ali svuda jako puno ljudi ceka na portove i svakim danom mole boga da bas oni budu pozvani ili jure kojekakve veze i vezice da obezbede sebi port...
Pa bas i nije tako. Prijatelj sa Novog Beograda je pre nedelju dana podneo zahtev za ADSL kod Telekoma i posle dva dana su ga pozvali da preuzme modem. Odem do njega da mu pokazem kako da to poveze i vidim da je dobio koriscen Huawei. E sad, nisam siguran sta je tacno posredi, ali meni se cini da ljudi odlaze od Telekoma, vracaju opremu, tako da Telekom, barem u Beogradu gde postoji alternativa u vidu SBB-a, IKOM-a i slicno, ima viska i modema i portova.
Pa sama cinjenica da postoje akcije tipa "3 meseca gratis" uz uslov da se ugovor potpise na 24 meseca (kada sam ja pre tri godine uveo ADSL nije bilo gratis, a ugovor se potpisivao na 12 meseci) govori da imaju problema sa brojem korisnika. Ulazu dodatne napore ne samo da privuku nove korisnike, nego i da ih sto duze drze u obavezi. Zasto bi neko za cijim se internetom ljudi otimaju i "mesecima cekaju portove" poklanjao tri meseca interneta i trazio da novi korisnici potpisu ugovor na dve godine? Nema logike.
Najjace oruzje Telekoma je cinjenica da puno njihovih korisnika nema alternativu. Nemaju svi SBB u zgradi, IKOM nikom nije konkurencija (nedeljama ne mogu da ih izmolim da mi donesu digitalni dekoder za kablovsku televiziju jer sa analognim vise nista ne mozemo da gledamo, pet puta sam zvao, molio i nista i sad, kao, treba da uzmem internet kod njih i kad se desi neki problem da cekam nedeljama da me neko kontaktira?), odlaskom kod drugih ADSL provajdera koji i sami zavise od Telekoma se nista ne resava (mozda Verat, na primer, ne znam ni sam). Telenor se tek nesto organizuje, nece bas skoro biti nesto od toga.
Posle 2-3 nedelje pristojnog funkcionisanja interneta ponovo ocaj. Isto i kod prijatelja na Novom Beogradu. Evo kako izgleda 2 megabita danas: