Šta je novo?

E5200 upgrade

primus

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2007
Poena
304
trenutno koristim gore pomenuti procesor.
mislim se da ga zamenim za neki e7xxx ili e8xxx.
sta mislite, isplati li se to?
ili mozda ima neka bolja opcija: q8xxx ili nesto slicno.
ja sam nameracio e8200 zbog cene...

Nema realne potrebe sem ako se ne bavis nekim renderingom i slicnim stvarima. Razlike u "normalnom koriscenju" su minimalne, tako da jedino na sta dalje mozes da ides su neki phenom x2 550 koji bi mogao da se otkljuca u punokrvni quad phenom 2 x4 ako ti je budzet ogranicen ili uzmes neki quad od intel I serije ako vec zelis quad.

U realnom radu nikakvu opipljivu korist nećeš osetiti.
U realnom životu razlika u ceni koju treba doplatiti je osetna.
Bio sam u prilici da u sklopu nekih razmena umesto E2180 uzmem E8500.
Utisak : velika razlika u performansama na papiru i benčmarcima, u svakodnevno korišćenim aplikacijama se gotovo i ne primeti.
Pitam se da li bi bilo pametnije da sam se tada odlučio za Q6600,cena im je otprilike bila ista,samo sam malo trebao sačekati.
S druge strane,benefit od prelazak sa AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane na AMD Athlon X2 7750 Black Edition sam itekako primetio.
Edit: Ako već planiraš neko ulaganje u postojeću platformu mislim da ti je bolje da dokupiš RAM,ali najsvrsishodnije je da ukoliko možeš najpre od nekoga pozajmiš memoriju i probaš kakvi su ti efekti pre nego što definitivno odlučiš da li ćeš da kupiš.Čini mi se da tu nekakvog pomaka ipak možeš primetiti.
Edit 2: Rekao bih da je Gdin M u pravu što se tiče sugestije oko prelaska na AMD platformu .Tvoje komponente možeš još uvek povoljno prodati i prelazak bi bio relativno neosetan i prihvatljiv, pogotovo ukoliko bi se odlučio na DDR3 varijantu.

Poslednja izmena:
Nemoj menjati procesor. Ne vredi ulagati osim eventualno u neki Quad i to samo pod predpostavkom da koristis aplikacije koje mogu iskoristiti 4 procesora u potpunosti. Neki video rendering ili slicno. Ako ne radis nista tome slicno... ne isplatiti se menjati procesor. Jedino sto bi mozda trebao da uradis je da dodas jos rama mada i ulaganje u DDR2 memoriju je po meni sada bacena para. Imas sasvim solidnu konfiguraciju vozi je jos neko vreme ustedi jos para i onda lepo predji na novu platformu umesto da ulazes sada u ovo.

Ako nisi overclockovao ni jedan ni drugi...naravno da si osetio razliku zbog veceg L2 cash-a.
Ali koliko se secam i e2200 kad se nasvira znao je da dostigne e7200 po performansama bez problema :)

Za nekih 60-65e mozes naci Athlon II x3 koji se otvara u Phenom II x4. To je trenutno najbolja kupovina sto se tice cpu-a jer se za sitne pare dobija sila cpu. E sad, dal ces ti naleteti na primerak koji se sigurno otvara je pravo pitanje. Moje iskustvo dosad sa Athlon II x3 435 je tri od tri :p.
Prelazak sa e5200 na bilo koji drugi cpu sa dva jezgra stvarno nema smisla. Jeste da ti je ideja bila da ne menjas plocu, samo cpu, ali stvarno bi bilo bacanje para.
P.S. Tvoj e5200 na toj ploci opusteno mora da radi na 3.5GHz, pogledaj moju konfiguraciju ja sam moj terao na 4GHz.

meni radi na 3.3ghz
sasvim lepo :)
kao sto je frenkyshka primetio, ne bih da menjam plocu
u radnji gde sam pre godinu dana uzeo ovaj procesor mi traze oko 9000 dingera da dam e5200 a da uzmem q8300...
ima li to smisla?
jedina zahtevnija stvar za koju koristim komp su igrice ,)
kakav li je q8300 sto se tice zagrevanja u odnosu na e5200?
a voleo bih i da kloknem taj q8300 do 3 (eventualno 3.3) ghz. koliko znam, los je za te stvari.
slabo da sam nalazio reviews za ovaj quad na netu. izgleda da nije bas popularan?
ah, da! hvala na odgovorima :wave:

meni radi na 3.3ghz
sasvim lepo :)
kao sto je frenkyshka primetio, ne bih da menjam plocu
u radnji gde sam pre godinu dana uzeo ovaj procesor mi traze oko 9000 dingera da dam e5200 a da uzmem q8300...
ima li to smisla?
jedina zahtevnija stvar za koju koristim komp su igrice ,)
kakav li je q8300 sto se tice zagrevanja u odnosu na e5200?
a voleo bih i da kloknem taj q8300 do 3 (eventualno 3.3) ghz. koliko znam, los je za te stvari.
slabo da sam nalazio reviews za ovaj quad na netu. izgleda da nije bas popularan?
ah, da! hvala na odgovorima :wave:

Sve sto je receno za q8200 vazi i za Q8300! :wave:
btw: to je jako nepovoljna ponuda!

Primus : klokni taj 5200 jos malo ako moze i teraj. I skupljaj pare za buduci upgrade.

Nemas stvarno potrebe da menjas proc (daces kintu i pitanje da li bi u realnom radu uopste osetio neko ubrzanje), bolje stekaj kintu i kada bude bilo potrebno promeni celu platformu...

e5200 je odlican

meni je na 4.16 bio stabilan sa Vendetom2
a ti bi mogao na 3.7 ili jace, zavisi od primerka.
Ne bacaj pare :type:

Zamenio sam 2180 sa 6300, razliku sam video u virtual dub-u, main concept mpeg encoder, premiere ...

Igram par igara i rade potpuno isto kao i na 2180

tih 90e sto bi doplatio ti je neka jeftina 1156 ploca, skupljaj pare pa za 6 meseci li godinu predji na novu platformu

Evo i ja da se upisem - ne isplati se. :)
Pravi upgrade bi trenutno podrazumevao i menjanje menjanje ploce zbog socketa, pa uz to i DDR3, sve ostalo je bacanje para. Procesor na 3.5GHz, dodaj eventualno jos RAMa i stedi pare da stvarno nesto unapredis...

ima li to smisla?
Mislim da ima, citaj dalje...

to je jako nepovoljna ponuda!
Ti ga pretera... Mozda je i nepovoljna, ali sigurno nije jako nepovoljna. On u ludilu ne moze da proda svoj e5200 za 40 evra (nov e5300 moze da se kupi za manje od 50)...

@primus
Sve se svodi na pitanje da li tebi Q8300 treba. Ako ti ne treba, onda nemoj da bacas pare.
Ako ti treba, onda je ova ponuda sasvim prihvatljiva (naravno, bolje bi bilo da kupis polovan Q8300, AKO ga neko nudi).

P.S. Da se ja pitam, za 11-12 K bi mogao da se kupi nov Q9550S. Ali ne pitam se ja... Pita se prvenstveno Intel, a onda i svi posrednici izmedju Intela i krajnjeg kupca :(

P.P.S. Ali o zameni za E8xxx (osim ako ti se ponudi ekstremno povoljno) - nemoj ni da razmisljas! Ili quad, ili nista...

Poslednja izmena:
Mislim da ima, citaj dalje...

Ti ga pretera... Mozda je i nepovoljna, ali sigurno nije jako nepovoljna. On u ludilu ne moze da proda svoj e5200 za 40 evra (nov e5300 moze da se kupi za manje od 50)...

Pa nije bas tacno - e5300 je 5900din=59e! A cim mu u radnji racunaju njegov e5200 30e, on moze opusteno da ga preko oglasa proda za 40e, sto je i realna cena za njega.

Poslednja izmena:
Pa nije bas tacno - e5300 je 5900din=59e! A cim mu u radnji racunaju njegov e5200 30e, on moze opusteno da ga preko oglasa proda za 40e, sto je i realna cena za njega.
Prica izmedju tebe i mene zapravo nije bitna, jer jedino primus zna koliko Q8300 kosta u toj njegovoj radnji... ;)
Ali ne mogu da ne primetim da ti primenjujes razlicite arsine na dual i quad. U firmi u kojoj E5300 kosta 4840 dinara, Q8300 kosta 12390. Znaci, "kod tebe" E5300 kosta ~20% skuplje, a Q8300 je jeftiniji!

Prica izmedju tebe i mene zapravo nije bitna, jer jedino primus zna koliko Q8300 kosta u toj njegovoj radnji... ;)
Ali ne mogu da ne primetim da ti primenjujes razlicite arsine na dual i quad. U firmi u kojoj E5300 kosta 4840 dinara, Q8300 kosta 12390. Znaci, "kod tebe" E5300 kosta ~20% skuplje, a Q8300 je jeftiniji!

-Ja kao reper za cene gledam WinWin/BH (uvoznik su + medju povoljnijima su + cena na sajtu je uvek i cena u radnji, a ne pozoves, a oni kazu novu cenu, kao ne azuriran sajt), a tu je na danasnji dan e5300 5890din. Pusti mi na pm ako neces ovde tu radnju gde je e5300 4800dn, odmah cu da kupim 1, taman mi treba...

-Ne vidim kako primenjujem razlicite arsine na dc i quad?

-U racunici sam koristio otprilike tu cenu, tj. koliko je q8300 svuda ~12000din. Pa kazem 12000din-9000din (koliko mu oni traze za doplatu) = 3000din! Sto znaci da je to nepovoljna cena za e5200, s obzirom da je e5300 ~6000din.

p.s. Inace da dam odgovor i na glavno pitanje u temi:D po meni se ne isplati prelazak sa e5200 na drugi 775. Jedino da prodas cpu+mb+mem za neke fine pare (dajes oglas i cekas kupca) pa predjes na i3, mada ti i to sada bas ne treba, ili da cekas da q8300 padne na 7-8000din ;)

Poslednja izmena:
Ne vidim kako primenjujem razlicite arsine na dc i quad?
Mislio sam na razlicite arsine za odredjivanje cene. Ali dobro, zadovoljavajuce si objasnio...

-Ja kao reper za cene gledam WinWin/BH (uvoznik su + medju povoljnijima su + cena na sajtu je uvek i cena u radnji, a ne pozoves, a oni kazu novu cenu, kao ne azuriran sajt), a tu je na danasnji dan e5300 5890din.
Ja isto koristim winwin kao reper, zbog krajnje kupovine u BH. Ali, ovde to nije primenljivo iz dva razloga:

(i) Ja prema reperu odredjujem cenu koja ce vaziti za MENE, ako budem kupovao. Ali to ne obavezuje MOJE KUPCE, ako oglasim nesto polovno na prodaju. Oni cak nece ni proveravati gde nesto realno moze da se kupi, dovoljno je da vide na itsvetu da nesto ima ispod 50E - za njih je to ispod 50E i ocekuju da kupe polovno za u vr' glave 35...

(ii) Winwin ima izrazito neujednacene cene. Artikli koje je uvezao Alti, drasticno su povoljniji od artikala koje su kupili od drugih uvoznika...

Pusti mi na pm ako neces ovde tu radnju gde je e5300 4800dn, odmah cu da kupim 1, taman mi treba...
Pusteno cheers

Veruj mi, tebe je samo uhvatila zelja da promenis procesor, pa mislis da ti treba. Ne treba ti, i u igrama - sem 2 - neces osetiti nikakvu razliku. Klokuj tvoj, i ne beri brigu. Upgrade ti se ne isplati

Veruj mi, tebe je samo uhvatila zelja da promenis procesor, pa mislis da ti treba. Ne treba ti, i u igrama - sem 2 - neces osetiti nikakvu razliku. Klokuj tvoj, i ne beri brigu. Upgrade ti se ne isplati

dojaja!
blizu sam bio da i sam pomislim tako nesto :smoke:
razmislicu debelo o tome sto si rekao...
hvala na savetima i na iskrenosti :wave:

Klokni taj 5200 jos malo i uzivaj, Vidis kolko je moj 5300 dogurao, moze on i jos ali idem malo po malo...

primus pravo pitanje je dal tebi sa tim procesorom i tom grafikom igre stucaju? Ja garantujem da ne jer imam isti cpu i 4830 grafiku. Ako ti na toj mashini neka igra stuca onda imas problem softverske prirode a ne hardverske. Napajenje ti je extra, a kao reper uzimam moju mashinu gde sve klizi sa 350w napajanjem. Primetio sam da na forumu neki ljudi forsiraju napajanja za kojima realno ni oni a ni 90% nas ostalih nemamo potrebu. Sta si mislio da uzmes neko od 1kw pa da i ti punis akumulator na njega? :p
Vidim da si resio da obradujes sebe za kesh koji si sakupio, kupi bre neke patike, neku letnju jashu ili tako nesto. Ide lepo vreme pa necemo samo za kompom da sedimo. :D
P.S. Zelja za gejmingom nikad ne prolazli, jenom gamer uvek gamer.

Ne radi upgrade, trenutno. Bolje skupljaj novac za neki AMD AM3 jer ces na njemu za nekih 80-100 evra kupiti super proc i imaces veoma sirok spektar upgrade-a. Drzi to koliko moze pa se posle prebaci na AMD jer je za budzetne konfiguracije mnogo bolji u pogledu odnos cene/performanse. Intel se mnogo zeza sa ovim socketima :). E sad na AMD-u nemas OC potencijal kao na Intel-u :).

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno