kovacm
Čuven
- Učlanjen(a)
- 28.01.2005
- Poena
- 870
Firewire je, barem kako se ja secam (sto ne znaci da je to tacno), bio najavljivan kao tehnologija toliko bolja od USB-a da apple uopste nije video sto bi USB uopste trebao da postoji.
moguce da je bila ta prica ali i dalje stoji cinjenica da 1995. FireWire 400Mbit/s USB 1.0 11Mbit/s nagradno pitanje: kada se pojavio USB 2.0 i 480Mbit/s - koliko je godina proslo od 1995. i FW 400Mbit/s.
pored toga, ako pogledas sta sve FW nudi - jeste bolji, fleksibilniji, napredniji... od USBa. to je cinjenica. "problem"
da, ali i tih par miliona prodati iMac racunara je garantovalo zaradu onome ko ponudi USB periferije za njega!!! (to isto pise i na onom IBM linku). Dakle iMac se prodaje ko lud, na njega ne moze nista od starih periferija i eto prilike da se zaradi od pravljenja USB periferija SAMO za iMac. gomila USB periferija iz tog vremena je pravljena od prozirne plastike kako bi se slaga uz iMacDa se ne lazemo, u vreme kada krece ekspanzija USB-a apple je imao 2-3% trzista u USA, u svetu naravno jos i manje, tako da nisu bas bili u nekoj sjajnoj poziciji da 'guraju' trziste napred.
Dakle, da rezimiram, mislim da je USB presudio starim dobrim paralelnim i serijskim portovima.
naravno kad je prvenstveno i bio zamena za iste. FireWire je bio zamena za SCSI.
i jos jednog razlog da se drzi PS/2 tastatura pored PC racunara u 2009. - moj burazer na PC im PS/2 tastaturu jer USB tastatura ne radi svo vreme prilikom bootovanja (dok BIOS kontrolise istu!) - ej, 2009.! odlican User Experience ravan IBM XTuI opet dolazimo do tog user experience-a -> USB uredjaji su super, odnosno bangavi windows, kad mu se naknadno zabodu ps/2 tastatura i mis nece da radi sa njima dok se ne restartuje (ako se nesto promenilo posle XP-a vec ce neko da me ispravi), tako da eto jos jednog razloga za koriscenje USB periferija.
nisam siguran, ali MasterBoot Record particije imaju svoj limit. EFI koristi GTP. Windows u 2010. ne moze da se bootuje sa GTP particije. ima gomila ogranicenja i dosta prednosti sa EFIjem (spominjao sam TargetMod, right?). Cinjenica je da je BIOS losiji i opet je cinjenica da PC industrija neguje zastarele standarde dokle god moze (ISA vs. npr. NuBus pre 20 godina... isto i danas sa EFI vs. BIOS)Comp se pali 2-3 puta dnevno, tako da sve prednosti EFI-ja ne mogu da dodju do izrazaja korisnicima racunara.
nema veze sa istinom! EFI postoji jos od intel Itaniuma... a pre tranzicije na x86 Apple (kao i gomila ne x86 racunara) je koristila Sunov OpenFirmware (po cijem ugledu je i nastao EFI).Sad, zli jezici su tvrdili da je EFI namerno zaboden umesto klasicnog BIOS-a kada je apple presao na x86/amd64 arhitekturu, da bi se napravila distanca i omeo nastanak hackintosha; ovo drugo ocito nisu uspeli, a koliko je prvo tacno zaista ne znam i nemam misljenje o tome.
ja se ovde slazem da Apple gura stvari napred jer napravi proizvod kakav konkurencija ne moze da ponudi i naravno da ce ga prodati u milionskim tirazima. a konkurencija ne moze da ponudi jer su navikli da rade low-cost, big-volumes, low-profit varijante gde se ne gleda na to da li punjac za laptop ima magnetI ovde ne mogu da se do kraja slozim sa tobom. PC industrija, kao svaki drugi veliki biznis, funkcionise po principu 'minimalna ulaganja za maksimalni profit'. To znaci da, tamo gde ima konkurencije, PC industrija gura brzo napred, a tamo gde konkurencije nema ili je slaba, postoji stagnacija.
Apple moze da priusti ovakve stvari, da se bavi sitnicama i da pravi rezove.
Apple od 2006. ugradjuje 802.11n standard koji se tek nakon 4 godine bojazljivo pojavljuje medju PC populacijom.
najverovatnije zato sto bi se AT&T mreza raspala da se jos optereti i sa video streamingom. Ne znam kako 3G video radi ali FaceTime bi vukao klasican TCPIP/UDP saobracaj. tako da je najverovatnije jedini razlog "povladjivanje mobilnim operaterima" kao sto si rekao. i ja sam za to da se provajderi bave isporukom interneta dok servise neka radi svako ko ume i ima sta da ponudi, da vise ne bude da i "dalje vazi pravilo da se usluge mobilne telefonije papreno skupe u odnosu na mnogo jeftiniji voip."Zasto se apple odlucio da oba sagovornika moraju biti nakaceni na wireless?
Poslednja izmena: