Nije to spam! Čitanje tvojih postova je neka vrsta obrazovanja :eyebrows:Momci otvorili ste mi oci, prestajem da spamujem ovu temu![]()
Morbiuse znam za bekapove registry-ja, ali opet..... tokom svih ovih godina zapalo mi je za oko da gro pucanja windows radnih stanica i servera kao razlog imalo raz*ebavanje registry-ja.
'Fala bogu pa se neko setio virtuelizacije tako da sad pravim VM-ove i periodicne kopije istih svuda gde stignem i gde se to moze (cak i na serverima sa samo jednom virtuelnom masinom).
ja imam utisak da mi bas Mac OS X uz shareware programe daje daleko vise opcija za customizaciju nego windows....ma ukratko mogu da uradim sta god pozelim.
Naravno tu su shareware programi preko kojih je nesto moguce da se uradi, ali po odredjenoj ceni.
u pravu si. mogli su to i ranije da uvedu (ali stevica nije bio tu...Da li je potrebno vise od 2.5 grama mozga Apple zaposlenicima pa da skapiraju koliko znaci drugo/trece dugme misa i scroll? Cemu dogmatsko ponasanje kad je bilo ocito da je 1-button mis zastareo?
sad je jasno.Ali ok, razumem o cemu pricas i gde lezi nesporazum, kada se govori o staticki linkovanim app-ovima uglavnom se misli na, da tako kazem, parcijalno staticko linkovanje.
na to sam i mislio ,) doduse na Atari ali isto je...Btw, kad vec ovo pominjemo, da se prisetimo da je svaka DOS aplikacija bila portabilna Lepo je iskopiras na proizvoljno mesto, startujes bat/exe/com i udri.
i ja sam za to!Predlažem da Salac, zbog ekstremno kvalitetno pisanih postova, postane moderator u nekoj sobi Benchforuma. Realno, neko ko ovoliko energije uloži da nešto objasni i ko očigledno raspolaže ovolikim znanjem (teorijskim i praktičnim!) mislim da bi bio izvanredan dodatak moderatorskom timu.
Negoja imam utisak da mi bas Mac OS X uz shareware programe daje daleko vise opcija za customizaciju nego windows.
imam jedno pitanje - da li podesen Linux (konkretno - ubuntu) moze da se prenese sa jednog racunara na drugi ako su hardwerski razliciti?
Ma, to je ok, i ja volim da programi generalno slede izgled OSa. Fora je što to možeš da ostvariš i u Winu/Linu ako tako želiš - a ako ne želiš, možeš da staviš programe sa nekim specifičnim izgledom.U Mac OS X-u su third party alati mnogo bliži sistemskom izgledu nego na Windows-u
imam jedno pitanje - da li podesen Linux (konkretno - ubuntu) moze da se prenese sa jednog racunara na drugi ako su hardwerski razliciti?
kako se na disk instalira najsveziji kernel? jednostavnim brisanjem stare verzije fajla i kopiranjem nove na mesto stare?Fail da se bootuje hardverski razlicit sistem pri premestanju diska desava u situacijama kad na disku stoji stariji kernel image koji nema drajvere za friske disk kontrolere/cipsetove. Medjutim i to nije preveliki problem - pre nego se disk prebaci sa masine u masinu potrebno je instalirati najsveziji moguci kernel i sve ce biti u redu.
Ma, to je ok, i ja volim da programi generalno slede izgled OSa. Fora je što to možeš da ostvariš i u Winu/Linu ako tako želiš - a ako ne želiš, možeš da staviš programe sa nekim specifičnim izgledom.
kako se na disk instalira najsveziji kernel? jednostavnim brisanjem stare verzije fajla i kopiranjem nove na mesto stare?
Pre svega, to baš i nije problemproblem je sto na Windowsu programi uopste ne slede izgled OSa tako da i ako stavis "standardni" izgled on ce biti razlicit od aplikacije do aplikacije.
a QuickTime player? To je skinovana Apple aplikacija, koja prati design guidlines samo donekle.
Skoro svaka iole ozbiljnija aplikacija mora da ima pojedine custom elemente GUI. Npr, aplikacija koja se bavi obradom videa ili zvuka mora da ima naprednu timeline kontrolu, smanjene dugmice sa slicicama, slidere kao potenciometre, itd.
Nije poenta u strogoj uniformnosti, vec u fleksibilnosti OS GUI-a da podrzi razlicite kontrole.
Da se osvrnem na precice sa tastature.. i Interface builder.
Cmd-Q gasi aplikaciju, a sta radi Cmd-W? Gasi prozor ilil dokument? Interface builder dokument ima vise prozora. U svakom slucaju, ako otvoris vise od dve forme u IB-u, na ekranu nastaje haos. I to je cuveni Apple design?
Ono sto bih te zamolio je da budes realan i objektivan. Nije zlato sve sto Apple pravi i nisu svi Apple proizvodi bez greske.
Linux sa druge strane ima sve drivere u kernelu. Prelaznicima sa Windowsa na Linux je cudna cinjenica da u Linux svetu ne moras da juris update drivera svaki cas. Jedino ako si baksuz i imas neki specifican hw pa moras da se bavis "budzenjima". Velika je verovatnoca da ce Linux proraditi na drugoj masini out-of-box uz minimalne popravke.
@kovacm
"Everything is a file" je krilatica kojom je najlakse objasniti strukturu *nix OS-eva. Uglavnom se koristi da se onima koji po prvi put uranjaju u strukturu unixa objasni da su svi uredjaji na sistemu dostupni preko fajlova (tj. simbolickih linkova).
Ne zove se "kupus", nego "skinovi" - a skinovi omogućavaju da npr. devojčica od 11 godina stavi "hello kitty" skin, satanista svoj "pentagram" skin, a neka bakica da stavi high-contrast skin sa ogromnim slovima - i sve to pod istim OSom!svaki program iste namene ima totalno drugacije razbacane kontrole - to se zove kupus
driver ima sve drivere u kenelu - kako je to moguce? pre ce biti onako kako je salac gore opisao inace bi kernel bio par GB velik :d
Svaki program treba da predstavi korisniku informacije i podatke koji se u njemu obradjuju na najbolji moguci nacin. Svaki programer ima drugaciju viziju toga kako i sta pokazati. Uglavnom zavisi od vestine programera. Neko ce napraviti UI u kome su kontrole razbacane i pojedine akcije nad podacima ce smestiti na dve ili vise strana, dok ce neko sabiti kontrole i veliki broj kontrola staviti na jednu stranu. Sta ti vise volis?
Ajde pitanje za sve... ko je prvi smislio i gde se prvi put pojavila upotreba srednjeg tastera misa za smooth scroll? Mislim na mogucnost da pritisnete srednji taster misa i onda ga malo pomerite gore/dole i scroll krece. Da li je to korisna stvar?
Ne znam ko je i kada smislio, ali jeste korisna stvar. Ja to obično koristim na velikim ("dugačkim" i "širokim") web stranama, ili kad gledam neku veliku sliku u ful-sajzu unutar browsera.ko je prvi smislio i gde se prvi put pojavila upotreba srednjeg tastera misa za smooth scroll? Mislim na mogucnost da pritisnete srednji taster misa i onda ga malo pomerite gore/dole i scroll krece. Da li je to korisna stvar?
Ajde pitanje za sve... ko je prvi smislio i gde se prvi put pojavila upotreba srednjeg tastera misa za smooth scroll? Mislim na mogucnost da pritisnete srednji taster misa i onda ga malo pomerite gore/dole i scroll krece. Da li je to korisna stvar?
sad si poceo da trolujes kovac
jos od viste, taj classic look nije default, nego je nesto slicno tome sa osx
ovako http://4sysops.com/wp-content/uploads/2009/01/windows7controlpanel.png
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari