Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Sad se vise ne secam kako je krenula diskusija firewire vs usb :) Ali ovoga se secam - firewire je bio direktna konkurencija USB-u. Apple nije zamislio firewire kao standard koji ce da dopunjuje USB, nego kao standard koji ce potpuno da obrise USB sa lica zemlje. Dakle tu imamo primer kako apple nije uspeo da progura standard u koji se kleo, kao sto nije uspeo ni sa EFI-jem.

Apple je zamislio FW kao standard potreban za uredjaje uz njihove PRO aplikacije, ja sam pre 3godine imao FW zvucnu koja jednostavno ne moze da radi preko USB, a ako vec tako snazno tvrdis da Apple zeli da obrise USB zasto onda prave tastature sa tim prikljuckom, zasto iPod/iPhone/iPad koriste takvu sinhronizaciju?! Zato sto je lakse svima! FW ima neke druge primene i prednosti kao npr mogucnosti komunikacije uredjaja i racunara bez zauzeca procesora (meni jako bitna), veliki transfer rate itd...ja protiv USB nemam nista, ali ne treba pljuvati nesto samo zato sto nemas prilike da ga koristis i ne treba ti...

Ima još takvih prmera Apple-ovog oklevanja, a zatim očigledne prednosti zakasnele Apple-ove implementacije tehnilogije u pitanju. Prvi primer je fast user switching koji se prvo pojavio u Windows-u XP, u Mac OS X je to došlo tek u Panteru valjda, ali je bilo mnogo bolje (preleženje iz jednog account-a u drugi putem kocke koja se obrće). Druga stvar je naravno multitasking na iPhone-u, ja ne znam ima li neko takav da aplikacije u pozadini u opšte ne opterećuju telefon i mogu slobodno da se zaborave. Verovatno ima još primera, samo se ne sećam.

kupim iMac 2006 i poslednje 4 godine koristim 802.11n i sad mi kazes kako, sta, Apple nije zasluzan sto vec 4 godine koristim n (strimujem filmove na macbook sa AirDiska...)? ako vec kosta premium, makar ima premium tehnologije.

na PCju tek nakon 4 godine n pocinje da se odomacuje. i da, Apple 802.11n iz 2006. je kompatibilan sa danasnjim 802.11n.

Sad se tek odomacuje? Ne znam kako si to zakljucio, posto ja imam laptop koji je star preko 2 god. a ima 802.11n. A verujem da je takvih kartica bilo i ranije samo se ljudi nisu preterano cimali da takve kartice kupuju jer u pocetku nesto i nije bilo AP-ova koji su mogli da koriste full kapacitet nove tehnologije. Ok, slazem se, ti si imao apple AP i imac koji si koristio po kuci, ali garantujem da barem 2-3 god nisi mogao NIGDE da se povezes na 802.11n van svoje sobe.

Sto se tice kompatibilnosti rekao sam ti zasto su proizvodjaci u pocetku bili skepticni prema 802.11n - zato sto je bio u DRAFTU. A to znaci da je postojala mogucnost, kako god mala bila, da ono sto oni naprave danas ne radi sutra. Najkrace moguce receno kad je standard u draftu mozes da smatras da je on u beta fazi.

Sigurno se secas AP-ova i kartica sa turbo-modovima koje su imale transfer od 108 mbps? Eto, ljudi su se trudili da samoinicijativno povecaju brzinu wireless prenosa, i to van bilo kakvih standarda. Naravno problem je bio to sto si morao da imas i AP i karticu istog proizvodjaca pa su ovakve inicijative bile ogranicene i koliko znam nisu imale nekog preteranog uspeha.

i na kraju se snaga ogleda u tome da je vrednost kompanije za 10 godina porasla 18 puta. to nikakav hype-marketing, kako Apple hateri vole da kazu, ne moze da postigne.

Vrednost apple-a je porasla prvenstveno zbog mp3 plejera, telefona i zatvorenih servisa koji dolaze sa njima. Steta je sto rast vrednosti kompanije nije pratio i odgovarajuci rast trzisnog udela - na smartphone trzistu apple drzi 2% globalnog trzista, otprilike isto toliko na trzistu personalnih racunara.

Evo i linka sa infom - http://www.theinquirer.net/inquirer/opinion/1496424/apple-market-share-restated (mada autor preteruje u pljuvanju apple-a).

EFI - u redu je. uzvijate uz BIOS ;) (samo kad jos en bi morao da slusam kako je Mac overpriced shit bilo bi sve super; ne mislim na tebe vec na 90% Apple hatera ovde na forumu)

Ma ja ne uzivam u BIOSU bre :) Meni je sve jedno, ja BIOS i ne primecujem :) Upali se comp, ostane upaljen danima, tu i tamo ga restartujem jednom u ko zna koliko vremena, i to je to. O BIOS-u i EFI-ju uopste ne razmisljam. A i zasto bih?

btw na cemu teras XEN?

edit:
Ne znam da li te interesuje hardver ili softver, u pitanju je jaka PC konfiguracija (quad core, veliki diskovi, 16 GB ram-a), a koristim Xenserver kao virtuelizacioni lejer.

OMG! koja lolcina :D :D :D - ti dakle tvrdis da je Apple hteo sa FW... bla, bla

daj neki link za ovo - ili je to cisto tvoje subjektivno misljenje? i plz makar procitaj tekst na wikipediji :D

Procitao sam tekst, i sta sad? Da obratim paznju na deo koji kaze da je to 'high speed serial bus'? Dakle, isto sto i USB samo brze i drugacije izvedeno?

Ili mozda ovo :

However, the royalty which Apple and other patent holders initially demanded from users of FireWire (US$0.25 per end-user system) and the more expensive hardware needed to implement it (US$1–$2), both of which have since been dropped [citation needed], have prevented FireWire from displacing USB in low-end mass-market computer peripherals, where product cost is a major constrain

Cini mi se da sam vec pomenuo, ja se secam borbe firewire/usb kao borbe za uspostavljanje standarda za povezivanje SVIH periferija na racunar koriscenjem modernijeg/brzeg/boljeg interfejsa od serijskih/paralelnih/ps2 portova, i pomenuo sam da je to moja licna percepcija i kako se ja secam tog doba sa pocetka devedesetih (sto ne mora da znaci da sam u pravu).

Apple jeste uspeo da "progura" FW (sta ima da se progura kad FW nije ni imao alternativu). FW je 3 godine pre USBa imao 400mbit/s. Ako ti je trebal ta brzina za periferiju, sta si mogao da radis? da cekas 3 godine na USB? :D :D btw ni danas USB nema mogucnosti koje FW ima.

Eto ti gore pasus koji zastupa moje misljenje zbog cega firewire nije uspeo da postane domintantni standard. Za deo o obaveznom placanju patentnih prava iskreno nisam ni znao, a to je ocito jos jedan razlog danasnje dominacije USB-a; ***, iako se to apple-u verovatno ne dopada, uglavnom pobedjuju otvorene tehnologije i otvoreni standardi (sto firewire ocito nije bio).

i EFI NIJE Appleov vec INTELOV. ok? i JESTE bolji od BIOSa i ne vidim sta bi falilo da se isti koristi OSIM cinjenice da PC industrija trpi i gura krsh dokle god moze. - istorijska cinjenica.

Ma sto se mene tice mogu odmah da krenu da ugradjuju EFI od jutra do mraka, ne znam zasto odbijas da razumes moj stav povodom toga - i just dont care :D

Poslednja izmena:
Ima još takvih prmera Apple-ovog oklevanja, a zatim očigledne prednosti zakasnele Apple-ove implementacije tehnilogije u pitanju. Prvi primer je fast user switching koji se prvo pojavio u Windows-u XP, u Mac OS X je to došlo tek u Panteru valjda, ali je bilo mnogo bolje (preleženje iz jednog account-a u drugi putem kocke koja se obrće). Druga stvar je naravno multitasking na iPhone-u, ja ne znam ima li neko takav da aplikacije u pozadini u opšte ne opterećuju telefon i mogu slobodno da se zaborave. Verovatno ima još primera, samo se ne sećam.

Da si ti ziv i zdrav, paralelni rad vise razlicitih usera za jednim compom postoji na unixu od 1970. god (sto u principu tehnologija koju opisujes i jeste).

Inace proguglaj i vidi kada je apple dobio potpuni multitasking, garantujem ti da ces neprijatno da se iznenadis; amiga je osisala apple za 13 godina.

Poslednja izmena:
Jel pod tim multiuser-om na UNIX još 70-ih misliš na mainframe-terminal. Ako je to, pa naravno da mora da postoji rad sa više korisnika istovremeno, ako to nema gubi se smisao. A ja sam pomenuo fast user switching na (mainstream) PC opertivnom sistemu i uporedio sam Windows i Mac.

A da Mac OS-ovi pre X-a nisu imali pravi multitasking i zaštitu memorije, i to znam, kao i da je MS odrao Apple sa Windows-om 95, a i da ih je Steve Jobs sve odrao sa NeXTstep-om još '88. valjda (koji je UNIX i zato je imao te tehnologije), (za Amigu ne znam). Ja sam samo pričao o multitaskingu na mobilnim telefonima i načinu na koji ga je Apple implementirao u iOS-u 4.

Poslednja izmena:
Jel pod tim multiuser-om na UNIX još 70-ih misliš na mainframe-terminal. Ako je to, pa naravno da mora da postoji rad sa više korisnika istovremeno, ako to nema gubi se smisao. A ja sam pomenuo fast user switching na (mainstream) PC opertivnom sistemu i uporedio sam Windows i Mac.

A da Mac OS-ovi pre X-a nisu imali pravi multitasking i zaštitu memorije, i to znam, kao i da je MS odrao Apple sa Windows-om 95, a i da ih je Steve Jobs sve odrao sa NeXTstep-om još '88. valjda (za Amigu ne znam). Ja sam samo pričao o multitaskingu na mobilnim telefonima i načinu na koji ga je Apple implementirao u iOS-u 4.

Ne mislim samo na spregu mainfrale-serijskih terminala; ok, to jeste jedan nacin za startovanje vise virtuelnih terminala na unix masini, ali nije jedini. Ukoliko se fizicki nalazis za unix masinom mozes da provrtis virtuelne terminale/konzole, logujes se kao bilo koji user i pustis u rad koje god pozelis programe.

UNIX ima jos interesantnih stvari koje ni PC ni mac standardno jos uvek nemaju. Recimo jedna interesantna mogucnost X servera na unixu je startovanje vise servera odjednom, na razlicitim portovima, gde se onda razliciti useri kace na razlicite instance X-a sa svojih racunara. Mada ok, to vec proizilazi iz serverskog bekgraunda unixa i nema neku posebnu upotrebnu vrednost na kucnim racunarima. (edit: sad se setih da na macu moze da se startuje i klasicni X, tako da je ovo o cemu pricam verovatno izvodljivo na macu).

Btw sto se tice NextStep-a on kao svaki unix derivat nativno podrzava multitasking (baziran je na Mach kernelu koji je bio pod BSD licencom), tako da strogo govoreci NextStep i jeste UNIX sistem (kao i danasni OSX). Za razliku od toga amigin OS je napisan od nule.

Ok, slazem se, ti si imao apple AP i imac koji si koristio po kuci, ali garantujem da barem 2-3 god nisi mogao NIGDE da se povezes na 802.11n van svoje sobe.
pa sto me onda pitas:
Sad se tek odomacuje (802.11n)? Ne znam kako si to zakljucio...
:D

Sigurno se secas AP-ova i kartica sa turbo-modovima koje su imale transfer od 108 mbps?
ajde da probam jos jednom: Apple 802.11n iz 2006. radi i danas. Valjda su procenili da nema sta da pravi problem ili da mogu da ga otklone kroz FirmWare upadate... ali u svakom slucaju radi ;)

ovo je jedan od primera da Apple ugradjuje vrh (naprednu) tehnologiju (kao i EFI). po meni 802.11n mi mnogo vise znaci u 4 godine starom MacBooku nego da su tada stavili npr. CPU na 2.4GHz - da nemam 802.11n sada ne bih mogao da koristim 3TB harddiskova na MacBooku bez kablova... :D a onih potencijalnih 0.4GHz brzine mi nista ne bi znacilo...

---

sto se FireWirea tice, da ne vrtimo istu pricu ja mislim da jeste bolji (tehnicki) od USBa i da nije zamisljen kao konkurencija USBu tada koji je tek nakon 3 godine dobio FW brzinu a mogucnosti mozda sa USB 3.0. Ti mislis da je Apple hteo da nametne FW kao standard za periferije umesto USBa i uzme pare na tome. i ok :) :wave: (samo sto Apple gleda kako ce da proda sto je vise moguce hardwarea po premium ceni i zato mora da trazi najsavremenija moguca resenja, kako bi se izdvojio iz Wintel ponude, da kupci znaju zasto placaju premium cenu... to je cela filozofija Apple poslovanja)

---

Amigin OS nije imao zastitu memorije da bi bio sto je moguce brzi... ***, to je bila cena 1985. i limit tadasnjeg MC CPUa (i brzinskog izbacivanja Amige na trziste).

vezano za Xen, mislio sam na kom OSu se vrti? i koliko citam dosta je razlicit od drugih resenja (tehnicki). koliko je user-friendly? Ja sam koristio VirtualBox na windowsu ali mi se desava da "pukne" LAN kartice posle nekog vrmena - ne vidi se ni u host ni u guest OSu!

Poslednja izmena:
=kovacm;2209485]pa sto me onda pitas:

:D

ajde da probam jos jednom: Apple 802.11n iz 2006. radi i danas. Valjda su procenili da nema sta da pravi problem ili da mogu da ga otklone kroz FirmWare upadate... ali u svakom slucaju radi ;)

ovo je jedan od primera da Apple ugradjuje vrh (naprednu) tehnologiju (kao i EFI). po meni 802.11n mi mnogo vise znaci u 4 godine starom MacBooku nego da su tada stavili npr. CPU na 2.4GHz - da nemam 802.11n sada ne bih mogao da koristim 3TB harddiskova na MacBooku bez kablova... :D a onih potencijalnih 0.4GHz brzine mi nista ne bi znacilo...

Kovace, prvi appelov AP koji podrzava 802.11n se pojavio pocetkom 2007-me, a tad su i high-end pc laptopovi imali 802.11n wifi kartice u sebi. Takodje tada se pojavljuju i prvi (skupi) AP-ovi drugih proizvodjaca sa doticnim standardnom (Cisco, danas pokojni Proxim itd).

Na koji si se ti AP to kacio 2006-te pa si imao 802.11n vec te godine? :)

Masovna upotreba i poplava jeftinih kineskih 802.11n AP-ova krece od 2008-me i to je ta prelomna godina. Ofc kod nas sve dolazi sa zakasnjenjem pa i novi AP-ovi tako da sam ja primetio masovno sirenje novih, brzhih wireless mreza tek u 2009-toj.

Da te podsetim, tvrdis da je apple taj koji je 'pogurao' 802.11n sto je jako, jako klimava tvrdnja. Niti je apple tada, sa svojih 2% trzista racunara mogao da pogura tako bitan standard, niti je apple zasluzan za sire prihvatanje istog pod parolom 'joj vidi mac ima brzhi wireless, ajmo sad to i na pc-ju'. 802.11n se nasao u sirokoj upotebi u trenutku kad je kriticna masa ljudi osetila da im treba brzi wireless, sto se poklapa sa pojavom ogromnih fajlova na mreznim diskovima (DL DVD imidzi, blueray filmovi od vise desetina gigabajta i sl.). Zato i rekoh, ako nekome treba dati medalju za to, tipujem na demonoid i piretabay :)

sto se FireWirea tice, da ne vrtimo istu pricu ja mislim da jeste bolji (tehnicki) od USBa i da nije zamisljen kao konkurencija USBu tada koji je tek nakon 3 godine dobio FW brzinu a mogucnosti mozda sa USB 3.0. Ti mislis da je Apple hteo da nametne FW kao standard za periferije umesto USBa i uzme pare na tome. i ok :) :wave: (samo sto Apple gleda kako ce da proda sto je vise moguce hardwarea po premium ceni i zato mora da trazi najsavremenija moguca resenja, kako bi se izdvojio iz Wintel ponude, da kupci znaju zasto placaju premium cenu... to je cela filozofija Apple poslovanja)

Firewire je bolji standard. Plasticno govoreci podseca me na situaciju winmomed/hardverski modem. Firewire ne opterecuje CPU i stedi magistrale, USB ne (eto, cak i ne spominjem brzinu).

I opet cu da te podsetim kako smo upali o pricu o firewire, tako sto si ti rekao da je firewire standard koji je apple progurao i koji se odomacio i van apple ekosistema. To jeste delimicno tacno jer danas imamo i firewire uredjaje i firewire interfejse na PC-ju ali ja smatram da previdjas da je firewire u stvari standard koji je bio konkurencija USB-u (iako to danas ne izgleda tako). I naveo sam ti i razloge zbog koji firewire nikada nije zaziveo na jeftinim serijskim uredjajima i zasto smatram da je apple u stvari fail-ovao kod firewire-a (cena, licence, zatvoreni standard).

Posto smo nekako ubacili u pricu i 802.11n mozda ne bi bilo lose da pogledas ko drzi patente za taj standard i da vidis kako se oni ponasaju. I to uporedi sa apple-om i firewire-om.

vezano za Xen, mislio sam na kom OSu se vrti? i koliko citam dosta je razlicit od drugih resenja (tehnicki). koliko je user-friendly? Ja sam koristio VirtualBox na windowsu ali mi se desava da "pukne" LAN kartice posle nekog vrmena - ne vidi se ni u host ni u guest OSu!

Xen se vrti iskljucivo na linuxu, ranije si morao da patch-ujes kernel a sad je xen njegov sastavni deo.

To je sasvim druga kategorija nego virtualbox ili vmware workstation, posto se xen(tj. linux) prvo instalira na bare-metal masine pa se onda dizu OS-evi u VM-ovima koje je moguce i paravirtuelizovati preko posebnih drajvera (sto onda daje performanse slicne stand-alone instalaciji OS-a na tom hardveru). Za ovo doticni OS mora da ima, jelda, napisane drajvere, a ako ih nema onda se dobija stepen virtuelizacije kao u virtualboxu/vmware workstationu.

Ovo je jako sturo objasnjene, a poenta je da se to ne instalira na desktop masinama :)

nikako da stignem da ti odgovorim: od 2006. imam iMac sa 802.11n a AirPort Extreme sam kupio ili iste ili sledece godine.. ne secam se. U svakom slucaju ako kupis Mac moras da imas n :D - sad im i telefon ima n.

i ne kazem da je Apple progurao 802.11n ili USB - vec je samo jedan od prvih koji je prihvatio nove standarde. a tamo gde ima mesta za poboljsanje a ne postoji resenje - sam pravi nova! npr. FireWire koji je, da ponovimo 3 godine pre USB imao 400mbit/s - ili funkcionalnost koju ce tek USB 3.0 doneti... ili mobilni ARM CPU za Newtona... ili kompozitni desktop... ili OpenCL... i od svih tih stvari nema koristi samo Apple vec cela industrija.

i jos jednom: FireWire nije "propao" vec je nasao svoje mesto u uredjajima gde je potrebna SCSI-like funkcionalnost, odnosno gde je USB nedovoljan. btw ne previdjam da je FW bio konkurencija USB jer to nije ni bio ;)

Ja mislim da niko ovde ne kaze kako je Apple u celoj industriji pogurao n standard jer ochigledno nije, poshto je i danas ubedljiva vecina i APova i kartica upravo b/g, a josh uvek samo highend notebookovi imaju n (isto kao Firewire recimo), dok je Apple to imao pre 4 godine standardno i u najjeftinijem Macbooku. Poenta kovacove price je da je Apple taj koji oduvek gura poslednju tehnologiju, tudju ili svoju, uvek pre svih ili mnogo pre svih, i da je Apple na mestu Microsofta danas bi sve bilo mnogo naprednije umesto shto se u puno stvari josh uvek zivi u 80-im jer Microsoft i kompanija kontrolishe trzishte pa mogu da rade shta hoce, a najvishe hardvera koji oni prodaju je napravljeno prvenstveno da bude shto jeftinije...

Poslednja izmena:
Ja mislim da niko ovde ne kaze kako je Apple u celoj industriji pogurao n standard jer ochigledno nije, poshto je i danas ubedljiva vecina i APova i kartica upravo b/g, a josh uvek samo highend notebookovi imaju n (isto kao Firewire recimo), dok je Apple to imao pre 4 godine standardno i u najjeftinijem Macbooku. Poenta kovacove price je da je Apple taj koji oduvek gura poslednju tehnologiju, tudju ili svoju, uvek pre svih ili mnogo pre svih, i da je Apple na mestu Microsofta danas bi sve bilo mnogo naprednije umesto shto se u puno stvari josh uvek zivi u 80-im jer Microsoft i kompanija kontrolishe trzishte pa mogu da rade shta hoce, a najvishe hardvera koji oni prodaju je napravljeno prvenstveno da bude shto jeftinije...

Svi aktuelni netbukovi danas imaju n. Oni sto su izasli malo ranije uglavnom ne, ali noviji imaju :)
ako je netbook za 20 i kusur hiljada hiend, onda stvarno :D

Ja sam možda toliki ljubitelj Apple-a da sam i kupio Mac, ali stvarno preterujete sa tim Wireless N-om. Pa prošle godine su skoro svi budžet laptopovi imali Draft-N. Valjda sam video dovoljno letaka u novinama da znam.

Najveći problem je što ljudi koji nemaju dodira sa obe sfere počinju da pljuju jednu ili da hvale drugu. I onda naravno, krene lavina. Ne znam zašto se uopšte opterećujete oko toga.

nikako da stignem da ti odgovorim: od 2006. imam iMac sa 802.11n a AirPort Extreme sam kupio ili iste ili sledece godine.. ne secam se. U svakom slucaju ako kupis Mac moras da imas n :D - sad im i telefon ima n.

i ne kazem da je Apple progurao 802.11n ili USB - vec je samo jedan od prvih koji je prihvatio nove standarde. a tamo gde ima mesta za poboljsanje a ne postoji resenje - sam pravi nova! npr. FireWire koji je, da ponovimo 3 godine pre USB imao 400mbit/s - ili funkcionalnost koju ce tek USB 3.0 doneti... ili mobilni ARM CPU za Newtona... ili kompozitni desktop... ili OpenCL... i od svih tih stvari nema koristi samo Apple vec cela industrija.

i jos jednom: FireWire nije "propao" vec je nasao svoje mesto u uredjajima gde je potrebna SCSI-like funkcionalnost, odnosno gde je USB nedovoljan. btw ne previdjam da je FW bio konkurencija USB jer to nije ni bio ;)

Joj bre kovace, da zavrsimo stvarno sa 802.11n :) Imao si ranije od drugih ugradjen n cip, imao si kad i ostali mogucnost da se povezes na wireless b/g/n uredjaj i to je to :)

Mozda i da zavrsimo sa firewire-om, i tu smo ispisali dosta materijala, jedino mozemo da se slozimo da se necemo sloziti :) Evo napr. odmah necu da se slozim sa tvojim 'SCSI-like' opisom jer je SCSI paralelni a firewire, kao i usb, serijski standard.

Ni ARM nije prvo 'zaboden' u apple PDA aka newton vec pre toga u Psionov proizvod slicne namene. Ali ni ovo nije preterano bitno, i jedan i drugi su ostavili taman toliko traga da ih se nas dvojica matorih secamo i mozda jos po neko na ovom forumu (o psionu se secam nekakvog lozackog texta iz SK-a i nista vise od toga).

Jeste, apple je jedna od kompanija koja se ne boji inovacija, ali zaista nema potrebe da se preteruje sa njihovim dostignucima; kao sto su drugi krali ideje od njih i oni su krali ideje od drugih. Nista neobicno ni cudno, desava se svaki dan u IT svetu.

driver je napisao(la):
oenta kovacove price je da je Apple taj koji oduvek gura poslednju tehnologiju, tudju ili svoju, uvek pre svih ili mnogo pre svih, i da je Apple na mestu Microsofta danas bi sve bilo mnogo naprednije umesto shto se u puno stvari josh uvek zivi u 80-im jer Microsoft i kompanija kontrolishe trzishte pa mogu da rade shta hoce, a najvishe hardvera koji oni prodaju je napravljeno prvenstveno da bude shto jeftinije...

Vidis, a ja bas mislim da bi, da je apple danas u poziciji MS-a, mi placali 2x vise za 3x slabiji hardver, da bi mogli da gledamo iskljucivo filmove i slusamo muziku skinutu sa njihovih servisa uz obavezni DRM, da bi jedini video format bio quicktime, da bi jedini programi koji se instaliraju na OS X morali da budu skinuti sa apple stora itd itd itd.

Sloboda izbora hardvera i softvera je, u neku ruku, i ozbiljno civilizacijsko dostignuce, a uspostavljena je ne zahvaljujuci, vec uprkos kompanijama kao sto su Microsoft i Apple.

Vidis, a ja bas mislim da bi, da je apple danas u poziciji MS-a, mi placali 2x vise za 3x slabiji hardver, da bi mogli da gledamo iskljucivo filmove i slusamo muziku skinutu sa njihovih servisa uz obavezni DRM, da bi jedini video format bio quicktime, da bi jedini programi koji se instaliraju na OS X morali da budu skinuti sa apple stora itd itd itd.

Slazem se. Sve bi bilo kako cika stiv misli da je najbolje, jel mi korisnici nismo dovoljno pametni da odlucimo sta hocemo.

Slazem se. Sve bi bilo kako cika stiv misli da je najbolje, jel mi korisnici nismo dovoljno pametni da odlucimo sta hocemo.

In the Gods name... Kako je moguće da nekoga/nešto toliko prezirete (Apple, Džobsa, hardver, softver, iPhone, iPhone OS...), a da istog/iste prosto ne vadite iz usta (odnosno tastature)?

Mozda si mislio na mene, mozda i nisi - moj stav je da apple pravi odlicne proizvode s'tim da mi je zao sto su tako hermeticki zatvoreni, cak mi ponekad ide i na zivce.

I pokusavam (ne znam koliko mi uspeva) da budem objektivan - apple jeste uradio mnogo za razvoj personalnih racunara ali nije 'bog i batina' pa da sa njima pocinje i zavrsava se sve.

In the Gods name... Kako je moguće da nekoga/nešto toliko prezirete (Apple, Džobsa, hardver, softver, iPhone, iPhone OS...), a da istog/iste prosto ne vadite iz usta (odnosno tastature)?

Isto kao sa Microsoftom, šta ti nije jasno? Niko ih ne voli, ali nas debelo dotiče šta rade jer su veliki deo IT sveta, ne možeš da ih ignorišeš.

Nisam mislio ni na koga konkretno. Uopšteno sam govorio, čak i o ljudima van ove teme, koje srećem.

Sad, da li su veliki deo IT sveta ili ne, to je diskutabilno. Veliki broj populacije, do pojave iPod/iPhone uređaja nije znao da Apple postoji. Sem možda oni koji su gledali Sex and the City.

Sto se tice firewire-a moze se napraviti analogija sa SCSI-jem
SCSI je dobra stvar, samo sto su SCSI kontroleri previse skupi za masovnu proizvodnju pa se proizvodjacima "narodskih" komponenti i ne isplati da ih ugradjuju jer bi to podiglo cenu, pitanje isplativosti bla bla itd itd
Zato je definisan SATA standard, mada cini mi se da je SCSI opet superiorniji po tehnickim karateristikama pa ispada da je SATA neka lite alternativa za isti, no makar je jeftinija i za proizvodnju :d
Ne mogu sa druge strane da se slozim da je Firewire nesto sto je za masovnu primenu iako je Apple mozda pokusao da ga progura kao tako nesto sto uostalom radi i sa mnogim drugim stvarima :d
Firewire je uglavnom interesantan ljudima koji se bave video obradom i suvim profesionalcima koji prebacuju na komp tonu sirovog video materijala , a cisto sumnjam da medju ogromnom masom obicnih korisnika oni cine neki znacajniji broj
Ne volim ni ja Apple posebno ali im se mora odati priznanje na dobrom marketingu i popularizaciji novih tehnologija i tu pogovora nema
Recimo cim je izasao Iphone odmah je trziste zadesila poplava slicnih uredjaja i dovelo do toga da cela industrija mobilnih uredjaja krene u slicnom smeru sto je generalno dobra stvar jer trziste sa konkurencijom i sirkom izborom proizvoda blagtovorno utice na traku za inovacijama i naravno cene
Da nije bilo Iphone-a, ne bi ni HTC izbacio ovoliko dobrih Android uredjaja za svega godinu dana :)
Niko ne kaze da je Apple izmislio touch uredjaje ali je uradio njihovu popularizaciju i omasovljavanje za sta mora da se skine kapa :D

Poslednja izmena:
Mozda i da zavrsimo sa firewire-om, i tu smo ispisali dosta materijala, jedino mozemo da se slozimo da se necemo sloziti :) Evo napr. odmah necu da se slozim sa tvojim 'SCSI-like' opisom jer je SCSI paralelni a firewire, kao i usb, serijski standard.

:D a SAS je...? serijski! kakve veze ima nacin prenosa podataka sa tim da li su FireWire i SCSI slicni. probaj da ukucas u google "usb firewire difference";

limiti USBa, prednosti FireWirea:
- FW 45 watt vs USB 5V (0.5A?) = 2.5 watt
- FW podrzava "memory-mapped devices" (CPU free) vs USB ne (da sa USB 3.0)
- USB: "Peripherals cannot communicate with the host unless the host specifically requests communication" (USB 3.0 - da) vs FireWire: "FireWire device can communicate with any other node at any time"
- USB network relies on a single host at the top of the tree to control the network. In a FireWire network, any capable node can control the network.
... (sve sa prvog linka :D)

na kraju ispada da je jedina prednost USBa cena implementacije; ili: "USB was designed for simplicity and low cost, while FireWire was designed for high performance, particularly in time-sensitive applications such as audio and video."

zato kazem da je FireWire SCSI like protokol. Kako je implementiran (parallel, serial ili preko etherneta - svejedno je!)

i Driver je lepo rekao o cemu pricam sve vreme. ,)

Sloboda izbora hardvera i softvera je, u neku ruku, i ozbiljno civilizacijsko dostignuce, a uspostavljena je ne zahvaljujuci, vec uprkos kompanijama kao sto su Microsoft i Apple.
OMG. Film na iTunesu kosta isto koliko i u video klubu u srbiji (sad mozda ne zbog odnosa $ vs Evro...)
QuickTime kontejner je prihvacen kao industri standard a ne Microsoftov ASF jer je jednostavno bolji.

Jobs kaze da je najbolje suzbiti pirateriju ako se cene (softwarea, muzike, filmova... <bilo sta>) dovedu na pravu meru, odnosno da kostaju toliko da se ljudima isplati da je plate i da dobiju odlicnu uslugu (sve lepo sortirano, pregledno, lako dostupno, pretraga...) a ne da moraju da se cimaju sa: torentima, warezima, titlovima, coverima, kvalitetom...

i za sada ovo odlicno prolazi i ja to totalno podrzavam!

svoje vremeno je postojao sajt mp3.ru (warez sajt) koji je imao gomilu besplatne muzike za DL. vremenom im je baza muzike porasla, uveli su Covere, tekstove pesama, pretragu... i poceli da naplacuju download !!! :D

cim su videli koliko posla ima oko organizovanja gomile materijala poceli su da napalcuju piratski MP3 !!! :D :D

uostalom aplikacije za iOS na AppStoreu su ultra jeftine! Ceo Apple iWork office kosta valjda 20-30$.

btw kad su pitali Jack Tramiela zasto je Commodore PET kostao 699$ (a ne vise) rekao je: "Mislio sam da su ljudi voljni da plate toliko za ovako nesto. i bio sam u pravu" ;)

---

prava tragedija je sto ce Apple uskoro biti "bog i batina" ako ovako nastave i to ne samo za software nego i za sav digitalni content. a sve zahvaljujuci nesposobnosti ostalih, odnosno pre svega zbog oslanjanja i cekanja na Microsoft (od Windowsa, preko PlayForSure za muziku do WindowsMobile za mobilne...).

Kad vec pominjete SCSI tj SAS trebalo bi da se malo bolje obavestite :)

Za razliku od nekih drugih stvari uporedjivanje diskova i pripadajucih kontrolera je relativno lak posao i srecom subjektivni osecaj ne igra neku veliku ulogu.

Poredicu SATA i SAS jer SCSI vec polako postaje legacy tehnologija.

Ajd da kazemo da su za poredjenje bitne sledece stvari - brzina, pouzdanost, kapacitet, cena. Brzina - SATA je brzi u nekim, SAS u drugim primenama (SATA za file server i streaming, SAS kod database sistema). Pouzdanost - izjednaceni. Kapacitet - SATA po disku ima mnogo vece kapacitete od SAS-a. Cena - SATA all the way. Ako meni ne verujete a vi proguglajte, imate bezbroj analiza i benchmarka.

I sad se namece pitanje, zasto ljudi uopste koriste SAS kada je SATA gotovo uvek bolje resenje? Pa upravo zbog te jedne stvari gde SAS i dalje suvereno caruje, a koja je jako jako bitna - database sistemi.

Sad znam da ce se javiti ljudi koji ce ustvrtidi kako su ugradjivali SAS diskove i u file servere i odmah u startu cu reci - zao mi je, niste dobro odradili domaci zadatak, niste procitali literaturu, verovali ste slatkorecivim prodavcima, dali ste mnogo vece pare za disk podsistem koji je losiji za posao koji ste mu namenili.

Interesantno ali ovo nas opet moze dovesti do firewire-a, ali ne po direktnoj analogiji SCSI(SAS)/firewire, vec preko odnosa SCSI(SAS)/SATA i Firewire/USB.

Slicno kao SCSI(SAS) tako se i firewire zadrzao samo na jednoj uskoj upotrebnoj kategoriji koja znaci prenos ogromnih raw video fajlova, pretpostavljam u real-time obradi materijala (jer, kao sto rekosmo, firewire stedi CPU). I slicno kao kod firewire-a (gde pojedinci tvrde da je oduvek namenjen prenosu video fajlova i nicemu drugom), ni SAS nije zamisljen samo da se koristi u database sistemima.

Poslednja izmena:
Mozda si mislio na mene, mozda i nisi - moj stav je da apple pravi odlicne proizvode s'tim da mi je zao sto su tako hermeticki zatvoreni, cak mi ponekad ide i na zivce.

u vezi hermeticnosti : bavim se arhitekturom (dakle stvaram) i iskustvom sam stekao misljenje da je jedini nacin da se proizvede zaista dobar proizvod - totalitet kreatora, gde je sve podredjeno toj nekoj ideji, i gde zaista malo mesta ima za sugestije sa strane. hermeticnost tj.

u vezi hermeticnosti : bavim se arhitekturom (dakle stvaram) i iskustvom sam stekao misljenje da je jedini nacin da se proizvede zaista dobar proizvod - totalitet kreatora, gde je sve podredjeno toj nekoj ideji, i gde zaista malo mesta ima za sugestije sa strane. hermeticnost tj.

Ja se bavim networking-om i ne koristim, ma ne prilazim ni blizu, zatvorenim networking standardima.

Kao sto vidis perspektiva direktno zavisi iz kog 'sveta' dolazis; arhitektura <> IT.

Sta bi se desilo kad bi se napr. zgrade projektovale po open-source principu? Naravno nista. A u IT-u, open-source je iznedrio neverovatno dobre projekte (neki od tih su uzidani i veselo se koriste i u OSX).

Poslednja izmena:
Mali off: Lucase, postoje li u arhitekturi i građevinarstvu neka copyright pravila, ili svako može da kopira bilo šta što je video na nekom drugom objektu ili ceo objekat? Znam da postoje zakoni protiv kopiranja industrijskog dizajna i da su svi plagijati kuneski jer tamo takvi zakoni ne postoje.

Možeš na PM da ne spamujemo temu.

Ja se bavim networking-om i ne koristim, ma ne prilazim ni blizu, zatvorenim networking standardima.

Kao sto vidis perspektiva direktno zavisi iz kog 'sveta' dolazis; arhitektura <> IT.

Sta bi se desilo kad bi se napr. zgrade projektovale po open-source principu? Naravno nista. A u IT-u, open-source je iznedrio neverovatno dobre projekte (neki od tih su uzidani i veselo se koriste i u OSX).

u zadnje dve strane najpametniji komentar!

Prosto moram da napišem ovaj post jer sam lično bio svedok da neke male stvari bolje rade pod Mac OS X-om ili na Mac-u, nego na Win PC-u.

U ovom slučaju to su USB hard diskovi. Kada eject-ujete eksterni disk u Mac OS X-u desi se ono što bi svako i očekivao, disk se zaustavlja (može se rukom osetiti) i može se bezbedno izvući kabl. Kad se Mac gasi, gasi se i disk koji nije izbačen.

E na Windows-u se posle "izbacivanja" disk i dalje vrti (može se osetiti), i ne samo to, već je disk uključen i vrti se i dok je računar ugašen :zgran:. De je logika u tome. Ako se ovako dešava kod svakog, a ne samo kod pojedinih, onda je ovo primer da Apple bolje implementira standard koji je masovno korišćen i u PC svetu.

Poslednja izmena:
Već otrcana fraza "It just works" se najbolje prenela na klasično USB prebacivanje fajlova sa telefona NOKIA 5800 Express Music i računara via Bluetootha. Sve mi je manje više instalirano po PSu i nemam nikakvih problema sa mašinom iz potpisa. Međutim, kada sam trebao da prebacim 20+ fotografija iz telefona, na računar. Došlo je do problema jer MSI BToes koji ja imam (sa updateovanom verzijom MSI softvera za uređaj) nije bio u stanju da browsuje uređaj i primi više od jednog fajla at the time.

Uključio Mac, pored sata kliknuo na ikonicu Bluetootha (za non-Mac usere, čisto da objasnim koliko je sve na dohvat ruke), iz padajuće liste odabrao Set up Bluetooth device. Telefon pronađen, parovan sa računarom.
Sledeći potez je bio ponovni klik na ikonicu Bluetootha, kliknuti na ime telefona, a zatim Browse device. 1, 2, 3... Interna memorija i kartica dostupni kao u običnom Finderu⁄Exploreru.

Možda deluje kao mnogo koraka, ali verujte, to je sve bilo u Next, Next, Next, Finish fazonu.

Vrh Dno