Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

P'da, trabunjanje i lupetanje je to sto samo persone sa izrazito visokom tolerancijom na bol i superheroji betmen/supermen/bananamen smeju da se usude da odgledaju film drzeci MBP u krilu? :)

@salac - nije mi normalno.

verujem da betmen gotivi da se przi mekbukom, ali meni to nije normalno. *** kad nisam betmen. :d

btw ja JESAM inzenjer - i to jako dobar. estetika ide UZ inzenjering - ne pored. losi inzenjeri i losi dizajneri misle da su to odvojene kategorije - a arhitektura je bas savrsen spoj estetike i inzenjerstva, mada je malo ljudi koji to kontaju ispravno (ili ih tehnologija ne zanima i bave se "lepim", ili ih lepo ne zanima i bave se tehnologijom. ja ne verujem u to. to su gluposti. jedini nacin da se stvar ispravno napravi - je oba istovremeno. stari grci su imali za mene jako tacan pogled na estetiku - lepo je ono sto je DOBRO!. za njih neudobne cipele nikad nisu mogle biti lepe, kako god da izgledaju. ja verujem u to)

btw2 - ako sam bio ostar - to je jer me nerviraju obe strane - i ovi sto se loze na estetiku bez trunke funkcionalnosti, i ovi sto se loze na funkcionalnost, a misle da to moze bez estetike (ne, ne moze. kad pogledas kvalitetno inzenjerski resenu plocu npr. ona je LEPA.). zapravo generalno me nerviraju plitkosti, i uska razmisljanja; pritom ne kazem ni da si plitak ni da usko razmisljas... ne poznajemo se. mada iz napisanog (sa tvoje strane) mi deluje da ne spadas u gornje dve kategorije.

Mislim, zasto stavljati sav taj ruzni beton i celik, lepse je da se stavi fino izbruseni tanki aluminijum, ili lepo uglacana plastika?

beton i celik ruzni? :trust: nope! obozavam ih. nema niceg lepseg od gole strukture gradjevine - betona i celika (http://www.archdaily.com/68697/81-gallery-lab-upsetters-architects/81g03/) . . . . . . . . . . . . . . . . . . \___got the point btw. agree to.

Poslednja izmena:
Lucase naravno da znam da si sa tehnickog fakulteta, ipak smo delili istu zgradu. U krajnjoj liniji ipak imas zvanje dipl. ing. arhitekture :)

Medjutim, posto vec nisi presedeo svoje studije 2 sprata ispod, mogu ti reci da su se u prizemlju veoma ozbiljno izucavali predmeti koji se, izmedju ostalog, ticu toplotne disipacije i pouzdanosti sistema.

Da ne sirimo pricu posto postoji jako malo mesta gde se ne slazemo; svakako je dizajn bitan (to je ono sto prodaje proizvod), ali mislim da ne treba preterivati i davati dizajnerima da UVEK vode glavnu rec.

Izgleda da Apple cesto zna da poslusa pre savet dizajnera nego inzenjera a posledica su brojni problemi, neki cak i veoma ozbiljni, na njihovoj liniji stonih i prenosnih racunara. I ne samo to, postoje i sitni problemi (napr. misevi koji su im neopevano djubre i smaranje sa USB portovima gde je gotovo nemoguce nabosti 2 uredjaja istovremeno).

Poslednja izmena:
U vezi grejanja MBP-a: meni HP se greje toliko da mi je neprijatno da kucam na njemu, a ne da ga drzim u krilu. Promenio mi je boju stola :D A cuje je kao turbina! Pre njega isto HP mi je bio za nijansu bolji.

Sledeci moj laptop je MBP :)

Neces uopste da se usrecis sa MBP glede grejanja, naprotiv, velike su sanse da ce biti jos gore.

Ovo pricam kao vlasnik nekoliko gejmerskih laptopova u proslosti i jednog u sadasnjosti, dakle masina koje nikad nisu bile ni projektovanje da se ne zagrevaju. A sve su se grejale neuporedivo manje i neuporedivo sporije nego ovaj MBP.

Neces uopste da se usrecis sa MBP glede grejanja, naprotiv, velike su sanse da ce biti jos gore.

Ovo pricam kao vlasnik nekoliko gejmerskih laptopova u proslosti i jednog u sadasnjosti, dakle masina koje nikad nisu bile ni projektovanje da se ne zagrevaju. A sve su se grejale neuporedivo manje i neuporedivo sporije nego ovaj MBP.

+1

pogotovu sto je sony smestio sve sto ima i 17'' mbp, u 13'' vaio, i ne pregrejava se
valjda oni prorezi za hladnjenje ipak imaju neku ulogu :)

Pa nisam bas siguran. Moj poznanik kupio Ipod u Madjarskoj koji se pokvario. Nosio ga je ovde na popravku ( U TC Usce i u uluicu Maksima Gorkog-znate koje su firme, da ih ne spominjem) ali su mu rekli da "nisu u Apple sisrtemu", tako da je morao popravku da odradi u Madjarskoj.
Pozdrav

Mi se nalazimo u Apcom regiji.
Za one koji nisu znali, Apcom je Apple distributer za jugoistočnu Evropu.
Hrvatska firma PowerComm je do skoro bila posrednik izmedju Apcoma i ex YU zemalja.

Zbog restruktuiranja unutar samog Apcoma(kako su rekli, zbog poboljšanja rokova isporuke, što opreme što rezervnih delova, tehničke podrške....), čitaj mnogo babica kilava deca, Powercomm je postao deo Apcom grupe.

Izgleda da je neko iz Apple počeo da pomno prati šta se dešava u regiji, i izgleda da im se situacija ne dopada.

Zato je Apple početkom marta preuzeo apple.rs domen.
Do tog momenta on je bio u vlasništvu Powercomma, nelegalno.
Jer ako imaš Apple top domen, to znači da ti i jesi Apple.
Što u slučaju Powercomma nije istina.
applecentar.rs vlasništo firme Globenet, je takodje nelegalan, jer je registrovan uz odobrenje opet...Powercomma.

Svi ostali domeni su registrovani kod CRI-a, i vlasnik je napokon Apple, osim ipad.rs, koji je u privatnom vlasništvu, verovatno dok iPad ne dodje zvanično u srbiju(ako ikad i dodje) i mac.rs koji je u vlasništvu Мацоле.

Servis u garantnom roku za zemlju Srbiju odobrava Apcom kancelarija u Zagrebu. Iz nekog nepoznatog razloga, da bi nešto bilo odobreno za servis, mora biti kupljeno u Apcom regiji.
Ne znam zašto je to tako, nešto tu definitivno smrdi.....:wall:

Nažalost za Apple kao brand, koji je kod nas osudjen na pljuvanje po default-u, situacija sa distibuterom/posrednikom, ovlašćenim preprodavcem, servisom, samo doprinosi da se kod ljudi, predrasuda o Appleu još više produbljuje.

Izvinite za ovoliki off topic.

Pozdravski!!!

Lepo je imati info iz prve ruke, makar bio nepovoljan po nas korisnike apple-ovog hardvera.

Pedja mene interesuje da li postoji praksa produzenja garancije kao u inostranstvu, tj. uzimanje +2 godine garancije (konkretno za apple-ove racunare)? I da li je to na 'belo', 'sivo' ili 'crno' ? :)

Moja devojka ima MBP i nije ga gasila mozda mesec dana. Greje se daleko manje od ovog mog HP-a (najbitnije da se ne greje tastatura), a i potpuno je necujan.

Pored ostalih pozitivnih stvari ovo je dovoljno za mene da predjem na MBP.

moj mbp se greje nesto vise nego prosli laptopovi (a i od ostalih koje sam koristio kod drugara), ali subjektivno, lakse mi je da drzim njega na krilu nego sve ostale. naime, svi imaju sa donje/zadnje strane proreze gde izbacuju vreo vazduh pa mi to vise smeta nego mbp-ova temperatura koja se rasporedi na vecu povrsinu.

Mi se nalazimo u Apcom regiji.
Za one koji nisu znali, Apcom je Apple distributer za jugoistočnu Evropu.
Hrvatska firma PowerComm je do skoro bila posrednik izmedju Apcoma i ex YU zemalja.

Zbog restruktuiranja unutar samog Apcoma(kako su rekli, zbog poboljšanja rokova isporuke, što opreme što rezervnih delova, tehničke podrške....), čitaj mnogo babica kilava deca, Powercomm je postao deo Apcom grupe.

Izgleda da je neko iz Apple počeo da pomno prati šta se dešava u regiji, i izgleda da im se situacija ne dopada.

Zato je Apple početkom marta preuzeo apple.rs domen.
Do tog momenta on je bio u vlasništvu Powercomma, nelegalno.
Jer ako imaš Apple top domen, to znači da ti i jesi Apple.
Što u slučaju Powercomma nije istina.
applecentar.rs vlasništo firme Globenet, je takodje nelegalan, jer je registrovan uz odobrenje opet...Powercomma.

Svi ostali domeni su registrovani kod CRI-a, i vlasnik je napokon Apple, osim ipad.rs, koji je u privatnom vlasništvu, verovatno dok iPad ne dodje zvanično u srbiju(ako ikad i dodje) i mac.rs koji je u vlasništvu Мацоле.

Servis u garantnom roku za zemlju Srbiju odobrava Apcom kancelarija u Zagrebu. Iz nekog nepoznatog razloga, da bi nešto bilo odobreno za servis, mora biti kupljeno u Apcom regiji.
Ne znam zašto je to tako, nešto tu definitivno smrdi.....:wall:

Nažalost za Apple kao brand, koji je kod nas osudjen na pljuvanje po default-u, situacija sa distibuterom/posrednikom, ovlašćenim preprodavcem, servisom, samo doprinosi da se kod ljudi, predrasuda o Appleu još više produbljuje.

Izvinite za ovoliki off topic.

Pozdravski!!!

ako apple nastavi da gura svoju politiku izolacije i skupog hardware, ne mislim da ima buducnost. kapiram da samo macOS moze da im zaradi lovu na computer marketu. a steta, mnogi bi voleli da rade u final cutu ili slicnim proizvodima. ja licno smatram da je razlika poptuno nebitna i da su i mac i pc odlicne platforme OSa. ali ne vidim buducnost maca, ukoliko se os deli kao i windows i pika se na 80% PC mashina. ovako ti dajes mogucnost nekome ko ima PC da ipak kupi, ukoliko je u mogucnosti :)

imalikogatu -- zvucis smesno.

ako apple nastavi da gura svoju politiku izolacije i skupog hardware, ne mislim da ima buducnost.

na osnovu kog menadzerskog it znanja si ti dosao do ovog zakljucka? neozbiljno je da neosnovano lupas, na osnovu osecaja, ili samo iz licne perspektive.

onaj ko TREBA da radi u finalcutu ima mac. ko bi se igrao - i tako ne bi platio taj isti finalcut, pa mu onda isti i ne treba. to vazi i za sve ostale proizvode. inace btw apple-u nikad nije islo bolje. izguglaj malo.

Ne znam meni je apple u srbiji preskup a recimo da su cene nize ne mnogo sigurno bi ga vec kupio iz ciste radoznalosti a imam prirodnu odbojnost prema polovnim stvarima a mac mini me odbija odnosom cene i performansi.

Za sad cu da pokusam stavim Mac OSX na moj stariji kompjuter da malo ucim evo u poslu sam :D
Stvarno applu fali neka srednja kategorija .

Dell ima izvrsne racunare u srednjem cenovnom rangu a oni nemaju problema sa kvalitetom niti drajverima kao nasi buckuris sklopljeni kompjuteri koje sastavljaju nasi prodavci .

Naravno mozes i sam sastaviti ali garancije nema da ce sve biti savrseno niti izvodljivo kod laptopa .
AMD fusion bi bio pun pogodak kad bi ga ubacili u neku srednju kategoriju za srednje razvijena trzista .
Doduse mi nismo ni srednje razvijeno trziste ali bi se krug korisnika povecao.:)

lol. amd.

lol srednje razvijena trzista

lol veci krug korisnika :p :p

bre! stoslijo!

Moja devojka ima MBP i nije ga gasila mozda mesec dana. Greje se daleko manje od ovog mog HP-a (najbitnije da se ne greje tastatura), a i potpuno je necujan.

Pored ostalih pozitivnih stvari ovo je dovoljno za mene da predjem na MBP.

Pusti kod devojke neku igricu ili bilo koji zahtevni posao na compu pa proveri temperaturu, garantovano se usijava za 5-10 minuta. Kazem igricu jer je to najbrzi nacin da se MBP bas muski zagreje (barem ovaj moj unibody model od 15" i sa nvidijinom 330 diskretnom grafikom). Manje bi se grejao da je ugradjen ATI GPU, ali sta da se radi...

Sami tasteri tj tastatura se ne zagrevaju toliko jer su plasticni, ali predeo sa leve strane laptopa se itekako zagreva (levo od touchpada i kod levog zvucnika); desna strana je primetno hladnija.

Ponovicu, ja sam video/radio na gomili laptopova ali zaista nikada nisam video da se ijedan zagreje tako brzo i tako povrsinski temeljno kao MBP (prakticno cela poledjina je neprijatno vrela za izuzetno kratko vreme).

Da je necujan to stoji, ali ja ne vidim kako normalan covek moze da drzi MBP u krilu i zabada softver koji opterecuje masinu; jedino smisleno resenje je da se uzme postolje za hladjenje -> em cu da istrosim jedan USB port bez beze za prikljucenje spoljnog kulera (kojih ionako ima samo 2), em ce kuler sa postolja da pisti i vristi.

Sumnjam da ces da poverujes u ovo sto pricam ali nije ni bitno, uverices se kada kupis MBP :)

@kimi
Da li si u skorije vreme imao priliku da testiras MVP vs anything else? Ja jesam.
Rezultat je ovakav: PC laptop sa jacom grafikom i jacim procesorom (CPU i5, GPU ATI 5650), na kome se satima vrti PES 2010 je 2-3x hladniji nego MBP na kome sam gledao HD film 10 minuta. Samo zagrevanje ne bi bilo toliki problem da drzanje MBP-a u krilu posle tako kratke vremenske instance nije postalo neprijatno a zatim, bez preterivanja, i bolno.

Ovo je delimicno i krivica OSX-a koji jednostavno ne zna/n'ume da upali/ugasi diskretni GPU kada treba; konkretno u mom slucaju NiKADA se ne pali intelova grafika jer svako startovanje pathfindera znaci i okidanje nvidijie. Posto (hvalabogu) finder ne mogu da smislim pathfinder mi je podesen da se startuje sa sistemom i automatski gasi finder te samim tim prakticno imam MBP ne sa dva, vec sa jednim GPU-om.

Mada ok, i to je bolje nego da sam sebe silim da se koristim finderom :)

ja nikad nisam video lika da radi nesto ozbiljno na kompu koji drzi u krilu. jel vama to normalno? -cisto mi pade na pamet, ne kazem da je dobro sto se greje

Poslednja izmena:
Ne, ne fali im. Apple je premium brend i cilja na kupce koji premium proizvod mogu i žele da plate.

I gde je apple (premium) brend na serverskom (premium) trzistu?

Inace apple za siromahe vec postoji, to je pomenuta uboga mac mini kocka od 500 evra.

ja nikad nisam video lika da radi nesto ozbiljno na kompu koji drzi u krilu. jel vama to normalno? -cisto mi pade na pamet, ne kazem da je dobro sto se greje

Lucase problem je to sto se usijava kad pustis film ili odlucis da sabijes 252525 svemirca u nekoj indie-igrici.

To se redovno radi u krilu.

xserve? uostalom nije im to trziste

Pih majku mu, sad im to nije trziste zato sto tamo zauzimaju 0.00000000001% trzista? :)

Nije da nije, nego ne mogu......tamo vaze neka druga pravila a ne ova koja se cesto pominju i uglavnom spadaju u metafizicke pojave :)

Lucase problem je to sto se usijava kad pustis film ili odlucis da sabijes 252525 svemirca u nekoj indie-igrici.

To se redovno radi u krilu.

kapiram

Pih majku mu, sad im to nije trziste zato sto tamo zauzimaju 0.00000000001% trzista? :)

Nije da nije, nego ne mogu......tamo vaze neka druga pravila a ne ova koja se cesto pominju i uglavnom spadaju u metafizicke pojave :)

pda, mislim meni je *****no sto uopste imaju xserve... mda ajde kao... sta znam da zaokruze pricu... ali i dalje - what's the point tvog komentara? mislim nije da se meri premium firma po tome kakve servere prave? (xserve jeste premium ako gledas dizajn, kvalitet itd... mda ti se u to mnogo bolje razumes - ono sto ja hocu da kazem je da u svakom slucaju nije low cost)

*dal mogu a nece ili ne mogu... mislim da je oba. jer nit oni rade nesto na tom polju nit imaju rezultata. a ceo im je koncept firme okrenut ka "metafizici", a kao sto si sam rekao - to ne pije vodu ovamo. premalo su oni IT za taj segment

Poslednja izmena:
pda, mislim meni je *****no sto uopste imaju xserve... mda ajde kao... sta znam da zaokruze pricu... ali i dalje - what's the point tvog komentara? mislim nije da se meri premium firma po tome kakve servere prave? (xserve jeste premium ako gledas dizajn, kvalitet itd... mda ti se u to mnogo bolje razumes - ono sto ja hocu da kazem je da u svakom slucaju nije low cost)
Serversko trziste je najnaprednije trziste racunarskog hardvera i u principu se tamo koriste tehnologije koje ce stici na nase stolove za dve, tri, pet godina a mozda i nikad.

Xserve konkretno ima samo dizajn i nista vise; komponente su sasvim prosecnog kvaliteta tj. niti su posebno robusne niti su posebno pouzdane, performanse su solidne u odnosu na hardver koji se koristi i nista vise od toga, nije cak napravljen ni da bude extra energetski stedljiv (kao specijalizovane edicije drugih OS-eva koje mog da se instaliraju na stedljivim CPU-ovima), nemoguce ga je uklopiti u virtuelno okruzenje (kosi se sa Apple-ovom licencom), lose se skalira unazad (instalacije na malim uredjajima) i unapred (instalacije na superkompjuterima), imao je neka ozbiljna uska grla (thread i memory management, moguce da je sredjeno u novim verzijama), odnos cena/performanse je losiji cak nego i kod windowsa, vezan je za odredjenu hardversku platformu sto znaci da je hardverski upgrade veoma otezan ili cak nemoguc, softverski je limitiran (cudno zvuci ali linux/bsd serveri kidaju OSX po raspolozivom serverskom softveru) itd itd itd.

Odakle sad ovoliko mana odjednom? Blame Apple, jer je Xserve i hardver i softver (mane su multiplikovane faktorom 2 :) ).

*dal mogu a nece ili ne mogu... mislim da je oba. jer nit oni rade nesto na tom polju nit imaju rezultata. a ceo im je koncept firme okrenut ka "metafizici", a kao sto si sam rekao - to ne pije vodu ovamo. premalo su oni IT za taj segment

Ne mogu. Apple povremeno pokusava da napravi serversku platformu (OSX je, btw, kao stvoren za to), ali kao po pravilu njihova linija serverskih proizvoda uvek nailazi na mlak prijem i odsustvo interesovanja relevantne publike.

BTW prisustvo bilo kog operativnog sistema na serverskom trzistu je veoma vazno za razvoj OS-a u celini - to je dobar nacin da se vidi sta sa performansama OS-a nije u redu i da se poradi na otklanjanju problema, uvode se novi fajl sistemu u sl.

Vrh Dno