slazem se sa svime, osim za multiverse - to je samo jedna od teorija koja daje priblizno objashnjenje, odakle energija kada se oduzme od vakuma, koja se dopunjuje. ne mora da bude tachna.
elem, meni u celoj ovoj prichi najvishe ochi kopa teorija o fine tunnng universe-u.
standardni model koji spominjemo, izuzev tih gravitona i higs-a koje ne poznajemo, zapravo chine savrshenu kombinaciju, za eventualni nastanak zivota, tipoloshki krenuvshi od materije, do interakcija materije:
Stephen Hawking
"The laws of science, as we know them at present, contain many fundamental numbers, like the size of the electric charge of the electron and the ratio of the masses of the proton and the electron. … The remarkable fact is that the values of these numbers seem to have been very finely adjusted to make possible the development of life."
nema razloga, niti objashnjenja zashto bilo koja od fundamentalnih fizichkih konstanti ima bash tu i tu vrednost, te je najinteresantnije sledeca:
da je jachina jake nuklearne sile veca za 2%, a ostale konstante zadrze svoju vrednost, diprotoni bi bili stabilni, i vodonik bi se spajao sa njima, umesto deuterijuma. samim time - zvezde ne bi imale hemijsku reakciju, odnosno ne bi lichile ni trunku na ono na shta sada liche, recimo da bi bile kao ogromno kamenje u svemiru koje nishta ne radi.
ceo periodni sistem elemenata bi, po 1%centnoj promeni bilo koje od 4 fundamentalne interakcije imao kompletno drugachiju formu, i teshko da bi doshlo do ovog broja varijacija jedinjenja, da su sile drugachije. u prevodu - kao da su dizajnirane da budu takve kakve jesu, da bi iznedrile univerzum, materiju, zvezde, objekte, kasnije DNK\RNK i zivot.
neki nauchnici smatraju da je cela teorija fino tuniranog svemira subjektivni antropomorfizam, i samo u sluchaju da postoje drugi univerzumi u multiversu, mi koji verujemo da je NESHTO tuniralo svemir, ne bi li mi nastali - to gledamo iz ugla mashte, jer u drugom svemiru, u sklopu multiversa, gde su drugachije fizichke konstante - nishta od ovog ne postoji. chinjenica da smo mi tu i imamo mogucnost razmishljanja o tome, ne opravdava chinjenicu da je neko automatski dizajnirao svemir, za zivot kao cilj.
to je zapravo naturalistichki argument koji opravdava chinjenicu da je svemir IDEALNO podeshen da bi nastao zivot - takav nije u alternativnoj realnosti, koja je "odma" do nas.
moj mishljenje - ljudska percepcija nije u stanju da zamisli subjektivno NISHTA, koje se krije iza nastajanja svemira - big bang. i prostor, i vreme kao koncepti, nastali su iz, nasheg ugla gledano - nichega.
samim time, opravdanje za savrsheno podeshen svemir, koji spominje Hawking, u vidu multiverse-a, ne pije vodu. meni bar.
izuzimam se iz SVIH religijskih pricha, i opet, postavljam - nashem mozgu nishta, je iznedrilo neshto, a to je univerzum, koji je pak, od nule, od te nulte tachke beskonachne mase i nulte zapremine, imao inicijaciju, u ovo shto je sada, a mi kao ljudi, nastali kao derivat te inicijalne jednachine imamo sasvim jednostavni paramtetar, koji ce nekom smeshno da zvuchi - moral. ljubav. ali nije nimalo smeshan - dva nama najbitnija koncepta, koji se kriju u svakom od nas, meni ne deluju kao rezultat beskonachne verovatnoce, vec kao rezultat namere.
izvinjavam se zbog ovakvog posta, ali ovaj CERN je upravo razlog da i dalje verujem da ja NISAM gomila elektrichne energije koja zuji kroz moje meso, i da cu da se ugasim, kada se ugasi i napajanje. sve je suvishe fino podesheno, ne bi li se ljudska svest bacila na test. koji god test da "dizajner" ima u planu.