Šta je novo?

Komp nece da se upali, POMOC!

Godzilla

Cenjen
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poena
169
Poslednja izmena od urednika:
Aj proveri jesi dobro prikljucio sve naponske kablove. Ustekaj dobro i u napajanje i u uredjaje i plocu.
Po slikama deluje sve ok.
Kad ukljucis, sta se desava? Jel vrti ventilatore?
Jesi dirao prekidac na napajanju pozadi? :d

Desava se to da samo pokrene graficki vent na milisekundu (pomeri se za 2mm) kad probam da upalim... pa posle nece ni to.
pa kad izvadim iz napajanja kabl pa vratim opet isto.

Jel ima veze ono kod napajanja tacnije gde je slika cd- da kabl bude za cd... i tako za hdd
posto su isti stekovi... ali mislim da sam i perma slikama lepo turio :S

edit: jel moguce da je nesto crklo ako sam lose povezao?

Probaj, izmenjaj te stekove mada nebi trebalo da ima veze. Kao da je napajanje gotovo

Probaj da izvadis bateriju na ploci, meni se isto tako slicno desavalo, samo sto se kod mene graficka vrtela na max obrtajima:wave:

Izvadio sam! Sajber, nema sansi da je rikavelo napajanje, radilo je perfektno dok ja nisam cupao pa vracao kablove!
Ja sam izvadio sve kablove pa vracao i tad su nastali problemi

znaci da mora da nije nesto lepo spojeno :)

Izvadio sam! Sajber, nema sansi da je rikavelo napajanje, radilo je perfektno dok ja nisam cupao pa vracao kablove!
Ja sam izvadio sve kablove pa vracao i tad su nastali problemi

znaci da mora da nije nesto lepo spojeno :)

Tero' te djavo to da radis:D, nisi trebao raditi ako nisi siguran

Znam.

Jel moglo nesto da crkne ako je lose spojeno?

Ma nisi imao sta lose da spojis. Proveri jesu lepo ustekani 8pin i 24pin u ploci i u napajanju. Ploca ocigledno ne daje dovoljno struje. Nesto je problem izmedju ploce i napajanja, istekaj sve ponovo i ustekaj dobro

Aj... sad cu!
Nego, i da hdd nije dobro povezan, valjda bi se palili ventovi itd?
Nego da li je moglo nesto da crkne usled loseg povezivanja?

Aj... sad cu!
Nego, i da hdd nije dobro povezan, valjda bi se palili ventovi itd?
Nego da li je moglo nesto da crkne usled loseg povezivanja?

Da ti HDD nije dobro povezan ti bi dobio sliku na ekranu. I ne znam sta bi mogao dobro da ne povezes kad je prosto ko pasulj

Rasturi ga celog. Izvadi sve iz kucista, plocu sa cpu, kulerom i grafom postavi na kutiju od ploce ili bilo kakvu neprovodljivu povrsinu, grafa ge malo prelaziti donju ivicu ploce, zato ti je kutija od maticne koliko-toliko odgovarajuca podloga. Od napajanja sprovedi samo one kablove koji ti trebaju, ne kacis na plocu nista vise od proca, kulera i grafe. Znaci: 8 pin za cpu, 24 pin za maticnu i 6 pin za grafu. Resetuj BIOS, probaj da ukljucis i javi sta se desilo. A i koliko vidim sa slike omasio si 8 pin za mb. Tvoje PSU je Chieftec CFT 650 14 cs, evo ti slike. Maticnu kacis u ovaj prvi sa vrha na dole "8pin +12v power connector". Ne znam kako si uspeo da ga uglavis dole na dno, jes da je oblik u oblik, ali imas jos bar milimetar i po viska. :wave:

lapsus scriba: kad povadis na plocu nakaci i memoriju... Izvinjenje.

Ko da je riknulo napajanje :S
Mada radilo je vrh do pre skidanja kablova, kako moze sad da se potrefi da rikne ...
imam garanciju svejedno :) Nego se plasim da nisam mozda napravio kratak spoj.

Ko da je riknulo napajanje :S
Mada radilo je vrh do pre skidanja kablova, kako moze sad da se potrefi da rikne ...
imam garanciju svejedno :) Nego se plasim da nisam mozda napravio kratak spoj.

Si bio pogresno nakacio 8pin ili ne? Pogledaj sliku koju sam okacio gore, pa mi reci.

au Godzilla brate, sta uradi:D
po meni, ne bi trebalo nista da se sprzi, mada stetu(kvar) na hw moze da izazove staticki elektricitet, mada ne mora da znaci da je problem do toga,
izmenjaj slotove za ram, to hoce da pravi problem

pa prvo testiraj napajanje, imas otkaci ga skroz od masine i samo vid da li ce da vrti ako je skroz otkaceno od masine. treba spojiti neka 2 pina na onom 24 pinskom konektoru da bi se samo napajanje upalilo (ne znam napamet, imas na googlu koje tacno).
jel ta ploca ima integrisanu graficku? ako ima, izvadi graficku , pa probaj bez nje (monitor na plocu)...
takodje otkaci skroz hard, cdrom, itd... proveri da li su kablovi za plocu dobro prikaceni (otkaci pa ponovo prikaci). masina mora da se digne i bez cd-a i bez harda.
Ako imas 2 plocice rama, probaj samo sa jednim (i to izvadis jedan pa drugi)... bratu je skoro crkao ram i masina je imala slicne simptome (pa smo odokativno mislili da je ploca i sad imam jednu plocu viska |PP )...
ako imas samo 1 kom rama, takodje ga izvadi pa ubodi u drugi slot, pazljivo da budes siguran da lezi kako treba. mozda ti je onda ovo i dobra prilika da kupis jos rama.

licno ne verujem da si nesto spalio, verovatno samo nesto nije leglo nazad kako treba, a od viskova (graficka, cd...) ne vidis.

jos, nesto da li si cackao front panel?
hdd led, restart sw, itd...?

http://img36.imageshack.us/f/14082010097.jpg/, ljudi, covek je omasio 8pin konektor.

biser

Nema tu nauke, ko zna sta je poslao na plocu. Jedino ako sam ja lud i postoje revizije ovog napajanja pa je layout na slici pogresan.

@danijel00
ima jedan stik memorije, vidi se lepo na slici koju je okacio u prvom postu, to sa prespajanjem ne bi trebalo da radi jer neka napajanja imaju obicaj da pregore ako nema opterecenja na izlazu.

Zasto sve to lepo ne sastavi kako treba i ne posalje na reklamaciju uz, uvek popularno "ne radi i ne znam sta mu je.... ne nisam otvarao... radio je i samo nece vise da se ukljuci..."?!

Alo gari... :) Nisam nista omasio zato sto ima SAMO JEDNO mesto za 8pinski tako da opusteno.
Evo sad komp radi sve kucam sa njega, samo sto se ugasi kad ustekam jedan kabl (izgleda na koji su nakaceni fanovi posto mi ventovi ne rade)
Stavljam slike. Samo da pokrenem jos ventove.

Alo gari... :) Nisam nista omasio zato sto ima SAMO JEDNO mesto za 8pinski tako da opusteno.
Evo sad komp radi sve kucam sa njega, samo sto se ugasi kad ustekam jedan kabl (izgleda na koji su nakaceni fanovi posto mi ventovi ne rade)
Stavljam slike. Samo da pokrenem jos ventove.

Sry, just trying to help, drugaciji je layout a ono je jedini koji sam uspeo da nadjem... Otkud znam da li si ubo il nisi :) , tek sad se vidi:

http://img121.imageshack.us/i/14082010105.jpg/

Naravno, hvala sto zelis da pomognes!
ne znam zasto se gasi/nece da se upali cim steknem onaj kabl koji je povezan sa ventovima (cim ne rade)
inace radi normalno komp

Naravno, hvala sto zelis da pomognes!
ne znam zasto se gasi/nece da se upali cim steknem onaj kabl koji je povezan sa ventovima (cim ne rade)
inace radi normalno komp

Koliko ventova kacis, standardna Utgardova 3 komada? Sve na jednu granu i na jedan konektor? Daj layout ako mzes, pls. Trudi se da izbalansiras po granama ako mozes, jedan ovde - jedan onde. Koci li sta ventove, tj. da li su blokirani. Su svi konektori kod fan controlera kako treba? Nakaci ih na neki drugi vod. Samo to mi pada na pamet.

Poslednja izmena:
Ne, nista nisam menjao (a radili su pre do skidanja kablova)
sad cu da iscackam nesto, mada svejedno ako ne uspem dolazi mi drugar koji mi je i sklapao tako da ce da namesti.
do ujutru mogu i ovako da izguram... :)

Reseno! Jupiiii! :D

Problem je bio u tome sto onaj kabl sa ventovima na kraju ima jedan zavrsetak i kad njega ustekam, nece da radi!
Kad sam stavio kabl u napajanje i ovo nisam ustekao sve je proradilo!
Ako neko moze da mi objasni cemu sluzi ovaj "dzek" sa slike sto ide u plocu?
A steka se u mesto na ploci pod nazivom SYS_FAN1
Znaci bukvalno sam vadio sve po 15aak puta i izakao prste do kranice da me otkidaju kad kucam po tastaturi zbog jednog kabla koji ne sme da se usteka u plocu... ali mi cudno da nece da se podigne kad je ustekan? Kakva on veze ima... sad cu da ugasim i steknem da vidim da li ce da radi, a vi ako znate - pisite... :)

Reseno! Jupiiii! :D

Problem je bio u tome sto onaj kabl sa ventovima na kraju ima jedan zavrsetak i kad njega ustekam, nece da radi!
Kad sam stavio kabl u napajanje i ovo nisam ustekao sve je proradilo!
Ako neko moze da mi objasni cemu sluzi ovaj "dzek" sa slike sto ide u plocu?
A steka se u mesto na ploci pod nazivom SYS_FAN1
Znaci bukvalno sam vadio sve po 15aak puta i izakao prste do kranice da me otkidaju kad kucam po tastaturi zbog jednog kabla koji ne sme da se usteka u plocu... ali mi cudno da nece da se podigne kad je ustekan? Kakva on veze ima... sad cu da ugasim i steknem da vidim da li ce da radi, a vi ako znate - pisite... :)

Zavrsetak koji se bocka u plocu je za napajanje i automatsku kontroli obrtaja ventilatora - napajanje se daje sa ploce. Onaj drugi 4 pin molex koji si ti kacio na napajanje je takodje za napajanje ventilatora - samo, u ovom slucaju, direktno preko napajanja. Koriste se ili 1. ili 2. ne oba :) Ovo vazi ako su oba konektora (i onaj mali za plocu sa poslednje i onaj za napajanje sa pretposlednje slike) na istom vodu. Ploca, takodje, ima limit struje koju moze da isporuci preko tog konektora (SYSFAN_1 ili bilo kog drugog), planirano je povezivanje jednog fana (to ti je okvirno, ako znas max struje koju provlaci kroz koji konektor mozes i da se zezas i da sabiras fanove nize potrosnje pa da idu na njega ali nema razloga). Ako tvoj fan controller u Utgardu vrti sva 3 fana preko tog jednog konektora vezanog na plocu eto ti odgovora zasto nece da butuje.

Poslednja izmena:
A zanimljivo je to da kad ga ustekam nece da radi, pa ga izvadim i opet se ne pali dok ne izvadim kabl za napajanje iz napajanja! Ili ugasim pa upalim napajanje... Kao da se "resetuje" napajanje. Ne znam da li je normalno to ?
A ovo nzm da li su svi vezani zajedno, ali na fan kontrolerima (imam 2) jedan podesava 2 komada, a jedan fan kontroler podesava 3. vent.

U svakom slucaju, jel gubim nesto ako mi to nije prekiceno na plocu? :d

Kvalitetnija napajanja imaju naprednije mere zastite, npr od kratkog spoja. Moguce da se to desava ako su ova dva konektora na istom vodu. Tipa ovaj scenario:
1.Napajanje pokrece plocu,
2.Ploca obrce ventilator,
3.Ventilator je povezan na jos jedan vod - na napajanje direktno,
4.Ventilator prosledjuje struju natrag u napajanje.

Eto ti problema, vent "upumpava" struju u napajanje, napajanje to detektuje i automatski se preventivno gasi.

Restartom napajanja, restartujes elektroniku koja vodi racuna o zastiti i onda sve ponovo. Ma ne gubis nista. Ako vec imas fan controler, suvisno ti je povezivati na plocu tj povezi ga na napajanje direktno. Da li se sva tri fana napajaju preko tog jednog konektora (logicno mi deluje da ide napajaje > konektor > kontroler > deljenje na kontroleru na 2 kanala > 2+1 fan)?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno