Slazem se sa ovim ^ sto Drajver rece. Manuelne komande i "u toj klasi" mogu svakako da pomognu (naravno, ako se razume njihovo koriscenje)... nisu rezervisane samo za "velike" aparate. Jedna ista scena moze na puno nacina da se ufotka ako se preuzme kontrola nad fotkanjem, tj. ako se ne dozvoli aparatu da on fotka kako hoce.
Ako se ipak ne zeli to, uvek moze da se prebaci na AUTO
Pozdrav!![]()
Npr. mozes bolji panning da uradis... usporis expoziciju na recimo 1/30 ili sporije i eto. Kako ce automatika znati to da ti odradi? Mozes vise (ne toliko kao na velikom senzoru, ali ipak donekle) da izolujes neki objekat od pozadine povecanjem blende. Mozes da dobijes lepe nocne svetiljke zvezdastog oblika ako zavrnes blendu. Mozes po danu da zamrznes skok nekog skejtera ubrzanjem expozicije na recimo 1/1000... da ne bude razmazan (ako hoces, ako neces). Primera je koliko god hoces. Generalno - mozes vise i lepse da se umetnicki izrazis, za razliku od samo automatskih snapshot-ova. Naravno, ako je korisniku iole stalo da se izrazi malo vise od spomenutih snap-ova.
Ovo nije "za" ili "protiv" izmedju navedena dva aparata, vec "za" ili "protiv" izmedju manuelnih komandi i automatike. A "manuelni" aparat ima i auto
Pozdrav!![]()
Covek se dvoumi izmedju dva dzepna UZ aparata i mesati u pricu aparat koji dobacuje do 60mm nema bas nekog smisla.
KizaTheDeath je napisao(la):Npr. mozes bolji panning da uradis... usporis expoziciju na recimo 1/30 ili sporije i eto. Kako ce automatika znati to da ti odradi? Mozes vise (ne toliko kao na velikom senzoru, ali ipak donekle) da izolujes neki objekat od pozadine povecanjem blende. Mozes da dobijes lepe nocne svetiljke zvezdastog oblika ako zavrnes blendu. Mozes po danu da zamrznes skok nekog skejtera ubrzanjem expozicije na recimo 1/1000... da ne bude razmazan (ako hoces, ako neces). Primera je koliko god hoces. Generalno - mozes vise i lepse da se umetnicki izrazis, za razliku od samo automatskih snapshot-ova. Naravno, ako je korisniku iole stalo da se izrazi malo vise od spomenutih snap-ova.
Da, i to je sve potrebno nekome ko samo zeli P&C fotoaparat.
Naravno, ako je korisniku iole stalo da se izrazi malo vise od spomenutih snap-ova.
Neke od ovih stvari su resene u bezbrojnim modovima (poput sportskih za skejtera).
Poznato je da je zizna daljina objektiva presudna za dubinsku ostrinu (depth of field). Kod pomenutog Panasonica (a slicno je i kod Canona) najveca zizna daljina je 49,2 mm na 12x zumu (najmanja je 4,1mm) . To (49,2 mm) je zizna daljina kod "normalnog" objektiva sa filmom u lajka (24x36) formatu. Kakvo tu sad izdvajanje od pozadine moze da se napravi sa takvim ziznim daljinama, cak i sa najmanuelnijim komandama?
Da li znas koliko je 49.2mm kod SLR objektiva, lajka formata? To je "normalac". A taj Panasonic na 49.2 priblizi "do yaya" (sto bi rekli). 49.2mm je na formatu senzora (velicina 1/2.33") tog kompakta ekvivalento 300mm u lajka formatu, sto je daleko od "normalca" - to je telefoto. Pogle ovde... 4.1 - 49.2mm, tj. 25 - 300mm (35mm equiv.)
Nije samo zizna duzina "presudna". Ima tu jos faktora... a jedan se postize manuelnim komandama
Rekoh na kraju... ako korisnika apsolutno ne zanima da mu fotke budu malo ili malo vise bolje nego je zadovoljan automatikom, onda ne treba da ga zanimaju ni manuelne komande.
Mislim da je dovoljno jasno... ne treba vise izmisljati toplu vodu.
Pozdrav!![]()
Mozes vise (ne toliko kao na velikom senzoru, ali ipak donekle) da izolujes neki objekat od pozadine povecanjem blende.
Problem je sto se ovde mistifikuju stvari.
Koristio sam desetak fotoaparata a trenutno imam cetiri koji su iz razlicitih klasa.Samo na jednom nemam full manual (Ixus 80) i iako su slicke solidne meni nedostaju manuelna podesavanja.
E sad ako korisnika ne zanima da ikako napreduje ili nauci nesto vise vec da aparat koristi kao i kameru sa mobilnog, njemu manuelna podesavanja nista ne znace jer "nece da se smara".
Ima dosta ljudi koji tockic nisu makli sa auto moda od kako su kupili aparat , slikaju sa blicom scenu koja je od njih udaljena vise od 20m i sl. i onda se cude kako im fotke nisu dobre .
A ste rece Driver, prioritet blende najmanje kod kompakta znaci za dof ali znaci kad ja hocu F2.8 a on sam kaze F9.0 umesto da skrati ekspoziciju.
Ako vec dajete ovakve "savete", kazite koji to kompakt (dzepni) aparat ima zum 12x, manuelna podesavanja, blendu 2.8 i dovoljno veliku ziznu daljinu objektiva gde smanjena dubinska ostrina (ili srpski "dof") moze doci do izrazaja. Ja cu odmah kupiti taj aparat.
Canon S5IS ima sve ovo sto si sad naveo pa i plici dof ( 432mm i F3.5),opticki zoom u toku snimanja videa,stereo zvuk i jos neke sitnice.Jedino sto je za malo veci dzep i nema hd video.
pozz
Canon S5IS ima sve ovo sto si sad naveo pa i plici dof ( 432mm i F3.5),opticki zoom u toku snimanja videa,stereo zvuk i jos neke sitnice.Jedino sto je za malo veci dzep i nema hd video.
pozz
kada budes kupovao televizor kupi Panasonic
a kad kupujes fotoaparat kupi Canon![]()
vremena se menjaju i nikon jeste bio inferioran u odnosu na kanon, ali vise nije tako. zadnjih godinu dana nikon je izbacio masu dobrih aparata i poceo da konkurise. npr. p90 je aparat koji me je ostavio bez daha brznom autofokusa preko celog opsega objektiva, da ne kazem da je cak i za moj ukus koji je navikao na minimum 20mm, 26mm prilicno koristan ugao. a ni 624 nije za bacanje.
licno imam sx200is i dovoumio sam se izmedju panasonica i njega, jer je panasonic ima 25mm, ali ipak za mene su manulene komande potreba. sto ne znaci da nekom drugom to treba. milsim da su na aparatima sa live preview manuelne komande prilicno lake za manipulaciju i da se slika lako koriguje i vidi se rezultat na samom displeju. jer neke situacije su za auto expoziciju jednostavno nedostizne i tu su manuelne u prednosti.
sx200is nije aprat koji ima kvalitet slike na nivou kanonove reputacije, ali to meni ne smeta. a630 koji isto imam je aparat koji ima sliku koja moze da sluzi kao primer u tehnickoj skoli. medutim to je stvar bespotrebnih 12mp koje sx200 ima, verovatno je malo i do objektiva, prem da i ne verujem. mislim da je samo do losijeg chipa. inace to je upotrebljiv pouzdan aparatic, sa jako filmicnim bojama u vivid modu, koji je poslovicno na kanonu bio uvek bljak.
Ja od početka pokušavam da saznam koje su to konkretne manuelne komande koje Canon SX200IS ima, a Panasonic TZ7 nema, pa su zbog toga neke situacije nedostižne za Panasonic.
Slažem se - to sam već napisao - da je uvek bolje da aparat nešto ima nego da nema, ali koje su praktične koristi od toga.
zost, najbolje da ti neko slika isti motiv u auto modu i manuelnom, jedino tako bi izgleda mogao da vidis u cemu je razlika. mene mrzi da trazim takve parove fotki, ali razlika je evidentna - u korist rucnog podesavanja (canon a710).
naravno, zahteva vreme i strpljenje, ali kome je stalo da dobije sliku kojom ce biti jako zadovoljan, ici ce na rucno podesavanje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari