Šta je novo?

Ubuntu 10.04 LTS - Zvanična diskusija

nickname

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
21.02.2002
Poena
705

Novi Ubuntu je izašao. Ovo je kutak za diskusiju o ovoj verziji jedne od najpopularnijih distribucija.

Poslednja izmena:
imam par pitanja, pa ako može odgovor.

1. kako idu po redu i šta znače te verzije dok ne izađe glavna (lts, rc, alfa, beta)?
2. na osnovu vašeg iskustva kolike su promene na primer kada bih ja danas skinuo ovu pripremnu verziju (mislim da je beta2) koliko se ona može razlikovati od zvanične koja izlazi za dva dana? ili je to samo mali update?
3. jel ima besplatan program preko kojeg može da se koristi windows (virtuelno, ne dual boot)?
4. ako je odgovor pod 3 "da" koliko se gubi otrilike procenata ako se igra neka igra na windowsu virtuelno?
5. da li izlazi kao u windowsu svaki dan neki update (pa smara da restartuješ komp), ili na primer jednom mesečno neki update za zakrpe...?
6. da li ima neka caka da se instalira internet explorer preko ubuntua kako bih pristupio e bankingu ili to može i sa firefoxa?
7. nakon svako koliko izlazi nova verzija i da li je potrebno kada izađe clean install ili update (nemam običaj da pravim rezervne kopije)?

imam par pitanja, pa ako može odgovor.

1. kako idu po redu i šta znače te verzije dok ne izađe glavna (lts, rc, alfa, beta)?
2. na osnovu vašeg iskustva kolike su promene na primer kada bih ja danas skinuo ovu pripremnu verziju (mislim da je beta2) koliko se ona može razlikovati od zvanične koja izlazi za dva dana? ili je to samo mali update?
3. jel ima besplatan program preko kojeg može da se koristi windows (virtuelno, ne dual boot)?
4. ako je odgovor pod 3 "da" koliko se gubi otrilike procenata ako se igra neka igra na windowsu virtuelno?
5. da li izlazi kao u windowsu svaki dan neki update (pa smara da restartuješ komp), ili na primer jednom mesečno neki update za zakrpe...?
6. da li ima neka caka da se instalira internet explorer preko ubuntua kako bih pristupio e bankingu ili to može i sa firefoxa?
7. nakon svako koliko izlazi nova verzija i da li je potrebno kada izađe clean install ili update (nemam običaj da pravim rezervne kopije)?

1. LTS je long term nešto :D
Znači da će se distribucija održavati duži period (za razliku od 6meseci koliko je trenutni "rok trajanja".
3.VirtualBox
4. Ne može da se igra ništa 3D preko virtualne mašine. Postoji neka osnovna Direct3D akceleracija za guest-ove ali to ne radi za igre.
5. Update-ovi izlaze skoro svakodnevno, ali ne traže restart, osim ako nije update kernela ili upgrade distribucije.
6. Pojma nemam za FF ali verovatno može IE preko Wine-a ili iz VirtualBox-a.
7. Upgrade je bezbolan. Nekad se provuče poneki bug koji postoji u upgrade-ovanoj distribuciji a ne postoji u clean install-u ili obrnuto ali uglavnom je bezbolno.

Stavite Wine.. odlicno radi. Ja sam uspeo da pokrenem Borderlands u Ubuntu 9.10!

Za igre nikad dosta performansi (osim ako ne misliš da igraš QuakeIII). Dual boot je najbolje rešenje.

a lej može da se instalira dual boot na primer 32 bit ubuntu i 64 windows i obrnuto, ili mora da se 32 poklopi sa 32 bitnim a 64 bitni sa 64 bitnim?

hm, i ostade ova nova smesna ubuntu thema kao default.

Upgrade sa 9.10 odrađen na 9 mašina, svih 9 uspješno... ;)

Meni zbog svega sto sam imao instalirano nikako nije hteo da prodje...
uzeo sam i pregazio particiju sa RC prosle nedelje... /home mi je ostao, pa prakticno nisam nista izgubio...
sad se dvoumim izmedju gnoma, tj ubuntua koji ipak canonical daleko bolje ispolira i podrzi i kubunta, koji mi je generalno upotrebljiviji (i jedno 70% sw-a koji volim je za kde)...

Nije los ovaj LTS mada mi se cinilo da je Dapper (6.04) bio bolje pakvovan. Drugo nje im trebao ovaj nedovrsni Plimut koji je bespotreban skroz ,a pravi probleme skoro svima. Nadam se da ce ovaj LTS raditi kako valja,i nadam se da ce najzad na Linuxu namestiti web kamere da rade bez neke preterane gimnastike

sad se dvoumim izmedju gnoma, tj ubuntua koji ipak canonical daleko bolje ispolira i podrzi i kubunta, koji mi je generalno upotrebljiviji (i jedno 70% sw-a koji volim je za kde)...

Isti problem kod mene, samo obrnuto. KDE mi se više sviđa, lepši je i u najvećem broju primera funkcionalniji, ali 70% sw koji volim je za Gnome. Lepo on radi i u KDE, ali kad već moram pola Gnoma da instaliram, čemu onda držati KDE? Compiz, Synaptic, Screenlets, Cairo dock, Nautilus, svi su oni po meni bolji od svojih KDE pandana, tako da sam rešio još jednom da se vratim na Gnome, mada mi se KDE kao okruženje više sviđa.

Od novog Ubuntua imam vrlo visoka očekivanja, videćemo hoće li ih ispuniti. Baš da vidim kako će se izboriti sa mojom Radeon 5770 karticom, ranija iskustva sa ATI drajverima su bila horor, ali sam čvrsto rešio da neću da prilagođavam hardver softveru, već obratno.

Upravo uradio dist-upgrade ... pa lepa mu je sminka... svidja mi se ova konekcija sa twiterom,facebookom itd ... jedino mi ostaje da se naviknem na obrnute window opcije :)

Ja sam to odmah vratio na desnu stranu.

Ja sam instalirao od nule, ali sam naisao na problem sa drajverima za NV. Srecom nasao sam foru na Ubuntu - Srbija forumu. Promenis server i oni se instaliraju bez problema. :smash:

Jedno pitanje samo, koj server po vama bolji za update??? Da li je ovaj za Srbiju dovoljan ili je bolji main server???
I da li da pod "Other software" stikliram i ona dva canonical link-a???

I bravo za Ubuntu. Pokrenuo sam update i sada ne mogu da ga dignem. Prvo je prijavio poruku da predugo ceka na... nesto. A sada posle restarta ne pokazuje nista... Kada izaberem ubuntu u grub, samo geldam crn ekran i kursor u uglu...

Kada podignem Recovery mode, kaze:
Gave up waiting for root device. Common problems:
-Check rootdelay= (did the sistem wait for long enough?)
-Check root= (did the system wait for the right device)
- Missing modules (cat /proc/modules; ls/dev)

Alert! /dev/disk/by-uuid/<neki silni brojevi> does not exist. Droping to a shell!

Poslednja izmena:
WebWolf, izgleda da Ubuntu ne može da ti inicira hard disk ili ne može da pokrene karnel modul za njega. Pošto na sistemu još nemaš ništa, bolje probaj reinstalacijom da središ stvar, ne traje dugo.

Meni je upgrade prošao bez problema. Počeo sinoć oko 19h,a jutros u 6h je završio sve osim konfiguracije nekih novih paketa (jackd etc.)
Upgrade rađen sa Main servera.

I naravno ko hoce da koristi vlasnicke ATI drajvere pusiona jer novi Ubuntu LTS ima novi Xorg 1.7
Mislim zaista strasno, vec je izasao i Xorg 1.8 a iz ATI-ja jos uvek nema drajvera :smoke:
Znam da ima slobodni drajver ali je radeonhd vrlo diskutabilnog kvaliteta plus ima ocajan power managment pa mi se lap greje dosta vise nego kada koristis fglrx ;)
Jeste da ni fglrx ne blista bas, ali ovo je jos gore :p

Poslednja izmena:
!?!

10.4 podrzavaju 1.7 Xorg. A ati ih je doturio ubuntuu jos pre 2 meseca (neku prerelease varijantu)... ja koristim upravo proprietary drivere...

Jos od razvojnih verzija ubuntu koristi ati 10.4 driver. Koji je uzgred izasao zvanicno 28. aprila.

Nazad
Vrh Dno