Mozda je poenta u tome sta si ti ocekivao od surround-a u filmovima i samim filmovima koje si gledao. Negde se od pozadi cuje samo muva kako zuji, nekad se lomi staklo i preturaju automobili, surikeni ze zabadaju u drvo itd. Neces u svakom filmu imati isti dozivljaj i to ces tek da provalis. Negde ce biti skroz diskretno, negde ce biti mnogo vise izrazeno.
Kontam da oni rade ali ne dozivljavas to kao sto si ocekivao ili jednostavno neki problem postoji do samih drivera, podesavanja...
Upravo to što si naveo,tako je,očekivao sam puno više od 5.1 surround-a,jer ovo mi je prvi 5.1 sistem u životu,pre ovoga je bio 2.1,nisam imao potrebu za 5.1,ali sada kada je smena generacija DivX/DVD-->HD/BluRay,nelogično je uz sve to nemati i 5.1.
Ako su to dešavanja,koja si naveo,onda je to to..čujem povremeno ponegde da se nešto desi na rear satelitima,a sve vreme je u rear satelitima ili neka tiha pozadinska muzika iz radnje filma,ili se čuje kompletan zvuk na sva četiri satelita,ili čujem te pozadinske efekte,ali to nije onako kako sam zamisljao

,mislio sam da su se potrudili da naprave bas 5.1 surround,narocito u akcijama..pa ne znam sta rade ti slepci sto kao šatro prave 5.1 surround,očigledno su prezauzeti,tek izedituju audio i ponegde provuku zvuk da bude surround,to su dakle niskobudžetni filmovi koji nemaju novca da plate čoveka koji će da sedne i otvori film u aplikaciji u kojoj edituje audio i napravi remek delo od surround-a,a ne ovako...gledam film i tek ponegde čujem da se nešto desilo u pozadini.Sva dešavanja su uglavnom preneta na stereo,medjutim..jasan je razlog,očigledno je još uvek koncentracija na bioskope (TV) i stereo,tako da ako bi uradili verziju sa surround-om,ovi u bioskopima ne bi ni čuli pola od efekata.Zato bi trebalo da naprave jednu verziju za bioskope,a jednu za surround:,,:
:d
Upravo tako. Pola filmova koje sam gledao uz 5.1 nisu ni imali neke efekte da ih primetim i da kazem wow.
Pred kraj prosle godine sam gledao Public enemies, probaj njega skini i pogledaj, tu su me efekti prijatno iznenadili (surround efekti naravno). Ako ih ni tu ne primecujes, onda ti nesto nije u redu.
Imam Pubilic Enemies (sa Depp-om..),njega sam bio preskočio,misleći da nema efekte,jer je priča o John Dillinger-u,pljačkašu banaka iz '30.-tih godina,pogledao sam prvih 30tak minuta,prvi surround se čuje kada zatvorenici ulaze u radionicu da šiju,(u paketima su upakovani pištolji) i tu se čuju na sva 4 satelita mašine za šivenje , a prvi pravi surround se pojavljuje kada prvi put u filmu pljačkaju banku,pa kada J.Depp prekoči preko pulta u banci,pa se čuju u zadnjm satelitima zvona za uzbunu( u banci)..i jos par nekih sitnica,i početka filma..tipa prolazi auto,pa se čuje i u zadnjem levom satelitu,ali nema toliko efekata koliko si rekao.Stereo je oK,ali u pozadincima se čuje uglavnom jazz mjuza iz filma i atmosfera(gužva na ulici,ljudi u restoranu i sl.).Ima li ovde na forumu neka tema,koja se bavi upravo ovom pričom..tj.,koji su filmovi ok koji su dobro odradjeni u surround-u,jer sam upravo iz tog razloga kupio Logitech X-540.Da sam želeo stereo,ostao bih na 2.1 sistemu.
Filmovi poput Transformersa, Gospoar prstenova i sl su prepuni efekata i odlicno uradjenog surround zvuka. U svakom filmu ima surr ali nije toliko spektakularan mada moguce da kod tebe softwerski problem.
Isključio sam sve audio kodeke u MPC-HC (DTS,AC3,AAC,LPCM..) u Transform,kao i DTS/AC3 u Source Filters i sredio opcije u Transform Filters za audio kodeke(da li će Output biti 16,24,32bit/stereo,ili 3front+2rear)..ne vidim gde još može bilo šta da se podešava,a da proradi surround,da otkida od efekata.Sve ovo je upravo tako kako ste i naveli..znači,postoji,ali nije toliko koliko sam mislio da su se potrudili da to odrade.U suštini,svako od nas,koji se bar malo razume u audio editovanje,kada bi dobio pored video klipa i sve audio klipove koje treba da izedituje i provuče kroz stereo/surround,bi bolje odradio od većine tih audio producenata,inženjera,ili šta su već.Kao što rekoh,očigledno je još uvek neki drugi razlog zašto je surround tako siromašan..
Koje plejere koristite za gledanje HD/BluRay formata?Ranje sam koristio VLC,ali ne znam kako se snazali sa DXVA i da li ima podršku,nisam gledao po netu,a ne instalira mi se svašta po sistemu,pa da radim posle restore(ili uninstall),jer mi sistem za sada savršeno funkcioniše.