Šta je novo?

Zašto Adobe "Flash" ne valja?

kako mislis bio? pogledaj web stranu naseg najveceg it foruma

Za neke radikalne promene na webu treba dosta vremena, poenta je da flash više nije potreban.

kako kome
tebi nije, nekome jeste
zasto moras "ti" biti u pravu? zar onda ne bi tebalo krenuti od IT based sajtova prvo pa da oni budu "savrseni" i "napredni"

Ma nije poenta da ja budem u pravu. Flash konačno dobija alternativu, ljudi će imati izbor. Neće Flash nestati preko noći, ali sada kad nije neophodan, viđaćemo ga dosta manje. Takođe, nemam ništa protiv Adobe-a niti volim Apple, ali ne volim 3rd party tehnologije nakalemljene na web u vidu pluginova i sl.

flash odavno ima alternativu, samo ako ti zelis da ga promenis

Ne bih da se ovo pretvori u diskusiju nas dvojice, ali moram da pitam: koja je to alternativa flash-u za multimedijalni sadržaj koja odavno postoji?

Ne bih da se ovo pretvori u diskusiju nas dvojice, ali moram da pitam: koja je to alternativa flash-u za multimedijalni sadržaj koja odavno postoji?

pa jel' ima alternative ili nema?

ako alternative nema, zašto onda tvrdiš da je flash prevaziđen? prevaziđen nečim što ne postoji??

a ako ima, lepo bi bilo da kažeš koji je to format / tehnologija.

pa jel' ima alternative ili nema?

ako alternative nema, zašto onda tvrdiš da je flash prevaziđen? prevaziđen nečim što ne postoji??

a ako ima, lepo bi bilo da kažeš koji je to format / tehnologija.

Pa pobogu ajde pročitaj ponovo sve što sam napisao. HTML5 je konačno alternativa flashu. A illidan je rekao da alternativa postoji odavno pa me je interesovalo koja je to tehnologija.

Pa pobogu ajde pročitaj ponovo sve što sam napisao. HTML5 je konačno alternativa flashu.

ovo je neki vic, pretpostavljam... html5 je alternativa možda "macromedia flash 2.0" po funkcionalnosti, a od tada je prošlo jedno 13 godina.

neko je okačio par html5/css3 primera animacija ovde na forumu (sa po jedno 6fps u konstantnom loop-u), flash je to umeo već u prvoj verziji (tamo negde 1996).

Zaboravih da dodam, na vecini flash sajtova ne mogu da izvucem i kopiram link i npr posaljem nekom, vec bi on morao da isklikce ceo put dolazenja do te stranice. To su jos par razloga sto su po meni mnogo prakticniji i elegantnije uradjeni sajtovi koji nisu u flashu.

A tek kada hoću da desnim klikom da otvorim neki link u novom tabu, pa dobijem onaj Falshov kontekstualni meni. Ma, milina jedna. B)

ovo je neki vic, pretpostavljam... html5 je alternativa možda "macromedia flash 2.0" po funkcionalnosti, a od tada je prošlo jedno 13 godina.

neko je okačio par html5/css3 primera animacija ovde na forumu (sa po jedno 6fps u konstantnom loop-u), flash je to umeo već u prvoj verziji (tamo negde 1996).

Sve je to super, samo zavisi šta očekuješ od Web-a. Ja hoću da na Webu vidim informacije, ne holivudske efekte koji bezveze guše procesor, a gušiće ga, ma koja tehnologija da je u pitanju ako je animacija kompleksna.

Ja lično ne vidim primenu tih holivudskih efekata u informacione svrhe. Jedino za promotivni materijal odnosno reklame što složićeš se nije ono što korisnici traže na web-u.

HTML/CSS/Javascript su sasvim dovoljni da se napravi vizuelno lep web sajt, prijatan za korišćenje, sa fokusom na usability a ne eye candy.

Ono što je po meni bitno je da html5 pruža alternativu za reprodukciju videa na webu. Takođe, html5 donosi stvari koje su zapravo funkcionalne, poput web storage i web workers.

I ono što je najbitnije, je da HTML ne kontroliše jedna kompanija kao što je slučaj sa Flash-om. Na web-u moraju postojati standardi. Da nije nezavisnih i otvorenih standarda, internet ne bi ni funkcionisao. Zbog toga web sporo evoluira, za donošenje standarda treba vremena, dok Flash ne zavisi ni od koga.

Tebi niko ne brani da nastaviš da crtaš flash animacije, samo čini mi se da za par godina to neće biti preterano unosan posao.

čemu ovolika eskapada? ovo o čemu ti pričaš bi verovatno bilo tačno da si jedini korisnik web-a, međutim, nisi. šta je dovoljno i šta je lep sajt su do te mere relativne kategorije da na tako nešto ne treba ni trošiti reči a i nije mi baš jasno o kojim holivudskim efektima tačno govoriš.

nije ovo priča o ukusima jer da je tako, ljudi bi bili pušteni da odaberu, pa kome se šta dopada. ovde ide priča o zabrani i potpuno neadekvatnoj zameni; html i flash nikada nisu bile, niti su sada, stvari za komparaciju. brkanje baba i žaba u ovom slučaju je sasvim nova stvar. zašto ne zabraniti i neke programske jezike kada sve lepo može da se odradi preko html5 i css3 u kombinaciji sa još nekim softverima gde apple ima udela?

ovde ide priča o zabrani i potpuno neadekvatnoj zameni; html i flash nikada nisu bile, niti su sada, stvari za komparaciju. brkanje baba i žaba u ovom slučaju je sasvim nova stvar. zašto ne zabraniti i neke programske jezike kada sve lepo može da se odradi preko html5 i css3 u kombinaciji sa još nekim softverima gde apple ima udela?

Promašio si temu...

haha, pa i nisam baš. priču o html5 si ti uvezao u temu. sad kad je došlo vreme da objasniš, odjednom, to nije ta tema...

ma ok. flash ti se naprosto ne sviđa i to je to.

haha, pa i nisam baš. priču o html5 si ti uvezao u temu. sad kad je došlo vreme da objasniš, odjednom, to nije ta tema...

Zapravo ja sam samo odgovorio na tvoje pitanje o tome koja je to tehnologija prevazišla flash, a ti si onda počeo da pominješ Apple. Kapiram da si ogorčen što se tvoje animacije neće videti na iPadu, ali na pogrešno drvo laješ, uzmi pošalji pismo Jobsu ili tako nešto. Pročitaj opet moje postove i pogledaj da li sam negde pomenuo zabranu flash-a. Ja samo kažem da isti konačno postaje nepotreban i da će ga biti sve manje.

ma ok. flash ti se naprosto ne sviđa i to je to.

Ne krijem, uopšte mi se ne sviđa da jedna kompanija kontroliše tehnologiju koja bi da ima ravnopravan status sa ostalim neutralnim i otvorenim tehnologijama na Webu.

Poslednja izmena:
može i tako: imamo html5, šta će nam flash. imamo notepad, šta će nam word. imamo paint, šta će nam photoshop. potpuno ste u pravu.

u svakom slucaju: sta ce nam Word? vece govance od text editora u zivotu nisam video - zaglupeo toliko ljudi i napravio vece ****** nego i sam Windows...

u svakom slucaju, apropo Flasha, zasto bih pravio Flash i HTML5 verziju sajta kad mogu da napravim samo HTML5 koji ce se jednako lepo videti i na desktop PCju i na iOS-u?

Poslednja izmena:
ako lepo ne napravis html5 nece lepo raditi, kao sto ni flash nece lepo raditi ako ga lepo ne napravis. neoptimizovan code ce lose raditi nema veze u cemu je napravljen. optimizovan code sa druge strane je vec druga prica.

sto si dosad pravio flash sajt (ne mislim bukvalno ti)? mogao si cist html

Jos jedna super stvar kod HTML5 je to sto kada nesto napravis u njemu svaki browser koji ga podrzava ce lepo prikazati, bez ikakvog plugin-a u vidu flasha, kao i bez ikakve zavisnosti od Adobe-a, jer je open.

Eno napravili su i Farmville za iPhone, tj sad ce da izadje uskoro.
Eto sve se moze kad se hoce :D

Svi lepo predju na html5 i budu kompatibilni sa svim, bez ikakve zavisnosti od Adobe-a. Kao sto se cekalo na isti da tek sada ove godine, napravi flash za mobilne telefone. Otarasimo se flasha i ne moramo ni za sta da cekamo na bilo koga da se smiluje i napravi ono sto treba.

Poslednja izmena:
Ove diskusije flash/HTML5 počinju da smaraju. Ima ih svuda na netu i svuda se isto vrti. Flash ultra loš krš, HTML5 ultra optimizovana budućnost.

Ja nekako vidim sličnost između predstavljanja iPad-a i Athlona 64. Oba (Athlon je) predstavljaju veću prekretnicu (x64/HTML5), koja donosi mnoga poboljšanja na polju perfomansi. Od 2004. do sada na x64 OS je prešlo oko 10% ljudi, a da ne govorim o mizernom broju aplikacija za x64. I to posle 6 godina. Glavni argument tadašnjeg Athlona je bio da kupujete procesor za 64-bitnu budućnost, koja još nije stigla, a kada stigne Athlon će biti prespor za bilo šta ozbiljno. Isto tako će biti i sa iPad-om, kada se HTML 5 omasovi (za par godina) iPad kakav danas znamo će biti prespor, čak se i danas muči sa nekim osnovnim 2D animacijama.

Jedna prednost, po meni, HTML5-ice je što ćemo konačno imati online video codec koji neće da ždere CPU (Q9550 se znoji pri obradi 1080p, a P4 530 ne može da pusti 720p).

@mustang:
Koliko browsera, toliko implementacija HTML5 standarda... Uvek ce postojati neka sitnica koja ce se drugacije videti ili ponasati u drugim browserima. Pred Web dizajnerima je trnovit put.

Taj novi codec nista nije bolji po pitanju zderanja cpu ... plus gpu podrska 0 za sad ....
A kvalitet jedno 10 godina unazad

Zapravo ja sam samo odgovorio na tvoje pitanje o tome koja je to tehnologija prevazišla flash, a ti si onda počeo da pominješ Apple.
zapravo, ti uopšte nisi ni pratio diskusiju koja traje već, evo, dvanaesta strana. nije ova tema ni po čemu izuzetna i, kao i svaka druga, ima svoj početak, "razradu" i ide ka neminovnom kraju. tvrdnje da je jobs "dokazao" nepotrebnost flasha su drugi osporavali i ta diskusija (koju si izgleda propustio) traje na nekoliko strana - vrati se pa pogledaj.

Ne krijem, uopšte mi se ne sviđa da jedna kompanija kontroliše tehnologiju koja bi da ima ravnopravan status sa ostalim neutralnim i otvorenim tehnologijama na Webu.
zanimljivo. zašto bi bilo ko bilo koga sprečavao u kupovini bilo kakve, pa makar i potpuno zatvorene tehnologije, ako takva ima kupca??

Poslednja izmena:
Boze koja promasena diskusija.

@Low Radiation
Ko koga sprecava u kupovini bilo kakve tehnologije?

zapravo, ti uopšte nisi ni pratio diskusiju koja traje već, evo, dvanaesta strana.

Jel moram da pratim temu da bi izneo svoje mišljenje? Ja sam bukvalno odgovorio na pitanje iz naslova teme, time podelio svoje mišljenje, i ti onda ušao u direktnu diskusiju sa mnom i skrenuo sa teme pominjući Apple.

zanimljivo. zašto bi bilo ko bilo koga sprečavao u kupovini bilo kakve, pa makar i potpuno zatvorene tehnologije, ako takva ima kupca??

A ti i dalje o Apple-u... Potpuno si promašio poentu rečenice koju si citirao i gledaš na celu stvar iz pogrešnog ugla. Što se mene tiče nas dvojica smo završili diskusiju.

Nazad
Vrh Dno