Šta je novo?

iPhone 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa da, ima A4 ali ne znamo na koliko Hz-a (bar ja ne znam). Verovatno će raditi na max 1Ghz kao u iPad-u. Tačno je da iPad bez problema gura sve iPhone igre u većoj rezoluciji od 960x640 ali je prirodno očekivati da sa iOSv4 dođu i grafički naprednije igre nego ove što trenutno imamo. Bar je takva tendencija bila do sada. Ja da se pitam, pre bih radio upscale native 320x640 na 640x960 nego što bih zahtevao da igre rade u 640x960. Ta rezolucija je već previše oštra za displej od 3.5 inča a teško da bi iko mogao da primeti razliku između upscale-a i nativne 640x960 na ekranu te veličine. Koje su prednosti tog rešenja? Pa održavanje kompatibilnosti sa starijim uređajima kao i ostavljenje mogućnosti za grafički impresivnije igre (snažniji hardver koji nije u obavezi da renda više piskela sigurno bi mogao ponuditi bolji kvalitet grafike). Just my 2 cents :)

Nego jedno škakljivo (i pomalo glupo) pitanje: šta mislite kakva su šanse da iPad dobije iOSv4 pre predstavljanja sledeće generacije (iPad 2G)?

Razmišljamo isto. Ne samo na isti način, nego i o istim stvarima. Jednostavno, ovi što pričaju da telefon "nije nešto" i porede ga sa bilo koji postojećim telefonom, ne zaslužuju ni da ih kvotujem sa replikom. iPhone 4 je toliko ispred svega ostalog na tržištu, da je smešno i praviti poređenje. Ako retina display nije mnogo veće rezolucije od onoga što nudi Desire, svako ko je video kako vrišti OLED i koliko je taj prikaz za decu i one što se pale na digitalni kontrast na svom LG LCDTV-u, onda je svakako impresivan podatak koliko je to piksela na idealnoj površini. Da, HTC HD2 i ostali imaju veću dijagonalu, ali 3.4 do 3.7 inch je idealna dijagonala za nošenje - sve preko je zaista previše i prevazilazi okvire onoga što bi jedan telefon trebalo da bude. HD2 je jednostavno prevelik.

Ako je istina ono što se priča za kvalitet - onda će i iPhone 1st gen biti nadmašen. Činjenica da se koristi svaki kubni mikrometar je impresivna, telefon je manji, a u pakovanju se nalazi zaista impresivan hardver s kojim dolazi impresivan softver. Džaba Nokiji N900 što ima dosta kvaliteta pod haubom, kada je spakovano u cigla kućište i kada vozi OS koji nikoga ne zanima... I da, ne samo što se sve koristi, nego je i nerđajući čelik istovremeno i kućište i antena. Da li to ima ijedan telefon - tako savršeno jednostavan koncept, koji funkcioniše. Ništa pametnije nisam čuo još od trenutka kada sam kao klinac saznao da se prazan prostor u krilima putničkih aviona koristi za smeštanje goriva :). Nije mi jasno kako nikome do sada nije to palo na pamet, ali eto...

Što se reskaliranja tiče - da, bolje je da igre rade i u rezoluciji koja važi za prvi iPhone, čak i manja od ove što je predlažeš. Prosto, dok se igraš to nećeš ni videti, a ono što može da se dobije smanjenom rezolucijom, na konto poly-count-a, efekata i veličine 3D sveta nije zanemarljivo. Imaćemo situaciju kao na konzolama - grafički zahtevne igre će raditi u manjoj rezoluciji, a one 2D zezalice će biti ultra oštre i izgledaće super. Iskreno, mene su kupili sa ovim, potpuno. Impresioniran sam, najpre činjenicom da nisu išli na odvratni OLED. Istina, na telefonu ti i ne treba ekran koji ima super-verne boje jer nećeš da radiš u photoshopu na njemu, ali opet... ako može, što da ne!

To se nikad nije desilo ni na jednom drugom telefonu? ... preterujete malo. Stoji da je izjava bezveze ali to uvek moze da se desi. Naravno kad se desi apple-u onda je to najveci blam ikada...
Nije to bitno, bio sam sarkastican samo... OK, desava se, nije ni prvi ni poslednji kome moze da se desi takav glitch.

Vise sam se osvrnuo na Dzobsa, njegove izjave i velicanja, te ostvarenje "decackoga sna", kako to lepo Stig rece... ***, kad ti on ovako prica, i kako je, ocito, tek sa 4-vorkom doslo do primene te famozne (i toliko potrebne, I might add) video call tehnologije - ne osecas li se malo kao da te vuce za nos?
I tebe, kao i ostale poklonike ajdared/zlatni delises brenda...

Pa ***, SJ, ako to toliko stalo do video call-a - sto si odavno ne kupi neki drugi fon! :wall:

Kakvo sviranje onoj stvari... :wall:

"You know - this is amazing. I grew up here in US with the Jetsons, and with the Star Trek and communicators and just *dreaming* about this. You know, dreaming about video calling... and... and it's real now!"
Kakvo proseravanje, klasicno... pa sto si ne kupi neki HTC, Nokiu, SE, Samsung, stagod, nesto sto ima i tu drugu kameru, i to vec *godinama* - pa da uzivas u video pozivu... da zivis svoj san :lupko:
Sta si cekao sve ove godine... :lupko:

P.S. A vala ce, kada neko bude izvukao 4-ku u kaficu, konobari ici od stola do stola ili ce pak ici zvanicno obavestenje preko razglasa: "Mole se cenjeni gosti da pogase svoje vajerles konekcije, jer imamo gosta sa iPhone-om 4, koji ne moze da se nakaci. Hvala."

Daj, CARe, stvarno nemoj preterivati. Znaš me, imao sam među prvima 3G telefone, i Z1010 i posle W810 (koji nije imao front cam), imao sam i W850 i W880i i pokušavao sam, godinama da napravim dobar video call u strogom centru grada i nbg-a. NIKAD, ali NIKAD mi nije uspelo da to bude zadovoljavajuće. I zbog toga smo svi batalili video poziv. Kad si video nekoga da ga uopšte koristi???

AKo sada Apple to napravi da radi i radi kako kažu da radi (a po prvim hands-on testovima svi kažu da radi), onda to znači da je Apple zaslužan što je to napravio. Isto kao što su svi zaboravili da je najveći avion bio TrusMus :), jer je jednom poleteo i to je to, ali su svi zapamtili Boeing 747, jer je to prvi i (do dana današnjeg) jedini ogromni avion koji ima smisla i koji se koristi svuda u svetu. Ili, evo ti drugo poređenje - danas postoji nekoliko modela električnog automobila u slobodnoj prodaji (Tesla Roadster being one of them). Ali, prvi koji ga ponudi za normalne pare, da ima normalnu autonomiju i normalnu funkcionalnost klasične limuzine ili gradskog automobila će ući u istoriju. I sutra niko neće zapamtiti poluupotrebljive koncepte i ostale gluposti - biće ih samo po vikipediji i muzejima...

konačno jedan iPhone kome ama baš ništa više ne treba, i nema šta da se zameri, za to im skidam kapu, i biće odlična kupovina. Možda će neko da kaže da i9000 ima BT 3.0, al to uopšte nije bitno

Jedino što ostaje da se vidi kakva je situacija IPS vs Super AMOLED. Oba tipa ekrana su impresivna, i verovatno će biti stvar ličnog ukusa ko će koji da preferira. Samo reći da je OLED odvratan, a da IPS rula (a niste videli nijedan ni drugi, pričam naravno o Super AMOLED) je čisto preterivanje..

Daj, CARe, stvarno nemoj preterivati. Znaš me, imao sam među prvima 3G telefone, i Z1010 i posle W810 (koji nije imao front cam), imao sam i W850 i W880i i pokušavao sam, godinama da napravim dobar video call u strogom centru grada i nbg-a. NIKAD, ali NIKAD mi nije uspelo da to bude zadovoljavajuće. I zbog toga smo svi batalili video poziv. Kad si video nekoga da ga uopšte koristi???
Ma, Maxo... ne treba to meni da pricas, pricaj to cika Stevi! :D

Mene video call uopste ne zanima, nikada se nisam igrao sa tim, niti pak pokusavao da upostavim vezu - samo bih proverio u nekom servisnom meniju radi li mi ta kamera uopste, cisto da znam da li treba da se reklamira. Bre, pa cak sam uvek govorio da bih zalepio parce izolirke preko prednje kamere, cisto da niko ne zna gde se trenutno nalazim i sta radim (sta te bre boli q! :wall:)... sto cu verovatno i da radim kada se omasove takvi "komunikatori" kroz koju godinu/dekadu :)
Al' sto se Steva toliko uskopistio, ja ne znam... decacki san je ostvario, sam to rece... '*** ga video call.

I sad ti meni reci - sta se on pa toliko u'vatio toga... da je rekao "eto, najzad imamo krstenu kameru, sa dobrim video snimkom" - 'ajde de, to je falilo prethodnim ajFonima, bili su bezvezni po tom pitanju... da je rekao "eto, imamo sad i brz procesor, mozemo da se merimo sa konkurencijom" - 'ajde de... da se samo zadrzi na hvaljenju tog ekrana, sa sasvim dovoljnom velicinom (idealna velicina... sve preko je vec poveliko ili preveliko) i ogromnom rezolucijom - iako je i dalje slabiji od AMOLED inkarnacija, bar je veliki napredak u odnosu na onaj stari... ma, da se samo drzao hvaljenja svega onoga sto je unapredio, i sto je itekako nedostajalo prethodnim iPhone-ovima - on se u'vatio video poziva :wall:

Oh well, valjda ce do iPhone-a 6 da se sete da ubace i FM radio u celu pricu... samo polako.

Pitanje jedno. Da li si ikada imao dodir sa nekim HTC telefonom?

Vise puta. Cesto sam sedeo sa drustvom u kaficu, cackao paralelno 3G i HTC Hero. Nebo i zemlja. Ljudi, necemo se vise svadjati. Licno sam imao iPhone 3GS 32GB i to je najbolji gadget i spravica koju sam ikada imao. Prodao sam je samo zbog smora sa zakljucavanjem. Ako bude 4G legalno u Srbiji prvi cu biti u redu i uzeti ga...

Kad su dosad svi protivnici iphone-a glas vikali kako iphone nema frontalnu kameru, sada SJ im namerno nabija nanos kako je frontalna camera nova topla voda.

Isto i ja kazem za Desire VS 3GS, nebo i zemlja, Desire je duplo bolji telefon.
Hero i nije konkurencija iPhonu treba samo uporediti cene pa je to vise nego jasno. Ali takodje reci da je Hero plastikaner je bas smesno, igrom slucaja imam cak i njega sad pred sobom, zaista smesno. Da si rekao to za Magica pa ajde de, ali za Hero bas nema smisla.
iPhone 4 je bez dileme sjajan telefon, ali ovakvo ponasanje je bas ono sto nervira sve koji nisu zatucani za apple.

Meni se više sviđa onaj osećaj hero plastike u ruci nego 3G, mada je iPhone kvalitetniji telefon sve ukupno je mu se ne skida zadnja maska (bar ne onako kao na drugim telefonima).

Poslednja izmena:
Ne znači. :D

Apple proizvodi jednostavno rade, s naglaskom na jednostavno, jer imaju samo najjednostavnije funkcije. Sad kad su neke malo naprednije uveli, tipa wifi antena ugrađena u okvir kućišta, ili prvi put u istoriji čovječanstva video poziv (Džobs ispunio dječački san), e onda već ne radi. Tj. ovi sa krš telefonima tipa Nokia, SE, HTC...:vomit: moraju da pogase svoje uređaje, da bi ovi Apple radili...

Epic! :D Ali - EPIC! :D

Znači svako ko ne kaže da je ovo divno, super, najbolje, najljepše, najfunkcionalnije... je Apple hater?

"A 300 *****a iz pubike aplaudira. Gađajte ga iPhoneovima, šta mu aplaudirate (ionako ćete kupiti 4G )." nije ni Apple hater nego :crash:... da ne kazem i ja nesto sto ce zavrsiti kao gomila *****...

Isto i ja kazem za Desire VS 3GS, nebo i zemlja, Desire je duplo bolji telefon.
Hero i nije konkurencija iPhonu treba samo uporediti cene pa je to vise nego jasno. Ali takodje reci da je Hero plastikaner je bas smesno, igrom slucaja imam cak i njega sad pred sobom, zaista smesno. Da si rekao to za Magica pa ajde de, ali za Hero bas nema smisla.
iPhone 4 je bez dileme sjajan telefon, ali ovakvo ponasanje je bas ono sto nervira sve koji nisu zatucani za apple.
Ako već hoćeš da praviš takva poređenja, onda poredi Desire sa iPhone-om 4, a ne sa telefonom iz generacije Hero-a, Galaxy-ja i sl.
Jedino za šta se može uporediti reč "duplo" u takvim poređenjima jeste izgled, i to u smislu da su Desire, Hero i Magic u najmanju ruku duplo ružniji od bilo kog iPhone-a.

kako da ga poredi kada ga niko nema?
to sto je tebi lepo, nije svakome

Ako već hoćeš da praviš takva poređenja, onda poredi Desire sa iPhone-om 4, a ne sa telefonom iz generacije Hero-a, Galaxy-ja i sl.
Jedino za šta se može uporediti reč "duplo" u takvim poređenjima jeste izgled, i to u smislu da su Desire, Hero i Magic u najmanju ruku duplo ružniji od bilo kog iPhone-a.

A šta ćeš, nekome je do izgleda, nekome do funkcionalnosti. :D

Pojedinci ovde u najmanju ruku imaju neki kompleks od apple-a. Ja nisam primetio da iko od tih ljudi koje nazivate apple "fanbojevima" ide po temama o androidu i truje i pljuje tamo, ali zato kad god se otvori tema o nekom apple proizvodu, dođe more kompleksaša da se iživljava. :wall:

Jedino što ostaje da se vidi kakva je situacija IPS vs Super AMOLED. Oba tipa ekrana su impresivna, i verovatno će biti stvar ličnog ukusa ko će koji da preferira. Samo reći da je OLED odvratan, a da IPS rula (a niste videli nijedan ni drugi, pričam naravno o Super AMOLED) je čisto preterivanje..

IPS je u rangu AMOLEDA a Super AMOLED je par klasa iznad AMOLEDA... nema tu nikakvog licnog ukusa sem ako nisi subjektivan...

sto se tice 4orke sasvim ocekivano, meni dizajn odlican, rezolucija super, idealan odnos velicine ekrana i velicine uredjaja... da ne kosta toliko bio bi odlicna kupovina ali vetj vidim sve zene u okruzenju koje imaju 4...

Kakav je IPS na suncu, posto je AMOLED tragican?

Nacin na koji ti & co. "diskutujete" o ovom uredjaju je nista vise nego najobicniji hate...

Inace, da, Android secka... probao i tatoo i neki *******iji HTC (***. zaboravih model).

Onaj komentar oko ultra osetljivog ekrana je stvarno epic :D Moj 2g mora da je od neke specijalne legure posto je preziveo mnogo *******e padove (ali, MNOGO *******e padove :) ).

Apple fan boyevi imaju toliko love da nam je dosadno pa jedva cekamo da apple-u sunemo pare u dzep...

Jedino sto mi odskace od dizajna su tasteri za zvuk. Totalno neocekivano i uopste mi se ne dopada. Previse potsecaju na neki SE. Ali posto su batalili plastiku sve im je oprosteno :)

I koja je to sad prednost ostalih smartfonova? Osim velicine ekrana?

E nek si poredio sa sirotim tatuom :D

Pojedinci ovde u najmanju ruku imaju neki kompleks od apple-a. Ja nisam primetio da iko od tih ljudi koje nazivate apple "fanbojevima" ide po temama o androidu i truje i pljuje tamo, ali zato kad god se otvori tema o nekom apple proizvodu, dođe more kompleksaša da se iživljava. :wall:

Nisi dovoljno dobro gledao ima par ljudi koji ne mogu da ne unište teme koje nisu o iPhone-u inače i ovde je Android spomenut u negativnom kontekstu od tih istih ljudi (tako da tvoja konstatacija nije tačna).

i kosta 1 dinar, tako da koliko para toliko muzike

Aha. I ajfon košta 99 dolara isto tako. :d

Kakav je IPS na suncu, posto je AMOLED tragican?
Ne znam za IPS (tacnije, niko to ne zna)... ali evo ga Super AMOLED na Suncu:
sun01.jpg

sun02.jpg

Evo pogleda jednog prosjecnog novinara:

dw_logo1024.gif

Ajfon 4 menja sve!

Ono što i ovaj model Ajfona razlikuje od ostalih mobilnih telefona jeste što u sebi objedinjuje mobilni telefon, Ajpod (iPod) za slušanje muzike i uređaj za korišćenje interneta.

Novi Ajfon 4 ima metalno kućište...
...VGA kameru na prednjoj strani i HD kameru na poleđini, što omogućava održavanje video konferencija. Osim snimanja biće moguća i montaža filmova.
Osim toga, u sebi ima ugrađen i žiroskop, čija je funkcija povećavanja doživljaja prilikom igranja igrica. Višefunkcionalnost novog modela ogleda se u tome što će njegovi korisnici istovremeno moći da proveravaju elektronsku poštu i slušaju radio putem interneta.
:wall::wall::wall:

IPS je u rangu AMOLEDA a Super AMOLED je par klasa iznad AMOLEDA... nema tu nikakvog licnog ukusa sem ako nisi subjektivan...

sto se tice 4orke sasvim ocekivano, meni dizajn odlican, rezolucija super, idealan odnos velicine ekrana i velicine uredjaja... da ne kosta toliko bio bi odlicna kupovina ali vetj vidim sve zene u okruzenju koje imaju 4...
moguće, al meni je AMOLED na Desire-u poprilično loš zbog subpixelinga, čak mi je i moj HD2 bolji od Desire-a po pitanu ekrana

Dok ne vidim i9000, ne mogu da sudim :)

moguće, al meni je AMOLED na Desire-u poprilično loš zbog subpixelinga, čak mi je i moj HD2 bolji od Desire-a po pitanu ekrana

Dok ne vidim i9000, ne mogu da sudim :)
Znaci, ti ides definitivno na tu "pljosku" od telefona? :) :d

Meh, 4" mi je stvarno preveliko... za ruku, za dzep, za sve. 3.3" sasvim dovoljno ;)

a i jos to sto je apple za 3 godine napravio telefon kakav nokia i ekipa razradjuju 10godina i opet pljuvanje...

--

jobs je pomenuo da ce do septembra iphone 4 biti dostupan u 88 zemalja...spada li srbija u tih 88? tj jel 3gs bio dostupan u 88 zemalja do sada?

Nije nista netacno rekao, ali sta on to ima sto nismo do sada videli? :)

inace na dobacivanja za HTC Tatoo, telefon stvarno nije za poredjenje sa iPhoneom, pa sta god mislio o iPhoneu :) .

Poslednja izmena:
Prelistaj temu, dosta se pisalo o tome šta iphone 4 ima a ostali još uvek nemaju (dok ne iskopiraju u narednih par godina). Da ne ponavljam ja sad. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno