Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Momci otvorili ste mi oci, prestajem da spamujem ovu temu :)

Morbiuse znam za bekapove registry-ja, ali opet..... tokom svih ovih godina zapalo mi je za oko da gro pucanja windows radnih stanica i servera kao razlog imalo raz*ebavanje registry-ja.

pazi primer od danas: uradim restart Windows 2003 servera i Windows ladno "zaboravi" monitor koji sam imao i postavi default. Nisam ama bas nista instalirao od programa pre restarta tako da nemam pojma sta moze da bude uzrok ovome (pre toga je x puta restartovana masina i sve je radilo najnormalnije).

'Fala bogu pa se neko setio virtuelizacije tako da sad pravim VM-ove i periodicne kopije istih svuda gde stignem i gde se to moze (cak i na serverima sa samo jednom virtuelnom masinom).

amin. a samo zato sto su napravili kupus od OSa sa registrujem i ostalim glupostima.

imam jedno pitanje - da li podesen Linux (konkretno - ubuntu) moze da se prenese sa jednog racunara na drugi ako su hardwerski razliciti?

...ma ukratko mogu da uradim sta god pozelim.

Naravno tu su shareware programi preko kojih je nesto moguce da se uradi, ali po odredjenoj ceni.
ja imam utisak da mi bas Mac OS X uz shareware programe daje daleko vise opcija za customizaciju nego windows.

Da li je potrebno vise od 2.5 grama mozga Apple zaposlenicima pa da skapiraju koliko znaci drugo/trece dugme misa i scroll? Cemu dogmatsko ponasanje kad je bilo ocito da je 1-button mis zastareo?
u pravu si. mogli su to i ranije da uvedu (ali stevica nije bio tu... :D sigurno su mislili da je bolje da nista ne diraju). sa druge strane uveli su multitouch trackpad na laptopovima koji je stvarno fenomenalan. :eyebrows:

Ali ok, razumem o cemu pricas i gde lezi nesporazum, kada se govori o staticki linkovanim app-ovima uglavnom se misli na, da tako kazem, parcijalno staticko linkovanje.
sad je jasno. :)

Btw, kad vec ovo pominjemo, da se prisetimo da je svaka DOS aplikacija bila portabilna Lepo je iskopiras na proizvoljno mesto, startujes bat/exe/com i udri.
na to sam i mislio ,) doduse na Atari ali isto je... :)

EDIT:
Predlažem da Salac, zbog ekstremno kvalitetno pisanih postova, postane moderator u nekoj sobi Benchforuma. Realno, neko ko ovoliko energije uloži da nešto objasni i ko očigledno raspolaže ovolikim znanjem (teorijskim i praktičnim!) mislim da bi bio izvanredan dodatak moderatorskom timu.
i ja sam za to! :)
i hvala na pisanju!

Poslednja izmena:
ja imam utisak da mi bas Mac OS X uz shareware programe daje daleko vise opcija za customizaciju nego windows.
Nego
a) čist Windows ili
b) Windows uz shareware programe ili
c) Windows uz freeware programe?

Ne znam, OSX sam malo koristio na nekim poslovnim mašinama, tako da tu nije bilo moguće ništa menjati. Ali, skrinšotovi OSXa koje sam viđao po časopisima i na Netu - svi mi izgledaju manje-više isto! Ni prineti raznolikosti izmena GUIa kao kod Windowsa ili Linuxa.

Poslednja izmena:
imam jedno pitanje - da li podesen Linux (konkretno - ubuntu) moze da se prenese sa jednog racunara na drugi ako su hardwerski razliciti?

Ubuntu nisam probao, ali Slackware moze. Ja svaki put kad kupim novu masinu, samo prebacim disk. Ali evo i sveziji primer:
Neki dan sam menjao sa kolegom masinu (svakome je ostao njegov disk). Intel proc, ati grafika, intel cipset -> amd proc, ati integrisana, ati cipset.
Sistem je proradio na novoj masini, uz par sitnica:
mrezna je postala eth1, posle brisanja odgovarajuceg udev fajla i restarta udeva to se vratilo na eth0.
KDE je prijavio promenu zvucne i pitao hocu li da zaboravi staru. Click na yes.

Inace vec su bili instalirani ati proprijetari drajveri (fglrx), koji su proradili na novoj grafici bez podesavanja...

^ sjajno! probacu sa ubuntom ovih dana...

inace za Windows treba prvo obrisati nesto iz registryja da bi se ovako nesto uopste i pokusalo
link (ima gomila stranica o ovome, ostavio sam ovaj link jer su oni autori ovog patcha...)

---

@nekoime nisam mislio na sarenis i skin (ko hoce moze da otvori TIFFove ili PNGove svakog programa pa da crta po interfaceu do mile volje...) nego sam mislio na funkcionalnost. da ne smaram po 100ti put; xgestures na Macu mozes lako da podesis da u svakom programu jednako radi jer je ceo GUI uniformisan, fileselector u windowsu se nije menjao 20 godina (do viste) dok za Mac imas razne dodatke za isti...

Tako je. U Mac OS X-u su third party alati mnogo bliži sistemskom izgledu nego na Windows-u, zato u Windows-u imam averziju prema punjenju sistema raznim sistnim alatima.

Evo primera:

Tune Instruktor: Screen shot 2010-07-28 at 10.49.31AM.png, ko da ga ja Apple napravio, Cinch, ista stvar, ko da je sistemski: Screen shot 2010-07-28 at 10.47.25AM.jpg, Little Snich, firewall aplikacija, interfejs skroz konzistentan sa sistemom: Screen shot 2010-07-28 at 10.52.33AM.png, App Zapper, jeste da kontrole u prozoru nisu većinom standardne Apple-ove, ali je jednostavno i dalje prisutan taj isti stil: Screen shot 2010-07-28 at 10.50.58AM.png.

Jednostavno developeri Mac aplikacija, ako ne postoje Apple-ova rešenja interfejsa za funkcionalnost ili izgled koji im treba sami će napraviti ali tako da maksimalno bude u istom stilu sa Apple-ovim rešenjima. Kod Windows-a toga nema. Pogledajte samo Prozore antivirusnih programa, pa onih raznih Cleaner-a, čistača registry-a, alata za kostjumiziranje i svih tih "neophodnih programa".

U Mac OS X-u su third party alati mnogo bliži sistemskom izgledu nego na Windows-u
Ma, to je ok, i ja volim da programi generalno slede izgled OSa. Fora je što to možeš da ostvariš i u Winu/Linu ako tako želiš - a ako ne želiš, možeš da staviš programe sa nekim specifičnim izgledom.

S druge strane, OSX izgleda vrlo dosadno, a to teško može da se menja (naravno, Win/Lin mogu da izgledaju vrlo slično OSXu, ako neko to voli).

Poslednja izmena:

Svi *nix sistemi sve svoje drajvere nose sa sobom.

Kod linuxa i BSD-a stvari stoje ovako: postoji kernel image koga bootloader povuce pri boot-u i postoje tzv. moduli (drajveri) koji nisu deo kernel image-a vec ih kernel ucitava po potrebi ukoliko primeti da neka od periferija zahteva odredjeni modul/drajver. Dinamicko ucitavanje drajvera nekada nije postojalo tj. bilo je potrebno praviti liste modula koji se ucitavaju nakon boota, ali sada se o tome brinu user/kernel space utilities (kod linuxa, kao sto je __zevs__ spomenuo, je to udev, kod freebsd-a je to devd).

Fail da se bootuje hardverski razlicit sistem pri premestanju diska desava u situacijama kad na disku stoji stariji kernel image koji nema drajvere za friske disk kontrolere/cipsetove. Medjutim i to nije preveliki problem - pre nego se disk prebaci sa masine u masinu potrebno je instalirati najsveziji moguci kernel i sve ce biti u redu.

Prakticno kernel image u sebi moze da sadrzi samo najneophodnije drajvere (disk kontroleri, cipset i sl), a sve ostalo ce sistem da ucita sam i napravi odgovarajuce linkove i entry-je (preko udev-a/devd-a). Naravno osim sredjenog boot-a po automatizmu se resavaju i drajveri za ostale komponente a kojih nema u starijem kernelu - ethernet/wireless NIC-ove, card readere, BT, USB periferije i sl.

Nisam do detalja jos uvek ispitao kako je to reseno kod OS X-a ali nema razloga da je procedura bitno razlicita; ocekujem da, ukoliko se koristi nesto stariji macintosh, update na najnoviju mogucu verziju OS X-a (ako je moguc odvojeni update iskljucivo kernela bice dovoljno samo to), cupanje diska i stavljanje u brand-new masinu mora da prodje bez ikakvih trzavica. Ofc ovo ne vazi za slucaj potpuno razlicitih arhitektura (PPC ne moze na x86 i obratno).

Sto se tice promene izgleda i funkcionalnosti GUI-ja evo sta napr. moze gnome:

dbimage.php

ili mozda nesto ovako:

http://gnome-look.org/CONTENT/content-pre1/113264-1.jpg

Fail da se bootuje hardverski razlicit sistem pri premestanju diska desava u situacijama kad na disku stoji stariji kernel image koji nema drajvere za friske disk kontrolere/cipsetove. Medjutim i to nije preveliki problem - pre nego se disk prebaci sa masine u masinu potrebno je instalirati najsveziji moguci kernel i sve ce biti u redu.
kako se na disk instalira najsveziji kernel? jednostavnim brisanjem stare verzije fajla i kopiranjem nove na mesto stare?

Ma, to je ok, i ja volim da programi generalno slede izgled OSa. Fora je što to možeš da ostvariš i u Winu/Linu ako tako želiš - a ako ne želiš, možeš da staviš programe sa nekim specifičnim izgledom.

problem je sto na Windowsu programi uopste ne slede izgled OSa tako da i ako stavis "standardni" izgled on ce biti razlicit od aplikacije do aplikacije.

kako se na disk instalira najsveziji kernel? jednostavnim brisanjem stare verzije fajla i kopiranjem nove na mesto stare?

Tako sto na staroj masini uradis update kernela pre nego premestis disk. Update prakticno to i radi - snimi fajlove gde treba i podesi entry u bootloaderu za novi kernel image. A mozes i manuelno ukoliko tacno znas sta radis.

problem je sto na Windowsu programi uopste ne slede izgled OSa tako da i ako stavis "standardni" izgled on ce biti razlicit od aplikacije do aplikacije.
Pre svega, to baš i nije problem :)

A inače, neki programi koriste izgled OSa, neki ne - svako može sebi da izabere šta hoće. Npr. ja imam neke programe koji ne koriste grafički izgled Windowsa (Avast, KMPlayer, CCleaner, Gtalk), dok većina koristi. Ali, meni se sviđa i taj izgled nestandardnog GUIa kod navedenih programa, više nego dosadna uniformnost OSX programa. Naravno, to je samo moje mišljenje - o ukusima ne vredi mnogo raspravljati :)

@kovac:
a QuickTime player? To je skinovana Apple aplikacija, koja prati design guidlines samo donekle.
Skoro svaka iole ozbiljnija aplikacija mora da ima pojedine custom elemente GUI. Npr, aplikacija koja se bavi obradom videa ili zvuka mora da ima naprednu timeline kontrolu, smanjene dugmice sa slicicama, slidere kao potenciometre, itd.
Nije poenta u strogoj uniformnosti, vec u fleksibilnosti OS GUI-a da podrzi razlicite kontrole.

Da se osvrnem na precice sa tastature.. i Interface builder.
Cmd-Q gasi aplikaciju, a sta radi Cmd-W? Gasi prozor ilil dokument? Interface builder dokument ima vise prozora. U svakom slucaju, ako otvoris vise od dve forme u IB-u, na ekranu nastaje haos. I to je cuveni Apple design?

Ono sto bih te zamolio je da budes realan i objektivan. Nije zlato sve sto Apple pravi i nisu svi Apple proizvodi bez greske.

U vezi seljenja OS-a sa masine na masinu. Microsoft to omogucava donekle, jer je u suprotnosti sa nacinima licenciranja.. potrebno je pokrenuti proceduru odjavljivanja OS-a sa trenutne masine i posle prebacivanja diska u drugu masinu, prijavljivanje OS-a. U praksi to ne funkcionise jer je prvi racunar u 99% slucajeva pokvaren pa je nemoguce odjaviti OS sa njega. Takodje, Windows nema drivere za sve uredjaje, tako da kada se nadje na novoj masini nije u stanju da ucita drivere. Kopiranje particije ponekad upali, ali je naknadno potrebno doinstalirati drivere. Ukoliko je promenjen HDD kontroler, velika je verovatnoca da operacija seljenja nece uspeti.

Linux sa druge strane ima sve drivere u kernelu. Prelaznicima sa Windowsa na Linux je cudna cinjenica da u Linux svetu ne moras da juris update drivera svaki cas. Jedino ako si baksuz i imas neki specifican hw pa moras da se bavis "budzenjima". Velika je verovatnoca da ce Linux proraditi na drugoj masini out-of-box uz minimalne popravke.

a QuickTime player? To je skinovana Apple aplikacija, koja prati design guidlines samo donekle.

nisam razumeo. sta fali QuickTime Playeru (7)? Ako mislis na verziju X, da, ona ima novi tip interfacea tako da je vise u skladu sa recimo QuickView (jer je ionako verzija X za sada samo player za razliku od 7ce).

Skoro svaka iole ozbiljnija aplikacija mora da ima pojedine custom elemente GUI. Npr, aplikacija koja se bavi obradom videa ili zvuka mora da ima naprednu timeline kontrolu, smanjene dugmice sa slicicama, slidere kao potenciometre, itd.
Nije poenta u strogoj uniformnosti, vec u fleksibilnosti OS GUI-a da podrzi razlicite kontrole.

...i da se ne pravi kupus tipa:

http://web.bit9.com/Home/?Tag=anti-malware iPhone Hello Kitty Suze Orman

svaki program iste namene ima totalno drugacije razbacane kontrole - to se zove kupus (na stranu sto svaki ima svoj skin). takav je ceo windows...

Da se osvrnem na precice sa tastature.. i Interface builder.
Cmd-Q gasi aplikaciju, a sta radi Cmd-W? Gasi prozor ilil dokument? Interface builder dokument ima vise prozora. U svakom slucaju, ako otvoris vise od dve forme u IB-u, na ekranu nastaje haos. I to je cuveni Apple design?

...dok je kod Applea izgleda problematican IB. zato ga sada menjaju jer ocigledno da je bio los. kao sto si video na screenshotu, verzija 4 ce imati jedan prozor (kao Visula Studio :)). i ne zaboravi da je to jedna aplikacija na koju imas realno primedbe.

Ono sto bih te zamolio je da budes realan i objektivan. Nije zlato sve sto Apple pravi i nisu svi Apple proizvodi bez greske.

trudim se koliko mogu. ali nisam ja taj koji pise "I to je cuveni Apple design?" ;)

Linux sa druge strane ima sve drivere u kernelu. Prelaznicima sa Windowsa na Linux je cudna cinjenica da u Linux svetu ne moras da juris update drivera svaki cas. Jedino ako si baksuz i imas neki specifican hw pa moras da se bavis "budzenjima". Velika je verovatnoca da ce Linux proraditi na drugoj masini out-of-box uz minimalne popravke.

"linux ima sve drivere u kernelu" - kako je to moguce? pre ce biti onako kako je salac gore opisao inace bi kernel bio par GB velik... a osim toga driveri nisu ni u kernel nivou kada se ucitaju.

Poslednja izmena:
@kovacm
"Everything is a file" je krilatica kojom je najlakse objasniti strukturu *nix OS-eva. Uglavnom se koristi da se onima koji po prvi put uranjaju u strukturu unixa objasni da su svi uredjaji na sistemu dostupni preko fajlova (tj. simbolickih linkova).

Evo napr. ukoliko uradis ovako nesto:

cat blabla.wav > /dev/audio

zvucna kartica ce krenuti da ti pusta fajl blabla.wav; ti prakticno 'bacas' blabla.wav direktno na zvucnu karticu.

Ili napr ovo:

cat /dev/sda > diskimage

dobices kompletni image diska koji je na sistemu prijavljen kao /dev/sda snimljen u fajl diskimage

@kovacm
"Everything is a file" je krilatica kojom je najlakse objasniti strukturu *nix OS-eva. Uglavnom se koristi da se onima koji po prvi put uranjaju u strukturu unixa objasni da su svi uredjaji na sistemu dostupni preko fajlova (tj. simbolickih linkova).

znam, prvi put sam se sa tim susreo 1994. kada sam na Falconu instalirao MiNT i dobio drive U: - WTF? je bila moja prva reakcija :D

i od tad znam i cenim to "Everything is a file", pogotovo nakon sudara za Windowsom i Registryjem i... :mad:

svaki program iste namene ima totalno drugacije razbacane kontrole - to se zove kupus
Ne zove se "kupus", nego "skinovi" - a skinovi omogućavaju da npr. devojčica od 11 godina stavi "hello kitty" skin, satanista svoj "pentagram" skin, a neka bakica da stavi high-contrast skin sa ogromnim slovima - i sve to pod istim OSom!

OK.. ima sve drivere u kernelu sa modulima.. U svakom slucaju boot ce proci.

Ne razumem sta je lose u nacrtanim aplikacijama? Pogledaj bilo koji IM program. Svaki je drugacije izgleda i svaki ima neke svoje UI fore & fazone. Barem nije dosadno i uvek mozes nesto novo da naucis..
Pogledaj Mayu, Max, XSI, Z-Brush, ... svaki ima svoje UI elemente. ZBrush je tu najdalje dogurao i prakticno je ceo skinovan i uopste nije kupus.

Da zavrsim, to sto OS ima aplikacija koje izgledaju drugacije uopste nije losa stvar. Tebi je to kupus, za mene je to savim OK.

Evo da ponovo pomenem IB jos jednom.. Nacin na koji se povezuje event neke kontrole sa funkcijom u programu je nelogican i nepregledan. Otprilike, selektujes kontrolu u jednom prozoru, onda u drugom prozoru potrazis evente, pa kliknes i drag'n'drop na treci prozor u kome se nalazi spisak funkcija. Dok je drag tu toku, IB crta liniju koja polazi iz jednog prozora i prati srelicu misa i na kraju kada pustis, IB poveze dogadjaj sa funkcijom. Ono sto bode oci je linija koja je nacrtana izmedju dva prozora!!! Pa to rusi svaki GUI koncept.
xcode_interfacebuild_01.png

@nekoime ne razumes ali nije ni bitno...

koristi Mac OS X neko vreme pa ces videti sta je uniformisan interface i koje su prednosti.

btw bakica nece za svaki program posebno da stavlja high kontrast skin vec to treba da bude opcija OSa koji o tome treba da vodi racuna.

@yoyoo

jedno su 3D programi koji su popravilo najzahtevniji sto se tice interfacea a mnogi datiraju jos od pre vremena Windowsa95 tako da imaju set kontrola na koje su korisnici navikli (za mene je npr. AutoCad najarhaicniji program jer sam tek skoro seo za njega, ali zato mnogi stari korisnici cene sto jos uvek radi onako kako su navikli od 1982. ,))

sto se tice IB ocigledno da nisi jedini cim mu menjaju ceo koncept UI... javi da li je ovaj novi bolji ,)
btw ipak se i on vuce jos iz vremena NeXTa... (skoro ko oni 3D programi gde svaki ima svoj interface i nacin rada)

Poslednja izmena:
driver ima sve drivere u kenelu - kako je to moguce? pre ce biti onako kako je salac gore opisao inace bi kernel bio par GB velik :d

Ako pricamo o linux kernelu (a sve sto cu da napisem generalno vazi i za bilo koji drugi *nix) njegov sors-kod je velik nekih 65 mb i skoro pa svi postojeci drajveri se nalaze u njemu. Izuzetak su proprietary drajveri koji zbog licence ne mogu da budu deo kernela (napr. ATI i nvidia drajveri za graficku, neki drajveri za SCSI kontrolere i sl) i drajveri za stampace koji su reseni drugacije (preko CUPS-a koji ima sopstvenu bazu 'drajvera' za PCL/PS stampace). Verovatno sam nesto propustio a vec ce neko da me ispravi.

Mozda to izgleda cudno (na hiljade uredjaja, a svi drajveri u 65 mega), ali kad se malo bolje razmisli bas i nije - napr. iako ima zilion razlicitih mreznih kartica sve koriste 15-20 cipova (realtek, broadcom, intel, 3com itd); isto je i sa card readerima, BT-om, zvucnim karticama, wireless karticama itd itd itd.

Kada se kompajlira kernel (po linux/bsd distribucijama to drugi rade umesto tebe, iako mozes i sam) moguce je ukljucivati/iskljucivati drajvere po volji tj. eksplicitno izabrati da se drajver ne kompajlira (samim tim nece ga ni biti na sistemu) i moguce je izabrati da li ce drajver da bude 'uzidan' u kernel image i raspoloziv cim krene boot ili ce pak biti iskompajliran u vidu kernel modula (sto daje mogucnost da korisnik ili sam sistem naknadno ucita drajver ukoliko je to potrebno).

Zasto se kernel ne kompajlira tako da su svi drajveri u kernel image-u? Zato sto bi dobio image velicine stotinak megabajta (verovatno i veci) koji jede memoriju a imao bi gomilu potpuno nepotrebnih drajvera koje nikada neces da koristis; recimo cemu drajveri za sve moguce zvucne kartice ukoliko je gotovo izvesno da ce se koristiti samo jedna? Ovako kernel image u sebi sadrzi samo najesencijalnije stvari neophodne za boot sistema (napr. drajveri za disk kontrolere, cipset, fajl sisteme) a negde pri boot-u ce da pokupi drajvere za ostale periferije (nesto kao hotplug, da bude malo jasnije).

Naravno ljudi sa viskom vremena i oni koji se loze na performanse ni ovime nisu zadovoljni te ce svakako da kompajliraju kernel i prave svoj kernel image; izbacice sve sto nema veze sa njihovim hardverom (ne treba im cela lepeza uzidanih drajvera za disk kontrolere, vec samo jedan, ne treba im full podrska za citavu lepezu fajl sistema, vec samo za onaj gde se nalazi root/sistemska particija itd.)

OS X kernel je sigurno jos tanji i manji obzirom da po default-u podrzava limitiran broj hardverskih komponenti.

@kovac:
Svaki program treba da predstavi korisniku informacije i podatke koji se u njemu obradjuju na najbolji moguci nacin. Svaki programer ima drugaciju viziju toga kako i sta pokazati. Uglavnom zavisi od vestine programera. Neko ce napraviti UI u kome su kontrole razbacane i pojedine akcije nad podacima ce smestiti na dve ili vise strana, dok ce neko sabiti kontrole i veliki broj kontrola staviti na jednu stranu. Sta ti vise volis?

Po tebi, ti ocekujes da svi web sajtovi koji predstavljaju neke vesti treba da imaju identican izgled?

Insistiranje na upotrebi uniformisanog interfacea nije nikakva prednost. To je ogranicenje. Tu nema napredka. Pogledaj samo specijalizovane aplikacije za obradu zvuka. Svaki filter izgleda drugacije jer su programeri vizuelno predstavili korisnicima sta filter radi. Zamisli da umesto reglera, led-metar, raznih prekudaca, itd.. napravis sve sa standardnim UI elementima. Prvo, ne bi uspeo da sve stavis u jedan prozor, a drugo, to bi tako ruzno izgledalo da to niko ne bi zeleo da koristi.

Ajde pitanje za sve... ko je prvi smislio i gde se prvi put pojavila upotreba srednjeg tastera misa za smooth scroll? Mislim na mogucnost da pritisnete srednji taster misa i onda ga malo pomerite gore/dole i scroll krece. Da li je to korisna stvar?

Poslednja izmena:
@salac

axa, sada je mnogo jasnije! :wave:

Svaki program treba da predstavi korisniku informacije i podatke koji se u njemu obradjuju na najbolji moguci nacin. Svaki programer ima drugaciju viziju toga kako i sta pokazati. Uglavnom zavisi od vestine programera. Neko ce napraviti UI u kome su kontrole razbacane i pojedine akcije nad podacima ce smestiti na dve ili vise strana, dok ce neko sabiti kontrole i veliki broj kontrola staviti na jednu stranu. Sta ti vise volis?

ja vise volim da Control Panel izgleda ovako:

macosx103-1-1.png

a ne ovako:

0-4thjS2U2-5-s-.png

i da npr. settings programa uvek izgleda ovako:

2636169924_505a37954b.jpg

i da se ne izmislja topla voda tamo gde nema potrebe; gde je, pre svega, to kontraproduktivno.

ti uporno spominjes 3D programe i, evo sad, programe za obradu zvuka. Tu naravno ima potreba da budu unikatni interfacei. Na Windowsu svaki program, za svaku sitnicu, obicno ima svoju neku nebulozu od interface gde ne mozes da pronadje ni close dugme!

Ajde pitanje za sve... ko je prvi smislio i gde se prvi put pojavila upotreba srednjeg tastera misa za smooth scroll? Mislim na mogucnost da pritisnete srednji taster misa i onda ga malo pomerite gore/dole i scroll krece. Da li je to korisna stvar?

ja sam prvi put video scroll misem na Jinnee desktopu na Atariju pre 1999., mislim da se Jinnee pojavio 1997. i iskopirao sve sto su tada imali Mac OS i Windows9x :D

skrol je bio kad pritisnes i drzis desni taster misa...

knez_1.gif

Poslednja izmena:
ko je prvi smislio i gde se prvi put pojavila upotreba srednjeg tastera misa za smooth scroll? Mislim na mogucnost da pritisnete srednji taster misa i onda ga malo pomerite gore/dole i scroll krece. Da li je to korisna stvar?
Ne znam ko je i kada smislio, ali jeste korisna stvar. Ja to obično koristim na velikim ("dugačkim" i "širokim") web stranama, ili kad gledam neku veliku sliku u ful-sajzu unutar browsera.

Iskreno, ne znam gde to još može da se koristi :S:

Ne znam gde i kad se prvi put pojavila ta mogucnost, a mislim da je imala upotrebnu vrednost dok 99.9% miseva nije dobilo scroll wheel. Mozda je inicijator bio neki 3rd party app za kontrolu misa?

Bilo je korisno pri surfu - umesto da se konstantno vodi pointer do skrol bara skroz desno u browseru i okida levi taster koristilo se trece dugme. Cim sam kupio misa sa scroll wheel-om prestao sam da koristim doticni feature.

edit: ajd da probam sa wild guess-om : cini mi se da sam jos sredinom devedesetih vidjao sun radne stanice sa 3-button misevima, da nije odatle sve krenulo?

edit2: failovao sam zestoko - http://weburbanist.com/2009/04/05/evolution-of-the-mouse-classic-to-cutting-edge/ :D

Poslednja izmena:
sad si poceo da trolujes kovac :)

jos od viste, taj classic look nije default, nego je nesto slicno tome sa osx
ovako http://4sysops.com/wp-content/uploads/2009/01/windows7controlpanel.png

pa ne znam koji je nacin gori: ako koristim ovaj view, kao sto si ti postovao, onda moram da kliknem na svaku ikonu da vidim sta se krije iza nje... pa da se vracam nazad ako pogresim (naravno, dok se ne naucim :D). na Mac OS Xu sve je vidljivo na jedom ekranu.

ajde yooyo, reci nam ko je prvi poceo da koristi trece dugme za scroll?
(moguce da je npr. 3D Studio, secam se da su PC misevi jos 90tih imali 3 dugmeta... cak i pre Windowsa :d)

Poslednja izmena:
Nije bas sve vidljivo obzirom da se neki bitni alati nalaze u Utility folderu, kod windowsa je sve skupljeno na jedno mesto.

Ma ajde... ono sto je bitno u win sakriveno je u gomili prozora. Recimo ja cesto pristupam opcijama iz administrative tools, otvorite ono i shvatite da to pravi neko istureno odeljenje koje nema dodira sa ostalima. OK ima tu dosta toga korisnog i super je ali zasto tako skriveno sve i to ono sto je bitno?

Takodje druge napredne opcije, aka device manager i ostale "napredne" nisu bas na dohvat ruke... i sve na svoj nacin.

Moze to bolje...

Vrh Dno