Šta je novo?

Jobsova shamarchina Adobeu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Mare: "I da ko god komp. gleda kao nesto sto treba otaljati i odradi neki posao taj nije za IT i debelo je promasio profesiju, video sam jako puno takvih ljudi, mnogi su zavrsili IT smerove na FON isl. i zaista nisu nikad daleko dogurali... drugim recima ostace uvek mladji developer ili tako nesto... sem ako tata ne pogura... pa onda zagoracava zivot svima ispod sebe..."

Znaci komp treba da koriste samo developeri? Ne kapiram? :D
Kakvo bre otaljavanje i MacOSx ili iPhone OS? O cemu vi to? :D Ovde je izgleda samo potrebno napisati apple i odmah se sjati gomila hejtera koja pocne da nabraja neke totalno iracionalne zamerke?

Cuj ovo, ne mozes da menjas font i da podesavas dock u sitna crevca? Koga briga bre za to? Budi unikatan time sto ces nesto da napravis a ne sto imas jedinstven desktop... pobogu.

Zbog svega sto OsX i iPhoneOS pretstavljaju, zelim da cela ova kampanja da se flash ugusi - uspe! Ako nesto tako gnusno gusi sistem i treba da se zameni.
Ja ne pamtim kada sam duze ostao na jednoj hardwerskoj platformi a jedini razlog za to je - OS. (Jos uvek radim na macbook plastikaneru sa coreDuo@ 2ghz i 2 giga rama i Intelovoj GMA grafici! Pa hajde pokreni win7 na takvom laptopu da vidim kako ce da "leti" ...)

Poslednja izmena:
...bi trebalo ostavite nama da koristimo...

a da li ti neko brani da ga koristiš kada iznosi svoje mišljenje o njemu? kolko vidim, popljuvo si najstrašnije novi Symbian^3 i niko se nije nešto preterano potresao zbog toga. zašto se ti potresaš kad neko pljuje Apple proizvod? Valjda si toliko siguran u svoj izbor da nemože da te iznervira nečije neslaganje sa istim :)

Nije flash kriv sto ti gusi masinu, kriv je onaj koji je stavio gomilu flasheva na stranu.
Isto se moze reci i za Java Script. Neka strana bogata Java Scriptom (kao npr http://www.google.com/ig ) isto tako moze da zaposli CPU. Da li zbog toga treba da proteramo i Java Script?

HTML5 nije dovoljna zamena za Flash. Kada proteraju Flash imacete nove glavobolje oko razlicitih implementacija HTML5. Samo zbog razlike u brzini izvrsavanja Java Scripta, web strana ce drugacije raditi u razlicitim browserima. Flash bar radi identicno svuda gde postoji.

Jobs je bezobzirni kapitalista. Glavni razlog proterivanja flasha je novac!

a da li ti neko brani da ga koristiš kada iznosi svoje mišljenje o njemu? kolko vidim, popljuvo si najstrašnije novi Symbian^3 i niko se nije nešto preterano potresao zbog toga. zašto se ti potresaš kad neko pljuje Apple proizvod? Valjda si toliko siguran u svoj izbor da nemože da te iznervira nečije neslaganje sa istim :)

Ne ne nije u tome fora, to sam rekao jer je iPhoneOS jedan jedini OS (a da ima nezanemarljiv udeo na trzistu), koji nije "otvoren" kao ostali. Vi bi hteli da sve bude ko linuks. A ja mislim da ne treba svi OS-evi da budu kao Symbian. Treba nam izbor, tj. OS koji ce liciti na nesto. :)

Ajd da uprostim. Ako ce iPhone biti bolji (a hoce sigurno ako ne zavisi od Adobe-a), dal ce Jobs zaraditi vise para ili ne, koga briga. Tj u neku ruku logicno je da ako je neki proizvod bolji da ce i da zaradi vise love. Od onih Jobsovih teza, samo jedna ili dve su dovoljne da ne podrzi flash.

Poslednja izmena:
Tj u neku ruku logicno je da ako je neki proizvod bolji da ce i da zaradi vise love. Od onih Jobsovih teza, samo jedna ili dve su dovoljne da ne podrzi flash.

Nije civilizacija nastala juce, osvrni se malo par decenija unazad pa pogledaj koliko inferiornih proizvoda je marketingom pobedilo bolje proizvode.

Mene boli uvo za brend, najbolji dokaz za to je sto u kuci nemam maltene 2 uredjaja istog proizvodjaca, uvek kupujem samo ono sto nudi najvise za cenu u tom trenutku.

Sto se tice Apple proizvoda, oni se prave za specificnu grupu korisnika koju prvenstveno intresuje dizajn, pa onda (ili ne) funkcionalnosti. Kao takav on zadovoljava potrebe prosecnog fensi korisnika koji stavi svoj uredjaj na sto i divi mu se kako je lep...

Sta je Apple ikad uradio za industriju, a da je to pomerilo neke granice? Uvek su znali lepo da upakuju i dobro da naplate... danas pakuju intel juce su PPC, sutra ce nesto 3. a gde je tu nesto njihovo?

Poslednja izmena:
Vi bi hteli da sve bude ko linuks.

Znaš, kada vas nekoliko neupućenih govori o Linuksu to je kao kada pevaljka spomene novi projekat koji treba na izađe na kompakt CD-u. Ono što tebi smeta je širi pojam od Linuksa i skraćeno se zove FLOSS ili FOSS. Pošto ovo nije forum gde se okupljaju zemljoradnici nego mahom ljudi koji se razumeju/bave/interesuje ih IT, molio bih da ubuduće koristite prikladnu terminologiju ako već imate želju da naružite nešto.

Ja ne pamtim kada sam duze ostao na jednoj hardwerskoj platformi a jedini razlog za to je - OS. (Jos uvek radim na macbook plastikaneru sa coreDuo@ 2ghz i 2 giga rama i Intelovoj GMA grafici! Pa hajde pokreni win7 na takvom laptopu da vidim kako ce da "leti" ...)

Turion 1.8ghz, 2gb rama i hd2600 i sto se mene tice Win 7 leti;) E da, moj plastikaner je 100% gori nego tvoj:p

Ljudi, batalite vise prepucavanje, svako ima prava da trosi svoj novac kako zeli. Ja na primer nikad necu uzeti ipad iz prostog razloga sto nema usb, a kome to nije mana neka ga kupi. Isto i za sve ostalo sto ste pomenuli.

Sto se tice flash-a i jedni i drugi ste u pravu, koliko je tacno da flash nije najbolje resenje toliko je tacno da Stevica ima i zadnje namere. Shvatite to vec jednom.

Poslednja izmena:
Lepo receno, ali nemoj slucajno da se zalis kad uskoro budes imao samo PREMIA, posto vidim da se olako odrices mogucnosti izbora.

Nije stvar da li nesto hocu da promenim, vec da to mogu.

I da ko god komp. gleda kao nesto sto treba otaljati i odradi neki posao taj nije za IT i debelo je promasio profesiju, video sam jako puno takvih ljudi, mnogi su zavrsili IT smerove na FON isl. i zaista nisu nikad daleko dogurali... drugim recima ostace uvek mladji developer ili tako nesto... sem ako tata ne pogura... pa onda zagoracava zivot svima ispod sebe...:banana:

Mare, brate, o chemu ti prichash? Kakva PREMIA i mogucnost izbora? Ja sam vec odabrao sistem i zadovoljan sam njime. Drugo, ne bavim se IT-jem nego grafichkim dizajnom i OSX platforma sa Adobe programima + dodatni software savrsheno zadovoljava moje potrebe.

Nije civilizacija nastala juce, osvrni se malo par decenija unazad pa pogledaj koliko inferiornih proizvoda je marketingom pobedilo bolje proizvode.

Mene boli uvo za brend, najbolji dokaz za to je sto u kuci nemam maltene 2 uredjaja istog proizvodjaca, uvek kupujem samo ono sto nudi najvise za cenu u tom trenutku.

Sto se tice Apple proizvoda, oni se prave za specificnu grupu korisnika koju prvenstveno intresuje dizajn, pa onda (ili ne) funkcionalnosti. Kao takav on zadovoljava potrebe prosecnog fensi korisnika koji stavi svoj uredjaj na sto i divi mu se kako je lep...

Sta je Apple ikad uradio za industriju, a da je to pomerilo neke granice? Uvek su znali lepo da upakuju i dobro da naplate... danas pakuju intel juce su PPC, sutra ce nesto 3. a gde je tu nesto njihovo?

I sta s tim? Kakve to veze ima sa ovom pricom. Svi smo culi i za Nokiju N97 i slicne FAIL-ove nista novo nisi rekao.

Pa u Mac racunarima su uvek implementirani poslednji standardi, Mac OS X najnapredniji operativni sistem, da ne pricam o kvalitetu izrade, pogotovo laptopova. Sam iPhone kada je izasao je napravio revoluciju, a to se lako primeti po izlasku iPhone "killera". Kao i po tome sto imamo danas i Android itd, inace bi danas drljali samo raspali Symbian.

Inace koliko masite poentu nemam reci. Stiv Jobs ce Apple-u da ostvari profit? WOW!! kakva zla zadnja namera, brzo neka ga neko uhapsi, on je ipak samo CEO kompanije... Ovde se prica o tome da li treba ili ne treba da se podrzi flash, a ne da li ce Apple da zaradi vise ili manje dobro posle toga.

A argument da ce sad da se Apple obogati jer je sprecio one budjave flash igrice je ne smesan nego ne mogu da opisem... znaci FAIL. :laugh:

Nije flash kriv sto ti gusi masinu, kriv je onaj koji je stavio gomilu flasheva na stranu.
Isto se moze reci i za Java Script. Neka strana bogata Java Scriptom (kao npr http://www.google.com/ig ) isto tako moze da zaposli CPU. Da li zbog toga treba da proteramo i Java Script?

HTML5 nije dovoljna zamena za Flash. Kada proteraju Flash imacete nove glavobolje oko razlicitih implementacija HTML5. Samo zbog razlike u brzini izvrsavanja Java Scripta, web strana ce drugacije raditi u razlicitim browserima. Flash bar radi identicno svuda gde postoji.

Neka je i jedini, ako ubiju flash - ja srecan.

Da ponovim, dovoljno je da otvoris 6-8 flash prozora (i to ne naptrpane strane nego mix youtube-a i megavidea recimo) i facebook i caoooo! Koju god masinu da imas. Pa kakav je to software?
Ja na ovom laptopu (coreDuo 2giga) mogu da gledam full HD video i eksportujem mix iz Logic-a al' zato ako upalim facebook mesto tog videa mogu da se slikam, zato nemoj ni Javu da mi spominjes. Ne ulazim u pricu koliko je dobro i interesannto programirati javu posto se time nikad nisam bavio ali koricenje tih proizvoda je u 80% slucajeva jako bolno iskustvo i treba im naci alternativu. Pa bre, baratamo tolikim snagama u nasim racunarima a ponasaju se kao mrtva puvala zbog ovih api-a!

Funkcionalnost uredjaja se ne ogleda iskuljucivo u mogucnosti njegove custom-izacije. To sto je medju vama hejterima vecina onih koji mac nikad u zivotu nisu probali je dovela do toga da vam je glavna recinca koju kao papagaji ponavljate u maltene svakoj raspravi - apple je samo za fensi korisnike koji hoce lep proizvod.
Kako sa vama moze da se ostvari bilo kakva konstruktivna rasprava? :wall:

nisam primetio da mi nekoliko yt tabova pravi probleme, iako mi se cesto desi da ih ispootvaram po gomilu, ali sam primetio da je dovoljan samo fb u browseru da mi zakuca komp..

Sve je stvar ukusa i nacina razmisljanja... posle nekog perioda rada na OSX, licno veoma cenim suzene i izbacene mogucnosti za podesavanje nebitnih stvari.
Ne zato sto me mrzi da naucim kako se nesto radi (dugo sam koristio i Slack i Ubuntu), vec zato te sistem mnogo manje "opterecuje". Da, lepo je igrati se sa UI-em ili drugim opcijama, ali ko ima ozbiljan posao da zavrsi (a pri tome nije no-lifer koji zeli provede n nepotrebnih sati za racunarom), taj zna koliko vise vredi jedno dugmo koje mu zavrsava posao, od tog jednog + jedno dvadeset oko njega, pa sve i da tacno znas sta koje od njih radi.

Ja i dalje ne kontam zashto nema opciono flash pa ko hocje hocje ko necje ne mora da ima....zar nije to slobodno trzhishte?

Mene niko ne tera u pc svetu da koristim office iako imam windows...zar ne ? mogu da imam open office ,a ne moram uopshte da imam office paket....

I moj iPhone radi savrseno za pustanje muzike, web sufring, faebook i poneku igru ...

Pa i moj notebook radi jako fino mnogo vise od toga, jedino sto ne idem na glupavi facebook pa nemam tih problema koje ti opisujes;)

Vidi ovako, koliko ja volim flash mozes da zakljucis iz cinjenice da imam flashblock ekstenziju za ff. E sada, ono sto vi ne mozete da razumete jeste da sam ja imam opciju da koristim flash, i da sam odlucio da mi to nicemu ne sluzi, isto kao sto neko voli da ima opciju da podesava ikonice u sitna crevca (i ne budite bukvalisti, covek je samo naveo primer) dok neko drugi ne zeli. Poenta je da postoji opcija i za jedne i za druge!
Sa druge strane Stevica ne dozvoljava ni opciju flash-a, makar na moju odgovornost i to je ono sto je lose, ono sto vi nikako necete da prihvatite.

Pa i moj notebook radi jako fino mnogo vise od toga, jedino sto ne idem na glupavi facebook pa nemam tih problema koje ti opisujes;)

Vidi ovako, koliko ja volim flash mozes da zakljucis iz cinjenice da imam flashblock ekstenziju za ff. E sada, ono sto vi ne mozete da razumete jeste da sam ja imam opciju da koristim flash, i da sam odlucio da mi to nicemu ne sluzi, isto kao sto neko voli da ima opciju da podesava ikonice u sitna crevca (i ne budite bukvalisti, covek je samo naveo primer) dok neko drugi ne zeli. Poenta je da postoji opcija i za jedne i za druge!
Sa druge strane Stevica ne dozvoljava ni opciju flash-a, makar na moju odgovornost i to je ono sto je lose, ono sto vi nikako necete da prihvatite.
Mislim da te nece razumet, ti zelis da imas opciju koju ne zelis da koristis? A oni zele da nemaju opciju koju ne zele da koriste to je jedina razlika. Steva im je rekao da je to za njihovo dobro i tu je kraj :D

Izgleda da ovde niko nije ni pricitao Jobsove razloge protiv flasha, svi samo pricaju o zaveri Jobsa koji u stvari (necete verovati!) zeli da njegova kompanija zaradi pare. Wow!. Procitajte malo pa razmislite, ne mora Jobs da bude u pravu za sve, ali dovoljan je jedan od onih argumenata da bi se izostavio glupi flash.

Samo jos cekam da neko dodje i pita zasto nema izbora izmedju Androida/Symbiana i iPhone OS-a, jer je to demokratija. :D

Neki su postovi nestali, bodova nije bilo ovaj put.

Zamoliću sve učesnike da se civilizovano drže teme. Bez niskih udaraca i offtopic-a. Ovo NIJE tema OSX vs. Win vs. Lin.

Poslednja izmena:
Ogroman broj korisnika koristi Mac samo zbog Photoshop-a, Illustrator-a, itd. znaci Adobe Master Collection CS 5, zamislite sada ukine Adobe podrsku za Mac ili je nekako ogranici, sta se desava masovan prelazak dizajnera sa Mac-a na Windows, jel to zeli Jobs, svakako da ne, po meni Jobs nije u kontroli da kontrolise Adobe, nego da je ustvari suprotna situacija, Jobs bi trebao da bude manji od makovog zrna prema Adobe-u.

Ovo se moze veoma lako desiti, ako Apple ubije Flash, mada su sanse da se to dogodi veoma male, jer je Flash veoma fleksibilan, i skoro svako moze napraviti neku flash animaciju :).

Jobs se odlucio na ovaj potez da bi sprecio ulazak besplatnih web igara (aplikacija) na iPhone, gde se sve placa, ista stvar vazi kod iPad-a (ovde naplacuju update software-a), cudi me da se ne placa punjenje baterije ili mesecna pretplata zato sto ga koristis,...

Inace Mac postaje gaming platforma, samo me zanima koje ce oni grafe da nude i najvaznije po kojoj ceni, nesto mi se mota po glavi 5770 500$ :) ?

http://www.tomshardware.com/news/valve-steam-mac-mac-games-imac,10022.html

Pozdrav!

Mislim da te nece razumet, ti zelis da imas opciju koju ne zelis da koristis? A oni zele da nemaju opciju koju ne zele da koriste to je jedina razlika. Steva im je rekao da je to za njihovo dobro i tu je kraj :D

Ne bas, da ne zelim da imam flash ne bih ga instalirao, kako u win-u tako i u ubuntu;) Jednostavno vecina sadrzaja u flash-u su glupost, a kada naleti nesto korisno stvarno mi nije tesko da kliknem na play.
Na zalost neki sajtovi su uradjeni u flash-u i tu pomoci nema, npr da je po Stevicinom morao bih da idem do Home Centra da uzmem njihov pamflet, a ovako sam posetio sajt i video sta me zanima.

PS:Slazem se, da je radjen bez flash-a problema ne bi bilo, ali mi ne zivimo u utopiji;)

Ogroman broj korisnika koristi Mac samo zbog Photoshop-a, Illustrator-a, itd. znaci Adobe Master Collection CS 5, zamislite sada ukine Adobe podrsku za Mac ili je nekako ogranici, sta se desava masovan prelazak dizajnera sa Mac-a na Windows, jel to zeli Jobs, svakako da ne, po meni Jobs nije u kontroli da kontrolise Adobe, nego da je ustvari suprotna situacija, Jobs bi trebao da bude manji od makovog zrna prema Adobe-u.

Ovo se moze veoma lako desiti, ako Apple ubije Flash, mada su sanse da se to dogodi veoma male, jer je Flash veoma fleksibilan, i skoro svako moze napraviti neku flash animaciju :).

Jobs se odlucio na ovaj potez da bi sprecio ulazak besplatnih web igara (aplikacija) na iPhone, gde se sve placa, ista stvar vazi kod iPad-a (ovde naplacuju update software-a), cudi me da se ne placa punjenje baterije ili mesecna pretplata zato sto ga koristis,...

Inace Mac postaje gaming platforma, samo me zanima koje ce oni grafe da nude i najvaznije po kojoj ceni, nesto mi se mota po glavi 5770 500$ :) ?

http://www.tomshardware.com/news/valve-steam-mac-mac-games-imac,10022.html

Pozdrav!

Ne znam koliko si upucen ali besplatnih igara za iPhone preko Appstore-a ima koliko hoces. A flash igrice ne da ne mogu da im pridju nego je to strasno, jos je jace sto taj flash verovatno nebi koristio ni PowerVR grafiku... To je tako neozbiljan argument. Kao da ste rekli Jobs svojim radnicima stekari na seceru kada piju caj i kafu ne bi li povecao profit. :)

I gde si to video da na iPadu naplacuju update softvera? Koliko znam jos nije izasao ni jedan update cak.

