Šta je novo?

Ubuntu 10.04 LTS - Zvanična diskusija

E vidis nisam pratio vesti neko vreme na ATI sajtu je zadnja verzija Xorga koja je bila podrzana bila 7.4 vidim sada pise i 7.5
Kada je uopste izasao novi drajver, sigurno je skoro posto sam ja relativno skoro proveravao tipa pre mesec dana? :d

EDIT: pa i pretpostavio sam da je skoro, rece neko 28. april stranu iza, to je bilo pre dva dana :smoke:

Poslednja izmena:
Znaci :wc: se na Ubuntu ako svaki put kada imam neku glupu gresku, a iz cistog mira ih imam 300x vise nego na Windowsu moram da reinstaliram, a cak ne postoji ni normalan repair, nego sve mora da se brise... Iskreno kada sam poceo da se zanimam jos u 6.10/7.4 imao sam manje muke nego sa novijim verzijama...

Edit:

Delimicno reseno, SATA controller u BIOSu sam prebacio na Compatibility... Iako je pre toga radio u AHCI.

Poslednja izmena:
@mladenius iz samog ubunta, jos od verzije beta1 si imao ati drivere koje je ati dao ubunutu kao prerelease da bi ljudi mogli da se igraju sa xorg 1.7...

Ne znam, ok je, sve radi, nova tema je ok, brz je, ali opet nisam nesto odusevljen... Videcu par dana da ga istestiram, ko zna, mozda mi se i svidi.

ja nikako ne mogu da namestim telenor internet (javljam se sa windowsa). na 9.10. mi je automatski proradio, a sada ne mogu ni manuelno. neko resenje?

Sada na Acer Timeline-u 3810TZ pored Win XPa i Windowsa 7 imam i Ubuntu 10.04 kao treci OS. Sve je proteklo kako treba sto se tice instalacije, jedino mi je posle instalacija windows fontova pravila probleme tako da sam morao da dodam par linija u /etc/hosts. A da, i prilikom same instalacije kad sam ubacio disk, touchpad je bio prilicno mrtav tako da sam koristio bezicnog misa da instaliram Ubuntu, dok je touchpad proradio u medjuvremenu.

Cek cek da ne imenujem,jel to mene npr neko ubedjuje da na Win sistemu nema problema? Ma ajte molim vas. Pa ja sam mecku rodio da poteram moju nvida 102m na WIN 7 kako treba a na Ubuntu bez problema radi i ima bolji FPS. Zamisli to. Nista nije savrseno. Za obicnog korisnika koji ne trazi dlaku u jajetu,a mi to sa ovog foruma nismo,svaki OS koji se instalira sa Next Next Next je super, i koji ima sve sto njemu treba,a to je par kodeka plejeri i web browser. 10.04 je OK bice jos bolji ,Linux je na desktop bcio akcent mnogo kasnije od MS-a i to teba uzeti u obzir

!?!

10.4 podrzavaju 1.7 Xorg. A ati ih je doturio ubuntuu jos pre 2 meseca (neku prerelease varijantu)... ja koristim upravo proprietary drivere...

Pretpostavljam da imas int 4200, jakoristim radeon drajvere postomi sa tim proprietary nekako "cepka" prozore kad ih pomeram i gledanje filmova ume da secka sa ukljucenik efektima,dok sa radeon drajverima toga nema ali je zato dosta sporiji rendering kada ukljucim efekte.
Kako god da okrenem ne mogu nesto da sredim da to bude lepo i da radi glatko,a mislim da je ovaj 4200 dovoljan za tako nesto s' obzirom kakve starije grafike guraju efekte bez secanja.

Znaci :wc: se na Ubuntu ako svaki put kada imam neku glupu gresku, a iz cistog mira ih imam 300x vise nego na Windowsu moram da reinstaliram, a cak ne postoji ni normalan repair, nego sve mora da se brise... Iskreno kada sam poceo da se zanimam jos u 6.10/7.4 imao sam manje muke nego sa novijim verzijama...

Edit:

Delimicno reseno, SATA controller u BIOSu sam prebacio na Compatibility... Iako je pre toga radio u AHCI.

Meni je hdd u BIOS-u nesto kao "AHCI->IDE" a znam da je ranije radio i u AHCI modu, mozda je do nekih bodesavanja u BIOS-u.A sto se 300 problema tice :), to imam i ja u pocetku ali jedan restart kod mene resava sve.

Ja imam dva moda, AHCI i Compatibility. Na AHCI su mi radili i WinXP (slipstreamovao sam drivere) i Ubuntu 9.10. Kada sam updateovao na 10.04, prestao je da radi Ubuntu. Srecom, na Compatibility rade oba i ne primecujem neke znacajne razlike. Mrzi me da trazim resenje :) .

nesto baguje u virtualbox-u. ne može da se instalira Guest Additions

meni je radio na 9.10 i stampac i telenor internet, sada samo hvatam bezicni internet po terasi da bi uradio update.

Za sada samo reči pohvale. Što sam do sada probao radi odlično, čak i neke probleme koje sam očekivao iz ranijeg iskustva nisu se pojavili. Ati drajver se (bar za sada), da kucnem u drvo, fino ponaša, mada se prozori malo kidaju pri prevlačenju, mislio sam da je problem do Vsync, ali izgleda nije. Compiz isto nije hteo da primeni setovanja za dodatne plugine, ali evo sada kada sam upalio komp sve radi kako sam podesio. Zvuk radi ekstra, prvi put da nisam baš ništa oko njega imao da čačkam, USB sluške su ranije zahtevale malo ubeđivanja da prorade u svakoj aplikaciji.

Ostalo mi je još puno stvari da dodam, ali moram da kažem da se bar za sada 10.04 pokazao izuzetan. I izgled mu je odličan, prvi put da sam rešio da ne koristim Emerald za ulepšavanje prozora, default tema izgleda super.

Ati drajver se (bar za sada), da kucnem u drvo, fino ponaša, mada se prozori malo kidaju pri prevlačenju, mislio sam da je problem do Vsync, ali izgleda nije.

Jel koristiš default kernel ili -preempt?

Probaj da skines sa ati-evog sajta 10.4 pa vidi dal ti tako manje cepka prozore posto se i meni to desava.
Samo sto mislim da je meni sa tim drajverima vise cepkao na ovoj mojoj int grafici(ali je zato sve radilo brze), danas vidim da i sa ovim def hoce da brlja.
Na 9.10 je npr sa 4870 sve radilo ako treba cak i sa ati-evim 10.3 drajverima, sa kojima je moja int inace losije radila, pa posto ti imas jaku graf vredi da probas.

Sve ostale animmacije i efekti rade super glatko, a nisam primetio ni bilo kakav problem u igrama, tako da nisam raspoložen da se igram sa drajverima za tako sitnu stvar. Eventualno ako bi još nešto iskočilo, inače se ne vredi zezati, imam loša iskustva sa instalacijama grafičkih drajvera sa sajtova proizvođača. Ako neko zna neki uredno održavani repo sa stalno freškim grafičkim drajverima, to je provereno najbolje rešenje.

Kod mene je na 10.04LTS:
boris@ubuntu:~$ uname -a
Linux ubuntu 2.6.32-21-generic #32-Ubuntu SMP Fri Apr 16 08:09:38 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux

I kod mene je 2.6.32-21, probacu sada ponovo da dll.

Sto se ati drajvera tice iskopao sam ne nekom forumu da su 10.4 koji su sada dostupni na ati-evoj sajtu dostavljeni razvojnom timu jos par meseci ranije kao prerelease i da su fglrx koji dolaze uz ubuntu zapravo 10.4 koji mi tek sada mozemo da skinemo.

Ne znam sta vam je od repoa stiklirano u Sinaptiku. Kod mene je i backport i drugo sve

Jel neko probao da instalira kernel iz git-a i doda open-sors ati drajvere?

Ja sam to koristio na proslom laptopu koji je zamenjen i bio sam prijatno iznenadjen performansama te mogucnoscu da konacno ne moram da lomim glavu oko toga da li je official ati drajver kompatibilan sa ovom ili onom verzijom Xorg-a.

ps. evo instalirao sam novi ubuntu pa cu sada da napravim custom kernel i povucem open-sors drajvere, javljam utiske :)

Koliko je to stabilno zapravo, posto sam negdeciao da su najstabilniji kernel-i sa neparnim zadnjim brojem???

Sa parnim, zapravo. U kernelima sa neparnim brojem se pretežno unose nove tehnologije. Prolećna izdanja Ubuntua imaju parne kernele, jesenja neparne.

Stavio sam 22, cini mi se da radi nesto brze ali mozda je samo subjektivan utisak od novog kernela :D

Da li je 64-bit brzi i stabilniji ili je i za njega opet tesko daci aplikacije i drajvere kao za win???

Isto je 32bit i 64bit sto se tice drajvera i aplikacija. A sto se tice stabilnosti i brzine ... Stabilnost je ista, a brzina zavisi od kompa koji imas. Ako imas 4GB rama i vise, naravno da je bolje staviti 64bit verziju.

Instalirao sam Lucid, i sve je nekako sporo, cini mi se da nije nista brze nego kad sam ga samo probao preko live cd-a. Kapiram da imam slabu masinu, ali na stranim forumima kazu da mi ni Xubuntu verovatno ne bi brze radio. Pocetnik sam u Linuxu, pa bi mi dobro dosao svaki savet...Tj. moze li se nekako ubrzati sve, sta mogu da iskjucim, uninstalliram i slicno...

Trebalo bi ti samo još jedno 512 MB RAM-a, i Xubuntu bi ti leteo.

512 rama, jaca grafika, dual procesor ... :D

Probaj da pogasis sve procese u pozadini koje ne korisits, mada mislim da to kod linux-a i nema mnogo efekta, mozes takodje da probas da rekompajliras kernel za kvoju masinu, ovo vec ne znam kako se radi ali je drugar to uradio za neki stari pentium mobile laptop i kaze da je dosta urzao lap, najverovatnije ima neki tut na net-u za to. Inace on je koristio MINT distribuciju.

Ako i to ne pomogne, jedina solucija ti ostaje novi komp, mada mislim da ce to sve lepo da radi kada ga malo sredis.

Ok. Hvala na savetima. Probacu sve, pa javljam ako uspe... :wave:

Vrh Dno