Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Firewire je, barem kako se ja secam (sto ne znaci da je to tacno), bio najavljivan kao tehnologija toliko bolja od USB-a da apple uopste nije video sto bi USB uopste trebao da postoji.

moguce da je bila ta prica ali i dalje stoji cinjenica da 1995. FireWire 400Mbit/s USB 1.0 11Mbit/s nagradno pitanje: kada se pojavio USB 2.0 i 480Mbit/s - koliko je godina proslo od 1995. i FW 400Mbit/s.

pored toga, ako pogledas sta sve FW nudi - jeste bolji, fleksibilniji, napredniji... od USBa. to je cinjenica. "problem" :D je sto je USB jeftiniji od FW jer je jednostavniji protokol. na kraju, nisu se takmicili vec su postojali, tj. i dalje postoje paralelno. USBu je trebalo vise godina da po brzini stigne FW.

Da se ne lazemo, u vreme kada krece ekspanzija USB-a apple je imao 2-3% trzista u USA, u svetu naravno jos i manje, tako da nisu bas bili u nekoj sjajnoj poziciji da 'guraju' trziste napred.
da, ali i tih par miliona prodati iMac racunara je garantovalo zaradu onome ko ponudi USB periferije za njega!!! (to isto pise i na onom IBM linku). Dakle iMac se prodaje ko lud, na njega ne moze nista od starih periferija i eto prilike da se zaradi od pravljenja USB periferija SAMO za iMac. gomila USB periferija iz tog vremena je pravljena od prozirne plastike kako bi se slaga uz iMac ;)

Dakle, da rezimiram, mislim da je USB presudio starim dobrim paralelnim i serijskim portovima.

naravno kad je prvenstveno i bio zamena za iste. FireWire je bio zamena za SCSI.

I opet dolazimo do tog user experience-a -> USB uredjaji su super, odnosno bangavi windows, kad mu se naknadno zabodu ps/2 tastatura i mis nece da radi sa njima dok se ne restartuje (ako se nesto promenilo posle XP-a vec ce neko da me ispravi), tako da eto jos jednog razloga za koriscenje USB periferija.
i jos jednog razlog da se drzi PS/2 tastatura pored PC racunara u 2009. - moj burazer na PC im PS/2 tastaturu jer USB tastatura ne radi svo vreme prilikom bootovanja (dok BIOS kontrolise istu!) - ej, 2009.! odlican User Experience ravan IBM XTu :D

Comp se pali 2-3 puta dnevno, tako da sve prednosti EFI-ja ne mogu da dodju do izrazaja korisnicima racunara.
nisam siguran, ali MasterBoot Record particije imaju svoj limit. EFI koristi GTP. Windows u 2010. ne moze da se bootuje sa GTP particije. ima gomila ogranicenja i dosta prednosti sa EFIjem (spominjao sam TargetMod, right?). Cinjenica je da je BIOS losiji i opet je cinjenica da PC industrija neguje zastarele standarde dokle god moze (ISA vs. npr. NuBus pre 20 godina... isto i danas sa EFI vs. BIOS)
Sad, zli jezici su tvrdili da je EFI namerno zaboden umesto klasicnog BIOS-a kada je apple presao na x86/amd64 arhitekturu, da bi se napravila distanca i omeo nastanak hackintosha; ovo drugo ocito nisu uspeli, a koliko je prvo tacno zaista ne znam i nemam misljenje o tome.
nema veze sa istinom! EFI postoji jos od intel Itaniuma... a pre tranzicije na x86 Apple (kao i gomila ne x86 racunara) je koristila Sunov OpenFirmware (po cijem ugledu je i nastao EFI).
I ovde ne mogu da se do kraja slozim sa tobom. PC industrija, kao svaki drugi veliki biznis, funkcionise po principu 'minimalna ulaganja za maksimalni profit'. To znaci da, tamo gde ima konkurencije, PC industrija gura brzo napred, a tamo gde konkurencije nema ili je slaba, postoji stagnacija.
ja se ovde slazem da Apple gura stvari napred jer napravi proizvod kakav konkurencija ne moze da ponudi i naravno da ce ga prodati u milionskim tirazima. a konkurencija ne moze da ponudi jer su navikli da rade low-cost, big-volumes, low-profit varijante gde se ne gleda na to da li punjac za laptop ima magnet ;)

Apple moze da priusti ovakve stvari, da se bavi sitnicama i da pravi rezove.
Apple od 2006. ugradjuje 802.11n standard koji se tek nakon 4 godine bojazljivo pojavljuje medju PC populacijom.

Zasto se apple odlucio da oba sagovornika moraju biti nakaceni na wireless?
najverovatnije zato sto bi se AT&T mreza raspala da se jos optereti i sa video streamingom. Ne znam kako 3G video radi ali FaceTime bi vukao klasican TCPIP/UDP saobracaj. tako da je najverovatnije jedini razlog "povladjivanje mobilnim operaterima" kao sto si rekao. i ja sam za to da se provajderi bave isporukom interneta dok servise neka radi svako ko ume i ima sta da ponudi, da vise ne bude da i "dalje vazi pravilo da se usluge mobilne telefonije papreno skupe u odnosu na mnogo jeftiniji voip."

Poslednja izmena:
Znaci ovde se premestamo :) OK!

moguce da je bila ta prica ali i dalje stoji cinjenica da 1995. FireWire 400Mbit/s USB 1.0 11Mbit/s nagradno pitanje: kada se pojavio USB 2.0 i 480Mbit/s - koliko je godina proslo od 1995. i FW 400Mbit/s.

pored toga, ako pogledas sta sve FW nudi - jeste bolji, fleksibilniji, napredniji... od USBa. to je cinjenica. "problem" :D je sto je USB jeftiniji od FW jer je jednostavniji protokol. na kraju, nisu se takmicili vec su postojali, tj. i dalje postoje paralelno. USBu je trebalo vise godina da po brzini stigne FW.

Ja ne sporim da je firewire bio i ostao daleko napredniji protokol od USB-a. Evo, i sam pominjes brzine, sto i jeste indikativno i poklapa se sa onim o cemu sam ja pricao - firewire vs usb se svodio na borbu koja je kacila prenosne medijume (evo recimo velike diskove). Tako je to bilo u pocetku.

A malo kasnije se ispostavilo da je USB u stvari jako sirok standard za spregu sa periferijama te je samim tim i odneo prevagu nad firewire-om. Neko vreme su se na plocama ugradjivali i jedan i drugi, a sad izgleda da je firewire u potpuno drugom planu.

da, ali i tih par miliona prodati iMac racunara je garantovalo zaradu onome ko ponudi USB periferije za njega!!! (to isto pise i na onom IBM linku). Dakle iMac se prodaje ko lud, na njega ne moze nista od starih periferija i eto prilike da se zaradi od pravljenja USB periferija SAMO za iMac. gomila USB periferija iz tog vremena je pravljena od prozirne plastike kako bi se slaga uz iMac ;)

Malo je bilo to trziste od par miliona macova da se hardverske kuce nesto posebno cimaju oko posebne podrske za maca; evo imamo primer linuxa danas - ukoliko se community ne potrudi da napravi drajver, verovatno drajvera nece ni biti.

i jos jednog razlog da se drzi PS/2 tastatura pored PC racunara u 2009. - moj burazer na PC im PS/2 tastaturu jer USB tastatura ne radi svo vreme prilikom bootovanja (dok BIOS kontrolise istu!) - ej, 2009.! odlican User Experience ravan IBM XTu :D

I mene povremeno maltretiraju USB tastature, uglavnom problemi sa KVM switchevima; povremeno znaju da se zabaguju a zatim i prorade iz potpuno misterioznih razloga.

nisam siguran, ali MasterBoot Record particije imaju svoj limit. EFI koristi GTP. Windows u 2010. ne moze da se bootuje sa GTP particije. ima gomila ogranicenja i dosta prednosti sa EFIjem (spominjao sam TargetMod, right?). Cinjenica je da je BIOS losiji i opet je cinjenica da PC industrija neguje zastarele standarde dokle god moze (ISA vs. npr. NuBus pre 20 godina... isto i danas sa EFI vs. BIOS)

Mislim da vista i win7 mogu da se butuju sa GUID particija. Evo bas imam neki laptop koji zvrji prazan pa sam odlucio da pravim triple-boot sa hackintoshom, isprobacu i javicu da li radi ili ne.

Za limit MBR-a ne znam, o cemu se tacno radi?

BIOS kao BIOS je i dalje tu jer, kao sto rekoh, niko ne obraca paznju na njega :) Da ljudima smeta bio bi vec zamenjen EFI-ju, ali posto to nije slucaj vucara se i dalje po racunarima.

ja se ovde slazem da Apple gura stvari napred jer napravi proizvod kakav konkurencija ne moze da ponudi i naravno da ce ga prodati u milionskim tirazima. a konkurencija ne moze da ponudi jer su navikli da rade low-cost, big-volumes, low-profit varijante gde se ne gleda na to da li punjac za laptop ima magnet ;)

O ovome smo cini mi se jednom vec pricali? Ne pravi apple nista, vec sklapa komponente kao i bilo koji PC vendor. A ako mislis na ambalazu ok, to prave sami i to prave dobro.

Apple moze da priusti ovakve stvari, da se bavi sitnicama i da pravi rezove.
Apple od 2006. ugradjuje 802.11n standard koji se tek nakon 4 godine bojazljivo pojavljuje medju PC populacijom.

Ovde pravis gresku u koracima. 802.11n standard se i dan-danas nalazi u draft fazi i nije do kraja definisan; 2006-te mogao si da nabrojis na prstima jedne ruke AP-ove koji su podrzavali 802.11n, ne zato sto je trziste inertno, naprotiv, nego zato sto niko nije garantovao da standard nece fundamentalno da se promeni. To su neki proizvodjaci pokusavali da premoste nekakvim turbo-modovima, koriscenjem trikova i sl. jer su jasno videli da trziste vapi za brzim wireless prenosom.

To je propust i greska radne grupe za 802.11n, potpuno je neverovatno da tako vazan standard jos uvek nije do kraja definisan.

najverovatnije zato sto bi se AT&T mreza raspala da se jos optereti i sa video streamingom. Ne znam kako 3G video radi ali FaceTime bi vukao klasican TCPIP/UDP saobracaj. tako da je najverovatnije jedini razlog "povladjivanje mobilnim operaterima" kao sto si rekao. i ja sam za to da se provajderi bave isporukom interneta dok servise neka radi svako ko ume i ima sta da ponudi, da vise ne bude da i "dalje vazi pravilo da se usluge mobilne telefonije papreno skupe u odnosu na mnogo jeftiniji voip."

Ma ne bi se mreza raspala, sip i h.263/264 su jako jako stedljivi po bandwidth, skoro sigurno manje srche od linka nego 3g. Ali to nikako ne odgovara mobilnim operaterima - zamisli da ti je govor skoro dzaba, da se isto tarifira i kad pricas sa nekim 2 km daleko kao i sa nekim ko je na potpuno drugom kraju planete.....skype je vec jednom pokusavao da se 'uglavi' kod mobilnih operatera ali je docekan na 'krv i noz'

...

ja se ovde slazem da Apple gura stvari napred jer napravi proizvod kakav konkurencija ne moze da ponudi i naravno da ce ga prodati u milionskim tirazima.

Sta to Apple gura napred Multitasking i video poziv koji postoji 5+ godina ? Daleko je Apple od neke super revolucije. Ali novi senzor u iPhone-u ce se sigurno dobro iskoristiti pogotovu za neke igre. Retina display nije los, ali opet je potreban veci ekran. Inace oni da guraju nove tehnologije trebalo bi da prvi forsiraju USB 3.0.

Pozdrav!

Što se tiče FireWire interfejsa mislim da USB ipak ima jednu primetnu prednost, a to je broj žica. USB i dalje ima iste 4 žice kao i kada se pojavio, FireWire 400 ih ima 6. USB 2.0 je skoro dostigao FW 400 ali sa iste 4 šice, FW 800 je povećao broj linija na 9 da bi duplirao brzinu, a sada USB 3.0 daleko premašuje tu brzinu opet sa iste 4 žice.

Ali FireWire ima keca u rukavu jer devetolinijska konekcija podržava brzine do 3200 Mbit/s, samo nije bila implementirana do sada. Ali to opet ne umanjuje tehnlošku prednost USB-a jer trojka ipak ima samo 4 žice. (kada se oduzmu dve žice za napajanje odnos je 2:7 u broju žica USB:FireWire)

Razlog zašto Apple još uvek ne stavlja USB 3.0 u svoje mašine možda leži u činjenici da ga ni proizvošači PC komponenata ne prihvataju na sva zvona. Za sada ploče uglavnom imaju USB 2.0 i jedan USB 3.0 kontroler za dva porta. Izgleda da ne mogu da stave 8 ili 12 USB 3.0 portova iz nekog razloga. Moguće da Apple ne želi da ima na svojim mašinama USB portove različitih revizija pa čeka dok ne bude mogao da omogući da svi portovi budu 3.0

Mislim da je to za sada jedina stvar koja kvari Apple-ovu istoriju ranog usvajanja novih standarda. Ali mogli bi uskoro da se iskupe za to ako budu prvi sa LightPeak konekcijom, a sigurno će biti prvi jer i oni imaju zasluge u njegovom razvijanju (sećate se Intelovog "hakintoša" na predstavljanju LightPeak-a).

@Ser Nemanja: A tema je nastala iz obligatornog Apple vs everyone off topic-ovanja u svakoj temi iole vezanoj za Apple (konkretno temi o iPhone-u 4)

Poslednja izmena:
Apple ne moze da usvoji USB 3.0 ukoliko Intel ne napravi cipset koji ima podrsku za USB 3.0 i ukoliko njihov snabdevac plocama (bejase Asus?) ne izbaci plocu sa USB 3.0 portovima.

Zatim tek sledi eventualna pojava USB 3.0 uredjaja, sto je i dalje problematicno jer iskreno ne vidim sta je to sto bi moglo da koristi toliku brzinu? Firewire nikada, a USB od verzije 2.0 nije usko grlo u transferu, vec su to chipset ili sam USB uredjaj. Jedino bi SSD diskovi u ovom trenutku mogli da koriste potencijal brzeg USB ili Firewire protokola, a opet bi usko grlo u transferu bio klasican HD u masini sa koje se skidaju podaci na SSD. Kada SSD postane potpuno standardni deo svakog racunara ovo ce se sigurno promeniti.

Sto me je podsetilo da pitam - da li se iMac-ovi standardno isporucuju sa SSD-om, posto je apple vazda pionir u novim tehnologijama?

I da, topic je derivat iphone 4 teme - klasika, krene se u pricu o konkretnom uredjaju a zatim sledi trolovanje i sirenje teme na trzisnu filozofiju applea i hejt druge strane; sve vec vidjeno ko zna koliko puta :)

edit:

@kovacm

Probao sam da instaliram windows na guid particiju kao sto sam obecao u prethodnom postu, za sada nemam uspeha sa bootovanjem ali postoje nekakvi howto-ovi koji decidno tvrde da je to moguce (treba da se podesi chameleon, slicno kao lilo/grub u linuxu). Jos se ne predajem :)

Poslednja izmena:
Ako Intel još nije stavio USB 3.0 u čipset to onda objašnjava.

Evo vam jednog zanimljivog mišljenja. Koja još kompanija ima toliko fanova koji su voljni da je zastupaju na forumima kao Apple. Ipak je potrebno uraditi nešto značajno da bi se dobilo toliko zagovornika u svoju korist. Ostale kompanije IT industrije možda imaju više korisnika, ali nemaju ovoliko fanova vojlnih da se zauzmu.

Mozda ne postoji kompanija ali garantujem ti da su linux zealoti u rangu apple fanboysa :)

edit:

I to nije nista cudno, kako platforma dobija na popularnosti tako raste broj fanova/hejtera. Uvek bilo

Poslednja izmena:
Mislim da je to za sada jedina stvar koja kvari Apple-ovu istoriju ranog usvajanja novih standarda. Ali mogli bi uskoro da se iskupe za to ako budu prvi sa LightPeak konekcijom, a sigurno će biti prvi jer i oni imaju zasluge u njegovom razvijanju (sećate se Intelovog "hakintoša" na predstavljanju LightPeak-a).

Ne da imaju zasluge, nego je Apple dao koncept Intelu i rekao im: napravite ovo za nas, mi ne možemo, vi možete, svi imaju koristi.

Citat sa Engadgeta:

Remember how Intel showed off its new, advanced optical standard -- Light Peak -- this past week on a Hackintosh? Well it turns out there's more to that story than you probably know, and it all leads back to some revealing facts about the connection... literally and figuratively. Engadget has learned -- thanks to an extremely reliable source -- that not only is Apple complicit in the development of Light Peak, but the company actually brought the concept to Intel and asked them to create it. More to the point, the new standard will play a hugely important role in upcoming products from Cupertino.

@nemanja nastala je od mog i salcevog offtopica u iPhone 4 temi... kasnije cu procitati postove...

u medjuvremenu, osim koji kabl ima koliko zica, mogli bi da porocitate makar na wikipediji sta je firewire i koje su njegove realno prednosti u odnosu na usb.

Poslednja izmena:
Mozda ne postoji kompanija ali garantujem ti da su linux zealoti u rangu apple fanboysa :)

Uglavnom nisu. Ima tu i tamo nekih hard core nerd elitista, ali velika većina zagriženih Linuxaša su vrlo opušteni, razumni i pragmatični ljudi.

@Kovač M.

Poznate su mi prednosti FireWire interfejsa kao što su veća snaga struje koja može da se prenese, dosta manje opterećenje procesora, podrška za vezivanje dva računara običnim kablom bez nekih dodataka kao kod USB-a, činjenica da i FireWire 400 može da ostvri realno veće brzine od USB 2.0 bez obzira što je ovaj nominalno brži (verovatno zbog oslanjanja USB-a na procesor). Ali ja sam samo rekao da je kod USB-a već dva puta došlo da značajnog povećanja brzine bez promene broja linija.

Ivane USB 3 ima 8 žica za prenos podataka koje su u parovima. Nešto slično kao kod UTP kabla.

Da odgovorim na kovačev prvi post, Apple nije zaslužan za rasprostranjenje USB-a, iMac je tada imao jako mali uticaj na IT tržište, a da je Apple hteo (mogao) da progura svoj standard, danas bi vozali superiorniji FW standard.

Tačno je da Apple gura pomalo nove tehnologije, ali šta bi prodavali da to ne rade. Njihovi računari moraju da se razlikuju od mora PC-ja. Evo analogije, šta mislite koliko je BMW ili Mercedes izbacio modela u periodu od 1980. do 2008. i šta je sve novo ugrađeno na te automobile. A onda uporedite juga koji skoro 30 godina nije doživeo ni pošten fejslift. Ali jugo se prodaje jer je jeftin za vožnju, održavanje i kupovinu. BMW i mercan da bi se prodali moraju da donose nešto novo, jer to njihov tržišni segment traži.

Znam da nije baš najbolje poređenje, ali neka neko slobodno nađe bolje ;) .

Uglavnom nisu. Ima tu i tamo nekih hard core nerd elitista, ali velika većina zagriženih Linuxaša su vrlo opušteni, razumni i pragmatični ljudi.

Ooo ne. Ne ne ne. Mogu ja da pricam o Applu sta hocu, ali kada dodje do Linuxasa oni nisu nista bolji. Oni koji su pragmaticni i "normalni" su obicno profesionalci kojima je jednostavno bliska *nix/FLOSS ideja, pa ti tako deluju. Ali ih je malo. Zealota ima kudikamo vise.

I "tatko" im je takav. Poznajem osobu koja je blizu Richarda Stallmana i ako je tacno ono sto sam sve cuo o tom coveku... Brate, dzabe mu inteligencija.

Poslednja izmena:
chupo dobro je poredjenje! ,)

nisam ni rekao da je apple iskljucivo zasluzan za sirenje USBa ali je ipak u dobroj meri doprineo popularizovanju istog (kao sto je i objasnjeno na IBM linku). Takodje je USB komplementaran sa FW - sta mislite koliko bi kostale tastature ili FW misevi sa svom neophodnom elektronikom za FW? :D nije Apple hteo da progura svoj standard vec je napravio nesto sto nije postojalo u datom trenutku a postojala je potreba za istim. USB je tek nakon 3 godine dobio istu brzinu kao FW a funkcionalnst nikada. (isto kao sto se na DMA transfer kod IDEa cekalo 10 godina... vs SCSI. Kad je IDE postao upotrebljiv Apple je presao na isti.)

btw koliko sam skapirao USB 3.0 zbog kompatibilnosti ima 8 zica? right? moguce da su te dodatne zice iskoristili za povecanje brzine prilikom 3.0... interesantno.

inace sto se tice 802.11n - danas Mac racunari iz 2006 rade sasvim normalno sa 802.11n opremeom iz 2010. - na LinkSys kojeg sam kupio pre nedelju dana MacBook se sasvim normalno kaci... ne znam sta su promenili u specifikaciji ali rade uredjaji iz 2006. po 802.11n standardu.

EFI: ovde imas objasnjenje EFI vs BIOS, MBR vs GPT... http://www.roughlydrafted.com/RD/Home/7CC25766-EF64-4D85-AD37-BCC39FBD2A4F.html
sve je lepo objasnjeno u detalje...

Foxconn pravi ploce za Apple.

@ivan izvini, tek sad sam procitao ceo tvoj post. nisam na prvu loptu skapirao o cemu si pisa, sorry. i dobra ti je ona: "Evo vam jednog zanimljivog mišljenja. Koja još kompanija ima toliko fanova koji su voljni da je zastupaju na forumima kao Apple. Ipak je potrebno uraditi nešto značajno da bi se dobilo toliko zagovornika u svoju korist." ;) - volim Apple jer pomera granice. moze da pise ko sta hoce ali ostaje cinjenica da su uvek isli korak ispred generickog PCja. isto kao nekad Amiga i Atari ;)

Realno Applu treba odati priznanje ipak, ako nista zbog sledece 3 stvari:

• Umeju vec davno dostupne tehnologije da upakuju u pakovanje koje average Joe moze da sazvace i proguta i jos trazi jos.
  • Marketnig je fantastican, umeju da neku minimalno bitnu stvar ili davno dostupnu predstave kao revolucionarnu i ljudi koji se ne razumeju, a takvih je bar 92% to kupuju i ne pitaju.
  • Uspevaju za mediocore proizvede da naplate premium cenu stvarajuci kod korisnika utisak da dobijaju neku extra vrednost.

Obzirom da sam studirao menadzment i znam sto sta o tome, Apple se slobodno moze uzeti kao primer onoga cemu zapravo svakaka kompanija treba da tezi, kada je u pitanju nastup na drzistu, branding, segmentacija trzista, diferencijacija i marketing.

klasican Apple hater koji bez ijednog argumenta dodje i nalupeta se... ali dobro, mora da postoji i druga strana ;) / notorna glupost "vec davno dostupne tehnologije da upakuju"... ostatak "stvarajuci kod korisnika utisak da dobijaju neku extra vrednost" necu ni da komentarisem osim :vomit:

Poslednja izmena:
Ooo ne. Ne ne ne. Mogu ja da pricam o Applu sta hocu, ali kada dodje do Linuxasa oni nisu nista bolji. Oni koji su pragmaticni i "normalni" su obicno profesionalci kojima je jednostavno bliska *nix/FLOSS ideja, pa ti tako deluju. Ali ih je malo. Zealota ima kudikamo vise.

I "tatko" im je takav. Poznajem osobu koja je blizu Richarda Stallmana i ako je tacno ono sto sam sve cuo o tom coveku... Brate, dzabe mu inteligencija.

Ne znam sa kakvima si ti to dolazio u kontakt, ali ja kao dugogodišnji zagriženi Linuxaš nisam sretao takve koji non stop tupe o tome kako je Linux savršen, kako je izmislio sve što postoji, kako ništa drugo ne vredi koristiti i slične izjave koje Apple-ovci izbacuju neprekidno. Opušteni, normalni ljudi. Ako ima nekih koje bih označio kao čudne, to su uglavnom neki likovi koji omalovažavaju svaku Linux distribuciju kojoj treba manje od jednog celog dana da se instalira na računar i može da se koristi bez čitanja 300 strana teksta.

A da je Stolman totalno lud, to stoji.

chupo dobro je poredjenje! ,)

nisam ni rekao da je apple iskljucivo zasluzan za sirenje USBa ali je ipak u dobroj meri doprineo popularizovanju istog (kao sto je i objasnjeno na IBM linku). Takodje je USB komplementaran sa FW - sta mislite koliko bi kostale tastature ili FW misevi sa svom neophodnom elektronikom za FW? :D nije Apple hteo da progura svoj standard vec je napravio nesto sto nije postojalo u datom trenutku a postojala je potreba za istim. USB je tek nakon 3 godine dobio istu brzinu kao FW a funkcionalnst nikada. (isto kao sto se na DMA transfer kod IDEa cekalo 10 godina... vs SCSI. Kad je IDE postao upotrebljiv Apple je presao na isti.)

Exactly. Ni danas u 2010. na laptopu od 300€ sa PDV-om, ne mogu da postignem tih 400MBps ili 50MB/s, već moram da se zadovoljim sa 25MB/s uz 100% CPU load. :)

btw koliko sam skapirao USB 3.0 zbog kompatibilnosti ima 8 zica? right? moguce da su te dodatne zice iskoristili za povecanje brzine prilikom 3.0... interesantno.

Ima članak u mikro elektronici, mislim da je izašao nešto posle pojavljivanja USB 3.0 ploča. Ima 8 žica, isto su u parovima kao kod UTP kabla, sve se koriste za prijem ili predaju zavisno od potrebe. Postojaće "krosover" kablovi za direktno povezivanje dva računara (ono što FW ima još od '95).

inace sto se tice 802.11n - danas Mac racunari iz 2006 rade sasvim normalno sa 802.11n opremeom iz 2010. - na LinkSys kojeg sam kupio pre nedelju dana MacBook se sasvim normalno kaci... ne znam sta su promenili u specifikaciji ali rade uredjaji iz 2006. po 802.11n standardu.

Koliko ja znam n još uvek nije usvojen kao standard, mada možda grešim. Realno nikakve dobiti nemaš od tog standarda, niti je on nešto revolucionarno, samo g standard sa 3 antenice. Po men 802.11a je mnogo bolja stvar. Najbitnije od svega je da danas u Srbiji sa našim brzinama neta ti ništa bolje od b standarda ne treba.

PS. za ono sa PS2 portovima, za to nije kriv windows već hardverski dizajn koji je star skoro 30 godina. Kada se PS/2 računar pojavio, niko nije ni pomišljao o menjanju tastature na živo.

@morbius
Ja linux koristim 15 god. i bogami sretao sam svakakve likove. Da postoje militantni pljuvaci svega sto nije pod GPL-om 3, postoje. Vrlo slicni Stalmanu.

@kovacm
802.11n je u draftu. To znaci, iako je malo verovatno, da finalna verzija standarda moze da bude takva da su svi 802.11n uredjaji danasnjice nekompatibilni. Da ti docaram problem iskoristicu se opengl-om koji pati od slicnih problema; tromo i neefikasno odlucivanje doveli su do ukupno 4 revizije do sada, dok je directx, nastao godinama kasnije, prosao kroz gotovo 3x vise verzija. Znam da ovo nije potpuno kompatibilna situacija ali mislim da ces shvatiti o cemu se govori (sporost, sporost)

Zanimljiv je clanak koji si dao samo je simptomaticna njegova starost - naime datira iz 2006. god; covek tamo tvrdi kako ce wintel masine morati da predju na EFI, a evo posle 4 god. od toga ni traga ni glasa. Znam da se ponavljam po stoti put ali reci cu jos jednom - BIOS je toliko neprimetan korisnicima da zato i opstaje.

GPT bi mi vec znacio - meni je malo 4 primarne particije, posto obicno imam triple-boot raznih OS-eva moram da se dovijam kako znam i umem.

USB vs Firewire - svi znamo zasto je firewire bolji i nema tu sta mnogo da se doda. Najveca prednost (a ujedno i mana) mu je interfejs koji je mnogo pametniji nego kod USB pandana, tj. ne opterecuje CPU, moguca je direktna komunikacija 2 firewire uredjaja bez uplitanja CPU-a i sl. Ujedno to je i njegova najveca mana - cak i gotovo 'dummy' uredjaji kao sto su tastatura i mis bi morali da imaju skupu firewire kontrolersku logiku, isto i mobilni telefoni, isto i jeftini usb stickovi itd. Tu je prednost USB-a koja je i dovela do njegove dominacije, sta vredi sto je firewire bolji ako bi (lupam) USB tastatura kostala 2e a firewire tastatura 20e?

Zanimljiva je i apple-ova inicijativa za optickim vodovima unutar kucista PC-ja, odavno sam se pitao kad ce to neko prvi da smisli i napravi :) Ofc to nije prva takva ideja, i ranije se dosta spekulisalo i diskutovalo o tome mada se niko nije odvazio da proba to i da napravi u praksi. Da li ce Intel biti prvi, i ako bude kada ce to biti, ostaje da se vidi.

@chupa92
Pogresno gledas na wireless brzine, to nije WAN vec LAN standard; to sto kod nas postoje wireless internet provajderi je posledica naseg visevekovnog zaostatka u telekomunikacionoj infrastrukturi; tamo gde 'osvane' adsl/kablovska wireless po pravilu biva istisnut.
Ja u kuci preko wirelessa dovlacim na laptop velike fajlove sa NAS-a i saljem ih nazad, stvarno ne znam kako bih uspeo da izdrzim sa transferima 'kosmickih brzina' od 5.5 Mbps (manje od jednog megabajta po sec, a 5.5Mbps jer je wireless prakticno half-duplex veza) nekakvog 802.11b, sto je teorijski maximum standarda. Sa 802.11g je nesto bolja situacija ali ne preterano - teorijski bih mogao da izvucem 27.5 mbps (otprilike 3-4 megabajta u sekundi). Za mene presporo.
Evo recimo jednom 720p HD streamu je potrebno 15 mbps, 1080p je oko 20 a full blueray zauzima cak 50mpbs. Kako su 802.11a/b/g prakticno half-duplex standardi to znaci da bi wireless useri tesko uspeli da odgledaju 1080p filmce sa nekog NAS-a u svojoj sopstvenoj kuci.
Ili primer iz poslovnog okruzenja - u slucaju da se brzine wirelessa izjednace sa ethernetom prakticno prestaje zamorna praksa razvlacenja kablova (stemovanje zidova, postavljanje kanalica i sl). Da je wireless brz kao i bakar/optika ovi drugi ne bi ni postojali.
Btw cemu odusevljenje sa 802.11a? Tehnicki to je gotovo isti standard kao i 802.11b/g osim sto koristi frekvenciju od 5 ghz gde ima manje suma (dakle bez mikrotalasnih koje urnisu 802.11b/g i sl.)

Poslednja izmena:
@salac
802.11n - bas lepo sto je u draftu. Ja evo vec polako 5 (PETU) godinu koristim 802.11n po kuci. Na AirPort mi je zakaceno 3TB diskova i zahvaljujuci 802.11n draftu imam oko 6-7MB/s.
Da Apple nije 2006. stavio n nego g sad bi imao do 1MB/s i sadrzaj tih diskova bi mi bio neupotrebljiv na laptopu koji non stop setam po kuci (kao sto je i salac objasnio).
i pored toga sto je draft, 802.11n na novim wireless ruterima radi sasvim normalno. cak i da se menja standard kapiram da to isprate kroz firmware update. kako bilo, sve funkcionise: just work :D

EFI - to sto se tvrdilo u clanku da ce PC morati da predje na EFI - pa zar nije tregedija da ni posle 5 godina se to ne desava? hoces GTP - kako ces bez EFIja?? EFI je upravo resenje za to sto sada moras da se dovijas i "BIOS je toliko neprimetan korisnicima da zato i opstaje" - nije da je neprimetan nego: "Unfortunately, people are not rebelling. They don’t know any better." ;)

Ujedno to je i njegova najveca mana - cak i gotovo 'dummy' uredjaji kao sto su tastatura i mis bi morali da imaju skupu firewire kontrolersku logiku, isto i mobilni telefoni, isto i jeftini usb stickovi itd. Tu je prednost USB-a koja je i dovela do njegove dominacije, sta vredi sto je firewire bolji ako bi (lupam) USB tastatura kostala 2e a firewire tastatura 20e?
pa sta ja tvrdim sve vreme? da se USB i FW nadopunjuju, nikada i nisu bili "protivnici"! :)

btw 802.11a - odusevljenje je zbog spoljasnje upotrebe na 10km ;)

Da vas obavestim, 802.11n je izašao iz drafta još prošle godine.

Glupa vam je rasprava. Poredite skupe i jeftine racunare. Naravno da ce skupi prvo dobiti nove i brze tehnologije (pa i taj n wireless). Nije to zbog toga sto apple hoce da nagradi svoje korisnike ili sl. :)
A sto se tice applea kad ce oni da dobiju i7, tu vec poprilicno kasne za modernim svetom. :)
Takodje BD player ce dobiti kroz 5 godina :)

Poslednja izmena:
imas iMac sa i7 vec neko vreme. mislim da i novi MBP mozes da kupis sa i7...

@ivan: sjajan potpis ;)

Da vas obavestim, 802.11n je izašao iz drafta još prošle godine.

Fala qrtzu, trebalo im je samo 7 godina :) Evo sad gledam, od septembra 2009. je izasao iz drafta. Tri godine kao predlog, 4 kao draft. Ja sam poceo da gubim bilo kakvu nadu da ce ikada 'full' da zazivi.

@kovacm
Da Apple nije 2006. stavio n nego g sad bi imao do 1MB/s i sadrzaj tih diskova bi mi bio neupotrebljiv na laptopu koji non stop setam po kuci (kao sto je i salac objasnio).

Opet precenjujes snagu apple-a.
Za brzi internet, brzi ethernet i brzi wireless zasluge ima 'inflacija' velicine fajlova -> kako fajlovi rastu tako raste i nervoza korisnika koji fajlove moraju da prebace sa jednog na drugo mesto u mrezi. Primer: prebacivanje filma od 50 giga preko 802.11b znaci celodnevno cekanje (pa i vise od toga). Stoga se moze reci da je za sirenje 802.11n standarda mnogo zasluznija filmska industrija nego apple ili bilo koja druga IT kompanija.

EFI - to sto se tvrdilo u clanku da ce PC morati da predje na EFI - pa zar nije tregedija da ni posle 5 godina se to ne desava? hoces GTP - kako ces bez EFIja?? EFI je upravo resenje za to sto sada moras da se dovijas i "BIOS je toliko neprimetan korisnicima da zato i opstaje" - nije da je neprimetan nego: "Unfortunately, people are not rebelling. They don’t know any better."

Meni je ogranicenje od 4 primarne particije smetalo. Obicno sam na racunaru drzao triple-boot sa potpuno heterogenim sistemima (solaris, freebsd, openbsd, linux, windows, hackintosh). Medjutim danas vise nemam tih problema (sa izuzetkom hackintosha) - imam masinu na kojoj se vrti xen i gde isprobavam do mile volje gotovo sve pobrojane OS-eve (uglavnom mi ni GUI nije potreban).
Sad, koliko tacno ljudi je radilo/radi sto i ja? Cenim manje od 0.1% korisnika.
Svima ostalima BIOS ne predstavlja nikakvu 'kocnicu' niti bi im EFI doneo nekakav revolucionarni pomak u koriscenju racunara; cak i da svi danas koristimo EFI opet bi manje od 0.1% ljudi koristilo njegove napredne mogucnosti. Ostale je bas briga.

pa sta ja tvrdim sve vreme? da se USB i FW nadopunjuju, nikada i nisu bili "protivnici"!

Sad se vise ne secam kako je krenula diskusija firewire vs usb :) Ali ovoga se secam - firewire je bio direktna konkurencija USB-u. Apple nije zamislio firewire kao standard koji ce da dopunjuje USB, nego kao standard koji ce potpuno da obrise USB sa lica zemlje. Dakle tu imamo primer kako apple nije uspeo da progura standard u koji se kleo, kao sto nije uspeo ni sa EFI-jem.

Dao sam ti konkretan razlog zasto se to po mom misljenju nije desilo - firewire logika je komplikovanija/skuplja i u slucajevima jednostavnih uredjaja ili uredjaja malih brzina ne isplati se njena ugradnja.

Sticajem okolnosti danas imamo situaciju da se firewire i usb medjusobno dopunjuju, mada je broj proizvedenih firewire uredjaja zanemarljiv u odnosu na uredjaje sa usb interfejsom. Ali svakako ima svoju upotrebnu vrednost.

btw 802.11a - odusevljenje je zbog spoljasnje upotrebe na 10km

802.11a i 802.11b imaju isti radijus prostiranja. Drugim recima ukoliko se koriste iste antene i predajnik iste izlazne snage distanca dobacivanja wireless signala bice identicna. Cak bi trebalo da se, po zakonima fizike, talasi manje talasne duzine prostiru dalje.
802.11b ima tu nesrecu da radi na 2.4ghz sto je generalno frekvencija koja je prepuna suma, sto zbog bezbroj kucnih AP-ova koji unose smetnje, sto zbog mikrotalasnih peci koje rade na ovoj istoj frekvenciji.
Inace, tek da se zna, frekvencija od 2.4ghz je uzeta za koriscenje zbog toga sto su regulatorna tela u US odlucila da ovo bude otvorena frekvencija. Razlog otvaranja bas ove talasne duzine je taj sto na njima rade mikrotalasne pecnice -> stoga su 2.4 ghz i okolne frekvencije nepodesne za bilo kakvu upotrebu osim za hobiste. Posle toga otvorili su i 5ghz, s'tim da je ovaj frekventni opseg 'cist' tj. nema kucnih aparata koji na njemu rade.

Generalno principi uspostavljanja/prevladavanja jednog networking standarda nad drugim spadaju u posebnu kategoriju gde su od znacaju neke druge stvari(interoperabilnost, otvorenost, robusnost, kvalitet implementacije, kompatibilnost). Ukoliko pogledas ove kriterijume videces da dva od pet Apple uopste ne ispunjava (interoperabilnost i otvorenost). Ako treba mogu da dajem i konkretne primere, za sada to ne radim jer bi nas to odvelo u veliki offtopic.

Ok, ima poneki model. Iole skuplji pc ima i7. Po toj vasoj logici ispada da je pc godinama ispred maca i da je progurao i7, dok se apple i dalje drzi praistorijskih tehnologija. Mac mini tek skoro dobio hdmi. :)

@Kovač: Sad si ga tek pročitao!!! :D

A Mac Mini do sada nije imao HDMI zato što je Mac Mini desktop računar, na koji se povezuju monitor, tastaura i miš. Apple ga je sada stavio jer je primećeno (još odavno) da ljudi koriste mini kao HTPC. A HDMI je Apple imao i do sada, na Apple TV-u, uređaju koji i služi za povezivanje sa televizorom.

A sam HDMI je ništa drugo do DVI sa dodatim HDCP-om i u novom malom konektoru. Danas dosta DVI monitora podržava HDCP i mogu se povezati na HDMI port jednostavnim konverterom koji ne radi nikakvu konverziju signala, već samo prevodi jedan konektor u drugi.

Što si tiče poređenja Mac-a i PC-a sa automobilima, ja bi Mac pre poredio sa Porsche-om nego sa BMW-om ili Merdžom. Koliko je Porše različit od ostalih automobila, toliko je i Mac različit od ostalih računara. MacBook-ovi su čak potpuno analogni Poršeima, jer im je baterija s preda, dok je kod PC laptopova skoro uvek pozadi. I Mac Pro je skoro analogan, osim napajanja (ranije je PowerMac G5 bio skroz okrenut u odnosu na PC, napajanje dole, procesor dole desno, kartice gore desno)

Poslednja izmena:
Za brzi internet, brzi ethernet i brzi wireless zasluge ima 'inflacija' velicine fajlova -> kako fajlovi rastu tako raste i nervoza korisnika koji fajlove moraju da prebace sa jednog na drugo mesto u mrezi. Primer: prebacivanje filma od 50 giga preko 802.11b znaci celodnevno cekanje (pa i vise od toga). Stoga se moze reci da je za sirenje 802.11n standarda mnogo zasluznija filmska industrija nego apple ili bilo koja druga IT kompanija.

kupim iMac 2006 i poslednje 4 godine koristim 802.11n i sad mi kazes kako, sta, Apple nije zasluzan sto vec 4 godine koristim n (strimujem filmove na macbook sa AirDiska...)? ako vec kosta premium, makar ima premium tehnologije.

na PCju tek nakon 4 godine n pocinje da se odomacuje. i da, Apple 802.11n iz 2006. je kompatibilan sa danasnjim 802.11n.

snaga se ne meri time vec pakovanjem ARM procesora za mobilne uredjaje sa ARM Holdingom, uvedjenje SIMD instrukcija u PPC jedno 3 godine pre intela, koriscenje tih istih instrukcija za kompozitni desktop jednom 5-6 godina pre Microsofta uz 18x manje hardwerske zahteve.

i na kraju se snaga ogleda u tome da je vrednost Apple-a za 10 godina porasla 18 puta. to nikakav hype-marketing, ili kako vec Apple hateri vole da kazu, ne moze da postigne.

EFI - u redu je. uzvijate uz BIOS ;) (samo kad jos en bi morao da slusam kako je Mac overpriced shit bilo bi sve super; ne mislim na tebe vec na 90% Apple hatera ovde na forumu)

btw na cemu teras XEN?

firewire je bio direktna konkurencija USB-u. Apple nije zamislio firewire kao standard koji ce da dopunjuje USB, nego kao standard koji ce potpuno da obrise USB sa lica zemlje. Dakle tu imamo primer kako apple nije uspeo da progura standard u koji se kleo, kao sto nije uspeo ni sa EFI-jem.
OMG! koja lolcina :D :D :D - ti dakle tvrdis da je Apple hteo sa FW da pregazi USB...

daj neki link za ovo - ili je to cisto tvoje subjektivno misljenje? i plz makar procitaj tekst na wikipediji :D

Apple jeste uspeo da "progura" FW (sta ima da se progura kad FW nije ni imao alternativu). FW je 3 godine pre USBa imao 400mbit/s. Ako ti je trebal ta brzina za periferiju, sta si mogao da radis? da cekas 3 godine na USB? :D :D btw ni danas USB nema mogucnosti koje FW ima.

Sticajem okolnosti danas imamo situaciju da se firewire i usb medjusobno dopunjuju
ajde ;) nikada nisu ni bili u svadji ;)

i EFI NIJE Appleov vec INTELOV. ok? i JESTE bolji od BIOSa i ne vidim sta bi falilo da se isti koristi OSIM cinjenice da PC industrija trpi i gura krsh dokle god moze. - istorijska cinjenica.

Poslednja izmena:
Takodje BD player ce dobiti kroz 5 godina :)

Novi iMac, kao i Pro, mozes kupiti sa i7, jeste kasne malo u odnosu na ostatak sveta, ali barem kad izbace jednu konf ona predstavlja kompletno resenje bez raznoraznih "nekompatibilnosti" drajvera, hardvera i slicno. Nece Apple u skorije vreme stavljati BD citace u svoje masine jer bi to direktno ugrozavalo prodaju sadrzaja sa iTunes stora, koji je eto slucajno mesto gde najvise zaradjuju. A i zasto ti je to tako strasno potrebno, 98% ljudi nema sisteme koji bi mogu da teraju HD kako treba (pricam o kucnim bioskopima, televizorima). Imas lepo .mkv sadrzaj i uzivaj...Ukoliko si gledao WWDC '10 (neka bude primer FaceTime tehnologija), mozda si cuo da Jobs vise puta naglasava da video telefoniranje nije novina, niti da je otkrio Ameriku ali da su cekali 2god sa uvodjenjem jer su hteli da to savrseno radi, i svet je dobio OPEN standard na koriscenje. Tako da Apple nista ne radi napamet i ne trci pred rudu sa predstavljanjem tehnologija iz pomodarstva, vec ljudi lepo sednu, zaokruze ponudu i vide da li korisnicima to zaista treba ili ne...

Vrh Dno