Apple jeste sa prvim iMacom izabacio sve legacy portove i stavio samo USB (pored FW naravno)!
ideja FW i nije da se takmici sa USB (prvi USB je ionako bio 11mbit/s dok je u isto vreme FW bio 400mbit/s) vec je bio namenjen za SCSI-like inteligentne periferije.
to sto je iMac imao samo USB portove, a bio popularan je podstreklo proizvodjace periferija da pocnu da prave USB proizvode...
Odoh u duboki offtopic, moderatori brisite post ukoliko smatrate da treba; ovo sto cu da napisem garant nece da se bavi iphonom 4
Kovace, sto se tice neslaganja, zato valjda i postoji forum, da se ne slazemo i vodimo nekakvu civilizovanu diskusiju
Shvatam ja sta ti zelis da kazes, da je apple hrabro sekao zastarele tehnologije i bio inicijator trzisnih pretumbavanja, ali i dalje ne mogu da se slozim sa drugim delom tvoje tvrdnje. Prvi deo stoji, izbacili su matore paralelne/serijske portove i ps/2 prikljucke.
Firewire je, barem kako se ja secam (sto ne znaci da je to tacno), bio najavljivan kao tehnologija toliko bolja od USB-a da apple uopste nije video sto bi USB uopste trebao da postoji.
Sirenje USB-a nije promovisao apple, vec ako cemo da budemo iskreni, poplava USB stick-ova koji su efektno zamenili i flopi, i zip drajv, i sve druge prenosne medijume. Odjednom su se svi setili da taj USB zapravo i nije toliko los, te krece poplava uredjaja koji se u pocetku prave sa parallel/serial portom (skeneri, stampaci, modemi, tastature se isporucuju sa USB adapterim itd) i USB-om, pa potom samo sa USB-om. Da se ne lazemo, u vreme kada krece ekspanzija USB-a apple je imao 2-3% trzista u USA, u svetu naravno jos i manje, tako da nisu bas bili u nekoj sjajnoj poziciji da 'guraju' trziste napred. Dakle, da rezimiram, mislim da je USB presudio starim dobrim paralelnim i serijskim portovima.
I opet dolazimo do tog user experience-a -> USB uredjaji su super, odnosno bangavi windows, kad mu se naknadno zabodu ps/2 tastatura i mis nece da radi sa njima dok se ne restartuje (ako se nesto promenilo posle XP-a vec ce neko da me ispravi), tako da eto jos jednog razloga za koriscenje USB periferija.
Iz istog razloga se EFI uopste ne siri - toliko ne znaci nista nijednom korisniku da ce proci jos mnogo, mnogo vremena pre nego sto istisne BIOS, ako ikada i uspe da ga istisne. Comp se pali 2-3 puta dnevno, tako da sve prednosti EFI-ja ne mogu da dodju do izrazaja korisnicima racunara.
Sad, zli jezici su tvrdili da je EFI namerno zaboden umesto klasicnog BIOS-a kada je apple presao na x86/amd64 arhitekturu, da bi se napravila distanca i omeo nastanak hackintosha; ovo drugo ocito nisu uspeli, a koliko je prvo tacno zaista ne znam i nemam misljenje o tome.
zato sto PC industrija uvek gura stare standarde dokle moze, nema ko da povuce napred. pocev od M$ kojem je trebalo x godina da sredi npr. USB podrsku u svom OSu do proizvodjaca hardwarea koji stancaju svi jedno te isto. sa EFIjem na Macu imas npr. retko ali veoma koristan Targe Mod - gde se ceo Mac ponasa kao USB stick
I ovde ne mogu da se do kraja slozim sa tobom. PC industrija, kao svaki drugi veliki biznis, funkcionise po principu 'minimalna ulaganja za maksimalni profit'. To znaci da, tamo gde ima konkurencije, PC industrija gura brzo napred, a tamo gde konkurencije nema ili je slaba, postoji stagnacija. Recimo pre 5-6 god trziste CPU-ova je bilo neverovatno dinamicno, sada nije, jer je AMD posustao. Pre 7-8 godina trziste 3D GPU-ova je bilo gotovo stalo nekoliko godina (doba neprikosnovene dominacije nvidije), danas AMD/ATI jeste zestoka konkurencija pa se 3d cipovi stancuju kao ludi.
Apple srecom jeste bio katalizator pozitivnih pomaka u IT-u, i to pomalo paradoksalno van okvira klasicne PC industrije. U stvari najveci impakt apple je napravio na trzistu mobilnih telefona, gde danas postoji makar 5 manje ili vise kvalitetnih smartphone platformi i gde svaka nova generacija uredjaja donosi znacajne tehnoloske pomake. Kapa dole apple-u; da nije izbacen iphone i dalje bi se grcili na nekakvim krsinama koje bi eventualno bile mp3 plejer i to je sve.
Isto tako apple ima odredjeni uticaj i na trziste OS-eva, sto je pre greska MS-a koji se totalno bio pogubio sa vistom i tek sada se oporavlja sa mnogo boljim windowsom 7. Daj boze pa da apple nagura jos 10-20% trzista, to bi garantovalo neuporedivo kvalitetnije OS-eve cak i iz Redmonda. Nije to nista novo, moze da se napravi paralela sa serverskim trzistem gde *nixi vec godinama guraju MS da pravi sve bolje i bolje serverske OS-eve kao i prateci ekosistem (exchange, iis, mssql itd).
Naravno nisam zaboravio da je apple lider u prodaji legalnog mp3 sadrzaja, ali to mi nekako vise ima veze sa pricom o webu i suparnistvu sa guglom, tako da cu to ovog puta da preskocim
isto tako danas sa FaceTime preskace 3G video telefoniranje i sve to prebacuje na open standard.
E vidis ovo mi je najcudnija apple odluka glede novog telefona - voip softveri (aka skype) mogu da rade i kad si na wirelessu i kad si naheftan na 3g tj hsdpa. Nema znacajnijeg laga, kvalitet je zadovoljavajuci.
Zasto se apple odlucio da oba sagovornika moraju biti nakaceni na wireless? Ja ne vidim nijedan drugi razlog do povladjivanja mobilnim operaterima. *** i dalje vazi pravilo da se usluge mobilne telefonije papreno skupe u odnosu na mnogo jeftiniji voip.