Šta je novo?

MacBook + eksterni monitor

Novim

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2008
Poena
319
Pretpostavljam da može, ali pre nego se upustim u nameštanje, da pitam:

Imam eksterni monitor od 21" vezan za jednu PC kantu koju retko koristim, i vezao bih ga za MacBook, tako da mogu da koristim oba displeja. Da li ću moći da na ta 2 ekrana, Mekov i ovaj eksterni, imam otvorene razne aplikacije koje prevlačim s jednog na drugi displej? Treba li mi tu neki dodatni softver za Meka, ili Snow L. ima već to u sebi?

Jes da ja nemam MacBook, ali prilično sam siguran (a verovatno i drugi) da može. Ne treba ti (koliko ja znam) ništa od dodatnog softvera. Mislim pošto već imaš i MacBook i monitor ništa te ne košta da probaš, osim cene kabla i adaptera.

Sve to je već spakovano u sistem. Samo prikačiš drugi monitor, izabereš da ti je dual-view kombinacija i onda dalje namještaš kako tebi odgovara...

Ajd da se nadovezem na temu: Zasto je slika koju dobijam sa macbook pro ili macbook aira na eksternom monitoru vidno losijeg kvaliteta od one koju dobijam na istim monitorima sa recimo HP laptopa (doduse, kroz dociking station, DVI izlaz)?
Macovi su okaceni isto na DVI vezu, uz pomoc mini DVI to DVI adaptera. Isti kablovi, isti monitori, razliciti laptopovi. Oba Macbooka daju vidno manje ostru sliku.

Možda je kriva integrisana grafika na MacBooku.

Ajd da se nadovezem na temu: Zasto je slika koju dobijam sa macbook pro ili macbook aira na eksternom monitoru vidno losijeg kvaliteta od one koju dobijam na istim monitorima sa recimo HP laptopa (doduse, kroz dociking station, DVI izlaz)?
Macovi su okaceni isto na DVI vezu, uz pomoc mini DVI to DVI adaptera. Isti kablovi, isti monitori, razliciti laptopovi. Oba Macbooka daju vidno manje ostru sliku.

Powerbook G4 15" 1.5Ghz slika je možda čak i bolja na izlazu. :) Koji MBP koristiš?

Poslednja izmena:
Izmedju Apple adaptera od 3 000 dinara i bilo kog drugog razlika je u boji i ceni :D

Dobro, kinez može da stigne, a da ne radi, da radi kako ne treba i sl. :D

Evo meni stigao kinez miniDVI>HDMI i ne radi, ili tu ima neka kombinacija tastera :d

Naravno, samo se procenti značajno razlikuju jer nije isti QC za Apple ili neki drugi brand i no-name kabl :)

Ako cemo bas da teramo mak na konac, za 3200 dinara mogu da kupim bar 20 kineskih kablova/adaptera :) I da ih menjam na 3 meseca, potrajace skoro 5 godina a onda cu, valjda, i zameniti laptop :D

Da se ne lazemo, cene tih gluposti koje nose Apple logo su P R E T E R A N E.

E, otkrio sam u cemu je stvar.
Stos je da kada se radi extended desktop slika jeste losija nego sto je daje HP laptop u situaciji kada je poklopac zatvoren, pa eksterni monitor koristi kao jedini (tako probah). Namucio sam se da nateram MB pro i MB Air da rade sa zaklopljenim ekranom, i kad je proradil, slika je kako treba.
U extended desktopu je losija slika nego kad zatvorim poklopac pa MB pro i air koriste eksterni monitor kao jedini. U mirror modu ne radi lepo, jer se rezolucije displeja na MB pro odn. air ne gadjaju sa onima koje prikazuje monitor (1920x1200).
Adapter koriscen original Appleov.

Da dodam da sam ranije probao stari powerbook G4 na 22 inca 1680x1050 preko dvi konektora i da je slika bila bez primedbe, kao sto covek rece, bolja na eksternom monitoru nego na ugradjenom displeju (sto je i logicno, eksterni monitor je mnogo noviji od Powerbooka).

Pozdrav.

Ako cemo bas da teramo mak na konac, za 3200 dinara mogu da kupim bar 20 kineskih kablova/adaptera :) I da ih menjam na 3 meseca, potrajace skoro 5 godina a onda cu, valjda, i zameniti laptop :D

Da se ne lazemo, cene tih gluposti koje nose Apple logo su P R E T E R A N E.

Jesu cene previsoke, nema sumnje, ali nije baš da možeš 20 Kineza kupiti za 3200 :) $13-15 je kablić :) ali stoji a možeš izmenjati nekoliko za te pare :)

E, otkrio sam u cemu je stvar.
Stos je da kada se radi extended desktop slika jeste losija nego sto je daje HP laptop u situaciji kada je poklopac zatvoren, pa eksterni monitor koristi kao jedini (tako probah). Namucio sam se da nateram MB pro i MB Air da rade sa zaklopljenim ekranom, i kad je proradil, slika je kako treba.
U extended desktopu je losija slika nego kad zatvorim poklopac pa MB pro i air koriste eksterni monitor kao jedini. U mirror modu ne radi lepo, jer se rezolucije displeja na MB pro odn. air ne gadjaju sa onima koje prikazuje monitor (1920x1200).
Adapter koriscen original Appleov.

Koju si aplikaciju koristio da ga nateras da radi sa zatvorenim displeyom??? Inace sam poterao Full HD monitor od 24'' sa Apple miniDVI-DVI adapterom i slika je savrsena, jeste da je ovo LED ekran, ali je opet nekako lepse gledati ovako xD

Ni jednu posebnu aplikaciju. Sve radi iz OSa.
Štos je da laptop bude priključen na eksterno napajanje kad koristiš bluetooth tastaturu i miša, inače se uspava.

Ni jednu posebnu aplikaciju. Sve radi iz OSa.
Štos je da laptop bude priključen na eksterno napajanje kad koristiš bluetooth tastaturu i miša, inače se uspava.

Provalio sam i foru ako imas remote, zatvoris ga i upalis sa njim i sve sljaka fino, dodao sam i Caffeine aplikaciju koja sprecava dimm ekrana i sve moguce stednje...hvala ti inace :)

A što jednostavno ne isključiš power save opcije u Preferences?

Provalio sam i foru ako imas remote, zatvoris ga i upalis sa njim i sve sljaka fino, dodao sam i Caffeine aplikaciju koja sprecava dimm ekrana i sve moguce stednje...hvala ti inace :)

nije ti to pametno, ja sam gledao kako da nađem način da mi se ne gasi moj wind na kome je snow leopard i naleteo sam na gomile ljudi kojima su macbookovi pocrkali od pregrevanja jer su ih koristili zatvorene. valjda se luftira kroz tastaturu, ne znam...

najbolji nacin upis mac minija i podesis sa tv :)

nije ti to pametno, ja sam gledao kako da nađem način da mi se ne gasi moj wind na kome je snow leopard i naleteo sam na gomile ljudi kojima su macbookovi pocrkali od pregrevanja jer su ih koristili zatvorene. valjda se luftira kroz tastaturu, ne znam...

to sam i ja pronasao po netu, pa sam malo otvorio apple manual...potpuno je bezbedno (barem tako oni tvrde), koristiti ga zatvorenog, cak i se prodaje Apple LED display koji predstavlja extender za njega (struja, usb, firewire). Ja imam 13'' MB, strpao sam ga Notepal i odvrnuo do kraja, jedino mi neki tezak rendering u PS ili semplovanje pesme u Logicu zagreju malo masinu dok je klasican browsing, HD materijal i slicno ne opterecuje u tom pogledu...pa valjda je cika Steve mislio na to :p

Display Settings/Display Preferences pa vidi da li ti daje vecu rezoluciju, kabl nema veze...

Evo mojih obzervacija u korišćenju MacBook-a sa eksternim monitorom.

Moguće je probiditi MacBook iz sleep-a sa eksternim monitorom čak i bez eksterne tastature i miša. Treba samo podignuti poklopac toliko da senzor ne registruje otvaranje, ali da možete da gurnete mali prst toliko da pritisnete neko dugme. Onda će se MacBook dići iz sna samo sa eksternim monitorom uključenim. Tada možete skroz da dignete poklopac i da koristite tastaturu i trackpad sa eksternim monitorom. (što i nije tako loše ako vam je ekran na dovoljnoj visini da ga MacBook ne zaklanja)

Oba monitora aktivirate sa System Preferences->Displays->Detect Displays

:)

a postoji i nacin: dignes poklopac normalno, upale se oba monitora, drzis F1 na tastaturi, smanjuje se brightness na monitoru macbook-a, kad dodje na 0 monitor se ugasi, pa ostane samo externi.

Ne.

Kad tako isključite osvetljenje LCD panel je i dalje aktivan, možete videti da je slika još prisutna ako zagledate. A i monitor je još registrovan u sistemu.

Moj metod eliminiše ovo. Znači posle toga sistem prepoznaje samo eksterni monitor. Interni je skroz isključen, dok ne kliknete Detect.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno