Šta je novo?

Panasonic dmc-tz7 ili Canon SX200IS

Dobro, ovde je upotrebljena full automatika na tvojim slikama, ja sam mislio na upotrebu nekog od mnogobrojnih modova na Pana. Takodje mislim da je i full automatika i procesiranje napredovalo od vremena a80 i a710 i da bi cak i tu rezultati bili bolji nego na prilozenim fotkama. ;)

Automatika ce uvek dati prioritet brzini okidacha, a blic ce koristiti da osvetli scenu, i zbog toga su sve lowlight fotke na automatici kao u "tunelu". To je iz jednostavnog razloga da fotografija ne bi bila "mutna", jer korisnici idi0ta fotke dele na mutne i oshtre ;) Ako kojim sluchajem Panasonic to moze, daj fotku :)

Poslednja izmena:
Podeshavanja fotoaparata su standard, pa ce se ponashati isto na svakom fotoaparatu, sa zanemarljivim odstupanjima.

Evo ja imam na-brzaka primer fotografije auto vs manual uradjen matorim Canonom A85, vec sam nekom kachio da vidi razliku, i nije potrebno pola sata nameshtanja da bi se to uradilo, najveci problem mi je bio da klinac stoji na mestu minut ;)

Ok, ovo je primer samo da bi ga bilo jer ni jedna ni druga slika ne valjaju. Daj ti nesto konkretno.

Sve ovo sto sam procitao, a i moja ranija iskustva sa manuelnim komandama na kompaktima, uglavnom me ostavljaju u uverenju da nisam potcenio ni precenio mogucnosti manuelnih komandi na kompaktnim ultrazum aparatima.

Ponovicu, bolje da nesto ima nego da nema, ali ja kad kupujem ultrazum kompakt onda gledam raspon objektiva, kvalit objektiva i opticku stabilizaciju (jer bez toga nema mnogo svrhe kupovati ultrazum). Naravno, pod uslovom da je i ostalo bar na nivou konkurencije u istoj klasi aparata. Da li je u navedenim kategorijama Panasonic bolji od navedenog Canona - to se moze videti u pojedinim prikazima na Internetu.

Prednosti u video segmentu necu da pominjem, mada je mnogima to jednako bitno kao i foto segment.

Manuelne komande na ultrazum kompaktu su dobrodosle, ali ne preterano neophodne. S tim u vezi da napomenem da i Panasonic ima manulelni White Ballance, nedostatak manuelnog fokusiranja (sto ne verujem da bas treba cesto raditi) se moze prevazici na druge nacine, a oko manuelne ekspozicije i blende je vec ranije bilo reci.

Postizanje pojedinih ekspresija i efekata na takvim aparatima je uglavnom stvar navike i poznavanja mogucnosti aparata i to je subjektivna kategorija. Cela stvar se u osnovi svodi na sledece: "Ja ne znam sta sve automatika moze da uradi na mom, a pogotovo na nekmom drugom aparatu. Ako imam manuelne komande onda mi to i nije bitno, jer sam navikao da sve resavam manuelnim komandama." To je OK i niposto nije pogresno, ali nema svrhe svoj nacin ekspresije i kreativnosti proglasavati jedino dobrim i mogucim.

Ljudi ,bez uvrede. Ali ako vi zaista ne vidite prednosti manuelnih podesavanja nad automatikom jasno je da vama one i ne trebaju.Ako nista drugo bar cete brzo biti spremni za dejstvo jer ne morate nista podesavati.
Pozz.

U medjuvremenu pojavljuje se jos interesantnih modela poput Fuji F70exr (10x zum), za koji korisnici kazu da pravi mutnjikave slike. Tu je i novi Sony WX1 koji ima nesto manji zum (5x) ali i ultra-wide objektiv i novi "revolucionarni" cmos senzor.

Zaboravih, meni je i novi Ixus120 izuzetno interesantan zbog svoje "malenkosti"... :d

verovatno da je taj ixus bas malen, ali ni sx200is nije veilik. ja sam se odusevio. manji je od a 630. bas stane u dzep. ne tesnih farmerki :d. ali normalnih.
sasvim fin aparatic. ja sam uvek bio u fazonu - ma sta ce mi telac, medjutim ovih ~320mm je sjajna stvar. 640 od nikona bi jos bolje leglo, ali taj nikon je vec veliki aparat. no bice i on moj ,)
da dodam da ne znam koje to modove ima panasonic, ali ovaj kanon isto ima jedno 20ak komada. no ja koristim samo a i m, i nekad onaj `ajfelova kula na mesecini` mod :D

Poslednja izmena:
U medjuvremenu pojavljuje se jos interesantnih modela poput Fuji F70exr (10x zum), za koji korisnici kazu da pravi mutnjikave slike.

Ja bas planiram da uzmem Fuji F70exr.. procitao sam 10ak review-ova i pogledao par sample galerija i nisam primetio da pravi mutnjikave slike. Pri tom ima i 1/2'' senzor i neka manuelna podesavanja. A postoji i Fuji F200exr sa jos vecim 1/1.6 senzorom, takodje sa manuelnim podesavanjima i istina manjim 5x zumom.
Oba su jeftinija od TZ7 i SX200IS.

Imam tz7,
Nakon čitanja raznih testova, review-a i ličnog iskoustva, zaključak je sledeći:

Panasonic (tz7) i Canon (sx 200is) su veoma izjednačeni fotoaparati.

Panasonic je bolji u: optici (za 2 klase), ergonomiji, kvalitetu izrade, ISO testu, slika u lošem svetlu, automatskom modu, OIS-u, HD video snimku...

Canon je bolji u: slika u dnevnom/jakom svetlu (iso 80 i 100), procesuiranju šuma (iso 80 i 100), blicu, manuelnim komandama, reprodukciji boja, balans belog...

Inače sam zadovoljan aparatom, pravi jako (uvek) oštre slike, dosta je brz, video snimak je odličan ( HD 2MB/s, opt. zum, doduše spor ali beščujan). Slike su zadovoljavajućih boja (kod canona su boje vividnije, ali nerealnije) i odlične oštrine, sa sitnim zrnastim šumom koji doduše ne uklanja detalje (canon tu sitnozrnastu teksturu pegla i slika bolje izgleda). Blic je slabiji i time aparat podiže ISO u slikama, ali i dalje su slike zadovoljavajuće. Balans belog je unutra sa veštačkim svetlom dobar, a napolje skoro idealan. Malo je težak za ruku, ali je ergonomičan. Baterija solidno drži, a kupio sam i rezervnu (triax za 1500din) koja radi sa firmware 1.2.

Fuji f70exr i f200exr prave bolje slike (što se tiče senzora) od ova dva navedena, ali nemaju HD video i zaštitu ekrana (puca pri nošenju) i imaju lošiju bateriju.
Tu u ovoj klasi ulazi Samsung wb550 i sony h20 koji nisu loši.

Mislim na to da nemaju krutu zaštitu ekrana, pa kada slučajno sedneš sa njim u džepu, može da se slomi. Imao sa sam takav slučaj sa jednim starim ixux-som

Dok ste vi ovde potrošili par strana na temu da li trebaju manuelne kontrole ili ne, Panasonic je izbacio naslednike: DMC-TZ8 i DMC-TZ10

Glavne promene su upravo manuelne kontrole, a desetka ima još i GPS. Treba da izađe u martu.

Nego u martu izlazi i konkurent iz Sonija, DSC-HX5V, sa novim Exmor R CMOS sensorom koji navodno prilično popravlja snimanje u Low-light uslovima, rak ranu kompakt aparata. Pored toga ima i 1080i video, i verovali ili ne, prima i SD kartice pored MS. Ako se stvarno taj novi senzor pokaže bitno boljim, mislim da će Sony preuzeti primat u klasi. Ostaje naravno da vidimo šta Canon sprema za 2010.

Ako je to isti cuveni senzor sa WX1, taj se i nije nesto proslavio i pored teoretski velikih mogucnosti.

Sad sam pogledao neki reviewe za WX1, i pre bih rekao da su pozitivni nego negativni utisci o Exmor senzoru. Npr.

Sony's new Exmor-R sensor certainly delivers the goods in terms of image quality, with the promise of better low-light performance borne out in practice. Despite having such a small image sensor, the WX1 produces impressive results up to ISO 800, with noise not really becoming apparent until the relatively slow speed of 1600.

Nego koliko sam video za HX5V, nema baš nešto manuelnih kontrola, tako da kome je to bitno bolje da gleda novi Panasonic.

@leksa - ako imas neki negativan review za WX1 vezano za novi senzor, baci link.

Poslednja izmena:
Da, taj review baš i nije pohvalan. Dodatni problem je što sam gledajući video snimke snimane WX1 prilično često i glasno čuo fokusiranje i zumiranje. Ne mogu da se setim da se to u tolikoj meri čuje kod Panasonica tz7. Ostaje nam da sačekamo da neko detaljno testira nove modele, za sad sam video samo preview-e.

Sony WX1 ipak ima najmanji mogući senzor što ide u kompakte a aparat spada među manje na tržištu. Još sa 5x zoomom koji kreće od 2.4. Kada ga poredimo sa ostalim ultrakompaktima, vrlo je on dobar. Čak su i visoki isoji za tu klasu sasvim ok. TZ7 je zapreminski, duplo veći od njega.

Na dcresource su ga baš napljuvali. Ali neke primedbe su besmislene s' obzirom na veličinu aparata.

Hocu da kupim novi fotoaparat a hocu da on ima:
- veci opticki zum sa dobrim wide uglom,
- dobru i zahvalnu automatiku,
- opticku stabilizaciju koja dobro radi prilikom fotografisanja (iz ruke) u muzejima i drugim mestima sa losijim osvetljenjem gde nije dozvoljeno koriscenje blica (i u night-modu),
- solidnu li-ion bateriju,
- da za sekund po paljenju aparata mogu i da fotografisem,
- dobar blic,
- aparat koji koristi jeftinu memoriju,
..... ne znam ni sam jos sta bih spomenuo!

Ljudi, molim da mi odgovorite na pitanje:
Da li onda da kupim ovaj Panasonic TZ7?

lx3 mi je preskup, a i naginje manje, koliko vidim, toj point-n-shoot klasi...
naravno da sam gledao i razmatrao i fuji f70exr medjutim koliko sam citao, njemu je automatika dosta slabija strana od manuelnih podesavanja, pa sam zbog toga odustao od njega....
ne volim bash da se petljam sa manuelnim podesavanjima, jer cesto ne bih imao vremena da fotografisem kada bih se pripremao za svaku fotografiju posebno...... bitan mi je trenutak!

koji od onih navedenih kriterijuma mislis da ne ispunjava TZ7?

bitan mi je trenutak!

To sto ti je bitan trenutak ne znaci da ne treba da naucis da trenutak predvidis i u skladu sa tim podesis aparat te mu tako ne dopustis da on misli umesto tebe i od trenutka napravi apstraktnu sliku jer ne zna da je nekad neophodno izmeriti svetlo u tocki ili podeksponirati za blendu...

Pa ti ako ceh da koristish automatiku, shto ti smeta point and shoot ?

I gde si cuo da je automatika slaba, od lekse ? :)

nisi dobro procitao prvu recenicu, rekao sam da LX3 MANJE naginje point-n-shoot, tacnije da nije bash p'n's, pa ga ne bih ni zbog toga uzeo!

pa moguce i od lekse, ali i po nekim stranim review-ima... mozda nisam u pravu. mada, fuji jeste znatno jeftiniji sto je opet, u ovakvoj situaciji, veliki plus. :)

To sto ti je bitan trenutak ne znaci da ne treba da naucis da trenutak predvidis i u skladu sa tim podesis aparat te mu tako ne dopustis da on misli umesto tebe i od trenutka napravi apstraktnu sliku jer ne zna da je nekad neophodno izmeriti svetlo u tocki ili podeksponirati za blendu...

delimicno si u pravu. mada, nekad taj trenutak bas i ne mozes da predvidis, verovatno samo mozes da se prilagodis situaciji u kojoj se u to vreme nalazis, pa da onda delash relativno pripremljen za trenutak u situaciji! :D

Poslednja izmena:
Postoje nebrojene situacije gde i najobichniji P&S treba podesiti i gde treba razumeti princip rada fotoaparata, i to su one preexponirane, podexponirane, van fokusa fotografije koje svuda mozesh da vidish, i ljudi za to uglavnom krive aparat, odnosno auto mod :)

Poslednja izmena:
hvala na savetu, vrlo cu dobro razmisliti, jer ipak 100e manje u ovo doba je mnogo!

Moze li jos neki konkretan odgovor kao Mikelle-ov?
Kada bi imali para i za Fuji i za Canon i za Panasonic, sta biste uzeli? :)

Poslednja izmena:
TZ7 krase dobre osobine vezane za snimanje videa: optički zum u toku snimanja, stereo zvuk, solidan autofokus, 2 video formata i td. Pošto to nisi naveo kao ključne osobine, ne vidim zašto bi dao 100e više za aparat kome je cena realno već trebala poprilično pasti.
Neki Ixus ili detaljno opisani i hvaljeni Fuji su aparati za tebe.

Nazad
Vrh Dno