo kakve veze sa pravljenjem Lise i Macintosha. Posvetio se zavrsenju faxa a zatim je batalio projektovanje racunara i okrenuo se stvarima koje su ga vise interesovale. A sto i ne bi, dotle je vec bio multimilioner :)

Atari ST ima svoj MMU (custom) chip tako da je 1985. mogao da ima i zastitu memorije i vertualnu memoriju ali je software za ovo dosao tek godinama kasnije. Zastita memorije 1993. a Outside (virt. mem.)... ne secam se :)

Guglao sam i izgleda da je u ST-u MMU sluzio za razresivanje zahteva izmedju CPU-a, video memorije, DMA zahteva koje salju periferije i sl. Dakle prilicno 'primitivni' oblik MMU-a, ni traga ni glasa podrsci za upravljanje virtuelnom memorijom i memory protection mehanizmima.

Za to je trebalo sacekati motorulu 68020 (ili 68010 + motorolin MMU), ili kao Sun napraviti MMU koji sve ovo podrzava.

U principu, u trenutku kada su amiga/atari/mac dobilli 68020 moglo je da se u njihove OS-eve ugradi to sto si naveo. Koji su to modeli, koje su godine u pitanju, pojma nemam.

Btw. sto se tice custom cipova i kucnih racunara ispade da je jedino ZX Spectrum imao samo jedan cip (ozloglasena ULA) gde je bilo natrpano bukvalno sve. Zato je i kostao onoliko koliko je kosta :)

Poslednja izmena:
Wozniak u to vreme vec nije bio u Apple-u i ne znam da li uopste ima bilo kakve veze sa pravljenjem Lise i Macintosha. Posvetio se zavrsenju faxa a zatim je batalio projektovanje racunara i okrenuo se stvarima koje su ga vise interesovale. A sto i ne bi, dotle je vec bio multimilioner :)

i to sto kazes...

Guglao sam i izgleda da je u ST-u MMU sluzio za razresivanje zahteva izmedju CPU-a, video memorije, DMA zahteva koje salju periferije i sl. Dakle prilicno 'primitivni' oblik MMU-a, ni traga ni glasa podrsci za upravljanje virtuelnom memorijom i memory protection mehanizmima.

Za to je trebalo sacekati motorulu 68020 (ili 68010 + motorolin MMU), ili kao Sun napraviti MMU koji sve ovo podrzava.

u pravu si! sad sam pogledao info od Outsidea i trazi 030... a ja sam bio ubedjen da sam ga koristio na STu ali izgleda da je to vec bio Falcon :D

btw imam jednu rezervnu ULA - originalna ULA je gorela u nasem spectrumu i mislili smo da joj nema spasa pa smo zato narucili novu. Ali i pored "opekotina" (izgorela je plastika!) ispalo je da je samo napanje crklo i da je ULA prezivela! :d

btw imam jednu rezervnu ULA - originalna ULA je gorela u nasem spectrumu i mislili smo da joj nema spasa pa smo zato narucili novu. Ali i pored "opekotina" (izgorela je plastika!) ispalo je da je samo napanje crklo i da je ULA prezivela! :d

Na mom spektrumu je ULA otisla 3 ili 4 puta posto se jadnik mnogo grejao zbog lose resene naponske stabilizacije. Pa je bilo ono - 2-3 sata rada, pa mora da se iskljuci da se ohladi, pa opet rad, pa hladjenje itd :)

Nesto kao ovaj MBP na kome sada kucam :D

Da, to je neobično, ali TI stalno braniš jednu "piece-of-crap" kompaniju, a drugu istu takvu stalno napadaš.

da li je Apple ubijao konkurenciju na goreopisani nacin, nije. Apple nikada nije svoj sistem ni (pro)davao* drugima pa onda unistavao konkurenciju zahvaljujuci monopolskoj poziciji. Ovo se nikada ni nece desite jer sami kontrolisu svoju platformu, od pocetka do kraja i lepo kazu: kome se ne svidjaju nasa pravila, neka nas zaobidje.

meni samo nije jasno zasto ih ne zaobidjete ako vam se ne svidja Apple, ja Microsoft nisam mogao da zaobidjen i zato imam onakav avatar kakav imam :D

*osim onog kratkog izlita od godinu dana...

da li je Apple ubijao konkurenciju na goreopisani nacin, nije. Apple nikada nije svoj sistem ni (pro)davao* drugima pa onda unistavao konkurenciju zahvaljujuci monopolskoj poziciji. Ovo se nikada ni nece desite jer sami kontrolisu svoju platformu, od pocetka do kraja i lepo kazu: kome se ne svidjaju nasa pravila, neka nas zaobidje.

meni samo nije jasno zasto ih ne zaobidjete ako vam se ne svidja Apple, ja Microsoft nisam mogao da zaobidjen i zato imam onakav avatar kakav imam :D

*osim onog kratkog izlita od godinu dana...

A sta bi sa onim Svabama koji prodaju hackintosh sisteme i legalno placeni te instalirani OS X?

U Nemackoj postoje specificni zakoni koji to dozvoljavaju a Apple kuka i pokusava da ih ugusi kako god stigne?

Jel i to potpada pod 'negusenje konkurencije' ? :)

koje svabe? znam da je bio EFiX USB dongle za instalaciju vanila Mac OS Xa... i secam se da su kanadjani pokusali da prodaju PC sa Mac OS Xom ali nisam cuo da su i nemci pokusali to isto.

inace ne vidim kakve to veze ima sa onim sto je Microsoft radio.

Mac OS X je Appleov i ako on to ne zeli ne mora nikome da ga daje ili dozvoljava da ga koristi kako se njemu cefne.

ja bih rekao da je to problem jer su svi navikli na Microsoftov nacin poslovanja. Apple radi isto kao i Commodore, Atari... i sve ostale firme koje su propale :D - prodaju hardware i od njega zaradjuju. Da nemaju svoj Mac OS X nikada ne bi mogli da prodaju hardware (odnosno ako bi dali svakome da instalira Mac OS X na bilo koji PC).

uostalom, od kako je Apple kupio PASemi prica se da ce imati svoje custom chipove kako bi onemogucili instalaciju Mac OS X na non-Apple hardware.

ne vidim sta je tu nelegalno.

neka konkurencija lepo sedne i napravi svoj OS i to je to (eno, HP je prvi skapirao da je to pravi i jedini put da se izdvoje iz mase Wintel konkurencije...)

Ima ona stara izreka (nisam siguran ko je prvi rekao): People who are really enthsiastic about software want to make there own hardware.

koje svabe? znam da je bio EFiX USB dongle za instalaciju vanila Mac OS Xa... i secam se da su kanadjani pokusali da prodaju PC sa Mac OS Xom ali nisam cuo da su i nemci pokusali to isto.

Evo ove Svabe - https://www.pearc.de/

Prodaju gotove hackintosh sisteme sa legalno placenim OS X a Apple pokusava da ih ugasi, iako ne krse nijedan nemacki zakon.

hehe...

kaze da po nemackom zakonu EULA pocinje da vazi kad krajnji kupac proizvod kupi a, koliko sam razumeo, PearC prodaje PC sa Mac OS Xom a posto kupac ne kupuje od Applea vec od njih - EULA ne vazi! :D

znaci Apple im ne moze nista? znam da su sahranili one kanadjane... a ni EFI-X vise nema sajt. najverovatnije su i njih zatvorili...

interesantno da nigde nisam naleteo na PearC ranije !?!

Poslednja izmena:
pa u normalnim zemljama, zakon je iznad eule kovac, moze steva ili bilo ko da stavi u eulu sta hoce

u normalnim zemljama... :D izgleda da je nemacka jedina normalna zemlja?

cemu onda sluzi EULA?

u svakom slucaju, siguran sam da ce Apple "resiti" taj problem na ovaj ili onaj nacin jer mu to fundamentalno ugrozava opstanak (gubitak Mac OS Xa). kao sto rekoh, moguce da ce buduci Macovi imati custom chipove...

Koliko razlicitih kompanija proizvodi ios uredjaje , a koliko android? U kom cenovnom rangu se krecu trenutni ios uredjaji, a u kom android?

Google pravi Android, a ostali prave hw i pregazili su Apple za samo godinu dana:
http://www.engadget.com/2010/08/12/gartner-and-idc-agree-the-android-invasions-accelerating-aroun/
jesu presli broj prodatih primeraka (zajedno motorola, samsung, htc...) iOSa, i naravno, to je bilo jasno oduvek kao dan da ce se jednom desiti. isto tako je jasno da Google primenjuje iste nepopularne mere (remote uklanjanje aplikacija) kao i Apple, mora to da radi ako misli da mu se platforma ne pretvori u ******* kao sto je Windows.

ali masis poentu.

Apple i sa daleko manje prodatih racunara zaradjuje vise od HPa, Della (stavi ovde ime bilo koje hardware-only kompanije).

e sad: Microsoft je sa tim modelom (mi pravimo OS, vi pravite hardware) uspeo da se obogati, ili, bar je znao sta radi i sta mu je cilj :D

npr. Zune i PlayForSure varijanta Microsoftu nije prosla (mi pravimo digital store, vi pravite hardware).

isto tako mu sada nece proci ni Windows Mobile iz prostog razloga sto je Google vec ponudio Android OS koji, ako nista vise, a ono postoji za razliku od WindwsoMobile 7... :D (i najverovatnije ce biti x puta bolji jer je Microsoft dokazano nesposoban da pobedi kvalitetom u fer borbi)

---
btw sto se tice prodaje iPhone4 - ja pokusavam vec neko vreme da ga nabavim ali ga nema u UK ni u Italiji! dakle ili ne stizu da ga proizvedu u dovoljnim kolicinama ili rade neki redizajn zbog antene...

Poslednja izmena:
Nego, šuška se naveliko da će Apple još jednom probati da progura svoj promašeni Apple TV koncept, ovaj put pod imenom iTV. Valjda računaju da u vreme kada je Apple TV propao kompanija nije imala dovoljno fanboja da izgura ideju, ali se to sada promenilo.

Dobiješ Apple digitalni TV risiver sa mogućnošću strimovanja sadržaja sa Apple online prodavnica. Pošto će ga pokretati A4 i iOS, moći će na njemu da se teraju i AppStore aplikacije. :S: Već se kaže i da je Apple po starom dobrom običaju izbacio podršku za maksimalnu 1080p HD rezoluciju kako bi mogao da je doda u narednu verziju iTV-a.

ok, nemoj da ga kupis. kao sto ni ja nisam kupio Apple TV...

ali je stvarno pateticno to ponavljanje kako fanbojevi kupuju krsh apple uredjaje.

Apple i sa daleko manje prodatih racunara zaradjuje vise od HPa, Della (stavi ovde ime bilo koje hardware-only kompanije).

Jel ovde racunas prodaju racunara ili gledas ukupnu zaradu apple-a koja se, par godina unazad, uglavnom bazira na prodaji mp3 plejera i telefona?

Jel ovde racunas prodaju racunara ili gledas ukupnu zaradu apple-a koja se, par godina unazad, uglavnom bazira na prodaji mp3 plejera i telefona?

Pa i HP pravi monitore, štampače, skenere, multi, iPAQ, fotoaparate...

Poslednja izmena:
Postoji "Apple way" i "right way". "Apple way" je "right way" uz gomilu ogranicenja. Ko to moze da shvati i pristane na ogranicenja nema problema sa Apple proizvodima. Oni koji na to ne mogu da pristanu, i ne koriste Apple hw&sw.

HP prodaje robe za 30 milijardi dolara, sto ce reci 2x vise nego Apple, a neto zarada im je 50% manja.

Sad ce verovatno neko da uskoci i pocne ponovo da prica o tome kako apple dere svoje kupce, mene mrzi da se vise raspravljam na tu temu :)

Btw. veci profit od Apple-a ima napr. IBM

Postoji "Apple way" i "right way". "Apple way" je "right way" uz gomilu ogranicenja. Ko to moze da shvati i pristane na ogranicenja nema problema sa Apple proizvodima. Oni koji na to ne mogu da pristanu, i ne koriste Apple hw&sw.

tacno.

samo ova boldovana recenica je malo ... diskutabilna, jer jedno je nekoriscnjenje a drugo je nestrpljivo iscekivanje i najmanjeg moguceg fail-a da bi se osula lavina flejma na eplov racun. naravno, nisu to svi nekorisnici, ali ih ima osetan broj.. apple je kompanija kao i svaka druga, ima uspone i padove, umeju i oni da use*u stvar, daleko od toga da ne umeju :), ali sad da cekamo kao pacenici njihovu prvu gresku da bi zadovoljili svoju sujetu masovnim pljuvanjem samo zato sto su 50%* skuplji od konkurencije - smesno je zaista.

nekom znaci da bude uvek na pravom putu makar i sa ogranicenjima (a nije da ih nema) po cenu da plate vise, dok nekom znaci iskljucivo da plati manje, makar i isao u suprotnom smeru :). izbor je licni, niko nikog ne prisiljava ni na sta :)

*procenat lupio :)

sai-apple-revenue-chart-by-segment-june-2010.gif

pre pojave iPhonea, dok je bio samo iPad, Apple je zaradjivao oko 50% na Macovima.sada je zarada od Maca pala na manje od trecine u koristi iPhonea i iPada.

Btw. veci profit od Apple-a ima napr. IBM
znam da IBM ima veci profit ali IBM uopste i ne prodaje desktop ili laptop racunare... odavno je video da nema sta da trazi (aka / nema zarade) na Wintel trzistu koje je i sam kreirao.

samo sam hteo da kazem da ako nema hardware + software ne mozete da naplatite premium cenu (prodajete manje, a najvise zaradjujete).

Mislis kao sto je Apple "seo" i uzeo "svoj" BSD :)
ne, dejane, ne mislim to. Mislim kako je Apple, odnosno Steve Jobs, razvijao NeXT i NeXTSTEP API 10 godina i kako se to pretocilo u Mac OS X.

inace, ako tako gledas, i Atari je uzeo "svoj" BSD 7-8 pre Applea i napravio MiNT - okruzenje koje ima Unix like kernel, koristi BSD userland i tera Posix programe ali pored toga pokrece i Atari TOS nativne aplikacije. To isto radi i Mac OS X. - zasto bi pisali nesto ponovo ako vec postoji nesto sto valja?
Pa i Microsoft je uzeo deo BSD za TCP/IP ali to nigde nije prijavio pa su ga kasnije i tuzili... (zasto u Windows System32 folderu imas host, etc...?)

Sa druge strane Apple ispravlja i popravlja ono sto moze da se popravi kao npr. launchd http://www.afp548.com/article.php?story=20050620071558293

Poenta je da uzima ono najbolje, popravlja i unapredjuje sta moze i to objavljuje pod ili BSD ili Apach ili Sun licencom - dakle svi imaju koristi od toga (osim Microsofta koji taj kod ne moze da uzme :p) - isto kao sto i Apple uzima Sunovu tehnologiju...

Poslednja izmena:
A evo i podataka za profit Microsofta - 19 milijardi dolara i Google-a - 10 milijardi.

Nisam imao pojma da Google pravi ovoliki profit.....neverovatno. To je 4x vise nego HP, 3x vise nego Apple, 2.5x vise nego IBM.

Poenta je da uzima ono najbolje, popravlja i unapredjuje sta moze i to objavljuje pod ili BSD ili Apach ili Sun licencom - dakle svi imaju koristi od toga (osim Microsofta koji taj kod ne moze da uzme :p) - isto kao sto i Apple uzima Sunovu tehnologiju...

BSD licenca je takva da objavljivanje izmena u kodu nije obavezno, sto Apple koristi i ne postoji javno raspolozivi kod za OS X (kompletan kod, da bude potpuno jasno). Da je Apple objavio kod MS niko ne bi mogao da spreci da po volji iskopira delove koda i inkorporira ih u svoje operativne sisteme.

To su vec i radili, TCP/IP stek u winnt kernelu bio je prepisan iz BSD-a.

Poslednja izmena:
A evo i podataka za profit Microsofta - 19 milijardi dolara i Google-a - 10 milijardi.

Nisam imao pojma da Google pravi ovoliki profit.....neverovatno. To je 4x vise nego HP, 3x vise nego Apple, 2.5x vise nego IBM.

Posebno je interesantno kad pogledaš da su već počeli stidljivo da prave open source operativne sisteme, prvo za netbook-e, pa za pametne telefone. Nazire se prema čemu su krenuli.

BSD licenca je takva da objavljivanje izmena u kodu nije obavezno

I to je upravo ono što je efektivno ubilo BSD i dovelo do uspona Linux-a. Niko neće da piše kod da ga neko drugi prisvoji i zaradi na njemu, ne dajući zauzvrat ništa za opšte dobro za koje je taj kod prvobitno napisan. Od BSD-a su svi samo uzimali, Microsoft za Windows, Cisco za IOS, Apple za Mac OS, a niko nije hteo ništa da pruži, jer nije morao.

isto tako je jasno da Google primenjuje iste nepopularne mere (remote uklanjanje aplikacija) kao i Apple, mora to da radi ako misli da mu se platforma ne pretvori u ******* kao sto je Windows.

Videcemo sta ces reci kada Apple ili Google pocnu da ti brisu aplikacije sa tvog desktop-a u buducnosti. Ove "nepopularne" mere je smesno opravdavati.

ili

kada bude iskrene opensource mobile platforme ( MeeGo ? )

Poslednja izmena:
Vrh Dno