Prati vesti. Apple garantuje da su update-i do OS 4 besplatni, posle toga moze da naplacuje (sto ce najverovatnije i uraditi - po iPod touch modelu).

Adobe da ukine podrshku za Mac? Znachi sebe da lishi jednog dela novca da bi se inatio Apple-u? To se nece dogoditi, a znash zashto? Zato shto im je profit bitan.
CS se vishe prodaje za Windows, ali veliki deo love dolazi i od Mac korisnika.. pa chak se razmislja o portovanju nekih programa i na Linux pored Acrobata koji vec postoji. Recimo kad bi u nekom ludilu to i uradili to bi bilo kao da imash dve zdrave noge i isechesh jednu jer ipak i sa jednom mozesh da hodash pomocu shtaka. Time bi Adobe sebi isekao nogu, a neko drugi od konkurencije bi utrchao na trzishte grafichkih aplikacija za Mac ako ne i sam Apple.

Kapiram da su chuo (a mozda i ne), da su Google i Apple takodje u svadji oko iPhone OS/Android platformi, ali opet kao i u sluchaju Adobe-a ni jedna strana nije spremna da izadje iz dila koji imaju oko pretrazivanja, mapa, servisa, a zbog OBOSTRANOG profita.

P.S.
na kraju i veliki Microsoft kaze da ce dati prednost HTML5 standardu u odnosu na Flash.. evo ti link pa vidi:
http://www.engadget.com/2010/04/30/microsoft-weighs-in-the-future-of-the-web-is-html5/

Poslednja izmena:
Pa u Mac racunarima su uvek implementirani poslednji standardi, Mac OS X najnapredniji operativni sistem, da ne pricam o kvalitetu izrade, pogotovo laptopov

Mac OS najnapredniji operativni sistem? Kraj sveta je blizu :smoke:
Ja bi tu nekako stavio pre Solaris, IBM AIX i OpenVMS - e tek posle njih dolazi nesto sto se zove boranija u koju spadaju i Windoze i Mac pa i linux ;)
Sto se tice kvaliteta izrade ne znam da li ti je poznato da Apple koristi npr Foxconn fabrike za proizvodnju svog hardvera koji je btw potpuno ista stvar kao i svaki PC sem...sto je to upakovano u kvalitetnu plastiku i fancy dizajn sa svetlecim jabukama a naravno jedno 30% cene ti je marka nesto poput Sony-ja svojevremeno :smoke:
Naravno to Apple-u ne smeta da dere nesrecnike i ispira im mozak kako su kupili nesto bolje a u sustini teraju standardni PC hardver koji mozes da kupis gde hoces s tom razlikom sto ga pogoni samo drugi OS koji sudeci po nekim iskustvima sa www-a i nije bas takav med i mleko kakvim se trude da ga predstave ;)
Skoro potpuna ista filozofija vazi i za Iphone :smoke:

Sam iPhone kada je izasao je napravio revoluciju, a to se lako primeti po izlasku iPhone "killera". Kao i po tome sto imamo danas i Android itd, inace bi danas drljali samo raspali Symbian.

Ne bi bas rekao, ima i istine ali za proboj Iphone-a je zasluzan i prilicno dobar marketing i duvanje hype-a do svake granice ;)

Vi stvarno nećete da se držite teme...

Mac OS najnapredniji operativni sistem? Kraj sveta je blizu :smoke:
Ja bi tu nekako stavio pre Solaris, IBM AIX i OpenVMS - e tek posle njih dolazi nesto sto se zove boranija u koju spadaju i Windoze i Mac pa i linux ;)
Ne mesaj "frogs & grandma's", kontekst cu bili dekstop OSovi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno