Šta je novo?

Overheating season 2010

Malo da dopunim svoj prvi post :)
Izvukao sam kuciste koje je bilo ispod stola, 12-icu sa mesta uvlacenja vazduha (to mi vise ne treba) premestena da dovlaci grafickoj svez vazduh. Na kraju graficke ceka 8-ica koja napred izbacuje topao vazduh. Ova grafika ima spurotan tok vazduha od referentnih hladnjaka. 'Bem ti Sapphire. :wall:

Na slici HW Monitora su temperature koje deluju na snazi od sad. Odvrnuo sam svaki moguci vent na MAX (osim na napajanju). Jes' da urla, ali je bar hladnije. Pustim muziku, ukljucim kineski vent da duva u mene i skoro se ni ne cuje.

Edit: zaboravih slike :d

Kupis jos jedan kineski vent koji ce da tuce direktno u kuciste i imaces temperature da se smrznes:d
Pogledaj moj prethodan post,razlika je drasticna.:p
Mada ja to ne praktikujem,jer nije bas prakticno posto mi kuciste stoji na stolu,ovaj put sam samo zeleo da vidim koliko se moze spustiti temperatura na ovaj nacin.

Dakle, HAF 922 ojačan sa još jednim 200mm ventilatorom na bočnoj strani, IDLE režim...

temperature.jpg

Slikah pre nekoliko minuta. Strašno. :zgran:

Evo mojih idle temperatura:

9zpn51.jpg

AMD Phenom II X3 720 BE (sa kulerom koji sam dobio uz njega)
MSI 5770
Gigabyte MA770T-UD3P

Jedan dodatni ventilator na Thermaltake WingRS-u.

Bez klime kuci.

Poslednja izmena:

U odnosu na pre nekih 10-ak dana temp su vece u proseku za nekih 6-10 stepeni...Sto se tice hladjenja,napred duva jedna 12-ica preko hardova,bocno jedna 12-ica na graficku,pozadi izbacuje jedna 12-ica i na vrhu dve 14-ice.... prednja ubacuje i duva preko memorije i baca hladan vazduh na CPU cooler,a druga izbacuje...

Temp CPU sa 26 skocila na 34 -8 c
Temp NB-a sa 33 na 39 c - 6 c
Hdd Maxtor sa 29 na 34 c - 5 c
Hdd WD sa 33 na 39 c - 6 c
A sto se tice grafike morao sam da podesim fan na Auto jer je temp na fiksiranih 50% venta pocela da dostize 60c u idle,pa sam pribegao pojacavanju venta... :( Sa ventom na 70% temp je 48 c...

Poslednja izmena:
Minimalne vrednosti su u stanju mirovanja dok su maksimalne posle 20-ak minuta FurMark-a i LinX-a:

Izmerene temperature su u proseku vise za nekih 8-10C stepeni u odnosu na period od pre mesec dana, sto i nije tako strasno uzimajuci u obzir visoke spoljasnje temperature u proteklih par dana a i polozaj kucista koji nije bas idealan (izmedju stranica stola i delimicno zatvoreno sa tri strane)

Poslednja izmena:
Nego ljudi, nekome HM prikazuje potrosnju cpua a nekom ne, jel to zavisi od ploce ?

Stari HW monitor mi to nije pokazivao, ovaj novi pokazuje. Mislim da on nagadja na osnovu tipa procesora i default i trenutne Vcore razlike.

Provrteo sam malo linx posle startovanja HW monitora.
Inace, bez kucista u pakleno toploj sobi bez ijednog dodatnog venta (trazim neko solidno ali nikako da uklopim $$$, true me ubija ali ga volim) :d

Prilozi

• vruceleto.png
    vruceleto.png
    124.8 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Evo moje resenje za visoke temp. graficke: CS 1.6 !!! :D

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    213.3 KB · Pregleda: 90
Zavisi od verzije....HW Monitor PRO ima tu mogucnost,dok ''obicna verzija'' ne prikazuje...

Ja sam koristio amatersku verziju :D pa ipak pokazuje potrosnju CPU-a u W. Mislim da ima veze sa korišćenom pločom tj. njenim hardware monitoring mogucnostima.

Poslednja izmena:
samo lepo sredi kuciste i zatvori ga da imas protok vazduha preko komponenti i bice sve cool

btw ocisti malo :)

ja nemam probleme iako jos uvek drzim filtere a u sobi mi je oko 30c :d

Evo mojih temperatura. Btw danas ovaj moj termometar pokazuje da mi je u sobi 32c:d

Cpu klokovan sa 2.1 na 2.7ghz ram radi na nekih 900+mhz znaci, naponi podignuti vrlo malo.
Kuciste je otvoreno Briza 6099:
Temperature su idle.

E sad imam par pitanja za vas strucnjake :)

1. Ne kapiram pise mi onaj jedan tab "nvidia nforce 3 pro" i ispod toga CPU 85c, dok skroz dole cpu je normalne temperature oko 40c. Napominjem, nemam nforce 3 chipset vec nforce 5 :)
2. Jesu 45-50c ok temperature za hardove? Jedan je aktivno hladjen nakacenim ventom za hardove, dok ovaj drugi topliji je bez hladjenja...

Ne volim buku pa sam sve dodatne ventove uklonio znaci ima vent na cpu, grafi, napajanju i jednom hardu s tim sto su na cpu i napajanju 12-ice Noctua :)

1. Ne kapiram pise mi onaj jedan tab "nvidia nforce 3 pro" i ispod toga CPU 85c, dok skroz dole cpu je normalne temperature oko 40c. Napominjem, nemam nforce 3 chipset vec nforce 5 :)
2. Jesu 45-50c ok temperature za hardove? Jedan je aktivno hladjen nakacenim ventom za hardove, dok ovaj drugi topliji je bez hladjenja...

1. Iako se mozda radi o pogresnom ocitavanju ta CPU temperatura moze biti i temperatura nVidia cipseta, vecina njih je hladjena premalim pasivnim hladnjacima pa je to obicno i razlog visokih radnih temperatura.

2. 45-50C stepeni za hdd je mnogo, obezbedi im bar 5-10C manje kako znas i umes. Obavezno ukljuci taj prednji 80mm ventilator ispred njih da hladi oba, ti hdd hladnjaci za ispod diska su uglavnom slabo efikasni.

Poslednja izmena:
1. Iako se mozda radi o pogresnom ocitavanju ta CPU temperatura moze biti i temperatura nVidia cipseta, vecina njih je hladjena premalim pasivnim hladnjacima pa je to obicno i razlog visokih radnih temperatura.

2. 45-50C stepeni za hdd je mnogo, obezbedi im bar 5-10C manje kako znas i umes. Obavezno ukljuci taj prednji 80mm ventilator ispred njih da hladi oba, ti hdd hladnjaci za ispod diska su uglavnom slabo efikasni.

Videcu da ubacim jos neki kuler. privremeno ce da ulete dve osmice jedna ka cipset-u i jedna ka hardovima okrenuta, dok se ne skupi za dve noctua-e. Hvala :)

U sobi 29c sa ukljucenom klimom u stanu.
Bez klime ni ne palim komp..:)
CPU na 3600 , NB na 2600.
Zadovoljan sam sa temperaturama.,)

Prilozi

• sshot-6.jpg
    sshot-6.jpg
    204.9 KB · Pregleda: 47
  • sshot-7.jpg
    sshot-7.jpg
    98.8 KB · Pregleda: 33
  • sshot-10.jpg
    sshot-10.jpg
    166.7 KB · Pregleda: 30
Temperatura u sobi 22-3°C klima skoro uvijek radi kao i komp.

inace kada je temperatura sobe over 25-6 onda graficka ide 72 i vise a procesor nekoliko stepeni topliji. ovo su temperature u idle...

Prilozi

• TEMPERATURE.jpg
    TEMPERATURE.jpg
    69.9 KB · Pregleda: 52
e sada,HW monitor mi pokazuje da mi je cpu 50c,nb52,sb51 u idle-u na defaultu...

a u bios-u mi pokazuje da mi je cpu 35c,nb i sb minus nekih 1-2c...

sta se ovde desava?

masina je iz potpisa...

inace,vendetina baza sto naleze na cpu je u najgorem slucaju mlaka...

sve sam lepo namontirano,sem sto imam neku titan pastu od 200 dingera,jer u budjavom Milanovcu nemam gde bolju da kupim...

Poslednja izmena:
Temp sobe tacno 30 stepeni!
TRUE ( nepoliran) sa Scythe Slip Stream

Temps.jpg

Eve i mene :)
Ribica (termometar u obliku ribice) pokazuje trenutno 28 c a 20h45min je .. komp maltretiram jedino ujutru do 12h tada vec moze malo da se dishe, klime nema pa ko vishe izdrzi - on ili ja :)

Evo kako Mac Mini podnosi ove vrucine :)

Prilozi

• Screen shot 2010-06-18 at 11.23.20 AM.png
    Screen shot 2010-06-18 at 11.23.20 AM.png
    27.4 KB · Pregleda: 102
pa ne radi nista :) pusti da nesto optereti taj cpu :)

Ma ja bih rekao da su i to visoke temperature. Jos kad bi pustio neki HD film, ne smem ni da zamislim :d

pa ne radi nista :) pusti da nesto optereti taj cpu :)

Otkud ti ta ideja? Nije da enkodira video ali bori se sa gomilom unosa u MYSQL bazama :)
Ne daj boze da pustim nesto CPU zahtevno, zapalio bi se.

Isti Mac Mini, veci broj obrtaja, totalni idle (levo).
Default obrtaji, Avatar HD desno.

Prilozi

• Screen shot 2010-06-18 at 7.08.17 PM.png
    Screen shot 2010-06-18 at 7.08.17 PM.png
    37.5 KB · Pregleda: 61
  • Screen shot 2010-06-18 at 7.18.29 PM.png
    Screen shot 2010-06-18 at 7.18.29 PM.png
    33.6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Evo mojih temp. Sve je klokovano do bola, kućište se čuje podnošljivo. U loadu ne prelazi 54C

Prilozi

• Capture333.PNG
    Capture333.PNG
    105.5 KB · Pregleda: 61
Obe masine nose istu oznaku, imaju isti chipset, jednaku kolicinu memorije, iste procesore koji rade na jednakom broju MHz-a, diskove koji imaju jednak kapacitet... prvi koji je sa Fujitsu diskom je moj MacMini na poslu; drugi je, pak, kucni. Drugim recima, u pitanju su dve istovetne masine. Zadovoljan? :)

Dobro, de, šalio sam se...

Zatvoreno kuciste, temperature u idle slikane jutros u 9h, fan na GPU @ 2%, fan na CPU @ 60%: slika 1
Zatvoreno kuciste, temperature u load slikane malopre, fan na GPU @ 100%, CPU FAN isto: slika 2

Razlog nizih temp: promena paste i ciscenje kulera na grafickoj (koji je, BTW, bio potpuno zapusen, steta sto nisam slikao) i postavljanje svih ventilatora sto imam u kuciste :) (8-ica, Deltina 7-ica i 12-ka ubacuju, a 8-ica i 12-ka (na napajanju) izbacuju).

Napokon uzivam i ne brinem za temp. kompa. Temperatura u sobi sigurno ne prelazi 25*C, mozda je cak i manja (nemam termometar da izmerim tacnu temp, a mogu reci da mi je malo i hladno :p)

Zaboravih da kazem, CPU je @ 2.4GHz, graficka @ default :)

Prilozi

• morning temps.JPG
    morning temps.JPG
    273.5 KB · Pregleda: 30
  • max load, 25C ambient temp.JPG
    max load, 25C ambient temp.JPG
    175.4 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Kod mene uopste nema neke bitnije razlike po vrucinama jer je stan klimatizovan. Mozda nekih ~2-3c vise po svim komponentama i to je to. Ali eto uvece kada se otvore prozori i terasa, a klima ugasi. Onda vidim da npr. GPU skoci sa nekih 48-49c na do nekih 52-53c.

Vrh Dno