Šta je novo?

Retro Dream Machine

Šta je ono u donjem desnom uglu "nove" penzionerkine ploče?

Sad si me bacio u zanimaciju sledeće vrste... kako se porede Tualatini i Athlon XP procesori? Tačnije, jel Tualatin-S na 1.26GHz može da se poredi sa Athlonom 1600+/1700+?

Ne znam koju bih bateriju testova probao, pitao sam jer sa Celeronima na Win 2kPro imam neko čudno kašnjenje u reakciji, tj sve ima neki delay koji se oseti u realnom radu, a ne sećam se toga dok sam pod Win 98SE koristio Abit BE6 i PIII na ~600MHz...

Šta je ono u donjem desnom uglu "nove" penzionerkine ploče?

to je konektor za proširenje sa još 2 ili 4 PCI slota za normalno kućište

2726715258_22693e930c.jpg

btw taj drugi PCI (od AGP) nije 64bitni kao što bi normalno na prvi pogled pomislio nego je PCI raiser koji omogućava još dva PCI slota pod uglom od 90 stepeni

pciraiser.jpg

za ova mala Dell kućišta

DellGX150.jpg

Poslednja izmena:
Koja fora, hvala na objašnjenju... :D

Sad si me bacio u zanimaciju sledeće vrste... kako se porede Tualatini i Athlon XP procesori? Tačnije, jel Tualatin-S na 1.26GHz može da se poredi sa Athlonom 1600+/1700+?
Nemoj da probaš da ne uvrediš svoj ponos tu dual Tualatin ploču ;)
prebiće ih Athloni ko maćku
Ne znam koju bih bateriju testova probao, pitao sam jer sa Celeronima na Win 2kPro imam neko čudno kašnjenje u reakciji, tj sve ima neki delay koji se oseti u realnom radu, a ne sećam se toga dok sam pod Win 98SE koristio Abit BE6 i PIII na ~600MHz...
Jesi li ti pustio Intel drajvere za tu tvoju ploču za Win2k i koji SP imaš da se ne bedači zbog toga

Ploču hoću da prodam :p

NIsam se setio da stavim Intel drajvere za Win2K, izgleda da ću morati...

Jel to onaj najjači tualatin?

Nije. Koliko znam, postoji i Tualatin 1.4Ghz (taj je bio zmaj).

"burek" se olenjio (nhf) :D na ovoj vrućini i mrzi ga da doda wiki uz svako pitanje na guglu

Tualatin (0.13 µm)

* L1-Cache: 16 + 16 KB (Data + Instructions)
* L2-Cache: 256 or 512 KB, fullspeed
* MMX, SSE, Hardware prefetch
* Socket 370 (FC-PGA2)
* Front side bus: 133 MHz
* VCore: 1.45, 1.475 V
* First release: 2001
* Clockrate: 1000–1400 MHz
o Pentium III (256 KB L2-Cache): 1000, 1133, 1200, 1333, 1400 MHz
o Pentium III-S (512 KB L2-Cache): 1133, 1266, 1400 MHz

http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_III

Ma pusti, nisam kod kuće nego koristim onaj buđavi telenor internet pa mi surfovanje teško pada :d

^^ sjajno... Ali nazalost, postoji samo jedna 'prava' midi kartica, sve ostalo je djubre iz danasnje perspektive... http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_LAPC-I . Inace, prosle godine je ovakva kartica otisla za 1000 e na ebayu. Redja je i jos malo pa skuplja od neispravne 3dfx Voodoo 5 6000 ;-)

Kad smo vec kod toga, jel ste se igrali sa starim midi karticama ili jos uvek zivite u zabludi da AWE32/64 ima dobar zvuk? :)

ja se još uvek igram na AWE64 Gold kartici, pošto bolje nemam :p

Pošto slušam zvuk sa nekih prdavaca za sada na tom računaru, bolja kartica mi i nije potrebna. Ovaj Gravis Ultrasound me mami i legao bi mi k'o budali šamar, ali ipak imam drugih prioriteta... :S:

EDIT: Darko, može li objašnjenje kako tvoj Athlon XP-M ide od 600MHz do 2.3GHz, tj kako postižeš toliki raspon? Imam običan XP 1700+ :d na Asus A7N8X Deluxe ploči, otključan i raspoložen za klok, kako da postignem toliku promenljivost frekvencije? Jedino što mogu iz Win je da menjam FSB, i to mislim u rasponu od 166 do 200, ako probam više, dobijem BSOD. Jel postoji način da se softverski menja i množilac?

Poslednja izmena:
EDIT: Darko, može li objašnjenje kako tvoj Athlon XP-M ide od 600MHz do 2.3GHz,... Jel postoji način da se softverski menja i množilac?

Moze, i odgovor je da. Ali samo na mobilnom athlonu (ili na modifikovanom obicnom). Komplet upustvo za brzine >1667mhz (12.5x133 Mhz) sam napisao ovde (nick elfuego):

http://vogons.zetafleet.com/viewtop...der=asc&highlight=elfuego+multiplier&start=40
ovako to izgleda:
http://vogons.zetafleet.com/download.php?id=7067
Trebaju ti programi wpcredit i cpumsr i jedna dobra stara KT133a ploca. Za druge ploce odnosno chipsetove wpcredit se podesava drugacije od gore opisanog - raspitaj se kod naseg prijatelja googlea :p Za nize taktove ne treba nikakav mod, ploca automatski po defaultu prepoznaje unknown athlon 600 mhz (6x100Mhz). Na kraju krajeva, mobilni procesori su i pravljeni za down-clock radi ustede energije.

Za jos nize frekvence imam i K6-III masinu koja radi od 120-600 Mhz ;)

ja se još uvek igram na AWE64 Gold kartici, pošto bolje nemam :p

Pošto slušam zvuk sa nekih prdavaca za sada na tom računaru, bolja kartica mi i nije potrebna. Ovaj Gravis Ultrasound me mami i legao bi mi k'o budali šamar, ali ipak imam drugih prioriteta... :S:

Odslusaj semplove sa ovog sajta pa proceni da li se isplati da slusas stare igre na toj kartici i uopste na nekim prdavcima:

http://sound.dosforum.de/

Posebno obrati paznju na monkey island temu. Kad odslusas, razumeces zbog cega mi je zvuk u "Moja masina" druga najduza stavka ;)

uh, uh, uh, mnogo posla, a ne vidim razlog za toliko cimanje :S: Hladim ovog Athlona 1700+ sa TT Volcano 12 kulerom, ali nemam termalnu sondu, pa se stalno vrti istom brzinom... Poenta priče je -pošto mi kuler neće biti tiši, nema razloga (sem uštede energije) da mi i procesor sporije radi. Inače, videh jednog Athlona 1700+ iz iste serije kao i moj na oglasima za 10e. Da ima da dam pare ne bih mnogo razmišljao... Moj je ulazio u sistem na 2.55GHz hlađen vazduhom na oko 1.8V, veći napon ne trpi nikako :smash:

EDIT: Kapiram te za zvuk, ali ja ne idem baš toliko u prošlost. Trenutno vrtim Diablo 2 i možda ću ići na neke još malo starije igrice, ali to je to... MIDI mi ipak ne predstavlja prioritet.

Sad sam poslušao Monkey Island, ovaj Roland SC55 ima tako lep zvuk.... :banana: EDIT2: Stvarno je razbio konkurenciju, prosto mi je milina da slušam :)

Poslednja izmena:
U tom slucaju jos jedan savet: ako dodjes nekako do neke midi daughterboard kartice ili slucajno nekog rolanda, probaj Duke3D - ostaces bes teksta. Ili recimo Settlers 2 (narodna verzija bez CD audia). Ruku na srce, settleri se odlicno cuju i na AWE32 (ali ne i 64) uz odgovarajuce semplove (chorium set, 28mb).

A zasto sporiji takt? Zbog nekih starih igara koje ne umeju da rade na novijim procesorima, a previse su zahtevne za DosBox (recimo Shadows over Riva).

1136 dolara? I to u zadnjoj sekundi...znaci ne verujem koliko ima napaljenih na 3dfx.....mi smo jos i dobro :)

engineering sample... niiice :D mogao je pre aukcije da očisti karticu od prašine :d a da je mnogo para u pitanju, mnogo je :S:

ja još uvek doterujem ovu moju mašinicu iz potpisa, samo ne znam koji bi bio sledeći korak za upgrade... :)

Ja i dalje jurim RDRAM sa ECC-om i SCSI disk... :d

pitanje za retro frikove/i one modernije, koji znaju poneku caku :D

U BP6 sam bocnuo 2x po 1GB SD RAM ECC Toshiba 133MHz bla-bla-bla (iz Tyan ploče), ali ploča prepoznaje samo 2x256MB, iako ih CPU-Z uredno vidi sa pravim kapacitetom. Jel ima neka fora (BIOS mod, čačkanje po BIOSu/OSu) da od ovih 2x1GB dobijem bar po 2x512MB?

@ suicide
Ta ploca podrzava maksimalno 768MB RAM memorije (3x256MB) tako da joj je to prosto hardversko ogranicenje (da li chipseta ili neko drugo nisam pogledao detaljnije). Tako da ne mozes nista tu da uradis...

to sam i ja pročitao na netu, samo sam imao drugačija iskustva...

na nekom matorom ALi čipsetu za socket 7+ uspeo sam da poteram modul od 256MB, iako je pisalo da podržava samo 128MB.... izgleda da sam samo imao sreće :S:

BTW zamenio sam famozni Abit LGH (little green heatsink, ispod koga nije bilo ni trunke paste, kao da je nisu ni stavljali), malo većim Al hladnjakom sa neke moderne ploče, dobio sam dosta na hlađenju čipseta i čini mi se na stabilnosti...sad teram 2x506MHz (92*5.5) na 1.85V 100% stabilno, i to mi je neki sweetspot, jer uz opciju smartfan iz Speedfan-a nema više buke i sve radi stabilno... žrtvovao sam ~40MHz zarad tišine :)

samo da mi je još neka dobra matora AGP grafa.... :D

pitanje za retro frikove/i one modernije, koji znaju poneku caku :D

U BP6 sam bocnuo 2x po 1GB SD RAM ECC Toshiba 133MHz bla-bla-bla (iz Tyan ploče), ali ploča prepoznaje samo 2x256MB, iako ih CPU-Z uredno vidi sa pravim kapacitetom. Jel ima neka fora (BIOS mod, čačkanje po BIOSu/OSu) da od ovih 2x1GB dobijem bar po 2x512MB?

http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=110773&postcount=1
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=110778&postcount=6

@ joojant200 - hvala ti za postove, stvarno nisam znao za to...
BTW. izbrojao sam čipove na modulima, ima ih po 9 (tj po 18, jedni su preko drugih, to je piggyback metoda?) sa svake strane, tj ukupno 18(tj 36), što znači da su čipovi po 32MB i znači da na moju ploču ne idu. Cpu-Z vidi da su u pitanju moduli po 1024MB i očitava sistemsku memoriju kao 2048MB, ali to je jedino mesto gde se to očitava tako...

Jel ovi moduli imaju po 36 umesto 32 čipa zbog ECC-a?

Koliko ploca izbroji memorije kada ubodes samo jedan modul?

Vrh Dno