Šta je novo?

Zastita Java aplikacije od krekovanja?

nexilion

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Da li postoji neka zastita od krekovanja, tako da korisnik ne moze da reversuje bytecode iz class fajlova?
A kakva je situacija sa .NET-om, da li se i te aplikacije lako "obijaju" kao ove u Javi?

Ladno sam probao ProGuard 4.5 i nisam zadovoljan rezultatima. Prakticno je nemoguce implementirati neku dobru zastitu sourca...
Neki poinju sopstvene enkriptovane loadere za klase, ali opet je moguce dekompajlirati loader i opet na nulli. Neki pominju zakljcavanje .class fajlova, al kako bi onda JVM znao sifru, pa bi sifra morala negde da se stavlja sto naravno ne pali...

Hm, onda je besmisleno praviti komercijalne aplikacije pogotovu za nase trziste...?

Sto? Sve se da krekovati, zavisi samo koliko je sama aplikacija zanimljiva za siroke narodne mase. Ako je nesto usko specijalizovano, obfuskacija koda uz neku online aktivaciju ce raditi posao.

Ako ti je softver zaista vredan, smart card reader i smart kartica uz uredjaj... solidno sigurno 🙂 Imas i mogucnost da apliakcija radi samo on-line, autorizuj svako startovanje, forsiraj update dovoljno cesto. Veruj mi najskuplji softver nikad nije krekovan...

Poslednja izmena:
Ako mu je softver zaista vredan onda klijenti nisu pilici i cifre nisu ispod 1000e 🙂 i niko od velikih ne zeli da se cima sa softverom koji nije stabilan i pouzdan (tj. koji to nema jer je krekovan).

U corporate svetu, 60% cene je implementacija, neretko velika cusomizacija, 30% podrska, 10% zaista softvare license, BTW fali ti jedna 0 ako pricamo o iole "ozbiljnom" poslovnom softveru ili 2 ako pricamo o ozbiljnom 🙂 Naravno u tom slucaju nije u pitanju prodaja softvera, vec resenja, koje ukljucuje sto sta, a ne samo softver ("pamet" na prvom mestu).

Softveri ovog tipa su recimo IS za banke i korporacije, kroz koji se obavalja poslovanje.

Poslednja izmena:
Ma zasad nije nista posebno, ali sam razmisljao uopsteno u buducnosti da li vredi forsirati Javu ili se preorijentisati da drugim programskim jezicima.

U corporate svetu, 60% cene je implementacija, neretko velika cusomizacija, 30% podrska, 10% zaista softvare license, BTW fali ti jedna 0 ako pricamo o iole "ozbiljnom" poslovnom softveru ili 2 ako pricamo o ozbiljnom 🙂 Naravno u tom slucaju nije u pitanju prodaja softvera, vec resenja, koje ukljucuje sto sta, a ne samo softver ("pamet" na prvom mestu).

Softveri ovog tipa su recimo IS za banke i korporacije, kroz koji se obavalja poslovanje.

Znam sve ja to, ali njegovo pitanje nije bilo u tom rangu.

Ma zasad nije nista posebno, ali sam razmisljao uopsteno u buducnosti da li vredi forsirati Javu ili se preorijentisati da drugim programskim jezicima.

Sa te strane neces mnogo postici, uvek ce biti neko ko moze to da ti skrsi, najbolja stvar koju mozes da uradis je da napravis sistem koji korisniku daje ociglednu benefit posedovanja licence, napr. update, dodatne sadrzaje, isl.

Java se prvenstveno koristi za web aplikacije gde je sav kod na serveru pa onda nema potrebe za zastitom. Pogotovo sto su to uglavnom custom resenja kako je neko napomenuo koja nema smisla kopirati.
Ako imas iole vredniju desktop aplikaciju mozes da razmislis o koriscenju hardverskog kljuca. Npr. http://www.safenet-inc.com/sentinelhasp/
Nesto slicno smo mi koristili u firmi i lepo se pokazalo.

Nazad
Vrh Dno