Šta je novo?

"Telenor" započeo pregovore sa kablovskim operaterom SBB

DariusIII

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2006
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9900X + Scythe Fuma 3
Matična ploča
Gigabyte X870E Aorus Elite Wifi7
RAM
64GB G.Skill Trident Z5 RGB
GPU
PowerColor Hellhound RX 9070XT
Storage
WD Black SN850X 2TB, WD Black SN850X 1TB NVME, 2x Samsung 870 EVO 4TB SSD
PSU
FSP Hydro PTM X Pro 1000W
Kućište
Cooler Master TD500L
Monitor
LG UltraGear 27" x 2
Miš & tastatura
Razer BlackWidow V4 Pro + Razer Basilisk V2
Pristup internetu
  1. ADSL
"Telenor" je započeo pregovore sa kablovskim operaterom SBB o potencijalnom zakupu njihove mreže za fiksnu telefoniju.

Ovi pregovori započeti su na ideju Jovana Radunovića, predsednika Upravnog odbora RATEL, koji je u petak, 21. maja, predložio "Telenoru" da pokuša da iznajmi mrežu od ovog kablovskog operatera.

Naime, kako su i sami mobilni operateri potvrdili, pregovori "Telekoma" i "Telenora" o zakupu mreže za fiksnu telefoniju zapali su u slepi kolosek. Bez obzira na to što RATEL (Republička agencija za telekomunikacije), kao posrednik, treba da naloži cenu koju nacionalni operater mora da ponudi, u "Telenoru" se plaše da će "Telekom" od suda tražiti privremenu meru. To se, naime, dogodilo u slučaju "MediaWorks", koji je pre godinu dana dobio licencu da razvija (vajmaks) fiksnu telefoniju.

Visoka cena koju "Telekom" traži za najam mreže za fiksnu telefoniju primorala je "Telenor" da potraži alternativu među operaterima kablovske televizije. Najveći kablovski operater SBB ima izuzetno dobro razvijenu kablovsku mrežu (naročito u Beogradu i Vojvodini), koja ulazi u 700.000 domaćinstava, i svuda u svetu se koristi kao osnova za fiksnu telefoniju.

- Već pet godina imamo sve uslove da pružamo fiksnu telefoniju, ali nemamo licencu, a kolege iz "Telenora" imaju licencu ali čekaju uslove - rekao je Dragan Šolak, direktor SBB.

- Konkurencija uz Internet daje besplatan fiksni priključak, a mi nemamo pravo da to radimo.

Izvor: www.ekapija.com

Koje muljanje! Srećom je taj isti Radunovića jasno eliminisao SBB, još kada je bilo prijavljivanje za licencu, iako je svima bilo jasno da jedino SBB ima infrasturkturu za fiksnu telefoniju. :wall:

Ja sam mislio da je 'kao' eliminisam SBB nekom klauzulom (o broju korisnika) ali s posle rekli da ga ista ne eliminise i da se SBB sam povukao??

Bice mi drago ako ovi pregovori uspeju.

Opet to može pasti u vodu ako Telekom bude tražio nerazumno visoke cene za interkonekciju među njima. Dok se ne izdvoji last mile i ponudi svima po istim, tržišno realnim uslovima, nema ništa od novih provajdera...

Pa eliminisali su SBB kada su postavili kao uslov minimum milion korisnika (ako se ne varam)

Realno 1 kablovska na 1 porodicu, dok ista ta porodica ima par mobilnih brojeva.

Opet to može pasti u vodu ako Telekom bude tražio nerazumno visoke cene za interkonekciju među njima. Dok se ne izdvoji last mile i ponudi svima po istim, tržišno realnim uslovima, nema ništa od novih provajdera...

Upravo tako.Ja ne znam zašto taj prokleti last mile više ne daju u javno vlasništvo i da bilo ko, uz nadoknadu koja je za sve ista, može da je koristi.

Ova vest je toliko dobra, da bi mi bilo potpuno neverovatno da se zavrsi dogovorom i nekom koriscu za napacene korisnike Telekoma i mnogobrojne koji ni to ne mogu da budu zbog "nedostatka tehnickih mogucnosti".

zivi bili pa videli... ali i dalje ostaje problem telefonskih brojeva i mogucnosti prenosa broja od provajdera do provajdera... kao i kod mobilne mreze...

Da li MNP pokriva i fiksne telefonske brojeve?

ne.

Sa dodatkom "...kod nas" bi bio najtačniji izraz.

Uh, što bih voleo da uspeju pregovori, pa da ponude za 400 mesečno fraj razgovore sa fiksnim ...... i da priključak bude 1000 dinara ...... pa da odem sa osmehom u telekom i da kažem HEBITE SE SKOTOVI, OTKAZUJEM FIKSNI TELEFON .....

Ovo je bas grozna vest, iz vise razloga, prvi je da Telenoru ne pada na pamet nista da ulaze, znaci pokazali su se isto kao i u 063 mrezi. Drugo dobili su jeftino licencu iz razloga jer su potpisali da ce svim gradjanima ponuditi pod jednakim cenama fixnu telefoniju.
Kako ce to da urade ako imamo vise od 80% Srbije i 50% Beograda koji nisu pokriveni SBB-ovim kablovskim sistemom.

Sta vise, ubacivanjem jos jednog data transfera kakav ce biti Telefonski, dodatno ce se opteretiti ionako vec nestabilna kablovska infrastruktura.

Stvarno je nejasan ovaj Telenor?

Uh, što bih voleo da uspeju pregovori, pa da ponude za 400 mesečno fraj razgovore sa fiksnim ...... i da priključak bude 1000 dinara ...... pa da odem sa osmehom u telekom i da kažem HEBITE SE SKOTOVI, OTKAZUJEM FIKSNI TELEFON .....

ti stvarno misliš da će neko da te pusti da pričaš džabe? svi su isti, ima da se dogovore među sobom. ali u početku će biti jeftino da privuku korisnike u to ne sumnjam

Samo da ih ne uhebu ovi što im izdaju bandere, elektrosistribucija ili ko već .... da oni ne stopiraju ....

mogu da kažu: mi smo izdali vama, vi ne smete trećim llicima .....

Ne mislim da ću da pričam džabe, neka bude i isto, preći ću ... a daće sigurno nešto povoljnije, za nijansu makar .... kao što imam prenošenje i redovniji update saobraćaja i proveru, otkad sam na telenoru, u odnosu na telekom ..... a za iste pare ....

Poslednja izmena:
"Telenor" je započeo pregovore sa kablovskim operaterom SBB o potencijalnom zakupu njihove mreže za fiksnu telefoniju.

Ovi pregovori započeti su na ideju Jovana Radunovića, predsednika Upravnog odbora RATEL, koji je u petak, 21. maja, predložio "Telenoru" da pokuša da iznajmi mrežu od ovog kablovskog operatera.

Naime, kako su i sami mobilni operateri potvrdili, pregovori "Telekoma" i "Telenora" o zakupu mreže za fiksnu telefoniju zapali su u slepi kolosek. Bez obzira na to što RATEL (Republička agencija za telekomunikacije), kao posrednik, treba da naloži cenu koju nacionalni operater mora da ponudi, u "Telenoru" se plaše da će "Telekom" od suda tražiti privremenu meru. To se, naime, dogodilo u slučaju "MediaWorks", koji je pre godinu dana dobio licencu da razvija (vajmaks) fiksnu telefoniju.

Visoka cena koju "Telekom" traži za najam mreže za fiksnu telefoniju primorala je "Telenor" da potraži alternativu među operaterima kablovske televizije. Najveći kablovski operater SBB ima izuzetno dobro razvijenu kablovsku mrežu (naročito u Beogradu i Vojvodini), koja ulazi u 700.000 domaćinstava, i svuda u svetu se koristi kao osnova za fiksnu telefoniju.

- Već pet godina imamo sve uslove da pružamo fiksnu telefoniju, ali nemamo licencu, a kolege iz "Telenora" imaju licencu ali čekaju uslove - rekao je Dragan Šolak, direktor SBB.

- Konkurencija uz Internet daje besplatan fiksni priključak, a mi nemamo pravo da to radimo.

Izvor: www.ekapija.com

E pa ne moze tako. :)
Ja sam to predlozio 23.12., dakle pre 6 meseci. Ocu copyright :D

http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2032336&postcount=89

Ovo u sustini i nije tako losa vest za Telenor jer ce iznajmljivanjem infrastrukture imati znatno manja ulaganja no da istu samostalno gradi.
Za SBB je odlicna jer ce im omoguciti veci ulazak u domove korisnika. Ako je prosecna cena uvodjenja SBB u stanu 4.000 dinara samo da im Telenor privuce 50-100000 korisnika to je vec ozbiljna svota novca , plus sto time drze korisnike "vezane" za SBB koji ce morati da placaju mesecne troskove odrzavanja bez vrdanja. Vecina ljudi moze bez televizije ali bez telefona ...
Ako uz to prodaju i internet uslugu SBBa oni su na "konju".
Naravno to morati da dovede do uozbiljenja SBBa i regulisanje problema koje korisnici imaju sa lose postavljenim kablovima i opremom za distribuciju.

Sta vise, ubacivanjem jos jednog data transfera kakav ce biti Telefonski, dodatno ce se opteretiti ionako vec nestabilna kablovska infrastruktura.

Telefonski data transfer nije nesto sto moze opteretiti infrastrukturu. VoIP saobracaj , u zavisnosti od odabranog voice kodeka, zauzima od 20 do recimo 80ak kbps. Kada se uporedi sa , recimo, gledanjem youtube sadrzaja ili skidanjem torrenata voice saobracaj ulazi u marginu greske ukupnog propusnog opsega.

Vest bi bila super kada bi SBB imao infrastrukturi u svim mestima u Srbiji, ali na zalost nema. Na primer, nema ih ovde u Smederevu, a toliko ih dugo cekamo i nadamo se da ce stici, jer je ovaj Kopernikus uzas. :)

Baš zbog takvih slučajeva, Telenor bi trebalo da napravi iste ugovore sa svim kablovskim operaterima i to bi onda bila prava konkurencija Telekomu, samo da Telekom ne pokuša da minira i to. Nešto ne verujem da će kablovski operateri ustupiti tako lako svoju mrežu SBB, pre će Telenoru za pare.

takodje, imate i slucaj da SBB nema svoj kabl do Nisa i juznog regiona, vec koristi i dalje Telekom... zato jos uvek nema "povoljnijih" postpaid internet paketa.

uostalom, kako je pravno regulisano koriscenje VOIPa, posto je to ranije bilo no-no i samo je Telekom to radio? a ovo bi definitivno bila VOIP usluga...

Kao sto sam rekao SBB-ova opticka infrastruktura je nategnuta do krajnjih granica.

SBB nema kapaciteta za Telenor
26. maj 2010. | 14:20 | Izvor: Beta
Beograd -- Infrastruktura SBB nema dovoljno kapaciteta da pruži usluge SBB-a i Telenora, rekao je predsenik UO SBB Dragan Šolak.

"Vrlo teško na našu infrastrukturu možemo da "spakujemo" sopstvenu ponudu naprednih televizijskih servisa i interneta i ponudu televizije, interneta i fiksne telefonije, recimo Telenora", kazao je on.

Potvrdivši da je Telenor inicirao razgovor sa SBB-a, Šolak je naglasio da liberalizacija korišćenja telekomunikacione infrastrukture na srpskom tržištu ipak mora da počne od Telekoma Srbije.

"Stavljati u isti koš komercijalnog operatera (SBB) koji je vlastitim sredstvima sagradio sve i Telekom Srbije koji se gradi pola veka sredstvima gradjana, ne čini mi se ni realno, a ni fer", ocenio je predsefnik Upravnog odbora SBB Dragan Šolak.

U beogradskim medijima se pojavila informacija o mogućim pregovirima Telenora Srbija sa SBB, nakon nakon problema prilikom pokušaja
dogovora sa Telekomom Srbije o korišćenju infrastrukture te kompanije za fiksnu telefoniju.

Direktor korporativnog razvoja Telenora u Srbiji Goran Vasić kazao je agenciji Beta da ta kompanija očekuje od Republičke agencije za
telekomunikacije (Ratel) da u što kraćem roku donese odluku o korišćenju infrastrukture Telekoma Srbije.

"Taj proces je trenutno u našem fokusu, jer je ključan za liberalizaciju telekomunikacionog tržišta u Srbiji", kazao je on.

Od uslova koje Ratel ponudi, istakao je Vasić, zavisi u kojoj meri će Telenor koristiti infrastrukturu Telekoma. On je kazao da je Telenor otvoren za saradnju sa svim učesnicima na tržištu sa kojima pronadje zajednički interes.

Vasić je podsetio da su direktni pregovori Telenora i Telekoma o korišćenju telekomunikacione infrastrukture završeni neuspešno i da je neophoda dokumentacija predata Ratelu na arbitražu.

Kompanija Telenor, koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije Telekoma Srbije.

Prema uslovima licence koju je Telenor platio milion evra, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL intereneta je 12
meseci.

Mozda i sklope neki dogovor bar u pocetku ali mi je neverovatno da bi se Telenor odrekao Internet provajdinga a koriscenjem SBB infrastrukture bi morao. Scenario po kome Telenor kupuje SBB mi u ovom trenutku izgleda dosta realno. Ima li neko okvirnu informaciju koliko vredi SBB.

Poslednja izmena:
Mozda i sklope neki dogovor bar u pocetku ali mi je neverovatno da bi se Telenor odrekao Internet provajdinga a koriscenjem SBB infrastrukture bi morao. Scenario po kome Telenor kupuje SBB mi u ovom trenutku izgleda dosta realno. Ima li neko okvirnu informaciju koliko vredi SBB.

a jeste sad telenor neka kupi i sbb i eps i imlek i pekarske industrije pa da ne možemo ni da jedemo i pijemo bez njih :S:

a jeste sad telenor neka kupi i sbb i eps i imlek i pekarske industrije pa da ne možemo ni da jedemo i pijemo bez njih :S:

Probali smo mi sami da radimo sve to da radimo pa smo bili i gladni i zedni a bogami i u mraku. Sto se mene tice mogu da dodju i na celo drzave pa da bar znam da me deru zato sto su komercijalna ustanova a ne ovako, ne znas ni ko pije ni ko placa. Ne volim da offtopic-ujem ali stavovi tipa "uuu oni imaju previse" ili "jao sve pokupovase" mi stvarno idu na zivce, iskljucivo zato sto su to strahovi bez osnovanog razloga.

Sve je već dogovoreno između Telekoma (sropske vlade) i Telenora (norveške vlade), a ovo je predstava za široke narodne mase. Zar stvarno mislite da tako velike igrača kao što je Telenor može da zeza jedna mala Srbija i jedan Telekom? Telenor je dobio povoljne uslove, pristao je na odugovlačenje sa ulaskom na tržište, a njegovim prijateljima iz kartela je ostao monopol. Niže cene ne očekujte ni kada norvežani konačno uđu u posao sa fiksnom telefonijom. Do tada će već stići Dojče, pa će Telenorova pretplata od recimo 700 dinara izgledati kao ponuda iz raja.

Tupi ga malo taj ovaj iz SBBa, mislim, nema "mesta" za signal telefonski ... izvinite, a zašto se onda tražili licencu za fiksnu telefoniju? Da niste mislili nove kablove da razvlačite? Laže, garantovano ....

Nego , može im se da malo tvrde pazar ...

Tupi ga malo taj ovaj iz SBBa, mislim, nema "mesta" za signal telefonski ... izvinite, a zašto se onda tražili licencu za fiksnu telefoniju? Da niste mislili nove kablove da razvlačite? Laže, garantovano ....

Nego , može im se da malo tvrde pazar ...
Rekao je da nema kapaciteta za net,telefoniju i ip tv koji bi Telenor nudio, jer telenor nema interesa da zakupi mrezu od sbb-a koju bi koristio samo za telefoniju.

Pre će biti da nema interesa da dozvoli Telenoru da ponudi net i IPTV.

time bi sebi pravili konkurenciju i potencijalni odliv korisnika :)

Nazad
Vrh Dno