Mozda i da zavrsimo sa firewire-om, i tu smo ispisali dosta materijala, jedino mozemo da se slozimo da se necemo sloziti

Evo napr. odmah necu da se slozim sa tvojim 'SCSI-like' opisom jer je
SCSI paralelni a firewire, kao i usb, serijski standard.

a SAS je...? serijski! kakve veze ima nacin prenosa podataka sa tim da li su FireWire i SCSI slicni. probaj da ukucas u google "usb firewire difference";
limiti USBa, prednosti FireWirea:
- FW 45 watt vs USB 5V (0.5A?) = 2.5 watt
- FW podrzava "memory-mapped devices" (CPU free) vs USB ne (da sa USB 3.0)
- USB: "Peripherals cannot communicate with the host unless the host specifically requests communication" (USB 3.0 - da) vs FireWire: "FireWire device can communicate with any other node at any time"
- USB network relies on a single host at the top of the tree to control the network. In a FireWire network, any capable node can control the network.
... (sve sa prvog linka

)
na kraju ispada da je jedina prednost USBa cena implementacije; ili: "
USB was designed for simplicity and low cost, while FireWire was designed for high performance, particularly in time-sensitive applications such as audio and video."
zato kazem da je FireWire SCSI like protokol. Kako je implementiran (parallel, serial ili preko etherneta - svejedno je!)
i Driver je lepo rekao o cemu pricam sve vreme. ,)
Vidis, a ja bas mislim da bi, da je apple danas u poziciji MS-a, mi placali 2x vise za 3x slabiji hardver, da bi mogli da gledamo iskljucivo filmove i slusamo muziku skinutu sa njihovih servisa uz obavezni DRM, da bi jedini video format bio quicktime, da bi jedini programi koji se instaliraju na OS X morali da budu skinuti sa apple stora itd itd itd.
Sloboda izbora hardvera i softvera je, u neku ruku, i ozbiljno civilizacijsko dostignuce, a uspostavljena je ne zahvaljujuci, vec uprkos kompanijama kao sto su Microsoft i Apple.
OMG. Film na iTunesu kosta isto koliko i u video klubu u srbiji (sad mozda ne zbog odnosa $ vs Evro...)
QuickTime kontejner je prihvacen kao industri standard a ne Microsoftov ASF jer je jednostavno bolji.
Jobs kaze da je najbolje suzbiti pirateriju ako se cene (softwarea, muzike, filmova... <bilo sta>) dovedu na pravu meru, odnosno da kostaju toliko da se ljudima isplati da je plate i da dobiju odlicnu uslugu (sve lepo sortirano, pregledno, lako dostupno, pretraga...) a ne da moraju da se cimaju sa: torentima, warezima, titlovima, coverima, kvalitetom...
i za sada ovo odlicno prolazi i ja to totalno podrzavam!
svoje vremeno je postojao sajt mp3.ru (warez sajt) koji je imao gomilu besplatne muzike za DL. vremenom im je baza muzike porasla, uveli su Covere, tekstove pesama, pretragu... i
poceli da naplacuju download !!!
cim su videli koliko posla ima oko organizovanja gomile materijala poceli su da napalcuju piratski MP3 !!!
uostalom aplikacije za iOS na AppStoreu su ultra jeftine! Ceo Apple iWork office kosta valjda 20-30$.
btw kad su pitali Jack Tramiela zasto je Commodore PET kostao 699$ (a ne vise) rekao je: "
Mislio sam da su ljudi voljni da plate toliko za ovako nesto. i bio sam u pravu"
---
prava tragedija je sto ce Apple uskoro biti "bog i batina" ako ovako nastave i to ne samo za software nego i za sav digitalni content. a sve zahvaljujuci nesposobnosti ostalih, odnosno pre svega zbog oslanjanja i cekanja na Microsoft (od Windowsa, preko PlayForSure za muziku do WindowsMobile za mobilne...).