Šta je novo?

Windows Phone 7 (HTC Schubert?)

Drugačije je predstavljati nešto kao apsolutnu istinu od iskazivanja sopstvenog mišljenja.

iOS je po mom misljenju najprakticniji jer je za moje potrebe koricenja najbolje koncipiran. Tebi ocigleno nije, cool. Wigeti jesu prakticni tu nema zbora. Fora je u tome sto je meni potreban iskljucivo toggle za wifi i to svake prestupne godine. Tebi ocigledno treba vise, cool. Android mi zbog toga nikako nije superioran samo bespotrebno zakomplikovan. Na nexus one telefonu se pogubim dok bilo sta vidim, nadjem ... Aplikacije koje najcesce koristim su SMS, PHONE i iPOD a to sve ima u dock-u. I gde je sad tu razlika?
Zasto trpati fanbyizam u svaku diskusiju nije mi jasno...
Android je toliko customizable da mozes da ga podesis onako kako tebi odgovara :) pa i tako da bude sve kao na iPhone :) (sPhone anyone :p)

Poslednja izmena:
Ime im je dno (da se razumemo - svaka cast Schubert-u ali to nije ime za telefon). A i nije mi jasna nova politika htc-a; spakovali su winmo u telefon slican desire-u a android u telefon slican hd2. Kao da im ponestaje ideja.

koji android? HTC Ace (Desire HD)?

Zato je super imati HD2 - voziš i Android i WM, zavisno kako si raspoložen :)

M' da. I nosis ga u rancu/torbi a ponekad ti treba i 2 ruke za koriscenje...

Sada čekamo drivera da da svoj sud o ikonicama, pošto smo već dobili ocenu praktičnosti i UI-a. Iskreno i ja sam se patio jedno mesec dana kada sam prešao na android šta se skroluje levo-desno a šta gore-dole, mada kada bolje pogledam čak ni danas nisam baš siguran gde šta ide, nađem sebe kako skrolujem a ništa se ne dešava. Čak mi ni widgeti ne trebaju pošto sam bogat i ne moram nikada ništa da gasim.

Poslednja izmena:
Bogami, Desire je bio Bravo, bolje da su to ostavili...

U ovu temu sam usao jer mi se novi WM dopao na par fotki koje su kruzile pre nekoliko meseci. Zanimalo me je kako ce da rese pristup UI-u i idizajnerski i funkcionalno. Sta sad, imam iPhone i ne smem da gledam sta radi "konkurencija" i da ih kritikujem iz svog ugla? Pali bre.
naravno da smes, pod uslovom da ne zabranjujes ljudima, koji nemaju iPhone, da isto to rade u temi o iPhone :)
vidis u temi o iPhone se uvek neko nasao da govori kako se tema zagadjuje necim sto nije iPhone i to se brisalo i kaznjavalo. zasto onda to raditi u drugim temama? ovde je izgleda moguce komentarisati apple prozivode samo ako imas iste, a za ostalo je to nepotrebno. meni uopste ne smeta da se u ovakvim temama spominje i konkurencija :)

Poslednja izmena:
niste olos, daleko bilo, ne verujem da bi Peca nekom olosu dao VIP status na svom forumu, zar ne :)
naravno da treba da se prica i poredi, pogotovo sto su to sve uredjaji slicne namene, skupi, nisu za obicnog korisnika mobilnog telefona i ne mozes gledati samo jedan uredjaj u temi o njemu. zanimljiva stvar kod Androida je sto sve mozes da podesis onako kako tebi odgovara, ako zelis da sve ide levo desno, mozes, ako hoces da imas foldere mozes, ako hoces da imas gore dole levo desno mozes i to :)
sto se tice WP7 mene interesuje kako ce izgledati novi sense od htc, jer su ga najavili i za verziju 7 mobilnog windowsa, meni se isto svidja minimal design (ne samo na telefonu, vec i uopsteno). meni je desktop minimal, mobilni minimal, radno okruzenje minimal:)

Kako misliš meni na sve strane na androidu ne razumem baš najbolje (sada ozbiljno)?

kontam da misli na home screens scroll levo desno, a u app drawer scroll gore dole

Dobro, šta fali tome, ne znam kako to može biti konfuzno.

izgleda ce biti Mozart :)

htc-mozart-itw-1.jpg

To ako ovo nije neki drugi novi prototip. :)

da, vrlo bitna tema...

ct1310android2_65444-ll-A-150.jpg-021bdd40cf7c752d.jpeg

kao sto sam vec pisao pre godinu dana ovo je poslednja sansa za Windows Mobile - sve ili nista - isto kao i sa PlayForSure, Microsoft je uzeo stvar kompletno u svoje ruke sa Zuneom (i s**** se) tako i sada izlaze sa svojim Windows Mobile 7 telefonom - sve ili nista ;) 2010 ce prikazati stvari koje iPhone ima od 2007. nice.

nadam se da ce im proci bolje nego KIN koji je inace prvi Windows Mobile 7 phone... prodaja - 100 komada za dve nedelje :D

stvarno je neverovatan ovaj Microsoft - najbolje bi bilo da podele novac deonicarima i zatvore firmu jer ovako kako rade nece nigde stici. imali su svojih 20 godina...

Poslednja izmena:
@kovacm: Све што си рекао, везано за WP7 стоји, и ја мислим да је ово "бити или не бити" за МС на пољу оперативног система за мобилне телефоне. Прејака је конкуренција сад, iOS и Andoroid растурају, а Nokia ће увек бити јака (једва чекам MeeGo и S^4), а они крећу од нуле.

Тешко да ће нешто урадити, али ја се надам да хоће, што више конкурената, то корисницима боље. Свако ће моћи да одабере шта му одговара.

А Kin није Windows Phone 7 телефон, мислим да је неки Windows Embedded, тако нешто. Није уопште био "паметан" телефон. И концепција је била добра. Како су то упропастили, никад ми неће бити јасно.

Kin je upropašten prevelikom cenom na američkim operaterima

stvarno je neverovatan ovaj Microsoft - najbolje bi bilo da podele novac deonicarima i zatvore firmu jer ovako kako rade nece nigde stici. imali su svojih 20 godina...

Stvarno neverovatan ovaj kovacm :), u pravu si što se tiče mobilnog tržišta, imali su svoje trenutke sa WM dok im je jedina konkurencija bio Symbian, sad pored iPhonea i Androida (prvenstveno zbog količine aplikacija za iste) mislim da će teško uspeti napraviti išta značajnije ALI sve je to kikiriki u odnosu na glavne proizvode ove kompanije. Jedina IT kompanija koja je neophodna, bez koje bi sve stalo. Da ne bude zabune, to je tragično ali je tako.

Dok windows telefoni nisu bili rasprostranjeni medju korisnicima, Nokia je gruvala ogromne cifre na Simbianu sa preterano velikim cenama za svoje aparate.. Setite se samo cene za N70, N90, N93, N95 koje su imali u startu.. To je bilo skuplje nego u danasnje vreme bilo koji telefon kad izadje na trziste, ako izuzmemo iPhone. Nemojte samo reci da je zasluga operatera i njihovih paketa za nize cene na trzistu. Takodje, ko se seca koliko je kosta SE P800, P900, P910 i pogotovu P990 kad su izasli na trziste..
Glavni problem WM platforme jeste da je izasla pre vremena. Zasto? Zato sto WM telefonu treba dosta jak hardver da pokaze kako zna i on lepo i brzo da radi..
Evo, primer Toshiba TG01 koji koristim, sve leti, sve se odvija trenutno na njemu.. Veceras smo imali duel: TG01 vs iPhone 3GS. Sta mislite kako je bilo?
  • Browseri - Opera vs Safari: TG01 za nijansu brze otvori www.google.com i za nijansu brze otvori neki nasumicni upit u google search engine.
  • Imenik: TG01 osetno brze otvori imenik (i jedan i drugi imaju ubelezenu gomilu kontakata)
  • Poruke: prakticno isto ali iPhone gubi vreme zbog animacije, lepsi jeste ali ne i brzi..
Dalje vlasnik iPhone-a nije hteo :p
I sve ovo ne vazi ni za jedan WM na 528mhz ili manje, TG01 ima 1GHz ali radi lepo, fluidno i brzo...

I dosta vise sa tim Iphoneom u temama o Windowsu i Androidu isl. Ako imate nesto konkretno, konkretno i recite a dosta vise sa tim flejmom, nista nije savrseno pa ni iPhone kojigod.
WP7 bi voleo da vidim kao dostojnu konkurenciju iPhoneu, Andoroidu, Meamo-u i sta vec bude izlazilo. I kad to kazem, iskreno, boli me dupe ko ga proizvodi, ko ga osmisljava, jel se zove Steva :d, Mika, Laza - bitno mi je da na trzistu ima sto vise konkurentnih platformi jer cu ih lakse ja, kao krajnji kupac, kupiti, probati i koristiti.
Onaj ko pati, koristice samo iPhone ili samo Android ili samo stagod, koliko god on bio losiji ili skuplji od konkurentnog uredjaja.

Ja vidim da je losa karma uhvatila i ovu temu koja ce verovatno u neko skorije vreme biti zatvorena kao i mnoge druge pre ove gde su se, bez ikakvog povoda, nasli prozvani iKorisnici iSvacega.

EDIT:Nemojte me citirati za nesto iz ovog posta, necu odgovarati, pa cete ostati uskraceni za odgovor :p

Poslednja izmena:
Мени је WM једини ОС за мобилне телефоне који никад не бих користио. Не само због брзине, него ми уопште не одговара распоред опција, изглед, а често су и спори.

Са друге стране, iOS ми се не свиђа јер му фали гомила ствари (које су основне да телефон буде "паметан"), али је леп и брз. Android има ОК фазоне, али ми се не свиђа што мора доста тога да се подеси и инсталира да би радило све. Symbian је застарео, али је најједноставнији за коришћење и има највише ствари "out of the box". WP7 ми не делује претерано интересантно, али се надам да нисам у праву. А од MeeGo-а много очекујем.

@voodoons: Ti si jedini koji ovde proziva iPhone i "iKorisnike", zapitaj se malo. Neki kompleksi, sta je u pitanju?

WM koji sam koristio na motoroli mpx200 je bio jako dobar. Brz, par dodatnih aplikacija i igara i najbolji imenik koji sam ikada video! Steta sto su nove verzije gladne jakog hardwera ali to je i ocekivati od MS-a.

Teacher šta to treba dodatno instalirati na androidu da bi radilo "sve", ono što symbian radi out of the box? Šta će ti smartphone ako nećeš nikada na njega ništa instalirati.

Glavni problem WM platforme jeste da je izasla pre vremena. Zasto? Zato sto WM telefonu treba dosta jak hardver da pokaze kako zna i on lepo i brzo da

Glavni problem WM platforme je to sto je to jedan neoptimizovan buckuris na kome MS generalno nije nista kapitalno uradio jos od 2003 godine i pojavljivanja Pocket PC OS-a
Paradoksalno taj OS se u zivotu odrzao samo zahvaljujuci uskoj bazi vernih korisnika plus da nije bilo HTC-a i njegovih custom budzenja na kub i sense UI-ja davno bi on odsvirao svoje
A neoptimizacija koju pominjem se oseca i dan danas - mislim sta treba, da mi telefon ima 2ghz procesor da bi u skoro svakom segmentu pregazeni i anahroni WM radio kako treba - to se drugacije zove bloat ;)
Drugi problem koji sam ja primetio dok sam koristio WM je to da, bar meni licno, poprilicno konfuzan i prenatrpan, Symbian koga krase ponekada iste te osobine je pa za dva koplja jednostavniji za upotrebu a i brzi
Kao da su paceri iz MS-a svoj mobilni OS pravili za desktop, a ne mobilne telefone jer coveku provejava utisak da WM previse lici na svog desktop brata, medjutim samo su iz vida ispustili da desktop i mobilni telefon nisu ista stvar (mislim wtf kraci duzi pritisak na X stavlja aplikaciju u background/ gasi je, intuitivno nema sta)
Tek da ne pominjem ruzan izgled istog i nazubljena slova, ceo OS deluje kao da je dosao iz 2004 godine sto kao sto smo videli i nije tako daleko od istine :smoke:

Sa druge strane Symbian koga pominjes je daleko optimizovaniji nego WM i moze raditi na telefoncicima sa prilicno skromnim hardverom - recimo 2nd pa i 3rd series uredjaji

WP7 bi voleo da vidim kao dostojnu konkurenciju iPhoneu, Andoroidu, Meamo-u i sta vec bude izlazilo. I kad to kazem, iskreno, boli me dupe ko ga proizvodi, ko ga osmisljava, jel se zove Steva :d, Mika, Laza - bitno mi je da na trzistu ima sto vise konkurentnih platformi jer cu ih lakse ja, kao krajnji kupac, kupiti, probati i koristiti.
Onaj ko pati, koristice samo iPhone ili samo Android ili samo stagod, koliko god on bio losiji ili skuplji od konkurentnog uredjaja.

Ja bi iskreno voleo da MS ovde elegantno propadne, jer je ovo sto WM 7 nudi u odnosu na konkurenciju prosto smesno
Imam utisak da ce ove uredjaje kupovati samo zgrizeni WM korisnici - mada i tu je pitanje koliko ce im se svideti novi look and feel i kako ce biti prihvacen
Kao sto kovac rece na jednoj temi i sa tim se slazem - MS je prosto nesposoban da bilo sta svoje progura oslanjajuci se na kvalitet proizvoda, a to se vise puta pokazalo i u praksi - recimo cika Bili je najavljivao veliku revoluciju sa Windows 2008 HPC serverom, bilo je price da ce uzdrmati dominaciju *nix resenja u tom trzisnom segmentu pa se ubrzo ispostavilo da je ipak bila ona narodna "tresla se gora..." ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno