Šta je novo?

Aplikacije - iOS

Danas dobih iPod Touch 2g 8Gb, skroz sam zadovoljan kako radi. Instalirao sam manje vise sve sto mi treba, tek ponesto mi fali:

- predlozite mi neki file explorer za ipod, al da mogu da radim copy/paste/move komande sa fajlovima.
- ima li podrske za "direktorijume" na desktopu OS-a [3.1.2], kako se zove app
- ima li smisla da instaliram onaj homebrew za multitasking, kako se zove?
- ime programceta za snimanje "screenshotova"

Moras imati uradjen jailbrake da bi sa Cydia skinuo sledece programe koji su ti potrebni:

1. iFile (po meni najbolji file manager, postoji i "narodna" verzija, radi sve, od copy/paste/move, pregleda slika, editovanja raznih fajlova... do instaliranja .deb fajlova)

2.Postoji odavno program na Cydiji koji se zove Categories i koji radi ono sto ti treba.

3. Instaliraj sa Cydije: Backgrounder da bi osposobio multitasking i onda koristi recimo Kirikae (ili multiflow, ili proswitcher, zavisi koji ti se svidja), imaces pravi multitasking, dok ovaj sto dolazi uz iOS4 nije bas pravi multitasking jer aplikacije kad idu u pozadine ne ostaju uvek, i sve aktivne.

4.Objasnio ti je driver, ne treba ti program za to, jer je to fabricki ugradjeno.

Ne znam zashto se oni sa 3G/3GS ne javljaju ovde sa iskustvima na iOS4, ili je moguce da nisu uradili upgrade uopshte :)

...ili su svi kupili Androida zbog 6 USBa :d:d
koliko sam procitao sta kazu drugi, na 3g radi sporo, dok programi kao sto su SBSettings, ibluenova, iphonedelivery... ne rade jos uvek kako treba na iOS4, zato se mnogima ne zuri.

Poslednja izmena:
Ne znam zashto se oni sa 3G/3GS ne javljaju ovde sa iskustvima na iOS4, ili je moguce da nisu uradili upgrade uopshte :)

...ili su svi kupili Androida zbog 6 USBa :d:d

Ja sam presao na Android zbog parallel porta i torrenta :D

Ma 3GS je i dalje zaguljen da se ista sezas sa softverom. Svi sa novim bootromom, mogu eventualno (i to samo ako imaju .shsh sacuvan za 3.1.2 ako nemaju, nista..) da instaliraju 4.0 samo tethered, tj da ga uvek pale sa kompom, sto je mene jako mrzelo, obzirom da je komplikovana situacija. Dakle eventualno oni sa simfree mogu da probaju jer vecina jednostavno ne moze da metne 4.0 na 3GS. Ja bi ga prvi stavio da mogu. :(

A na 3G moze da se stavi kako hoces, ali nema smisla jer nit je sposoban za multitasking a i bez njega kazu da ne radi bas najbrze.

Poslednja izmena:
Danas dobih iPod Touch 2g 8Gb, skroz sam zadovoljan kako radi. Instalirao sam manje vise sve sto mi treba, tek ponesto mi fali:

- predlozite mi neki file explorer za ipod, al da mogu da radim copy/paste/move komande sa fajlovima.
- ima li podrske za "direktorijume" na desktopu OS-a [3.1.2], kako se zove app
- ima li smisla da instaliram onaj homebrew za multitasking, kako se zove?
- ime programceta za snimanje "screenshotova"

1. Zashto bi radio takve stvari na iPodu (ili telefonu uopshte) ? :)
2. Mislim da to ne postoji van iOS4
3. Zove se backgrounder, ima smisla ako ti treba
4. Ne treba ti app, drzish Home i stisnesh Power/Sleep, ekran treba da "fleshne" kao blic.

Sto se tice druge stavke...na svom iPhone-u imam app zvanu Categories, i koristi za to da app stavis u taj folder.

Skinuo sam jer za neke teme je potrebno imati tu applikaciju, sada da li to funkcionise i na iTouch-u ne znam.

I da, na iPhone imam firmware 3.0.1 tako da pretpostavljam da ce raditi i na 3.1.2.

A sto se tice file explorer-a, ja koristim iFile...mada ga vrlo retko koristim.

Poslednja izmena:
Moras imati uradjen jailbrake da bi sa Cydia skinuo sledece programe koji su ti potrebni:
...
...

OK thanks za info, a jailbrake naravno imam. A iFile sam stavio vec od ranije, ali ne kontam gde se nalaze opcije za copy/move? Jos se izgleda nisam privikao na iOS i gde sve mogu komande da se sakriju :D

To kao categories ima i Symbian :d, ali to nisu folderi i ne mogu se porediti sa upotrebljivoshcu foldera iz iOS4.

DiaH@rd, preporuchujem ti da shto manje budzish i stavljash softver sa Cydie, jer sve je to na ivici da pukne ili moze neshto drugo da zezne. Koristio sam backgrounder jedno vreme i to iskljuchivo da bi mi phonebook bio stalno u memoriji, ali i tu me je zezao, pucao i pravio gluposti pa sam odustao. O multiflow ili proswitcheru necu ni da pricham, verovatno 3GS jedva sa tim radi :) Takodje o temama i slichnim nebulozama nemoj ni da razmishljash, samo cesh usporiti fon bez veze, a bice ti sharen kao Android :) 3GS je prvi koji to moze da izdrzi, ali je opet pitanje stabilnosti...

Poslednja izmena:
Najveci win za sada je SBsetting, ali ne ceo nego samo jedan mali deo - Dock Applications. Sa njim mogu da uklonim totalno nepotrebne aplikacije sa desktopa [Stocks, voice memo i sl].

Pa imaš u SBSettingsu kad pritisneš more da sakriješ ikone, pojavi se hide icons i izabereš šta nećeš na homescreenu. :)

OK thanks za info, a jailbrake naravno imam. A iFile sam stavio vec od ranije, ali ne kontam gde se nalaze opcije za copy/move? Jos se izgleda nisam privikao na iOS i gde sve mogu komande da se sakriju :D

U iFile pritisnes edit, oznacis file koji hoces da kopiras i pritisnes dugme dole desno u cosku i dobices opcije za copy/cut/paste.
Sto se tice stabilnosti, ne slusaj drivera, ko zna koju je on preistorijsku verziju backgroundera koristio, ni ne znam sta ce mu uopste backgrounder za phonebook kada Phone aplikacija ima native multitasking kao Safari i iPod... Slobodno instaliraj zadnji backgrounder i Kirikae (ili proswitcher) pa nam javi kako radi. Ja ga koristim i na 2g i na 3g i radi bez problema.

Category rade isto sto i folderi na iOS 4 i odradi ce ti posao, samo sto su meni malo spori na 3g, ali i iOS na 3g jeste spor.

Uglavnom sve bitne novine koje je doneo iOS 4 postoje odavno na cydiji jedino SBSettings nisu kopirali. :D
Multitasking ovaj sto donosi novi iOS 4 pored toga sto nije bas pravi multitasking, zbunjuje ljude jer ne mozes da vidis razliku izmedju aktivnih i poslednje koriscenih programa.

Poslednja izmena:
e a sad vi meni recite, jel ima neki app za bruteforce(ili bilo kakav drugi nacin hakovanja) sifre na wi-fi mrezi?
ne da bi permanentno krao net od nekoga u velikim kolicinama, normalno, nego samo kad nema nezasticene mreze u okolini, a u potrebe blagog surfa, proveravanja mejla i msn-a.

e ljudi ja imam i jedno i drugo, pa cu da kazem da iphone koji se ne izmoduje programima iz Cydia-e nije nista bolji od Nokia S40 sistema, one sest ikonice sto ste spomenuli na telepovom ekranu, iphone to JOS UVEK NEMA!!! znaci da se upali wifi na iphone-u bez sb settingsa recimo je smor, a i sa sb settings nije lakse nego na SEST IKONICA, znaci android paljenje wifi i 1 klik, iphone sa sb settigns 1 swipe 1 klik pa 1 swipe nazad ili jos jedan klik to je znaci u 3 klika, a posle vidite koliko klika i vremena treba ako se ide u settings pa pesacki...

Primetićete da nekih postova više nema. Ovo nije tema o UI kod smartfonova. Ako želite o tome da raspravljate otvorite novi tred, to ne naplaćujemo.

Ko nastavi sa offtopicom dobiće bodove.

Ima neko ideju kako da skinem jedan program sa US AppStore? Traži mi njihovu kreditnu pri registraciji i penje mi se na q... A glupa aplikacija je inače besplatna...

Da bi se registrovao bez kreditne, idi na appstore i probaj da skines neki free program. On ce ti reci da ti treba account I IZ TOG PROZORA pokreni registraciju, kad dodjes do dela za kreditnu imaces dodatnu opciju "NONE".

Hvala, upalilo je ;)

Koliko je meni poznato, modifikacije tastature i inputa nisu dozvoljeni, tako da se takva applikacija nece pojaviti na App Storeu. Jedino sto mogu da urade je da naprave posebnu app za unos teksta i onda na kraju copy/paste u zeljenu applikciju (messages, mail, notes, safari...)

Postoje alternativne metode da se ubace te stvari sa Cydie, tako da opušteno. A call ID fix niti bilo šta drugo neće ni biti potrebno kad budemo imali telefon sa telenora. Biće samo pitanje hoćeš li da plaćaš applications ili ne. Ja znam da bi ih sve platio, osim možda iGo-a, ali i to bih prestao da koristim jer imam PND...

Ja sa Cydije koristim samo par stvari... iBlueNova, iFile, BiteSMS, Push Doctor i već pomenuti Call ID Fix. iBlueNova nekada zatreba za Bluetooth, iFile za neke nestandardne operacije, BiteSMS je verovatno najbolja aplikacija sa Cydije, meni bi telefon bio neupotrebljiv da nema nje jer mi je default messaging program mnogo "go", a Push Doctor popravlja push notifikacije. :)

Ja bih dodao na spisak Action Menu, 5-row keyboard, Backgrounder koji zakaci bedz za ikonicu startovane app, SBSetings za brzo paljenje i gasenje WiFi, SSH-a i Veency, ...

Uf, kako sam zaboravio SBSettings, ja to kapiram kao sastavni deo telefona, strašno je što po defaultu nema tako nešto ili neki widget za WiFi, EDGE/3G, itd...

Zaboravio sam da dodam i iphonedelivery. Omogucava potvrdu prijema SMS-a.

Kao sto vidimo i ovde postoje nezahtevni korisnici kojima je dovoljno ono sto moze iPhone bez cydije, dok oni koji traze malo vise od telefona i nece svaki put da idu recimo u settings da bi ukljucili WI-FI, onda lepo koriste cydiju koja ispravlja skoro sve nedostatke .

Meni su neophodne bar sledece aplikacije:
SBSettings
iFile
BiteSMS
Activator
AppSync
afc2add
Safari Download Manager
insomnia
MXtube
iPhoneDelivery
Backgrounder
Kirikae
WiFiFoFum
callerID fix
iBlueNova

Za sbs koristim sledece togglere: Data, rotation, push, insomnia, wifi

@nickname
Jeste prosecan Apple korisnik ce ti to reci ali ako njemu ne smeta nedostatak nekih osnovnih stvari, to ne znaci da je u pravu

Poslednja izmena:
Kao sto vidimo i ovde postoje nezahtevni korisnici kojima je dovoljno ono sto moze iPhone bez cydije, dok oni koji traze malo vise od telefona i nece svaki put da idu recimo u settings da bi ukljucili WI-FI, onda lepo koriste cydiju koja ispravlja skoro sve nedostatke .

SBSettings
iFile
BiteSMS
Activator
AppSync
afc2add
Safari Download Manager
insomnia
MXtube
iPhoneDelivery
Backgrounder
Kirikae
WiFiFoFum
callerID fix
iBlueNova

@nickname
Jeste prosecan Apple korisnik ce ti to reci ali ako njemu ne smeta nedostatak nekih osnovnih stvari, to ne znaci da je u pravu

Bez Cydie iphone nebi bio to sto jeste - bar za mene. Da imam samo fancy fon, a bez SBS-a, bez Safari Download Manager-a, bez WiFiFoFum-a, bez mxtube-a, bez Ifile-a, itd - katastrofa. Bez tih aplikacija je funkcionalnost telefona jako osakacena. Recimo, neko ti posalje email sa attachom. Bez Safari Download Manager-a i Ifile-a, ne mozes da vidis sta je u attachu!? Kome to ne smeta, taj moze da vozi i neku non full smart Nokiu opusteno i jos da ima bolju kameru + da ustedi novce. Zato je meni JB toliko vazan. Sto bi se reklo presudan.

@priest77

Je l' DATA toggle koristiš na 3.x softveru?

SBSettings
iFile
BiteSMS
Activator
AppSync
afc2add
Safari Download Manager
insomnia
MXtube
iPhoneDelivery
Backgrounder
Kirikae
WiFiFoFum
callerID fix
iBlueNova

@nickname

To zavisi iz kog ugla gledash. Chemu sluzi iBlueNova ? Da prebacim ortaku dupe koje sam fotkao na Tuning&Styling skupu ? :) Prosechnijeg korisnika od toga nema :) Ista pricha i za Wififofum, iFile, fPhoneDelivery. Sve sam to drzao na fonu par meseci i na kraju sam chak i SBsettings izbacio jer sam provalio da necu 10x dnevno da iskljuchujem i ukljuchujem Wifi ili 3G ili da mislim na bilo shta, vec hocu da koristim telefon, vecina opcija iz SBsettingsa kao da je napravljena za "siromashne", a to je u direktnoj suprotnosti sa cenom koju si dao za fon.

Jedino bez chega se stvarno ne moze je Safari dl manager, QuickReply addon (kompletan bitesms je spor i bagovit) i callerID fix. Appsync necemo da racunamo jer to je deo otkljuchavanja telefona za pirateriju.

Driveru, šta je to toliko sporo i bagovito kod SMSa u odnosu na default messaging aplikaciju? Ja DATA/3G isključujem samo zbog potrošnje baterije, ne zbog potrošnje MB.

SBSettings
iFile
BiteSMS
Activator
AppSync
afc2add
Safari Download Manager
insomnia
MXtube
iPhoneDelivery
Backgrounder
Kirikae
WiFiFoFum
callerID fix
iBlueNova

@nickname

Hvala za ovu listu, zatrebace ako ikad bude iphone u mojim rukama!

Ne znam sta da ti kazem, i ja sam sbs izbacio. Quick replay i MXtube su jedine aplikacije koje su zaista nezamenljive. iBluenova je takodje tu negde u vrhu mada se ne secam kad sam zadnji put nesto poslao/primio preko BT-a. Dl menager za safari nisam jednom iskoristio.

Vrh Dno