Šta je novo?

Potrebno mišljenje o konfiguraciji

Arthur Morgan

Čuven
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Lian Li Hydroshift 360
Matična ploča
Aorus X870E Pro Ice
RAM
32 GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000Mt/s + Corsair Light Enhacement Kit
GPU
Zotac Trinity RTX 4080 Super OC White Edition
Storage
Samsung 980 Pro 500GB + WD SN850 Black 1TB + Kingston KC 3000 1TB + 2TB Lexar NQ790
Zvuk
Altec Lansing ATP 3
PSU
Lian Li Edge 1000W White Edition
Kućište
Antec Constellation C8
Monitor
LG 32GP850-B
Miš & tastatura
ASUS ROG STRIX Scope II 96 Wireless & ASUS ROG Harpe Ace Aimlab Edition
Laptop
HP Probook 450 G10
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre tri godine sam digao kredu da bih, po prvi put u životu, kupio kvalitetan komp (c2d E6600, Asus P5K Deluxe, 6 GB OCZ 1066 RAM, Samsung 22" monitor...). I uskoro mi ističe taj kredit, te će mi banka, na osnovu depozita, vratiti oko 400€ na račun. Pošto sam ovaj komp (bez monitora i hard diskova) obećao burazeru, a ja ću imati tih 400€ plus oko 80.000 smandrljano za ove tri godine, rešio sam da se ponovim računarski. A za to bih voleo još nečije mišljenje...
Nisam baš početnik, pratim po malo sve, te sam, čitajući forume i review-e, došao do nečega što bi, po meni, bilo optimalno za do 120.000 dindži, nadajući se da će mi taj kompjuter raditi normalno najmanje tri godine. A evo šta smatram da je najbolje za te pare:
- CPU: Core i5 750 ( Jedini "pravi" quad u i5 seriji. Core i7 su preskupi. ) Uz njega bi uzeo i CoolerMaster Hyper Z600 kuler, montiram 12-cu na njega i ako mi se prohte da ga "odvrnem" u Turbo mod...
- Mainboard: Asus SabreTooth 55i ( Ne postoji review koji ne potencira strahovitu pouzdanost ploče, a ja nisam neki overkloker i ovo je upravo nešto što mi zvuči izuzetno dobro. )
- RAM: DDR3 6GB Mushkin Blackline Stiletto 1600 ( O kvalitetu Mushkin-a ne treba polemisati, ali nisam video kod nas neke bolje OCZ ili Corsair DDR3 memorije )
- GPU: Sapphire ATI 5850, 1GB DDR5 Toxic ( Iako sam ljubitelj Nvidia grafike, čini mi se da je ATI sada daleko bolji izbor, bez obzira na užas drajvere. Ne bih išao ispod 5850, a izabrao sam ovu TOXIC verziju, jer ima tiši kuler i bolje hlađenje (čuo sam kako su bučne default kartice), a sa perfomansama je blizu obične 5870. )
- Napajanje: Antec TP-TRIO 650W (Sad imam isto od 550W i ne mogu da opišem kako je dobro i pouzdano. Jedino, ako ga ne bih našao, mogao bih da uzmem neki Silverstone Strider ili Corsair iste snage. )
- Kućište: Oko ovoga se najviše lomim. Sada imam Spire Pininfarina koje je, po meni, najlepše kućište ikad napravljeno. Ali, osim fantastičnog izgleda, u svemu ostalom je prilično loše, izuzetno teško, malo prostora, hlađenje katastrofalno izvedeno, nigde filtera, cable management je misaona imenica, a nameštanje uređaja (izuzev MB) je noćna mora. S obzirom na te muke, hteo sam nešto sa dovoljno prostora ( Ne i full-tower. ) kao što je CoolerMaster Storm Sniper za kojeg kažu da je dosta dobro za hlađenje, nije previše bučno, a meni i odgovara što je cable-management izveden sa plastičnim trakama i držačima kablova ( Video sam kako to izgleda u review-ovima. ).

Naravno, svako će naći neku manu u nečemu, te bih voleo da znam još nečije mišljenje o ovome, prvenstveno po pitanju kućišta, jer u mom Spire-u, procesor se i pored CM Hyper 212 kulera ne spušta ispod 42 stepena, a temperature oko 80 prilikom igranja NBA 2K10 je normalna pojava ( Sve je montirano savršeno sa Artic-Coolin pastom na procesoru ). Unapred hvala na mišljenjima.

P.S. Pre ovog poslednjeg imao sam tri računara sa AMD CPU i VIA i Nforce pločama. Kakve sam muke preživljavao sa njima, prelazak na Intel-Intel kombinaciju je pojam pouzdanosti, tako da nema potrebe da me bilo ko ubeđuje da je AMD u bilo kojoj kombinaciji bolji izbor. Meni je najbitnija stvar pouzdanost, a to je sa Intel-Intel kombinacijom neupitno.

ja bih pre isao na x58,nije velika razlika u ceni

razlika je nekih 40-50e,a po meni mnogo bolja kombinacija

GByte X58A-UD3R + i7 920

napajanje bih uzeo Corsair TX750 ili TX850,ako ti nije bitna modularnost?

ako ti je ipak bitna modularnost,onda neki cors hx serije,ali su oni malo skuplji...

extra napajanje,a nije toliko skuplje od tog anteca koji po meni ne vredi te pare

sto se kucista tice,mozda mozes da uzmes haf922 i taman da dodje racunica na isto,jer je 922 jeftiniji 50e od snipera...

922 ima dobar cable management,dobar airflow i prostranije je dosta od mog cm690

evo jedan review,mada ih mozes naci koliko hoces na net-u

http://www.overclockersclub.com/reviews/cooler_master_haf_922/

Intel i5 750 ~15k
Gigabyte GA-P55A-UD3R ~18k [vise nego dovoljno ako ne juris rekorde]
2x2GB DDR3 1600 (OCZ,Geil,Kingston,...) ~11k
Sapphire 5850 1GB Toxic ~28k
DVD-RW LG GH22NS50 ~2
CORSAIR 750TX 10.500din ako ti nije bitna modularnost
Enermax Pro-82+ 625W ~11k
CORSAIR 650HX ~12k ako oces modularno
ili XFX 750W Black Edition ~14k

Corsair H50 ~7k ili Prolimatech Megahalems + 2 fans ~8k

I obavezno SSD...trenutno nema veliki izbor kod nas al od starijih modela preporucujem sledece ako ti se ne ceka ili ne narucuje od preko
http://www.itsvet.com/proizvod/kingston-64gb-ssd-snv425-s2bn-64gb/comp_comp_hdd/71/1481
http://www.itsvet.com/proizvod/king...b-ssdnow-v-series-drive/comp_comp_hdd/71/1472

~105k + kuciste

Sto se kucista tice...
COOLER MASTER - Big ATCS 840 Black 20k (ako oces odlicno veliko kuciste :)
COOLER MASTER - Big Stacker 831SE Black ~16k
CM HAF 922 ~11.5k
Lancool PC-K62 ~11k alo ga uopste ima (verovatno moze da se naruci preko gigamega radnje)

ja bih pre isao na x58,nije velika razlika u ceni, razlika je nekih 40-50e,a po meni mnogo bolja kombinacija GByte X58A-UD3R + i7 920

Pa, i5 750 može da se nađe za oko 16-17.000, a i7 920 nema ispod 24.000, što je već 80€ više. A pošto je najbitnija stvar svakog računara matična ploča, a apsolutno svaki review SaberTooth-a ističe da je veoma pouzdana (što mi je najbitnije) onda se oko te dve stvari ne dvoumim mnogo. GByte X58A-UD3R je jeftinija svega 20-ak € od SaberTooth-a, ali izbegavam Gigabyte koji imaju manju oznaku od 5 u nazivu. Gbyte X58A-UD5 je papreno skupa, pre bih uzeo Maximus III Formula za te pare. Mada, vredi razmisliti i raspitati se...

napajanje bih uzeo Corsair TX750 ili TX850,ako ti nije bitna modularnost?ako ti je ipak bitna modularnost,onda neki cors hx serije,ali su oni malo skuplji...extra napajanje,a nije toliko skuplje od tog anteca koji po meni ne vredi te pare

Video sam juče i "čuo" Corsair HX650 i oduševio se. Ne treba mi više od 650W jer NIKADA neću staviti dve video karte u mašinu. A što se Antec-a tiče, tu grešiš. Imam takvo od 550W, tri godine ga nisam čistio, radi nečujno, a struju izbacuje bez trunke štucanja. Ali ga je malo teže naći kod nas, pa mi je ovaj Corsair prilegao srcu.

sto se kucista tice,mozda mozes da uzmes haf922 i taman da dodje racunica na isto,jer je 922 jeftiniji 50e od snipera...922 ima dobar cable management,dobar airflow i prostranije je dosta od mog cm690

Iskreno, prostora za HAF922 nemam, ali mi se ne sviđa "na oko" kao ni HAF932. CM Scout ima premalo prostora za cable management unutra i jedino se dvoumim oko Sniper-a ili Cm 690 II Advanced, ali zbog ovoga sam najviše zagrejan za CM Sniper.

Intel i5 750 ~15k
Gigabyte GA-P55A-UD3R ~18k [vise nego dovoljno ako ne juris rekorde]
2x2GB DDR3 1600 (OCZ,Geil,Kingston,...) ~11k
Sapphire 5850 1GB Toxic ~28k
DVD-RW LG GH22NS50 ~2
CORSAIR 750TX 10.500din ako ti nije bitna modularnost
Enermax Pro-82+ 625W ~11k
CORSAIR 650HX ~12k ako oces modularno
ili XFX 750W Black Edition ~14k
Corsair H50 ~7k ili Prolimatech Megahalems + 2 fans ~8k

O ploči sam već napisao zašto. Što se memorije tiče, dobrih DDR3 OCZ ili Corsair memorija kod nas nema, pa mi je Mushkin sledeći izbor. Ni Geil ni Kingston nisu loši, daleko od toga, ali Mushkin uzimam zbog čipova koje imaju na sebi i koji su za nijansu kvalitetniji. Napajanje, naravno, Corsair 650HX, više mi ne treba. Mada sam video i XFX 6500 XXX edition, pročitao review u kom ga je tip rastavio na najsitnije delove i opisao, ali oni drečavo žuti ventilatori me užasavaju. Jeste da se neće videti, ali Corsair je Corsair.
Ova dva kulera koja pominješ nisam video da ima u prodaji kod nas, ali su preskupi. I ovaj Coolermaster Z600 pre može da se nazove ubojitim oružjem zbog veličine i težine, ali sam ga imao u ruci i montirao 12-cu na njega, te je mom ortaku pala temperatura procesora za skoro 20 stepeni po njegovom montiranju. Mada je malo falilo da polomim ploču... ;)

I obavezno SSD...trenutno nema veliki izbor kod nas al od starijih modela preporucujem sledece ako ti se ne ceka ili ne narucuje od preko
http://www.itsvet.com/proizvod/kingston-64gb-ssd-snv425-s2bn-64gb/comp_comp_hdd/71/1481
http://www.itsvet.com/proizvod/king...b-ssdnow-v-series-drive/comp_comp_hdd/71/1472

Previše skupo za premalo gigabajta. Još nije vreme za to, ali kad pojeftini, i to će doći na red. Video sam kod ortaka (ne znam oznaku) ali ima problema sa njim, ne zna se, od firmvera do drajvera pa nazad...

Sto se kucista tice...
COOLER MASTER - Big ATCS 840 Black 20k (ako oces odlicno veliko kuciste :)
COOLER MASTER - Big Stacker 831SE Black ~16k
CM HAF 922 ~11.5k
Lancool PC-K62 ~11k alo ga uopste ima (verovatno moze da se naruci preko gigamega radnje)

Lično, da imam prostora, skupio bih i kintu za OVO (pogledaj). Mada nije lepo na oko, unutrašnjost je savršena za sve, ali je i cena "udara po ušima". Tako da mi je svaki FULL TOWER preveliki, a što se mid-tower kućišta tiče, napisao sam da mi se HAF922 ne sviđa kako izgleda. Ne sviđa mi se ni Sniper na izgled, ali bar nema staklenu stranicu i prokleti svetleći kuleri mogu da se i ugase i utišaju po potrebi.

Hvala vam na savetima, pomogli ste mi oko napajanja, kao i to da razmislim o šemi sa i7, ali će to biti malo teže izvodljivo.

drago mi je da smo ti makar pomogli oko napajanja...

nemoj uzimati cm690 advII,jer si vec resio da das kes za po meni,mnogo bolje kuciste(sniper,ali black jer izgleda vrhunski)

razmisli o i7,pa iako ne uzmes,dobru ces masinu kupiti...

pozz

Corsair H50 trenutno nema na stanju al ga vredi sacekati i naruciti. Ako ti se ne daje toliko para dovoljan ti je i CM Hyper 212+.

Sto se tice napajanja dobro si odabrao Corsair 650HX... Ako se odlucis za XFX nemoj slucajno da uzmes 650W vec 750W BE jel su nebo i zemlja.

Dobro razmisljas u vezi SSD jer vredi biti strpljiv...cene su malo brrr vs gb , a i izbor kod nas je ocaj.
Da OCZ ddr3 se tesko nalazi kod nas i delimicno si upravu uvezi Mushkin-a. Mada ne treba generalizova jer ima i on losijih serija.
Jel uzimas HDD uopste ili prebacujes ona WD 640gb u njega?

Corsair H50 trenutno nema na stanju al ga vredi sacekati i naruciti. Ako ti se ne daje toliko para dovoljan ti je i CM Hyper 212+.

Sto se tice napajanja dobro si odabrao Corsair 650HX... Ako se odlucis za XFX nemoj slucajno da uzmes 650W vec 750W BE jel su nebo i zemlja.

Dobro razmisljas u vezi SSD jer vredi biti strpljiv...cene su malo brrr vs gb , a i izbor kod nas je ocaj.
Da OCZ ddr3 se tesko nalazi kod nas i delimicno si upravu uvezi Mushkin-a. Mada ne treba generalizova jer ima i on losijih serija.
Jel uzimas HDD uopste ili prebacujes ona WD 640gb u njega?

Prebacujem oba HDD-a u novi komp, što se toga tiče.
E, sad me zanima još par stvari:
Taj Corsair H50 je, ako me oči ne varaju po slikama, vodeno hlađenje, zar ne?? Nisam neki overkloker i ne bih baš toliko "odšrafljivao" procesor da mi zatreba tečno kuliranje, jer će u Sniper kućištu biti dosta provetreno. A i video sam da CM Z600 ne "naleže" na 1156 sockete, pa sam pomislio da bi N520 bio takođe dobar izbor, a i nije mnogo skup. Deluje mi baš "cool".
Jasno mi je da su SSD diskovi budućnost, ali kod nas je teško naći i ove komponenete koje sam nabrojao da ću da kupim, a koje se na zapadu prodaju lopatama. A jedan SSD disk od 128 GB je oko 300€, a za te pare možeš da kupiš najmanje 3 terabajtna diska (trenutno), tako da je druga solucija daleko primamljivija. A i, što reče, kod nas je izbor jad i beda, sve otpaci od zapadnih i srednjeevropskih tržišta.
OCZ DDR3 kao da ne postoji kod nas. Nisam video ni na jednom sajtu. A sada u mom računaru imam 6 GB OCZ Reaper 1066 DDR2, pa ti je jasno šta bih najpre pazario da ima. Naravno da i Mushkin ima slabe serije, kao i svi, ali Blackline i Redline Frostbyte su vrh njihove ponude. Naravno, radije bih uzeo Corsair RAM, ali 4GB Corsair-a košta više od 6GB Mushkin-a, pa tu nemam šta da razmišljam.
Takođe postaje sve teže naći i Sapphire 5850 Toxic. A pošto mi je najbitnije da grafika bude "hladna i tiha", dakle, samo da ne bude onaj DEFAULT ventilator, koji je poprilično bučan, šta mislite valja li GIGABYTE Radeon HD 5850 1GB GDDR5 GV-R585OC-1GD zato što nisam nigde pročitao, niti čuo da su njihove grafike dobre...

Prebacujem oba HDD-a u novi komp, što se toga tiče.
E, sad me zanima još par stvari:
Taj Corsair H50 je, ako me oči ne varaju po slikama, vodeno hlađenje, zar ne?? Nisam neki overkloker i ne bih baš toliko "odšrafljivao" procesor da mi zatreba tečno kuliranje, jer će u Sniper kućištu biti dosta provetreno. A i video sam da CM Z600 ne "naleže" na 1156 sockete, pa sam pomislio da bi N520 bio takođe dobar izbor, a i nije mnogo skup. Deluje mi baš "cool".
Jasno mi je da su SSD diskovi budućnost, ali kod nas je teško naći i ove komponenete koje sam nabrojao da ću da kupim, a koje se na zapadu prodaju lopatama. A jedan SSD disk od 128 GB je oko 300€, a za te pare možeš da kupiš najmanje 3 terabajtna diska (trenutno), tako da je druga solucija daleko primamljivija. A i, što reče, kod nas je izbor jad i beda, sve otpaci od zapadnih i srednjeevropskih tržišta.
OCZ DDR3 kao da ne postoji kod nas. Nisam video ni na jednom sajtu. A sada u mom računaru imam 6 GB OCZ Reaper 1066 DDR2, pa ti je jasno šta bih najpre pazario da ima. Naravno da i Mushkin ima slabe serije, kao i svi, ali Blackline i Redline Frostbyte su vrh njihove ponude. Naravno, radije bih uzeo Corsair RAM, ali 4GB Corsair-a košta više od 6GB Mushkin-a, pa tu nemam šta da razmišljam.
Takođe postaje sve teže naći i Sapphire 5850 Toxic. A pošto mi je najbitnije da grafika bude "hladna i tiha", dakle, samo da ne bude onaj DEFAULT ventilator, koji je poprilično bučan, šta mislite valja li GIGABYTE Radeon HD 5850 1GB GDDR5 GV-R585OC-1GD zato što nisam nigde pročitao, niti čuo da su njihove grafike dobre...

1)Cors jeste vodeno,ali u rangu jednog od kvalitetnijih air coolera...
Ako imas kesa,mozes pogledati i Megahalems koji je za nijansu jeftiniji od h50,a imas i ultra silent varijantu,mada je to samo pitanje ventilatora...

mozda gresim,ali mislim da ces morati da oc i750 da bi ti izvukao punu snagu 5850,a za to bih ti preporucio kvalitetniji kuler od n520(h50,megahalems)
mozes i sa n520 da prodjes,on je u rangu vendete 2,koliko sa video,ona je jeftinjija,ali nema mounting kit za 1156

2)imam sapphire 5850 referentni i ja ga ne cujem u idlu,gde se vrti vent na oko 20% i necujan je,ali vec na 35-40% se cuje(sedim na pola metra od kucista)
nije to neka velika buka(koju ja ne cujem dok se igram),ali se cuje kada malo odvrnes vent
koliko sam procitao,Gigabyte je tih
nigde nema review,niti izmerena glasnoca ventova pod opterecenjem
ima 2 venta,tako da bi trebao biti tisi od konkurencije
dobra kartica,kao i druge 5850

Poslednja izmena:
Pogledaj ti malo AMD-a x6 1055T sa nekom 8xx plocom, tu nema sta da trazi i5 750, ovaj thuban je malo sporiji od i7 920, ali ima odlican OC potencijal :). A sto se tice grafe dodaj 5000 i uzmi 5870, jer nije neka prevelika razlika u ceni, a licno mislim da je 5870 vredne te doplate i sto se tice napajanja pogledaj neki Corsair :).

Pozdrav!

Pogledaj ti malo AMD-a x6 1055T sa nekom 8xx plocom, tu nema sta da trazi i5 750, ovaj thuban je malo sporiji od i7 920, ali ima odlican OC potencijal :). A sto se tice grafe dodaj 5000 i uzmi 5870, jer nije neka prevelika razlika u ceni, a licno mislim da je 5870 vredne te doplate i sto se tice napajanja pogledaj neki Corsair :).

Pozdrav!

Sve je to lepo, x6 1055T + dobra 890 ploča + 5870 i cifra skoči za bar 15-20.000, a toliko baš i nemam. Inače, nešto slično ovome bi mi dobro leglo... ,)

Ovo bi bila prava lepotica :)

AMD Phenom II X6 1055T, 2.8GHz Box - 20.170
ASUS Crosshair IV Formula - 20.796
2 x 2GB DDR3 Patriot Exteme Sector 5 PC1600 - 13.100
Sapphire ATI Radeon HD 5870 - 36.040
Corsair HX750 - 14.530
CooolerMaster Storm Sniper - 16.540
Neki bolji kuler - oko 3.000

Sve to oko 125.000...

Hmmm, zanimljivo...

Pa, evo, čisto da završim sa temom. Posle saslušanih vaših predloga, par desetina review-ova vezanih za AMD X6 procesore, svi se slažu da je AMD procesor bolji za multithread aplikacije kakve su obrada videa ili, recimo, rad u Mayi. A pošto meni treba konfiguracija za igre, rad u Photoshop-u, Flash prezentacije u PowerPoint-u, onda je za tako nešto bolji i5 750. Tako sam se odlučio za:

- Core i5 750
- Asus Sabertooth 55i
- 6 GB Mushkin RAM
- Sapphire 5850 Toxic ili Gigabyte 5850 OC (samo zbog hlađenja, imaju bolje kulere)
- Cooler Master Storm Sniper Black Edition (jedino se oko ovoga nisam dvoumio)
- Corsair HX650 (garancija 7 godina!!!)

Sve ovo ispadne oko 115.000. Ali tu postoji jedan problem. Posle poziva u nekoliko firmi, samo kućišta i procesora ima na stanju, a sve ostalo je "biće, stiže, za par dana, sledeće nedelje sigurno, bla, bla, bla...". Posle se pitam da li tim našim velikim trgovcima računara uopšte trebaju magacini? Za par jeftinih ploča, kineskih napajanja, i KME kućišta koje imaju na stanju, ne treba više od prostorije 5x5 metara, maksimum. Najzanimljivije mi je bilo da jedna velika trgovina računarima (ne bih da pominjem ime) na sajtu ima u ponudi čak tri vrste Storm Sniper kućišta (obično, black i AMD dragon) a kad sam ih zvao, ništa od toga na stanju, biće u toku sledeće nedelje...kao da se tako nešto prodaje kao hleb, pa nestaje svakodnevno...
Joj, Srbijo...

Pa nemaju na stanju jer to se slabo prodaje pa malo i naruce

Nazad
Vrh Dno