Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde da pojasnim jos malo trenutno Telekom ima samo 2.5Gbit izlaza preko Interouta odnosno navode da su dokupili 10Gbit medjutim svi pokazatelji govore da je i dalje aktivno samo 2.5Gbit, Telekom nije napisao protesno pismo Interoute-u.

Ostali linkovi ka svetu su smesni nisu ni za racunanje, sadrze od nekoliko stotina megabita pa do 600Mbita.

Zamislite ako povecaju brzine cak i za 50%, koliko usera je moguce strpati preko takvog linka.

To je upravo 312 usera sa prosecnom brzinom od 8mbit. Zamislite kakav je to oversell kada link od 2.5Gbit moze da istera samo 312 usera sa prosecnom brzinom od 8mbit!

Ljudi 312 ADSL usera, Zamlja koja ima vise od 100k usera, navodno prosecan transfer Srbije je 40-50Gbit.

U sustini 40-50gbit nije prosecan transfer vec transfer koji ADSL korisnici dobijaju, ukoliko bi prosirili link on bi sigurno skocio petostruko, jer je trenutno ogranicen do maksimuma,
koliko sam gledao najvise su osakacene rute ka youtube-u posto se radi o nekoliko ruta, tu su rezultati porazavajuci.

Koliko vidim u najgorem polozaju su sada Telekom i PTT, objasnicu zasto, naime pri rutiranju, ruting operativci nemaju sofisticirane nacine koje je cicso razvio, vec koriste samo obrise rutiranja, odnosno jedinu mogucnost koju Telekom ima sada je markiranje provajdera po AS broju, i unosenje prostog rula da za taj i taj AS banuju tu i tu rutu.

E sad tu nastaje problem, oni trenutno guraju Telekom i PTT kao najvece na najveci routing link koji imaju, dok manji provajderi profitiraju njih je vrlo lako postaviti na neki omanji link, jer ukljucivanjem manjeg provajdera na neki link na tom linku nece napraviti zagusenje!

Mrdanjem PTT-a ili Telekoma u neki drugi link znacilo bi zagusivanje tog linka.

U sustini sta znaci sofisticirano rutiranje, prvo ne biti limitiran samo po AS broju, vec kombinovanje opsega i sub oznaka i sofisticirano postavljanje na oticke linkove sub adresa kako bi sofisticirano ispunili proracunato svaki link.

Drugo moraju organizovati ujedno i setovanje kod svojih peering partnera sofisticirano stelovanje u zavisnosti od promena koje bi NOC operativci izmenili.

Uzasna je pomisao da recimo ja banujem za Beotel Interoute i da za beotel padne po nekom parametru a za koji ne mozemo da uticemo ATT preko okeanski link, znaci sa mule posalji me na kornjacu.

Najgora stvar od svega je da nema planova o poboljsanju, svi znaju u Telekomu da se sistem raspada, medjutim odgovorni direktori nisu zainteresovani da poboljsaju situaciju ni za jedan pedalj.

Trenutno ih samo zanima da marketinski povecaju brzine, najgora stvar je da se neki ljudi ovde raduju povecanju.

Zasto je ka serveru u holandiji mnogostruko veca brzina nego ka serveru u nemackoj?

Evo i farskih ostrva:

Opet malo nemackih servera:

Probao sam i afriku:

I najdalje sto sam nasao- rusija:

Inace net radi ok, iz prilozenog se vidi da je problem sa nemackim serverima i jos nekim, ali meni trenutno ostalo radi ok inace je click 1 paket sa speed up uslugom koja nikada nije aktivirana, samo prijavljena(zbog skoka sa 109-111 max na cca 130)

Meni Telekom ADSL ovde kada sam u Loznici (i sada trenutno) radi odlicno
Evo za dve godine koliko ga koristim mozda se desilo svega par puta da nije bilo neta na par sati, uglavnom kada su radili nesto na mrezi i kada su uvodili IPTV ;)
Dok eto na SBB-u koga rabim u Bg malo po malo pa par puta mesecno ili nestane net ili konekcija ponekada radi kao da imam dial-up, nije toliko strasno ali eto konstatujem
Jeste Telekom Telekonj i Lelekom :p ali zaista ne mogu da se pozalim na njihovu uslugu, bar kod mene ovde

Dakle 1mbit paket, kada nesto skidam sa nekog mirrora brzina je oko 113kb/s i uvek je full, nikada mi nije varirala :smoke:

Ajde da pojasnim jos malo trenutno Telekom ima samo 2.5Gbit izlaza preko Interouta odnosno navode da su dokupili 10Gbit medjutim svi pokazatelji govore da je i dalje aktivno samo 2.5Gbit, Telekom nije napisao protesno pismo Interoute-u.
(da ne quotujem sve)

Ako si koristio te 'ruzne strucne reci' kada si komunicirao sa Telekomom upste se necudim sto te nisu razumeli.

Jasno je da je link zagusen i da pokusavaju da nadju sto vise korisnika ADSL sa postojecim linkovima jer sigurno ocekuju da ce veliko broj korisnika ADSL preci na na novog operatera, pa racunaju da opljackaju ovo raje dok jos mogu
Siguran sam da ce postojeci linkovi biti vise nego dovoljni za one koji ostanu na Telekomu i ne predju na novog novog operatera

Mogu u Telekomu da pricaju sta hoce ali link se 'odgusi' kad zadovoljni korisnici ADSL Telekoma odu da spavaju i iskljuce racunare da ne trose struju...

rutiranje 'vezana vreca' (vidi slike)

Prilozi

• 93.JPG
    93.JPG
    50.6 KB · Pregleda: 131
  • 109-2.JPG
    109-2.JPG
    58 KB · Pregleda: 118
Trenutno ih samo zanima da marketinski povecaju brzine, najgora stvar je da se neki ljudi ovde raduju povecanju.

I jesam odmah pomislio - da se ne uhvatimo svi za glavu kad povecaju...
Da potvrdim, telekom adsl u Loznici i okolini vec oko 2g nije nestajao vise od 10ak sati, ukupno.

Poslednja izmena:
Najgora stvar od svega je da nema planova o poboljsanju, svi znaju u Telekomu da se sistem raspada, medjutim odgovorni direktori nisu zainteresovani da poboljsaju situaciju ni za jedan pedalj.

More ma...ke im ga sasave i bezobrazne.:wall::smackbum::whip::cuss::wc:

Ajde da pojasnim jos malo...

da ne quotujem sve

a stani ako telekom nema dovoljan izlaz, kako to onda da jednom korisnicima stalno radi dobro a jednim stalno lose, zar ne bi onda kad se iskoristi taj kapacitet od 2.5gbita svima radilo sporije? msm ne razumem se u to uopste ali mi je malo cudno, jesmo podeljeni u 2 linka, 1 na kojima je odredjen broj korisnika cije potrebe zadovoljava taj link a na drgom trpaju preko kapciteta ili . . . :wall:

Znaci da sacekam sa potpisivanjem? Da li ce se stvari popraviti za mesec-dva?

da,telekom se raspada,a i ptt ,svi polako tonu ,cekaju kablovski da ih povuce sa dna ,a oni im daju sidro :)

Oduvek sam sanjao da imam 1:1 odnos download-a i upload-a...

E pa telekom mi je izašao u susret :mad:

da ne quotujem sve

a stani ako telekom nema dovoljan izlaz, kako to onda da jednom korisnicima stalno radi dobro a jednim stalno lose, zar ne bi onda kad se iskoristi taj kapacitet od 2.5gbita svima radilo sporije? msm ne razumem se u to uopste ali mi je malo cudno, jesmo podeljeni u 2 linka, 1 na kojima je odredjen broj korisnika cije potrebe zadovoljava taj link a na drgom trpaju preko kapciteta ili . . . :wall:
ne, to znaci da mali broj korisnika padne na nezagusene rute pa im radi normalno... uzmes resetujes modem dok ti ne proradi...

dobro de, MIK 1 mesec. samo da izadjem sa posla jednom u normalno vreme, uzmem MIK na 3 nedelje, pa odem u YUBC, uzmem besplatan net 3 meseca i nastavim da im placam dok Telenor ne uvede nesto... gore od Telekoma ne moze biti, podseca me na stanje u mojoj firmi :)

Glupo pitanje, nemaš mogućnost za kablovski?

...
dobro de, MIK 1 mesec. samo da izadjem sa posla jednom u normalno vreme, uzmem MIK na 3 nedelje, pa odem u YUBC, uzmem besplatan net 3 meseca i nastavim da im placam dok Telenor ne uvede nesto... gore od Telekoma ne moze biti, podseca me na stanje u mojoj firmi :)
khm, khm...
iz teme YUBC ADSL Akcija!...
Ali ko dodje sa MIK-om nema akciju tri meseca mora da raskine prvo ugovor pa onda moze da ide na tu promo akciju zvao pitao.Ej bre za nas stare korisnike ko da smo gubavi to je tako kad je telekom iza svega toga m%$# im...

jel neko uzeo taj famozni paket 4mbit za studente ? kako sljaka :)

ostavite speed test rezultat :)

Pitao covek ja odgovaram svima.
Nemajuci drugu Alternativu osim ADSL pomno prateci desavanja na ovom nasem cenjenom forumu resih da se upustim u avanturu sa monopolistom sto i vama
slobodno savetujem...
Sto se studentske kampanje tice ... ( mutne i tajne kampanje lelekoma )
Dobivsi MIK kod istog dana mi se ponudise licno ova kampanja samo da bi ostao
na telekomu ako hocu ili da odmah vratim opremu posto mi je MIK dodeljen.
Nemavsi kud ja odabrao studentsku kampanju. 12mes. ugovora 3 mes. free i po
ceni 1.425,44sa PDV Click 4 Paket na koriscenje.
U petak podnet zahtev odobren u ponedeljak , u utorak mi iskljucise ADSL i
od danas sam kao stari korisnik na novoj kampanji dobio Internet.
Sve je inace isto i sljaka kao i ranije jer sam i bio na Click 4 Paketu.
Kao sto rekoh i ranije provincijski gradovi nemaju druge alternative
i moraju sami korisnici da se bore za svoja prava makar i kod Lelekoma.
Ovako pojacan upload mi je zbog IPTV.
Svaka cast Eunetu i drugim provajderima ali monopol je monopol i moze im se ...
Rade nam sta hoce jer smo izvor prihoda...
Ali ne zanemarite druge provajdere i reklame koje se sve vise vrte i nude se
3 meseca free za nove kao i naravno stare korisnike kojima je raniji ugovor istekao.
E sad je na vama stvar , a na kukavnom telekomu da prvo detera ADSL jer
docicemo im glave...

Prilozi

• ad.jpeg
    ad.jpeg
    288.8 KB · Pregleda: 75
  • ad2.jpeg
    ad2.jpeg
    290.3 KB · Pregleda: 79
  • sp.jpg
    sp.jpg
    174.7 KB · Pregleda: 101
  • sp3.gif
    sp3.gif
    127.9 KB · Pregleda: 81
  • Up1.gif
    Up1.gif
    49.8 KB · Pregleda: 76
Ja se jos uvek razmisljam, i to samo zbog ovog "studentskog paketa", inace mi ne bi padalo na pamet da placam uobicajeni click 1! Krenucu ovih dana po poslovnicama, da nadjem gde jos uvek imaju rutere. Inace kod mene u zgradi je sve vise mreza! i to uglavno lelekom i kazu ljudi da im dobro radi, to bi valjda trebalo da znaci da bi i meni radilo, valjda ima jos uvewk slobodnih portova, jer nam je kablovska PTT, pa ljudi nemaju alternativu!

Nemajuci drugu Alternativu osim ADSL pomno prateci desavanja na ovom nasem cenjenom forumu resih da se upustim u avanturu sa monopolistom sto i vama
slobodno savetujem...
Dobivsi MIK kod istog dana mi se ponudise licno ova kampanja samo da bi ostao
na telekomu ako hocu ili da odmah vratim opremu posto mi je MIK dodeljen.
Nemavsi kud ja odabrao studentsku kampanju. 12mes. ugovora 3 mes. free i po
ceni 1.425,44sa PDV Click 4 Paket na koriscenje.
U petak podnet zahtev odobren u ponedeljak , u utorak mi iskljucise ADSL i
od danas sam kao stari korisnik na novoj kampanji dobio Internet.
Sve je inace isto i sljaka kao i ranije jer sam i bio na Click 4 Paketu.
Kao sto rekoh i ranije provincijski gradovi nemaju druge alternative
i moraju sami korisnici da se bore za svoja prava makar i kod Lelekoma.
Ovako pojacan upload mi je zbog IPTV.
Svaka cast Eunetu i drugim provajderima ali monopol je monopol i moze im se ...
Rade nam sta hoce jer smo izvor prihoda...
Ali ne zanemarite druge provajdere i reklame koje se sve vise vrte i nude se
3 meseca free za nove kao i naravno stare korisnike kojima je raniji ugovor istekao.
E sad je na vama stvar , a na kukavnom telekomu da prvo detera ADSL jer
docicemo im glave...

Ajoj koliko cimanja.

Reci mi da li si sve obavio odjednom? Znaci otisao u korisnicki servis (centralu) i zatrazio MIK (pretpostavljam da se momentalno dobija). I da si odmah raskinuo ugovor i podneo zahtev za novi. Razume se da mora da se ceka na odobrenje ugovora dan-dva.

i napisi iz kog si grada, ocigledno neki manji gradic gde ima portova, po ns nije bilo od oktobra ne nekim delovima, sad nzm kakvo je stanje ali msm da drug jos ceka adsl :(

Da da, slazem se treba paziti na ove "akcije" Telekoma
Eto ja sam se za ADSL prijavio krajem 2007 godine kada je bila ona "promo akcija" da ako se prijavis do Nove Godine dobijas vaucer za kupovinu u Com Trade u vrednosti od 10k din
Em je taj vaucer bio macka u dzaku (vazio samo za gotove konfiguracije) em je svakome ko je uleteo u taj "promotivni" period uvaljen ugovor na 2 godine (inace je godinu dana regularno :p) a sto je najcrnje za te 2 godine ugovora si tek saznavao kada si otisao da potpises ugovor i procitas zapravo isti po sistemu "poljubi pa ostavi ako ti ne odgovara"
Iskreno, ja sam popizdeo ali nije mi bilo druge i nisam hteo da rizikujem da mi neko ispred nosa makne prikljucak u procesu odjavljivanja i menjanja provajdera pa da za ADSL koga sam toliko cekao lepo na kraju izvisim :smoke:
Suvisno je napominjati da je vecina ljudi ovde u manjem mestu poput Loznice bila primorana da proguta to jer su i oni zeljno cekali ADSL vec godinama
Cuvaj se djavola kada i darove donosi :eyebrows:

Poslednja izmena:
Meni nije jasno zasto ne moze da se uzme MIK od Telekoma, i onda raskines ugovor sa doticnim, i dodjes sutra sa MIKom u Telekom i potpises novi ugovor (a MIK ce valjda da nam sacuva port, zar ne?!?!)

Hm, prava socijalistička firma...zovem ih i objasnim da hoću da pređem sa drugog provajdera, i da imam MIK, gde mi ljubazno odgovoriše da je potrebno da dođem lično u poslovnicu, a zajedno samnom i osoba na koju se vodi tel.linija. Ja kažem lepo da je to moj otac, i da je konstanto u Nemačkoj na putovanju, tj. da je samo subotom popodne tu, na šta mi ona odgovori da onda može jedino sa overenim ovlašćenjem....

blaaahh...koliko peripetija zbog adsl-a...

i napisi iz kog si grada, ocigledno neki manji gradic gde ima portova, po ns nije bilo od oktobra ne nekim delovima, sad nzm kakvo je stanje ali msm da drug jos ceka adsl :(

Gde nema?
Sve mi se čini da će sbb dobiti novog korisnika ako lelekom nastavi ovako, mislim, šta mi koji smo završili fax, to je minus za lelekom... :mad:
Inače je net ok, imam click1, nema pucanja, bez nekih većih problema.

Gde nema?
Sve mi se čini da će sbb dobiti novog korisnika ako lelekom nastavi ovako, mislim, šta mi koji smo završili fax, to je minus za lelekom... :mad:
Inače je net ok, imam click1, nema pucanja, bez nekih većih problema.

okolina zeleznicke i detelinara nije bilo. . .

Poslednja izmena:
probaj nazvati korisnicki centar ili da odes do njih pa pitaj da li ima slobodnih portova da ne bude kasnije kako sam te slagao :D

probaj nazvati korisnicki centar ili da odes do njih pa pitaj da li ima slobodnih portova da ne bude kasnije kako sam te slagao :D

Ma neću da ih zovem, muka mi je od onih tetkica (9813)...:wall:

Čekam još malo, ako ne bude novih momenata uzimam mix sbb za isti keš, a oni neka forsiraju studente... :trust:

Poslednja izmena:
gde si u ns? ako si negde gde su novije instalacije uzmi slobodno, ako si oko z. stanice ne bih bas preporucio jer su otisle instalacije cim dune VETRIC ili KISICA ali bukvlano se gubi net ili radi sporo jako to samo oko z., rotkvarija otpr. . . .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno