Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Nisam Apple korisnik ali mislim da je sto veca unificiranost izgleda aplikacija veliki plus.
Ono sto mi smeta kod samog windowsa i njegovih aplikacija je nedoslednost u korisnickom interfejsu Pogledajte samo Office 2003 u odnsu odnosu na office 2007. Totanli haos sa Interfesjom na koga mi je trebalo dosta vremena da se naviknem (iako proznajem da je novi look upotrebljiviji). O prelasku na Vistu ili W 7 sa Xp-a da ne govorim.
Ja bih voleo da mi je podesavanje za svaku aplikaciju uvek na istom mestu.
Nazalost mislim da Microsoft nikad nece promeniti ovakvu politiku jer umestio da pokusa da sam razvija nesto on kopira druge, a pri tom nikad ne kopira u potpunosti nego "malkice" (valjda se plasi tuzbe).
U ostalom u tome i jeste razlika izmedju trendseter-a i plagojatora. Zar ne?
Da ne krenu odmah optuzbe i Apple je plagijator (cak je uzeo ceo OS), ali mi se cini da se u tom kopiranju bolje sanlazi od MS-a

Pozdrav

Recimo ja cesto pristupam opcijama iz administrative tools, otvorite ono i shvatite da to pravi neko istureno odeljenje koje nema dodira sa ostalima. OK ima tu dosta toga korisnog i super je ali zasto tako skriveno sve i to ono sto je bitno?
Dobro je što je skriveno. Onaj ko zna šta tu da radi, lako će naći šta mu treba. Onaj ko ne zna šta se tu nalazi, neće ni zalaziti tako "duboko", pa se automatski smanjuje šansa da nešto us... hm, pokvari!

mislim da je sto veca unificiranost izgleda aplikacija veliki plus.
To je tačno, ako ti se sviđa baš taj JEDAN izgled. Međutim, pošto važi narodna mudrost "koliko ljudi, toliko ćudi", onda je teško pretpostaviti da baš SVI vole taj jedan servirani izgled.

Poslednja izmena:
Kome se ne sviđa Apple-ov dizajn, s njim nešto nije u redu.......:D:p:d:eyebrows:

Šalu na stranu, izgleda da Apple-ov GUI dizajn nekako utiče na programere. Verovatno je zato što je u OS X-u mnogo GUI elemenata usko definisano, a u Windows-u nije. Recimo plavo-bela lista ili boja side panela ili trougli za otkrivanje sadržaja drveta ili stil toolbarova. S druge strane u Windows-u ne znamo koji je sistemski izgled side panela, koji je osnovni stil toolbara, da li je osnovni izgled drveta plus-minus ili trouglovi. Ne zna se ni koja je osnovna sistemska boja prozora. U OS X-u je to siva, i to je veliki deo utiska koji korisnik stiče o konzistentnosti sa sistemom. (mislim na boju prozora)

Poslednja izmena:
Kome se ne sviđa Apple-ov dizajn, s njim nešto nije u redu.......:D:p:d:eyebrows:
Ponosno tvrdim: "Sa mnom nešto nije u redu!" :-devil-:

S druge strane, čak i da mi se sviđa, posle 6 meseci bi me smorio (koristio sam toliko neki vrlo Mac-oliki "skin" za XP).

Windows tema (silver/blue/green) odredjuje sve boje svih kontrola. Ako se neka aplikacija razlikuje to je zato sto su je tako napravili. Dakle, ako vam se ne svidja izgled neke app, krivite programera a ne OS.
Svaka kontrola ima svoje ponasanje i osobine u zavisnosti kako je programer konfigurise. Npr. treeview moze da ima plusice, linijice, check boxove, root node, sligle click expand, track focus, itd... Ako niste znali, list kontrola u IPhoneOS-u je najcesce koriscena i to u kontaktima, settings (da.. ceo Settings App je jedna list view kontrola), mail, SMS, iPod, App Store. Mogucnost customizacije te kontrole je ogromna i opat, zavisi od sposobnosti programera da je napravi onako kako zeli.
Skoro sve kontrole u Windowsu ili OS-X se mogu dodatno doraditi da rade i izgledaju onako kako programer zeli.

Nego yooyoo...ne odgovori ti nama na pitanje koje si sam postavio? :)

Ne znam ni ja.. to i mene zanima. Sigurno nije Apple. Ja predpostavljam da je to smislio neki proizvodjac drivera za misa.

Ne znam ni ja.. to i mene zanima. Sigurno nije Apple. Ja predpostavljam da je to smislio neki proizvodjac drivera za misa.

Ja sam prvi put sreo sam tom opcijom pri koriscenju nekog genius misa krajem 90-ih.

Ja sam prvi put sreo sam tom opcijom pri koriscenju nekog genius misa krajem 90-ih.

na cemu? Windowsu?

kao sto rekoh Jinnee je to imao 1997. (proverio sam) ali je sigurno kopirao od nekoga... jer je bio mix Mac OSa, Windowsa i TOSa...

pa ne znam koji je nacin gori: ako koristim ovaj view, kao sto si ti postovao, onda moram da kliknem na svaku ikonu da vidim sta se krije iza nje... pa da se vracam nazad ako pogresim (naravno, dok se ne naucim :D). na Mac OS Xu sve je vidljivo na jedom ekranu.

Pa lepo ti pise ispod ikone sta je u okviru iste. Ne kontam sta je tu toliki problem.

na cemu? Windowsu?

kao sto rekoh Jinnee je to imao 1997. (proverio sam) ali je sigurno kopirao od nekoga... jer je bio mix Mac OSa, Windowsa i TOSa...

Je, na Win-u, mada se secam da je kasnije to bilo implementirano u IE, ne znam samo od koje verzije.

Daleke 1997 sam imao Genius miša koji je imao u sredini klackalicu, koja je služila za skrolovanje teksta. To je funkcionisalo na Windowsu uz instalirane drajvere, a na linuxu uz podešavanje config fajla za miša u /etc direktorijumu (definisano kao key 4 i key 5 da se remapiraju u up/down arrow). Posle su došli miševi sa točkićem pa se to remapiralo u key 3 je srednji klik, a key 4 i key 5 u up/down (na linuxu), dok je u Windowsu bio neophodan drajver. Tek sa Windows XP su podržani miševi imali mogućnost skrola OB.
Na MacOS X, ni desni taster nije funkcionisao sve do Leoparda (Znam iz ličnog iskustva da na leopardu funkcioniše i skrol i desni taster, za tigra znam iz iskustva da mu ne radi desni taster (o skrolu ni da ne pričamo) jer sam dotični instalirao i koristio u više navrata na par MacBook Alu 13" G4).

Toliko od mene.

Pozdrav.

Na MacOS X, ni desni taster nije funkcionisao sve do Leoparda (Znam iz ličnog iskustva da na leopardu funkcioniše i skrol i desni taster, za tigra znam iz iskustva da mu ne radi desni taster (o skrolu ni da ne pričamo) jer sam dotični instalirao i koristio u više navrata na par MacBook Alu 13" G4).

na Mac OS X Tigru (10.4) 2006., iMac C2D, je radio Mighty Mouse sa 360 scrollom (verujem da je isti radio i na starijim verzijijama Mac OS Xa uz update sistema...)

takodje je i desni klik radio na 10.4, pozivao je contextualni meni... (isto kao i control + klik)... iz licnog iskustva ;)

ne znam sta se toliko palite, Mac OS je radio vise funkcija proteklih 20 godina i to sa jednim tasterom plus ctrl, alt, command nego windows sa dva (ili tri) na misu...

da li iko od vas uopste zna sta se desava sa dropdown menijima u Mac OS Xu ako se drzi alt taster???
ispada da su svi ovde veterani na Mac OS-u :D

Poslednja izmena:
ne pise sve, niti tacno vec samo orijentaciono... po meni, daleko losije resenje od Mac OS X System Propertyja.

Sta konkretno? Napisao si da moras da kliknes svaku da bi znao sta je unutra, sto apsolutno nije tacno jer ti orjetaciono pise. Kada sam prvi put seo za komp sa Win7 nisam se izgubio u system properties. Ti mozda jesi jer cim si video M$ odmah te je strevila suncanica pa nisi mogao nista da skontas (sta, gde, kako).

Zato sam i podebljao "po meni" jer ti ovde non stop pljujes M$ (za koji mene boli ćoše) ali kada nesto non stop pljujes stvori se prenesni refleks pa ni dobra resenja ne prihvatas, vec trazis dlaku u jajetu.

Poslednja izmena:
Kovace,

Ukoliko primenim logiku kojom se ti koristis da opravdas nesto sto ne moze da se opravda dolazim do zanimljivog zakljucka da je mis potpuni visak, cak i dobar deo GUI alata.

Sta to nije moglo da se radi i bez misa? Tu su kursori/joystick/penovi. Sta ce nam nekakve budalastine tipa Finder/Windows Explorer? Konzola je 100x mocnija od findera ukoliko koristis prave precice (komande), a isto je i sa DOS-om.

A sad prestajem sa ironisanjem, stavljam laptop na metar od sebe, uzimam misa i opusteno surfujem koristeci i scroll i levi i desni taster. Bogu hvala pa ne moram da se drndam i koristim levu ruku za nekakve nebulozne comboe, napr da otvorim jos jedan tab u browseru.

Ja sam koristio Windows skoro 6 godina pre nego što sam video Mac OS X i od XP-a, preko Viste do 7-ice nigde mi se nije svideo taj pregled prema kategorijama, uvek kad sam pokušao da ga koristim došao sam u situaciju da gledam u par kategorija pre ne go što nađem stvar. Neko ko ne posećuje Control Panel često i ne zna na pamet gde se šta nalazi mora da otvori par kategorija dok ne nađe stvar koja mu treba. MS u Control Panel stavlja apsolutno sva podešavanja sistema, pa i podešavanja pojedinih instaliranih aplikacija. Apple u Sys. Pref.-u ostavlja samo one stvari koje stvarno spadaju u podešavanja, a svi ostali alati koji su u stvari aplikacije koje nešto rade su u Utilities folderu. Mnogo je manja verovatnoća da će neko koristiti te alate često koliko i podešavanja sistema, pa su oni stoga izdvojeni od tih podešavanja da bi prozor ostao pregledan i lak za korišćenje. A MS je na to gomilanje još i zakomplikovao GUI sistemskih podešavanja da bi ona bila u okviru prozora Control Panela :)) gde li su to videli pitam se), više su mi še sviđali dijalozi sa tabovima nego ovo sada.

Bez leve ruke nema nishta salac, novi tabovi, gashenje tabova, gashenje programa, copy/paste i josh gomila komandi. Par dana ti treba da se naviknesh na to, a onda necesh moci drugachije, i brze :)

@ivan:
Na OSX-u mozes samo jedan control panel da podesavas. Na Windowsu mozes vise njih da otvaras.
Windows ima vise stvari za podesavanje, dok je u OSX-u ograniceno na neki minimum.

@driver:
A sta ako ti je tastatura udaljena par metara?

Nisam Apple korisnik ali mislim da je sto veca unificiranost izgleda aplikacija veliki plus.

Pozdrav

Upravo to! Pogledajte iOS kako izgleda, ikonice su unicficirane, sve se savrseno uklapa, graficki sve dosledno. To mnogo znaci, meni prva stvar koja smeta kod androida, izmedju ostalog , jeste to sto su ikonice razlicite i sto sve izgleda natrpano. Nije problem samo snaci se u toj zbrci, nego je dizajnerski katastrofalno. Zato sto ms i google uopste ne obracaju paznju na te sitnice, to im nece doneti jos para, a sigurno je trosak, kao sto je fox mnogo para zaradio (sacuvao) na tome sto likovi u simpsonovima imaju tri, a ne cetiri prsta. :D
Windows je posebna prica, tu krpi i pravi ko kako hoce. imam utisak da se microsoft bas potresao kakve ce aplikacije i programi biti korisceni na windowsu i da li ce se uklapati u graficko okruzenje. Ne znam da li programi pre pustanja u promet moraju biti autorizovani od strane Microsofta. Ako moraju kakvi su to onda standardi propisani ? To je krajnje neprofesionalno i pokazuje koliko kompanija brine o platformi koju razvija i koju koristi ogromna vecina korisnika. O svemu tome mozda ne bi bilo ni reci da nema apple-a koji je uglavnom odlican primer za "kako treba".

Poslednja izmena:
Ajde objasni unificirane ikonice.
Application approval proces se ne primenjuje ni za OSX ni za Windows programe. Tvoje objasnjenje da OSX programi izgledaju i rade bolje je cisto subjektivan osecaj.
Sto se kvaliteta iphone aplikacija tice... 95% je crapware i to pre svega zbog politike ogranicenja mogucnosti uredjaja.
Sustina je da iphone korisnici neznaju da nesto moze bolje jer im Apple to ne dopusta da saznaju. Zamislite koliko bi bilo alterantivnih sms i mail aplikacija kada bi Apple dozvolio njihov razvoj i prodaju preko app storea.

... Zamislite koliko bi bilo alterantivnih sms i mail aplikacija kada bi Apple dozvolio njihov razvoj i prodaju preko app storea.

Jel bi im to olaksalo zivot, sta bi to promenilo, zar nam treba par stotina email clients?

Jel bi im to olaksalo zivot, sta bi to promenilo, zar nam treba par stotina email clients?

Onda nam ne treba ni ovoliko web browsera?

Mislim, koji ce nam djavo i safari i firefox i opera i chrome, kad IE postoji(postojao je) i za windows i za os x.

Bez leve ruke nema nishta salac, novi tabovi, gashenje tabova, gashenje programa, copy/paste i josh gomila komandi. Par dana ti treba da se naviknesh na to, a onda necesh moci drugachije, i brze :)

Drivere da li si ti, dok si bio mladji, koristio napr. wordstar ili wordperfect? Ili mozda vim/emacs? :)

U doticnim programima mis uopste ne mora da se koristi.

Pa ipak, nekako ne bih mogao da se vratim na emacs i tako editujem textove. Ne ide. Proslo je 15 godina od tada.

Zato sam i podebljao "po meni" jer ti ovde non stop pljujes M$ (za koji mene boli ćoše) ali kada nesto non stop pljujes stvori se prenesni refleks pa ni dobra resenja ne prihvatas, vec trazis dlaku u jajetu.
lol! - kako Windows Control Panel nekome moze biti pregledniji od System preference na kojem su SVU ikone na izvolte i nema podnivoa. smesno.

...i tako je oduvek na Macu, Atariju... a bogami i na Windowsu u poslednje vreme :D

@driver:
A sta ako ti je tastatura udaljena par metara?
zahvaljujuci unifomisanosti sistema (gde se u 90% programa standardne stvari nalaze na standardnom mestu) mozes lako podesiti xGestures pa da ti ne treba nista osim misa :D

@Switch 5+ ,)
Tvoje objasnjenje da OSX programi izgledaju i rade bolje je cisto subjektivan osecaj.
vazi :)

Sustina je da iphone korisnici neznaju da nesto moze bolje jer im Apple to ne dopusta da saznaju.
kao npr. Opera browser vs Safari - pitaj koliko ljudi misli da je opera bolja? kao jedinu prednost ce reci: manja potrosnja KB. i tu se sve zavrsava sto se tice prednosti.

---

odo na rostilj. dajte da malo skrenemo sa ove vec ustajale price oko GUIa... :)

kao npr. Opera browser vs Safari - pitaj koliko ljudi misli da je opera bolja? kao jedinu prednost ce reci: manja potrosnja KB. i tu se sve zavrsava sto se tice prednosti.

Generalno je Safari bolji, ali s obzirom na 3G (ne)pokrivenost u Srbiji, Opera mnogo brže otvara stranice na EDGE/GPRS, samo zbog toga vredi, ako ne zbog nečega drugog.

Onda nam ne treba ni ovoliko web browsera?

Mislim, koji ce nam djavo i safari i firefox i opera i chrome, kad IE postoji(postojao je) i za windows i za os x.

Sto se zatvorenosti apple-a tice, a posebno za razvoj apps za iOS, daleko od toga da to podrzavam. U gomili crapware-a, iOS-u jos samo e-mail client fali da bi bio potpun. Kako je yooyo to napisao, ispade da bi nastala revolucija u citanju i slanju sms-a i e-mails pojavom vise e-mail clients za iOS.

Sto se zatvorenosti apple-a tice, a posebno za razvoj apps za iOS, daleko od toga da to podrzavam. U gomili crapware-a, iOS-u jos samo e-mail client fali da bi bio potpun. Kako je yooyo to napisao, ispade da bi nastala revolucija u citanju i slanju sms-a i e-mails pojavom vise e-mail clients za iOS.

Cini mi se da je yooyoo govorio o konkurenciji - ako postoji jak takmicarski duh proizvodi su bolji.

Web browseri su lep primer - cim su se pojavile siroko prihvacene i rasptrostranjene alternative u MS-u su resili da poboljsaju raspali IE 6. Dok je on carevao na 98% racunara nisu hteli prstom da mrdnu.

Ja ne koristim iPhone i ne znam na sta lici stock e-mail klijent ali po defaultu ne mogu da smislim silom nametnute zabrane.

Poslednja izmena:
Ajde objasni unificirane ikonice.
Application approval proces se ne primenjuje ni za OSX ni za Windows programe. Tvoje objasnjenje da OSX programi izgledaju i rade bolje je cisto subjektivan osecaj.
Sto se kvaliteta iphone aplikacija tice... 95% je crapware i to pre svega zbog politike ogranicenja mogucnosti uredjaja.
Sustina je da iphone korisnici neznaju da nesto moze bolje jer im Apple to ne dopusta da saznaju. Zamislite koliko bi bilo alterantivnih sms i mail aplikacija kada bi Apple dozvolio njihov razvoj i prodaju preko app storea.

A koliko si ti iphone aplikacija imao prilike da isprobash?
Da li android ima neke signature aplikacije koje se ne mogu naci za iphone?
Nemoguce je da postoji 220k aplikacija i da sve budu korisne. Nije appleov problem sto developeri nisu dovoljno strucni i kreativni i sto prave beskorisne i suvisne aplikacije. Ako ispunjavaju standarde, apple ce ih staviti u apple store i to je to. To je odlicno trzistei prilika za programere da zarade neke pare ako su kreativni.
Sa druge strane, i da je 95 posto crapwere, opet ti ostaje 11k aplikacija koje nisu crapwere. A prakticno je nemoguce da ih sve poskidas i isprobash.
Sto se unificiranosti tice, ios ikonice su na prvom mesto kvadrati da zaobljenim coshkovima. Nije li to dovoljno za prepoznavanje iphone ikonica i unificiranost?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno