Šta je novo?

Jobsova shamarchina Adobeu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Smesan si kovacu. Flash ne ubija bateriju sto mozes videti na laptopovima.

evo posto sam se vratio za komp jedan mali test:

1:12AM
prvi screenshot: upaljen Safari, dole imas CPU monitor - trosi se gotovo nista CPU, u gornjem delu vidis temp. CPU (56C) kao i RPM ventilatora (1800RPM)

1:15AM
drugi screenshot: otvoren elitesecurity i popaljeni svi Flash baneri. CPU, oba cora opterecena oko 50% i posle 3 minuta temp je 72C a RPM ventilatora max. 6200!

treci screenshot:
ES bez Flasha trosi nista CPUa...

(btw post je copy&paste iz Mac OS X: iPad teme)

Prilozi

• Screen shot 2010-05-03 at 1.12.14 AM.png
    Screen shot 2010-05-03 at 1.12.14 AM.png
    282.3 KB · Pregleda: 63
  • Screen shot 2010-05-03 at 1.15.18 AM.jpg
    Screen shot 2010-05-03 at 1.15.18 AM.jpg
    176.9 KB · Pregleda: 68
  • Screen shot 2010-05-03 at 1.34.14 AM.png
    Screen shot 2010-05-03 at 1.34.14 AM.png
    322.2 KB · Pregleda: 64
Hajde da ostanemo na interfejsu kada sam ga već naveo kao primer. I Ubuntu i Mac OS koriste iste elemente korisničkog interfejsa, dakle barove, menije, prozore, dokove, itd. Ali dok Mac OS nudi samo par opcija za prilagođavanje interfejsa, Ubuntu će te pustiti da ideš u sitna crevca, da podešavaš veličinu fontova u piksel, boju i providnost svakog dela okvira prozora posebno, čak i boju osjaja svetlosti sa različito animiranih ikonica u dokovima dok preko njih prelaziš kursorom.
Mare je napisao(la):
Nije stvar da li nesto hocu da promenim, vec da to mogu.

ako hoces mozes da otvoris Resource folder od Findera i da editujes TIFFove do mile volje ;)

dakle mozes da podasavas UI (tj. da napravis i novi skin) ali niko to ne radi jer valjda ljudi nemaju potrebe za tim. isto tako imas i dodatne alate za podesavanje milion parametara u Mac OS Xu - verujem i vise i bogatije nego npr. u Windowsu (btw Windows pre Viste nije ni imao krshten FileSelector a nije ni postojala zamena za isti!).
Sve sto nema GUI za podesavanje moze da se podesi pomocu .plista fajlova (XML) - mnogo prakticnije od Registryja ;) - mada, kao sto rekoh, retko ko ima potrebe za tim...

ono sto korisnici uglavnom rade je da instaliraju dodatne programcice koji im olaksavaju rad i podizu produktivnost tipa xGesture, DefaultFolderX, Hazle... :)

btw podesavanje velicine fonta: command+J ;)

Poslednja izmena:
evo posto sam se vratio za komp jedan mali test:
1:15AM
drugi screenshot: otvoren elitesecurity i popaljeni svi Flash baneri. CPU, oba cora opterecena oko 50% i posle 3 minuta temp je 72C a RPM ventilatora max. 6200!
nesto ti ne valja sa tim MacOS X, nije ni cudo sto ne zele flash na njemu

evo win 7 i ista web strana

Prilozi

• flash.png
    flash.png
    301.2 KB · Pregleda: 111
a da li ti neko brani da ga koristiš kada iznosi svoje mišljenje o njemu? kolko vidim, popljuvo si najstrašnije novi Symbian^3 i niko se nije nešto preterano potresao zbog toga. zašto se ti potresaš kad neko pljuje Apple proizvod? Valjda si toliko siguran u svoj izbor da nemože da te iznervira nečije neslaganje sa istim :)

nije problem u neslaganju vec u tome da smo svi mi koristili Windows i znamo tacno o cemu pricamo a sa druge strane neko ko prica/kritikuje/pljuje Mac-u a da pri tome nije ni seo za isti! (a kamoli da ga je koristio godinama kao mi Windows i PC ;))

cinjenica da je tako, je i to sto se ovde non-stop ponavalja "apple je samo za fensi korisnike koji hoce lep proizvod." ili "Steva im je rekao da je to za njihovo dobro i tu je kraj" (i slicne budalastine) a to zna da nervira ;)

yooyo je napisao(la):
Jobs je bezobzirni kapitalista.

ako mogu da dodam: koji pravi revolucinarne proizvode ;)

Poslednja izmena:
nesto ti ne valja sa tim MacOS X, nije ni cudo sto ne zele flash na njemu

evo win 7 i ista web strana

Flash na Mac OS X ;)
btw sad sam probao i Opera-u sa ESom i CPU jeste manje opterecen ali za mozda 10tak posto...

znaci da apple ne zna da iskoristi flash implementaciju onako kako je to adobe zamislio. cim na windowsu radi drugacije (bolje).

lol! pa kako li si samo dosao do tog zakljucka: "apple ne zna da iskoristi flash implementaciju onako kako je to adobe zamislio"??

Adobe pise Flash player, ne Apple. i mene interesuje zbog cega je Flash ovoliko zahtevan na Mac OS Xu??

ali makar smo ustanovili da je tako ;)

pa ono... isti je sajt, isti je flash plugin, isti je browser (kazes probao si sa operom, 40% opterecenje procesora), ajde kod mene je quad znaci da je sve isto, a razlika je u sistemu, kod mene bi bilo ~20% opterecenje. znaci problem je u OS_u :)

Vi bi hteli da sve bude ko linuks. A ja mislim da ne treba svi OS-evi da budu kao Symbian. Treba nam izbor, tj. OS koji ce liciti na nesto. :)
nema potrebe i ne mora da bude otvoren. to je apple-ov proizvod i oni sa njim mogu da rade šta im je volja.

ali ono sa čime ne mogu da se složim je to da svoju naklonost prema rešenjima koja trenutno apple nudi, pojedinci ekstrapoliraju u dokaz da je zatvorena platforma dobro rešenje samo po sebi i to glorifikuju. to nije tačno. dokazivati ovu tvrdnju i kao dokaze pružati raznorazne tehnikalije i raspravljati o o njihovim kvalitetima je smešno jer sa tehnikom, ova tvrdnja nema veze. može topla voda do sutra da se izmišlja al' nijedna diktatura nije počela pričom "sad ću da vas k@ram" već tvrdnjama kako je "postojeći sistem neefikasan", "kako treba skloniti ugnjetavače", "kako skuština ništa ne radi" i kako "vlast treba približiti narodu".

"apple nije kao drugi", "ma oni su dobri" - LOL

skrećem sa tematike foruma ali u široj perspektivi ni tvrđenje da je zatvorena platforma bolja od otvorene ne bi trebalo da se pojavljuje kao tema na forumu...sama po sebi, ova tvrdnja je političko-ekonomska kategorije, i da ponovim, nema veze sa tehnikom i tehnologijom i kao takva bi trebalo da bude i tretirana. i ovde važi ona poslovica - "kome treba objašnjavati, tom ne vredi. kome vredi, tome i ne mora"

uostalom, ko meni ne veruje po pitanju dobrote/nedobrote otvorene/zatvorene platforme, neka ponovo pročita tekst linkovan u prvom postu.

nije problem u neslaganju vec u tome da smo svi mi koristili Windows i znamo tacno o cemu pricamo a sa druge strane neko ko prica/kritikuje/pljuje Mac-u a da pri tome nije ni seo za isti! (a kamoli da ga je koristio godinama kao mi Windows i PC

sad kad bi neko sa strane, ko ne koristi ni jednu od ove dve platforme, čitao ovo, možda bi i pomislio kako ima logike u ovome što si napisao ali ti izgleda da zaboravljaš činjenicu da ja trenutno sedim za Windows mašinom i veruj mi da ne želiš da znaš šta mislim o tebi kada pročitam raznorazne gluposti koje tvrdiš o istoj. da je po tebi, mojih 4 kompa bi se rušili deset puta dnevno, na njma bi imao 30.000 virusa i mogao bi da očekujem da eksplodiraju ili da me šutnu u bulju svaki put kada im priđem. to na moju sreću nije tačno.

ne da voliš da karikiraš i preteruješ nego obožavaš ;)

Poslednja izmena:
@kovac:
ES je nesto prso, pa sam napravio slican test ali sa pc berzom... Trenutno sam na Intel Celeron 1-core masini. Zauzece procesora na sajtu pc berze je od 2-23%. 23% je u peakovima, uglavnom je dosta manje.

Flash ne cedi bateriju onako kako to Jobs predstavlja.

Evo kako se ista strana ponasa na P4 530J.

U sustini nije lose, s'obzirom da mi u pozadini rade drugi tabovi i google earth.

@kovac

Tvoj mekbuk mora da je jako lose projektovan cim na 50% opterecenja procesora nabija toliku temperaturu i pali ventilator na max. Moj Bivsi Dell je po LinX-om dolazio do 50 stepeni, a u njemu je bio 65nm Celeron T1500....

pa ono... isti je sajt, isti je flash plugin, isti je browser (kazes probao si sa operom, 40% opterecenje procesora), ajde kod mene je quad znaci da je sve isto, a razlika je u sistemu, kod mene bi bilo ~20% opterecenje. znaci problem je u OS_u :)

sad sam proboa i sa Sunovim VirtualBoxom i WinXP na istom laptopu - Windows Task Manager prijavljuje 0d 10 do 30% kad je otvoren ES u Internet Exploreru - dakle moze se reci duplo manje nego pod OS X.

Flash na Macu mozda vise nije nestabilan kao sto je bio (i to mi se cini da je zasluga OSa) ali i dalje skoro duplo vise arči CPU nego na Windowsu ! (btw nije isti "isti je flash plugin" na Windowsu i Macu ;))

Flash ne cedi bateriju onako kako to Jobs predstavlja.

na Mac OS Xu cedi itekako a zasto je to tako *???????* - ali je tako :)

bilo bi mozda interesantno videti kako se ponaša na Linuxu...

mada, na stranu sve to: Why Steve Jobs Loves Adobe Flash ;)

Kovace, ako je ovo sto ti pricas tacno, meni je onda MacBook i OSX jedna potpuno razocaravajuce sklopocija. Vec smo pricali u drugoj temi i dao sam ti rezultate jednog obicnog netbooka, a ovde je prica slicna i sa drugim masinama. Tako da se iskreno nadam da samo preuvelicavas stvari, jer smo od pitanja sto Apple ne zeli flash na mobilnim uredjajima dosli do toga da Flash navrti cooler MacBooka do 6200 obrtaja :).

WebWolf, vidi ovako, ne znam kako da ti kazem na lep nacin ali stvarno me vredjas sa "da se iskreno nadam da samo preuvelicavas stvari". I u drugoj temi sam te zamolio da me ne prozivas, ponovicu i ovde tu molbu. Screen shotovi nisu by Baltazar (ako ne to ciljas sa prozivkama!).

inace u drugoj temi si spominjao nekakav Atom, ne vidim nikakvu slicnost izmedju C2D i Atoma.

MacBook je podesen da drzi temperaturu CPU ispod 70C i ventilatori se uglavnom vrte na manje od 2000RPM svo vreme. Kad temperatura CPU predje 70C onda ubrzava drasticno ventilatore. Sto po meni i nije lose resenje jer se na 2000RPM ne cuju a temp CPU se u svakodnednom radu (ako se iskljuci Flash !!!) gotovo nikada ne penje na 70C. Svakodnevni rad = web, muzika, office, filmovi (mkv u 720p trosi oko 30% CPUa, C2D 2GHz).

----

da se vratimo na temu, Flash player (koji je Adobe napisao, ne Apple) na Mac OS Xu je zahtevniji nego na Windowsu iz nepoznatog razloga. Cinjenica je i da Adobe 10 godina nije prilagodio svoje programa Cocoa APIju.

Isto tako je pre x godina deo programera nupustio Adobe, deo programera koji su napravili Premier, i presli su u Makromediu da bi napravili novi software za video montazu zasnovan na Apple QuickTimeu. Kasnije je Apple otkupio ceo projekat koji se na trzistu pojavio kao FinalCut.

Dakle Adobe je taj koji kasni sa svime i ne koristi Mac OS X do maximuma nego otaljava stvari.

btw stigo mi je danas iPad. odo da ga pokupim...

Poslednja izmena:
Koliko se ja secam, Steve je izasao sa slicnim pismom koje je bilo upuceno muzickoj industriji, u kome je zagovarao ideju da muzika bude besplatna (ili nesto slicno,- vise se i ne secam).
Ma nema sta dasa je opasan, normalno je da navodi vodu na svoju vodenicu.
Meni samo smeta neiskrenost, i smatram da razlozi koje je naveo ne stoje, i da je glavni razlog manje love koja bi njemu isla u dzep.

Tuzno je i pateticno da sprava od preko 100k dinara na 6k obrtaja ne moze da ohladi CPU ispod 70 stepeni.... sad se u stvari vidi da je iHardver veoma lose projektovan u odnosu na krshware laptop od 300 eura sa PDV-om.

A jos tuznije je sto softver za koji neki tvrde da je napisan bez ijedne greske u kodu, da nikada ne puca ni iz kog razloga, ne moze da se nosi sa necim sto je prosto kao flash... sta li je tek sa zahtevnijim operacijama?

Pa niko nije rekao da je flash plugin za OS X napisan bez greske u kodu i da ne puca ;) A to je Adobe pisao.

@Chupo:
Koji si ti car, ne verujem :D :D :D

E a sta cemo sa recimo jednom potpuno diametralnom cinjenicom da Maya radi malo brze pod OSx-om nego pod Win-om? A? Ili da memoriski limit 32bit aplikacija ne rusi alikaciju kao sto se to desava pod windowsom? (Konketno projekat u Logic-u i projekat u Cubase5)

@GOXY

Ja mislim na OSX, koga nekoliko ljudi (mogu se izbrojati prstima jedne ruke) dize u nebesa kao da nema nijedne jedine greske u kodu, da nema nijedne neoptimizovane linije koda, i da se svaka operacija izvrsava ultra brzo, gotovo trentutno. I posle toga vidim da shacica flash reklama uposli C2D do preko 50%.

@MAD_MUzzY

U to realno mogu da sumnjam, jer OSX ne moze da izadje na kraj sa Flash animacijama...

Da, sad ce ostatak da se pojavi i da prica kako mi nismo seli za meka nikada... e pa to u mom slucaju nije tacno, jer sam probao meka dva puta, ne duze od pola sata oba puta ali dovoljno da shvatim da mi za svaku operaciju treba duplo vise vremena se snadjem/obavim istu.

...

Adobe da ukine podrshku za Mac? Znachi sebe da lishi jednog dela novca da bi se inatio Apple-u? To se nece dogoditi, a znash zashto? Zato shto im je profit bitan.
CS se vishe prodaje za Windows, ali veliki deo love dolazi i od Mac korisnika.. pa chak se razmislja o portovanju nekih programa i na Linux pored Acrobata koji vec postoji. Recimo kad bi u nekom ludilu to i uradili to bi bilo kao da imash dve zdrave noge i isechesh jednu jer ipak i sa jednom mozesh da hodash pomocu shtaka. Time bi Adobe sebi isekao nogu, a neko drugi od konkurencije bi utrchao na trzishte grafichkih aplikacija za Mac ako ne i sam Apple.

Ne mora ceo paket, ali smanje namerno performanse izbace neke novije opcije, nece nijedan pro user Photoshop-a ili nekog drugog programa da uci neki program koji je Apple napravio, nego ce da predje na Win i da koristi u full-u Photoshop ili neki drugi Adobe-ov program, tesko da ce Apple i bilo koja kompanija napraviti program kao Photoshop, jer ipak ovaj program se dug vremenski period razvija.

Mac kao sistem nije los, ali daleko je to od perfekcije, ako on aktivira procesor za flash na 50% treba odmah da se zapitas, a na Win-u je opterecenje do 5%. Nije problem do Mac-a nego je problem do kompanije koja ga plasira uz svoje proizvode.

Taj Macbook pro je tezak les ako ne moze da ohladi C2D na 50% konstantnog opterecenja, sta li ce biti sa nekom iole ozbiljnijom aplikacijom, inace C2D je veoma hladan procesor. Na nekom Asus laptop-u temperatura C2D retko kada predje 50 stepeni. To samo dokazuje koliko je lose odradjeno hladjenje na Macbook pro, a zasto je odradjeno lose hladjenje, pa naravno da bi taj Macbook pro sto lepse izgledao, iako je to za takav laptop najmanje bitno.

Zamisli da su ubacili nekog AMD-a, koji na nekom Asus laptop-u ima temp od 70 stepeni opusteno, Macbook pro bi se bukvalno zapalio.

E a sta cemo sa recimo jednom potpuno diametralnom cinjenicom da Maya radi malo brze pod OSx-om nego pod Win-om?

Evo sta cemo, sastavi ti Mac za 1000 evra, ja ti sastavim Win kompjuter za 1000 evra, pa da vidimo ko ce brze da radi u Mayi :).

Ovo je bruka koliko kosta, a sta nude za te pare, ja ne znam kako sme ovo da radi neka jaca kompanija :

http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/mac_mini?mco=MTM3NTMwNzA

Na ovom srednjem sto kosta 800$ je Intel C2D na 2.53 GHZ, a za SUPER brzi Intel C2D na 2.66GHZ mora se dodati tricavih 150$, za tih 150$ kupim za Win i5 750 koji ce sam da dobije i jedan i drugi C2D zajedno u testovima.

Inace "revolucija" pod nazivom iPad je izmisljena pre 30 godina !!!, a proizvodi su se pojavili pre 5+ godina, tako da je to sve samo revolucija nije.

Jedino sto valja iz Apple-a je iPhone i iPad, posto koliko vidim niko nije sposoban da napravi tablet iPad.

Ako Apple postane malo veca kompanija pa pocne da diktira neke standarde u svetu, placacemo mi restartovanje racunara, podizanje programa,...

btw stigo mi je danas iPad. odo da ga pokupim...

Koliko para, posto planiram da ga kupim. Jesu li se pojavili u Evropi, gledah na netu bice im pocetna cena oko 410 evra u Nemackoj.

A sada recite cao legalnom Flashu na iPhone-u i iPad-u :

http://www.tomshardware.com/news/flash-iphone-ipod-ipad-android,10316.html

Inace cekam da Apple ubaci GTX 480M na svoje Mac masine, onda ce cena naglo da poraste, Jobs ce reci da Macbook pro moze i da pece rostilj :), a ako potpisete ugovor da sledecih 5 godina kupujete Apple cevape i kobasice dobijate super mega popust od 30$ :).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
@chupo..
Sve je stvar navike.

@kovac:
Razlika izmedju Mac i Windows verzije flasha je interface ka OS-u. Browseri na Windowsu (osim IE) i OSX-u koriste NPAPI interface (Netscape Plugin API) koji omogucava da napisete c/c++ plugin i samo ga kompajlirate za odgovarajucu platformu, ubacis ga u browser plugins folder i proradice.

Gde je razlika? Svaki plugin se obraca OS-u za neke usluge (npr alokacija memorije, graficke operacije, zvuk, itd..).

Cocoa je samo UI sloj u OSX-u. OSX je u sustini napisan u C/C++. Niko nije lud da kompletnu aplikaciju prebacuje na Cocoa. Dovoljno je samo UI deo. Flash kao plugin nema nikakve veze sa UI slojem OSX-a, osim sto mozda zatrazi kreiranje "prozora" od OS-a, a to je nekoliko linija code-a.

Plugin moze da podigne svoj interni worker thread u kome ce se vrteti i izvoditi svoje akcije.. ili da se ukaci u browser-ov worker/ui thread i obavlja akcije po potrebi (tj kada mu browser dozvoli).

Ja licno mislim da je krivac za performanse flasha na OSX-u UI layer OS-a. Flash plugin se vrti u svom worker threadu i generise frejm koga treba prikazati. Posto OSX ima kompozitni desktop to se nemoze desiti bas u tom trenutku nego plugin mora da zatrazi refresh pa ce mu OS reci kad moze to da uradi.

Ovako to izgleda na Mac Mini masini (C2D 2.2 GHz, 2 GB DDR3, 9400M) - 18%, 59 stepeni (CPU, sto je temperatura koja je uvek takva; u pozadini se vrti iTunes sa mjuzom, kada se iskljuci CPU load je oko 15%).

@kudtihaex
Temperatura nije za poredjenje jer je jedno desktop drugo notebook masina, ali ovo je vec znacajno realnije.

Kovace, Nisam uopste hteo da kazem da je ono falsifikat, ali ocigledno da nije skroz reprezentativno :) .

Poslednja izmena:
Da, sad ce ostatak da se pojavi i da prica kako mi nismo seli za meka nikada... e pa to u mom slucaju nije tacno, jer sam probao meka dva puta, ne duze od pola sata oba puta ali dovoljno da shvatim da mi za svaku operaciju treba duplo vise vremena se snadjem/obavim istu.

Pa i ja sam imao slichnu situaciju kad sam i OSX i Linux prvi put video, pa sam ipak preziveo :)

Ne mora ceo paket, ali smanje namerno performanse izbace neke novije opcije, nece nijedan pro user Photoshop-a ili nekog drugog programa da uci neki program koji je Apple napravio, nego ce da predje na Win i da koristi u full-u Photoshop ili neki drugi Adobe-ov program, tesko da ce Apple i bilo koja kompanija napraviti program kao Photoshop, jer ipak ovaj program se dug vremenski period razvija.

Ja sam pro user Photoshop-a i koristim ga vishe od 10 godina i uchio sam Aperture za sredjivanje raw slika jer mi je trebao, a opet nekim chudom taj software je imao neke opcije tamo koje PS nema.

Mac kao sistem nije los, ali daleko je to od perfekcije, ako on aktivira procesor za flash na 50% treba odmah da se zapitas, a na Win-u je opterecenje do 5%. Nije problem do Mac-a nego je problem do kompanije koja ga plasira uz svoje proizvode.

Prvo Mac OSX je UNIX ispod haube koji kao sistem star daleko duze od npr. Windows-a i Dos-a zajedno. Ako vec chitash i citirash tudje postove sa ovog foruma trudi se da proverish to o chemu prichash. Prvo, jednom za svagda -> FLASH pravi ADOBE, znachi ADOBE ne APPLE i to je ADOBE-ova greshka shto su ga otaljali, a ne APPLE-ova. I opet ne lupetaj meni je zauzece procesora oko 15-20% u Snow Leopardu sa Safari-jem 4, a na Win-u koliko (sad opet ja chitam je oko 10% i vishe)

Taj Macbook pro je tezak les ako ne moze da ohladi C2D na 50% konstantnog opterecenja, sta li ce biti sa nekom iole ozbiljnijom aplikacijom, inace C2D je veoma hladan procesor. Na nekom Asus laptop-u temperatura C2D retko kada predje 50 stepeni.

Moj ASUS sa C2D na WinXP-u je goreo na nekih 70 stepeni nedavno

P.S.
ajde da ponovim ADOBE pravi FLASH ne APPLE ;)

@Chupo:
Nastavljas da me impresionairas :D Znaci zbog nekog plugina koji nije by apple (u ovom slucaju Flash) koji radi vidno losije nego na win-u, ti dolazis do zakljucka da se sve ostalo vuce pod Osx-om? :) Sjano.

Za 1000e mozes da sklopis hw kakav hoces (dobro, manje vise) i isntaliras snow lepoard bez vecih problema (ne znam dal' si uopste upoznat sa hackinosh projektom?) . Smes li sad da se kladis? :)

Sto se tice onih dodatnih cena, baci pogleda na recimo dell ili alienware :)

@yoyo: Mega-konstruktivan post kao i uvek! Reci mi, da li je to razlog zbog koga se desava da se ceo desktop "zamrzne" na sekundu-dve usled nekog konflikta sa flash-om?

Tacno tako, to je samo neki plugin, bez koga ne mozes da vidis vecinu sadrzaja na web-u.

Mislish vecinu reklama i bachenog bandwidth-a ? :)

Tuzno je i pateticno da sprava od preko 100k dinara na 6k obrtaja ne moze da ohladi CPU ispod 70 stepeni.... sad se u stvari vidi da je iHardver veoma lose projektovan u odnosu na krshware laptop od 300 eura sa PDV-om.

A jos tuznije je sto softver za koji neki tvrde da je napisan bez ijedne greske u kodu, da nikada ne puca ni iz kog razloga, ne moze da se nosi sa necim sto je prosto kao flash... sta li je tek sa zahtevnijim operacijama?

Kako ne znash za ostale, ja sam mislio da si ti power OS X korisnik s obzirom koliko zakljuchaka si o njemu izveo na samo ovoj strani :d

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno