Šta je novo?

Savet oko kupovine novog Hard diska

stankovic82

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2009
Poena
405
Znaci,hteo bih da uzmem novi hard.Najbitnija mi je brzina,zbog igara i sistama.Ne mora da bude nesto preterano velikog kapaciteta,posto i na starom imam mesta.I,da ne zaboravim,da ga podrzava moja ploca.

Uff, kako da ti najlakse objasnim sta je SSD disk... Otprilike to ti je disk koji umesto ploca koristi fles memoriju a pritom je mnogo brzi od obicnog hard diska i otporan na udarce i generalno izdrzljiviji i dugotrajniji od obicnih hard diskova, i nema pokretne delove u sebi... e otprilike je to SSD hard disk :)

Obican HDD.Jel SDD onaj externi sto se veze preko usb-a ili je to nesto drugo?

ne...ssd je najnovija generacija harddiskova...brzi je od obicnog diska 2-2.5 puta...ali je i puno skuplji...jedan ssd od 64gb kosta oko 120-130e...posto je skoro izasao na trziste, i sada nije pravo vreme da se uzme...
za 4000 imas WD AAKS 500gb
za 4300 imas samsung f3 500gb...ovaj je najbrzi od ova 3 harda...ali samo za nekoliko procenata :D
za 4600 imas WD blue 640gb

Ok,hvala na savetima i objasnjenjima.99% ce biti samsung f3 500gb.I jos jedno pitanje,vidim da ima SpinPoint i EcoGreen.Sta od ta dva i koja je razlika?

Poslednja izmena:
I ja glasam za Samsung F3 500GB. Imam ga kao sistemski disk za Win 7, radi brzo. Podeli ga na dve dela. Na prvi ~ 100 GBajta instaliraj windows i programe koji su ti bitni, a drugi koristi kao skladište svega ostalog. Prva trećina diska je najbrža, zato ovo predlažem.

Ecogreen ti je sa manjim br obrtaja i on ti je dosta sporiji ali i tisi jer je namenjen za storage a ne za sistemski disk. Ecogreen od 1.5 [7.800din] uzimas za skladistanje podataka [filmovi,muzika,...]. Za sistemski uzmi Samsun F3 ~ 4.300din

Vec sam napisao na drugoj temi da Samsunga nigde nema i male su sanse da ce ga biti.Stoga je bolje govoriti o onome cega trenutno ima u prodavnicama.A i ja sam zainteresovan za brz sistemski disk u rangu sa pomenutim (po ceni i karakteristikama).Objasnjenje za to sto ga nema je da se ne prodaje dovoljno?!Zaista ne znam cime se rukovode uvoznici.Misljenjem korisnika i pisanjima po forumima verovatno ne.Trzisna konkurencija izgleda otprilike ovako:"Evo ti WD pa ti biraj...":D
P.S.Nemam ja nista protiv WD-a.Uglavnom sam njega i kupovao.

Vrh Dno