Šta je novo?

Zašto Adobe "Flash" ne valja?

[youtube]fRCNXpu-05I[/youtube]

pa ne kapiram bas... ?

pa nekako koci browser. samo izgleda nisam pravi yt video okacio. bio sam na poslu :D
izgleda je taj :) samo mislim da su pricali na engleskom u video :D

Poslednja izmena:
A poenta je da je apple samo hteo da onemoguci igre u flashu. :)

:laugh: Kao na primer koje igre u flashu? :D

To mora da su opasne neke igre cim ih Apple zabranjuje, verovatno koriste i grafiku koja se nalazi u iPhone telefonima, samo za njih napravljene superkul flash igrice :D

Dajte ljudi ne primajte se na te tricarije.. zasto bi iko ikada na bilo kom telefonu igrao igrice u flashu umesto igara pravljenih za taj telefon...

pa nekako koci browser. samo izgleda nisam pravi yt video okacio. bio sam na poslu :D
izgleda je taj :) samo mislim da su pricali na engleskom u video :D

hehe... eto pojavio se Flash 2010. za mobilne!
(iako je Apple pljuvan prethodne 4 godine kako ne omogucava Flash na iPhoneu od strane xyz likova)

...i na kraju izgleda da je Steve bio u pravu! :D ,)

isto kao i Daniel E. R.: http://www.roughlydrafted.com/2010/04/30/why-steve-jobs-loves-adobe-flash/ ;) (samo citas pravi blog)

Poslednja izmena:
par razloga:

zato sto covek vrlo smisleno i argumentovano pise za razliku od vecine blogera.
zato sto Steve J. kao odgovor na pitanje "da li ce Apple podrzati VP8" quote njegov tekst ,)
zato sto je vec xyz godina pise zasto je Flash _fail_ na novim multitouch mobilnima (sto se danas napokon i vidi...)

---

evo pogledaj ovu poslednju "vest": da ce M$ da doda iPhone podrsku u Visual Studio.

vidim da su se vec neki popalili na ovu vest.

http://www.roughlydrafted.com/2010/...icrosoft-rumored-at-show-at-apples-wwdc-2010/

:laugh: Kao na primer koje igre u flashu? :D

To mora da su opasne neke igre cim ih Apple zabranjuje, verovatno koriste i grafiku koja se nalazi u iPhone telefonima, samo za njih napravljene superkul flash igrice :D

Dajte ljudi ne primajte se na te tricarije.. zasto bi iko ikada na bilo kom telefonu igrao igrice u flashu umesto igara pravljenih za taj telefon...

Imaš li ti blage predstave koliko ljudi je navučeno na FarmVille i Mafia Wars? Zynga se ubi od para, trenutno od svojih igara zarađuju preko 2 miliona dolara dnevno, više nego AppStore.

Stiv Džobs da pusti nekog da zarađuje na njegovoj platformi, a da on ne može da ćapi lavovski deo za sebe? Nema pojma.

Nema sta sve sam kvalitet od igara. I ima ih ukupno dve... Stiv Jobs bi propao zbog FarmVilla i Mafia Wars-a. Svi bi igrali samo te dve igrice a Stiv ne bi mogao da proda ni jednu igricu sa svog AppStore-a.

Definitivno razlog za zabranu flasha na Apple uredjajima. :D

meni džobsova kritika flasha izgleda pre svega kao pokazivanje zuba i moći i ne mnogo više od toga.

First, there's "Open": html5 nije razvien ni na 10% da pruži ono što u multimediji može pružiti flash, pa neka je html5 i potpuno otvoren. zanimljivo je da stiv prebacuje loptu sa otvorenosti platforme u dvorište otvorenosti razvojnog softvera, što ni u ludilu nije isto, a kritika ne stoji tim pre jer je flash moguće legalno besplatno skinuti i koristiti neko vreme. a zapravo, radi se o tome da je flash na appleovim mobilnim proizvodima naprosto - zabranjen.

Second, there's the "full web": ako se gledaju zamerke koje džobs iznosi na flash video kompresiju i na potrošnju energije, te zamerke u potpunosti stoje. međutim, i dalje nije jasno po čemu je to eliminacioni kriterijum da se neki proizvod potpuno izbaci iz opticaja i nije jasno u čemu je bio problem omogućiti hardversku kompatibilnost od strane applea za, ionako jednostavniji format kompresije!? umesto toga, izbacuju se sve druge koristi, pa i čisto vektorske prednosti flasha koje su zapravo neprevaziđene i za koje niko od džobsovih dobrica još uvek nije ponudio odgovarajuću zamenu, takoreći, ni u naznakama.

Third, there's reliability, security and performance: kritiku da safari / mac najčešće puca upravo zbog flasha -- šta reći sem zapušiti nos -- safari je tradicionalno najlošiji pretraživač i jedini koji je u masovnom opticaju a da je dokazano i upadljivo lošiji od IE; na hack testovima uvek prvi padne tj. biva razbijen već u prvim sekundama hackovanjahttp://dvlabs.tippingpoint.com/blog/2010/02/15/pwn2own-2010. možda bi džobsova kritika bila kredibilnija kada bi njegova firma ponudila iole dobar, makar prosečan browser. QuickTime neću ni da komentarišem; ako je flash 1. na spisku, kladim se da je QT drugi.

Fourth, there's battery life: zamerka u potpunosti stoji ali stoji i pitanje zašto mac nije učinio korak da prilagodi hardver flashu.

Fifth, there's Touch: ovo je već neverovatno. rolloversi su tek jedna od varijanti, oni se zaista mogu koristiti u flashu i činjenica je da se često koriste jer u ogromnom broju slučajeva korisnici pristupaju webu pomoću miša. ali on u svojim kritikama polazi od toga da flash bez rollover-a ne može da postoji!? - e pa to je bulažnjenje i netačno je. korisnički interface u flashu se projektuje po željama i zahtevima, bilo čijim željama i zahtevima i može se / ne mora se oslanjati na rollover i slične funkcionalnosti koje su tipične za miša.

Sixth, the most important reason: mac tržište multimedija gleda kao na svoje dvorište i biće da se o tome radi. voće i povrće na svom placu mac želi da uzgaja pod potpunom kontrolom, da ga razvija pod svojom kontrolom, da ga prodaje pod svojom kontrolom, i tačka. lepo čovek kaže da puštanje treće strane za njega nije dobar recept. i to je potpuno legitimno ali je dimna zavesa kroz ukazivanje tzv. slabosti kod konkurencije dosta sramotna.

Poslednja izmena:
Od čega god Apple ne može direktno ili indirektno da zaradi, na iPhone se nikada neće pojaviti. Toliko je jednostavno.

Slično kao što proizvođači štampača na sve moguće načine sprečavaju da drugi prodaju jeftino toner i mastilo za njihove modele, Apple ti ne da da gledaš tuđi sadržaj na svom telefonu. Kurvinski potez i jednih i drugih, al šta da im radiš.

Nema sta sve sam kvalitet od igara. I ima ih ukupno dve... Stiv Jobs bi propao zbog FarmVilla i Mafia Wars-a. Svi bi igrali samo te dve igrice a Stiv ne bi mogao da proda ni jednu igricu sa svog AppStore-a.

Definitivno razlog za zabranu flasha na Apple uredjajima. :D

Ljudi koji igraju flash igre i flesh igara na internetu (pogledaj na googlu) ima vise nego apple korisnika zajedno :)
Ne bi apple bankrotirao zbog njih, naravno, ali bi bila (neznatno) manja prodaja...
Uostalom lakse je otici na neki sajt sa flesh igrama i izabrati ono sto ti se igra, nego uzeti igru sa appstorea, instalirati je i ako nije dobra deinstall, pa ponovo. Ovde kliknes i igras, ako ne valja ides dalje...

Ljudi koji igraju flash igre i flesh igara na internetu (pogledaj na googlu) ima vise nego apple korisnika zajedno :)
Ne bi apple bankrotirao zbog njih, naravno, ali bi bila (neznatno) manja prodaja...
Uostalom lakse je otici na neki sajt sa flesh igrama i izabrati ono sto ti se igra, nego uzeti igru sa appstorea, instalirati je i ako nije dobra deinstall, pa ponovo. Ovde kliknes i igras, ako ne valja ides dalje...

A koliko moze da valja ako je u flashu, kako ce taj flash da iskoristi hardver? Nikako, kao i na desktopu.

Poenta je, da to ne da nije razlog zabrane flesha, nego nije ni na 10. mestu, pod uslovom da su nekome iz Applea uopste pale na pamet igre u flashu i da ih uopste razmatra... iPhone je objasnio kao igracka platforma i ne vidim zasto bi se uopste osvrtali na flash igre, kada imaju vrhunske igrice koje iskoriscavaju maksimalno iPhone hardver. Flash ne moze ni PowerVR grafiku da podrzi, jer sta ce onda sa silnim androidima koji je ni nemaju...

@LowRadiation

Da Apple prilagodi svoj hardver flashu? To je totalno besmisleno kakav to hardver treba za flash? Valjda Adobe treba da ga prilagodi telefonima i hardveru na njima, mesto sto ladi yaya.

@LowRadiation

Da Apple prilagodi svoj hardver flashu? To je totalno besmisleno kakav to hardver treba za flash? Valjda Adobe treba da ga prilagodi telefonima i hardveru na njima, mesto sto ladi yaya.

znači apple može da prilagodi svoj hardver h.236 (de)kompresiji, ali ne može (jednostavnijoj) flashovoj? o tome i pričam.

stvar je dosta jednostavna i u ovoj priči nema dileme da li je starija kokoš ili jaje - gotovo da ne postoji sajt na kojem flash nije prisutan i umesto da prilagodi funkcionalnost svog uređaja tržištu, mac se opredeli da naprosto ne prikaže takve sajtove u punom formatu na mob-uređajima?

naravno da se u ovoj fazi očekuje da hardver bude usklađen sa standardima sadržaja koji je već godinama u opticaju, umesto da se gomila web-sadržaja naprosto cenzuriše samo zato što apple nije u stanju da je dobro reprodukuje (a ja bih pre rekao jer apple suzbija konkurenciju nelojalnim sredstvima). umesto toga pokreće se cinična kritika, zapravo zasnovana na problematičnim rešenjima samog applea i zarad velikih tržišnih apetita.

da podržim ono što je rekao morbius - apple gadgeti u svom svetu funkcionišu čarobno. dodaj malo sadržaja sa realne / cele mreže i tu nastane neopevani skrš; dodaj hardver po želji - eto još jednog skrša i to je zaista hermetički zatvoren krug na koji se adobe s mnogo više razloga žali.

edit: sada mi je palo na pamet da moj made-in-bulgaria-in-china-"Elite"-2k-dindži-DVD-player nema problem da (hardverski) reprodukuje flash FLA/FLV fajlove, ama je to problem za appleov trust mozgova!? yeah, right.

Poslednja izmena:
Pa cekaj gde je pisalo da Apple hardver ne moze da pusti flash? Nista vise od arm procesora ti tu ne treba. Pitanje je samo na koliko mhz treba da radi da bi uopste pristojno radilo. Eno, kada secka pa rastura na Nexusu, (primer gore sto je ilidan kacio), a kako bi to radilo na 2g/3g npr? Argument vise koji je flash krs kijamet i zasto ga treba iskulirati. A to sto je na manje vise svakom sajtu pristutan flash hvala bogu pa su to 90% reklame totalno nepotrebne.

Plus ti hoces da kazes da trega hardver prilagodjavati standardima od pre pet godina? Pa kako to moze da ima smisla? To adobe mora da uradi, on mora da prilagodi hardveru i da izvuce iz njega maksimum, problem je sto to ocigledno nije slucaj pa je onda Apple kriv sto nece da implementira traljavo odradjen flash.

Flash bi jako lose radio na iPhone 3G, a verovatno i na 3Gs jer imaju slabiji cpu (iako bez obzira na to vecinu stvari rade mnogo bolje od daleko (CPU) jacih androida). I na nexusu koji ima 1GHz sve sa flashom traljavo radi.

to secka u web stranama punim flash reklama :)
ali kada pustis recimo youtube... druga prica :)

[youtube]RhBVQc1qTuc[/youtube]

Pa cekaj gde je pisalo da Apple hardver ne moze da pusti flash? Nista vise od arm procesora ti tu ne treba. Pitanje je samo na koliko mhz treba da radi da bi uopste pristojno radilo. Eno, kada secka pa rastura na Nexusu, (primer gore sto je ilidan kacio), a kako bi to radilo na 2g/3g npr? Argument vise koji je flash krs kijamet i zasto ga treba iskulirati. A to sto je na manje vise svakom sajtu pristutan flash hvala bogu pa su to 90% reklame totalno nepotrebne.
a vidiš, ja mislim da apple uopšte nije u misiji spasavanja sveta od reklama, već u misiji da reklame budu u appleovim formatima, sa appleovih servera i iz appleovih radionica. to što je flash omiljeni alat za bannere i vinjete (naravno, ne samo za to) govori samo za sebe.

2g/3g nema naročito veze sa ovim jer je FLV, recimo, komprimovaniji i daleko moderniji od gomile apple MOV sadržaja i traži manji bandwith za jednak kvalitet, pa opet nešto ne vidim da se zbog toga jobes polio benzinom pa zapalio; MOV nije zastareliji / primitivniji možda samo od mpeg1 ili nekomprimovanog avija, pa je opet debelo podržan od apple. i to ne da je podržan, nego je i dalje osnovni mac-ov video format.

problem sa flashem uopšte nije u tome da je on po definiciji naporan za procesor; problem je druge prirode, tj. to što na mnogim sajtovima ne postoji ni najprostija selekcija flash sadržaja, pa tako kada otvoriš npr. naš itsvet.com, ne pomaže ni da imaš 20 jezgara jer ne postoji kontrola kvaliteta bannera, koji prečesto sadrže totalno neoptimizovan actionscript kod, uleću u mrtve petlje i tome slično. neoptimizovan kod je neoptimizovan kod i tačka i nema naročito veze sa adobeom već sa autorima flash sadržaja. bilo ko može na bilo kom jeziku / okruženju da stvori aplikaciju koja ždere resurse ako ne ume dobro da je napiše.

Plus ti hoces da kazes da trega hardver prilagodjavati standardima od pre pet godina? Pa kako to moze da ima smisla? To adobe mora da uradi, on mora da prilagodi hardveru i da izvuce iz njega maksimum, problem je sto to ocigledno nije slucaj pa je onda Apple kriv sto nece da implementira traljavo odradjen flash.
ako tvoj rođeni današnji hardver koji praviš ne može da se snađe sa standardima od pre pet godina, ti si totalni pacer. naravno, ne radi se o tome a, naravno, jobes nije pacer. samo me nemoj ubeđivati da je apple uskratio npr nekomprimovani AVI ili možda mpeg1/2 - naravno da nije, sve to je podržano i bez problema radi.

opet kažem, nije problem u tome da li se ili ne mogu podržati stari video formati, problem je u tome što je flash više od pukog video-formata i što pored bitmapiranih sekvenci prenosi i vektorsku animaciju a jobes to ne želi.

Flash bi jako lose radio na iPhone 3G, a verovatno i na 3Gs jer imaju slabiji cpu (iako bez obzira na to vecinu stvari rade mnogo bolje od daleko (CPU) jacih androida). I na nexusu koji ima 1GHz sve sa flashom traljavo radi.
ali zato na bugarsko-kineskom dvd plejeru nema problema? ja i dalje nisam ubeđen da je kriterijum za eliminaciju procesorska zahtevnost, naprosto, apple ne ume da se snađe sa hibridnim formatima i žele sasvim jasnu podelu. ne smem ni da pomislim koliki bandwidth bi bio potreban kada bi se umesto zgodnih flasheva koristile video sekvence ili animirani gif-ovi / png-ovi; da, mnogo lakše bi bilo napraviti platformu koja samo reprodukuje nizove slika, ali zabraniti zbog toga svetlosnim godinama napredniji format je priličan bezobrazluk.

Poslednja izmena:
to secka u web stranama punim flash reklama :)
ali kada pustis recimo youtube... druga prica :)

S tim sto iPhone pusta Youtube direktno iz aplikacije i to sa sve H264 kompresijom koju btw dekompresuje grafika a ne procesor. Pricamo valjda prvenstveno o flashu na sajtovima a ne Youtube. Youtube je tu na iPhone/iPad-u od samog pocetka.

2g/3g nema naročito veze sa ovim jer je FLV, recimo, komprimovaniji i moderniji od gomile apple MOV sadržaja i traži manji bandwith za jednak kvalitet, pa opet nešto ne vidim da se zbog toga jobes polio benzinom + MOV nije zastareliji / primitivniji možda samo od mpeg1 ili nekomprimovanog avija, pa je debelo podržan. i to ne da je podržan, nego je osnovni mac-ov video format i dalje.

Ja pricam o 2g/3g modelu iPhone-a uopste ne pricam o protoku.
Youtube ide u H264 koji hardverski radi PowerVR a ne procesor peske kao sto bi kod flasha.
Znacajna usteda baterije i verovatno protoka.

problem sa flashem uopšte nije u tome da je on po definiciji naporan za procesor; problem je druge prirode, tj. to što na mnogim sajtovima ne postoji ni najprostija selekcija flash sadržaja, pa tako kada otvoriš npr. naš itsvet, ne pomaže ni da imaš 20 jezgara jer ne postoji kontrola kvaliteta bannera, koji prečesto sadrže totalno neoptimizovan actionscript kod, uleću u mrtve petlje i tome slično. neoptimizovan kod je neoptimizovan kod i tačka i nema naročito veze sa adobeom već sa autorima flash sadržaja. bilo ko može na bilo kom jeziku / okruženju da stvori aplikaciju koja ždere resurse ako ne ume dobro da je napiše.

Svejedno 90% flasha na internetu su reklame, i upravo njih ima najvise koje zderu resurse. I naravno da jeste zahtevan generalno. To se i na PC-u vidi a ne tek na telefonima...

ako tvoj rođeni današnji hardver koji praviš ne može da se snađe sa standardima od pre pet godina, ti si totalni *****. naravno, ne radi se o tome a, naravno, jobes nije *****. ili ćeš me ubeđivati da je apple uskratio nekomprimovani AVI ili možda mpeg1/2? - naravno da nije.

Pa sigurno da ne moze da izgura desktop varijantu flash-a. Druga stvar, ako meni sajt secka na desktopu, kako mislis da taj isti sajt radi glatko na nekom mobilnom telefonu? A ne vidim ni Nexus da se nesto fino snalazi. Ubacili su ga da bi imali jos jednu stavku u specifikaciji.

opet kažem, nije problem u tome da li se ili ne mogu podržati stari video formati, problem je u tome što je flash više od pukog video kontejner-formata.

Pa da tu su i reklame :D

ali zato na bugarsko-kineskom dvd plejeru nema problema? ja i dalje ne mislim da je kriterijum za eliminaciju samo zahtevnost.

Sto ne pustis glavnu stranu benchmarka na tom tvom dvd plejeru? :D
Mislim ti mi pricas o dekodiranju (i to vrlo loseg) videa, i to na dvd plejeru koji je i zamisli napravljen samo to i da radi... Sta bi sa flashom o kojem smo pricali?

Svakako da nije glavni kriterijum za eliminaciju flasha, ima jos argumenata za eliminaciju, ali je i sama zahtevnost dovoljna.

Poslednja izmena:
S tim sto iPhone pusta Youtube direktno iz aplikacije i to sa sve H264 kompresijom koju btw dekompresuje grafika a ne procesor. Pricamo valjda prvenstveno o flashu na sajtovima a ne Youtube. Youtube je tu na iPhone/iPad-u od samog pocetka.
naravno, pogledaj yt video, flash ide direktno iz browsera, kao kada gledamo na desktop masini

neoptimizovani flashevi seckaju, ali nema tog uređaja, izuzev appleovih, koji su doneli revolucionarnu odluku da takve sadržaje, naprosto, zabrane.

Ja pricam o 2g/3g modelu iPhone-a uopste ne pricam o protoku.
Youtube ide u H264 koji hardverski radi PowerVR a ne procesor peske kao sto bi kod flasha.
Znacajna usteda baterije i verovatno protoka.
za bateriju možda i stoji ali za protok itekako ne stoji. nemoguće je napraviti efektan sadržaj a da troši manje što veze, što baterije. međutim, apple je tu potpuno konsekventan - oni obećavaju jedno 10 sati upotrebe i to je kraj priče i uopšte se ne opterećuju što to zašravo znači povratak na primitivnije formate; ne kažem da tako ne može, očito može, ali je činjenica da se time uskraćuje ne mala porcija sadržaja.

apple je jedini ko je doneo tako neverovatnu meru, meru zabrane prikaza sadržaja samo zato što koristi određenu vrstu tehnologije, zato što se to ne uklapa u njihovu satnicu, dok drugi gledaju da uhvate korak.

Svejedno 90% flasha na internetu su reklame, i upravo njih ima najvise koje zderu resurse. I naravno da jeste zahtevan generalno. To se i na PC-u vidi a ne tek na telefonima...
mislim da sam razjasnio o čemu se radi. svaka aplikacija traljavo napisana, bilo u actionscriptu, bilo u c, c++, javi... čemu god, će ždrati resurse.

tu ima mesta za kritiku adobe-a jer je zaista trebalo da naprave neku vrstu validatora i da pomognu producentima sajtova da eliminišu neoptimizovane animacije sa weba. ali, to ne može biti kritika samog flash-a / actionscripta, već se radi o nemogućnosti da adobe kontroliše svakog autora ponaosob, kako bi ispunila zahteve ovog ili onog proizvođača.
Pa sigurno da ne moze da izgura desktop varijantu flash-a. Druga stvar, ako meni sajt secka na desktopu, kako mislis da taj isti sajt radi glatko na nekom mobilnom telefonu? A ne vidim ni Nexus da se nesto fino snalazi. Ubacili su ga da bi imali jos jednu stavku u specifikaciji.
pa vrlo je jednostavno: sajtovi koji seckaju i na desktopu su po definiciji sajtovi koji zbog toga gube. kada se urednici sajtova opismene verovatno će tražiti da dobijaju optimizovane bannere, baš kao što su svojevremeno naučili da je loše stavljati animirane gifove itsl. ali kakve opet to ima veze sa samim flashom i zašto bi uopšte tehnički neuspešni sajtovi bili zabranjeni??

Sto ne pustis glavnu stranu benchmarka na tom tvom dvd plejeru? :D
zato što su na njemu kinezi & bugari zoboravili da ugrade safari :p

ako tvoj rođeni današnji hardver koji praviš ne može da se snađe sa standardima od pre pet godina, ti si totalni pacer.
nemoguće je napraviti efektan sadržaj a da troši manje što veze, što baterije.
svaka aplikacija traljavo napisana, bilo u actionscriptu, bilo u c, c++, javi...

iz ovih par recenica se vidi da nemas pojma o cemu pricas.

mozda sutra. mrzi me sad...

ukratko: "ako tvoj rođeni današnji hardver koji praviš ne može da se snađe sa standardima od pre pet godina" - zasto bi se snalazio sa standardima od pre 5 godina ? poenta je da se ide napred. zasto bi pravili hardwerski dekoder za losiji h263 video ??

"nemoguće je napraviti efektan sadržaj a da troši manje što veze, što baterije." itekako je moguce napraviti DALEKO efektiniji sadrzaj u Cocoa-i nego u Flashu. Pogledaj npr, "knjigu" Alisa za iPad - da li beta Flash za mobilne ima pristup kompasu na Andtroidu?

"svaka aplikacija traljavo napisana, bilo u actionscriptu, bilo u c, c++, javi..." naravno da ce Java ili Flash runtime da potrose vise resursa nego kod kompajliran za konkretan CPU. Plus - Flash je ko stvoren da svaka budala moze da napravi smece koje bi ubilo i 100GHz CPU.

ukratko.

a i nebitno - ako ti se ne svidja kako Apple radi idi kod konkurencije.

Vi apple fanboyevi uskacete sami sebi u usta. Onaj bloger iz SF-a se zali sto nesto nece da radi na obicnom iPhoneu (discounted, btw) a ti sada kazes da nema smisla optimizovati za staru tehnologiju... Smislite se sta je prednost a sta mana :).

Apropo San-Francisko/gay price, pogledajte na evroviziji cime najvise skljocaju iz publike :d .

Poslednja izmena:
mozda sutra. mrzi me sad...

ukratko: "ako tvoj rođeni današnji hardver koji praviš ne može da se snađe sa standardima od pre pet godina" - zasto bi se snalazio sa standardima od pre 5 godina ? poenta je da se ide napred. zasto bi pravili hardwerski dekoder za losiji h263 video ??
pa zato što se stariji formati nikada ne nauštaju, naročito ako su iole korišćeni, to je elementarna dobra praksa. da ponovim jer možda nisi čitao pažljivo -- aple nije napustio ni mpeg 1, ni mpeg 2, ni svoj rođeni a podosta primitivan MOV format ali se odlučio da napusti podršku za SWF koji je, btw, napredniji od svih zajedno.

"nemoguće je napraviti efektan sadržaj a da troši manje što veze, što baterije." itekako je moguce napraviti DALEKO efektiniji sadrzaj u Cocoa-i nego u Flashu. Pogledaj npr, "knjigu" Alisa za iPad - da li beta Flash za mobilne ima pristup kompasu na Andtroidu?
ovo je za mene špansko selo, recimo da si potpuno u pravu. i dalje ne razumem zašto bi trebalo zabraniti swf.

"svaka aplikacija traljavo napisana, bilo u actionscriptu, bilo u c, c++, javi..." naravno da ce Java ili Flash runtime da potrose vise resursa nego kod kompajliran za konkretan CPU. Plus - Flash je ko stvoren da svaka budala moze da napravi smece koje bi ubilo i 100GHz CPU.
po čemu se ovo razlikuje od bilo čega što sam rekao? ali, po čemu je npr adobe odgovoran ako neka budala napravi swf koji udavi procesor? kladim se da je i u cocoa (o kojem ne znam ništa) jednako moguće udaviti procesor pa to ne čini firmu odgovornom.

a i nebitno - ako ti se ne svidja kako Apple radi idi kod konkurencije.
potpuno neverovatan komentar za kraj.

Poslednja izmena:
@kovac:
LR je u pravu, samo si ti slep da to vidis.
- Apsolutno je moguce napraviti Alisu u Flashu koja ce da izgleda i radi bas kao Cocoa verzija.
- Flash na Androidu koristi hw za dekodovanje h264.

Obzirom da nemas pojma o programiranju, bolje nemoj da iznosis svoje misljenje o tome.

Sustina zabrane Flasha na i-Apple uredjajima je nemogucnost kontrole sadrzaja, prvenstveno zbog novca. To se da lako zakljuciti iz izmenjenog clana Apple Developer ugovora 3.3.1. Briga o korisnicima je na poslednjem mestu, jer da brinu onda bi se potrudili da nadju resenje sa Adobeom za implementaciju Flasha. Apple koristi svoj dominantan polozaj na trzistu da bi postavljao sopstvena pravila. Kad bolje razmislim, gori su od Microsofta.

Nije zlato sve sto Apple napravi. Npr.. XCode je nevidjeno smece od aplikacije. Potpuno je nemoguce podesiti XCode da radi formatiranje code-a po zelji programera, nemozes ga koristiti bez misa, kretanje kroz source code je bas lose, selektovanje delova code-a je lose, debuger uzasan, ... I naravno nemas mogucnost da ga podesis kako zelis.

Za kraj.. par cinjenica:
HTML5 nije zamena za Flash
Apple je zabranio flash na svojim uredjajima jer nemoze da kontrolise sadrzaj. Apple zealoti ce progutati svakakvo objasnjenje koje SJ servira.
Pogresno je kriviti flash za perofrmanse web browsera kada se na strani nalaze previse flash banera.
Prepisivanje Flasha u Cocoa (i Obj-C) ne bi nista unapredilo.

Džaba se trudite. U skladu sa tipičnim navijačkim stavom, diskusija ne može da postoji. Pri bilo kom kritičkom osvrtu na Apple, pali se defense mode i bilo koji pokušaj argumentovane diskusije završiće se sa onim "Nedam pa crkni"

@kovacm ti stvarno ne znas sta pricas Apple ovo Apple ono :). Zar ti stvarno mislis ako MS nekim slucajem ukine iTunes da ce svi da predju na Mac, reci mi kada si ti ili bilo ko na ovom forumu kupio pesmu preko iTunes-a, kada sve to imas besplatno na warez sajtovima ili da skines sa youtube-a klip i da ga konvertujes u mp3 ? I sto je najbitnije Apple je krenuo u svoje laptopove da ugradjuje mobile grafike bazirane na fermi-ju koji trosi mnogo vise struje i vise se greje od ATI 5xxx grafika, i sada kao Flash skracuje radni vek baterije, a sa druge strane ubacuju Fermi nVidia grafe, izvini gde je tu logika, i na kraju Flash za sve kriv ? A sto se tice iPhone-a dobar je to proizvod ali neke stvari nece promeniti u narednih 5 god. a to je ekran 3.5'', kada vidis da HTC telefon za te iste pare ima 4'' + ekran i bolje specifikacije od samog iPhone-a. MS je mnogo slobodnija kompanija od Apple-a, jer barem ne naplacuje update, a kod Apple-a ce skoro i to da se desi :).

A vecina Apple proizvoda se prodaje kod amera kod kojih cim im nesto kaze Jobs oni sve to upijaju kao sundjer, kakav Adobe nije to nista, a dobar deo korisnika kupuje Mac-ove samo zbog CSx paketa.

@mustang to sto ti ne igras farmwille ili neku trecu igru ne znaci da ih niko ne igra (ja licno takve igre ne igram jer su to gluposti realno :)). Flash je postao standard, koji ce neko veoma tesko zameniti :).

Pozdrav!

da još malo produbimo priču Apple vs Adobe

(sa bloga b92)

Stiv Džobs, prvi čovek kompanije Epl (Apple) trenutno ima mnogo razloga da slavi. Njegova firma je, nakon što je tokom devedesetih godina prošlog veka gotovo istisnuta sa tehnološkog tržišta, ponovo preuzela primat od Majkrosofta (Microsoft). Povratak na pol poziciju dogodio se samo dan uoči globalnog debija dugo najavljivanog i iščekivanog Eplovog tablet-računara, nazvanog iPad.

Upitan da objasni prednosti uređaja sa relativno malim hard diskom, bez ugrađene kamere i pristupa 3G mreži - jedan prodavac u Eplovoj prodavnici u Arlingtonu kazao nam je kako je to "jedini uređaj koji možete koristiti ležeći" i kako veruje da će stoga - "ubrzo zameniti sva papirna izdanja".

Tačno je da zbog brojnih tehnoloških nedostataka iPad nije svemoguć, ali ga aplikacije koje su već donele ogroman uspeh i profit na uredjajima kakvi su iPod i iPhone, uz neverovatnu jednostavnost upotrebe već čine upravo potencijalnom zamenom za knjige, magazine i novine. U prilog tome govori i činjenica da su iPad aplikacije, neposredno uoči globalne promocije ovog uredjaja već prikazali vodeći svetski knjižari - od Amazona preko BN-a (Barnes & Noble) do Sonija (Sony). Njima su se pridružile i kompanije poput Condé Nast Publications, koja nedavno je predstavila potpuno novu verziju svog magazina "Wired", specijalno prilagođenu za iPad.

No, ne treba zaboraviti i suprotnu stranu na kojoj su - za sada - ostali brojni konzumenti Adbobijevih softwera i veb sajtovi sa Adobe Flash aplikacijama - oni na ajpadu neće biti vidljivi, baš kao što je to slučaj sa ajfonom. Velike kompanije poput Tajm-Vornera i NBC-a već su, piše u Njujork postu, sugerisale da se neće prilagođavati prohtevima Epla. No, možda i promene mišljenje kada vide da je direktna konkurencija odlučila da koristi blagodeti direktrne komunikacije sa iPad korisnicima. Od danas su, primera radi, dostupne dve aplikacije kompanije Thomson Reuters koja se nada da će na ovaj način uvećati distribuciju svojih vesti i informacija.

Stiv Džobs danas slavi, s punim pravom. No pitanje je da li će se i ubuduće radovati, jer će samo vreme pokazati da li će moderni dizajn i jednostavnost ajpada nadmašiti konkurente na dužoj pruzi. Od danas, ceo svet će biti u prilici da sudi tu tehnološku utakmicu.

--

Inače, DTP tržište je tradicionalno uporište adobe-a.

Poslednja izmena:
ideja koju ima aple ima ogroman komercijalni potencijal...
naparviti uredjaj koji se moze koristit lezeci i pri tome menja knjige i magzine na funkcionalan nacin...uredj koji bi bio datapad buducnosti.
ostaje nejasno zasto je njihovo resenje tako jadno odradjeno.
Uredjaj je mogao biti dosta komptibilniji i funkcionalniji.

Nazad
Vrh Dno