Šta je novo?

Final Fantasy XIII (PS3 & Xbox 360)

Pa ima na ebay-u za 8$ brdo takvih i boljih nalepnica za konzole, ne vidim sta je na slici posebno?

Tek sam na 5. chapteru i za sada je strogo linearna, ali to nimalo ne smeta :) Jedino sto mi smeta je sto nemam mnogo vremena da se divim pejzazima :) (u pitanju je PS3 verzija) Steta samo sto nisu ostavili d mogu da odaberem i japanske glasove... Uvek mi tako nekako bolje zvuce :)

Yoshinori Kitase producent FF XIII, je izjavio u intervjuu za Square Enix, da je zainteresovan da uradi nastavak FF XIII tj FF XIII-2.
U FFXIII se krije veliki potencijal koji nije mogao da bude iskoriscen zbog toga sto su dosta vremena potrosili na izradi sveta unutar FF XIII kao i na izradi razlicitih sistema (sta god to znacilo! :D)

Dok, ukoliko bi radili FF XIII-2 mogli bi sav svoj rad i paznju da usmere na pricu, koju bi nastavili tamo gde su stali... :trust: Nisam igrao tako da ne znam gde su stali. :d

Dok, ukoliko bi radili FF XIII-2 mogli bi sav svoj rad i paznju da usmere na pricu, koju bi nastavili tamo gde su stali...

Aha, dakle da urade igru da donekle podseti sadržinski na ranije delove samo umesto da izbacuju DLC izbaciće novu igru. Cunning plan :)

Pa neće im biti prvi put. FF X je imao FF X-2 posle, koji je doduše bio lošiji od osnovnog dela.

A sta je do sad bio, simulacija voznje? :)

Ha, ha, vema smesno.

Ocigledno je da ne igras Final Fantasy igre pa zato tako i komentarises. Mada suvisno. Ako se Dragon Age posmatra kao RPG, onda FF XIII nema sta da trazi u RPG zanru. Moze jedino da se vodi kao RTB akcija sa statistikama. Jer je God of War real time akcija sa statistikama, pa opet nije RPG.

FF VII i FF VIII i IX su bili pravi RPG-ovi. Ovaj novi nije sigurno.

Pa dobro zavisi kako ko karakterise RPG, ali je FF XIII preterano linerana igra okrenuta akciji. Nema tu gradova ,trgovine u shopovima, dobijanja questova od NPC-ova....nema skoro nicega. Samo tabanje i prica.

To ima i Diablo, pa nije RPG.

Nema veze... I ovako je dobar... Vidim ja da ce da padne preorder i za Versus :D

grafika je stvarno fantasticna:))) nevidjeni detalji i inovativna vizuelna rjesenja...na nekim mjestima stvarno breathtaking

Samo da kazem da sam presao igru i da je za mene ovo najgora igra bez obzira na kategoriju. Prica je bezveze , borba je dosadna i nije RPG.

Odigrao sam samo zato sto sam presao sve JRPG igre sto postoje za PS2 do sad, pa reko da ne izostavim i trinaesti Final Fantasy. Da me ne bije maler. Jedva sam igrao ,ali sam se junacki drzao. :p

Igra je epski fail. Tolko od mene.

preporuci neki dobar JRPG za PS3? jos ako ima anime futuristicki fazon utoliko bolje

Samo da kazem da sam presao igru i da je za mene ovo najgora igra bez obzira na kategoriju. Prica je bezveze , borba je dosadna i nije RPG.

Odigrao sam samo zato sto sam presao sve JRPG igre sto postoje za PS2 do sad, pa reko da ne izostavim i trinaesti Final Fantasy. Da me ne bije maler. Jedva sam igrao ,ali sam se junacki drzao. :p

Igra je epski fail. Tolko od mene.

Hm , stvarno je pricha losha ? Mada ne bi me zachudilo da je Square-Enix i tu omanuo , neshto im se to ponavlja.U svakom sluchaju , ako je i budem uzimao to ce biti kada cijena drastichno padne , ne zhuri mi se , nabavio sam Personu 3 FES i Personu 4 i poslije njih cu vjerovatno biti umoran od JRPG naslova.
@vampirbg
Mene je Valkyria Chronicles odushevila , ali je to jedina igra tog zhanra koju sam odigrao na trojci.....

Presao sam igricu i mogu da kazem da prica uopste nije bezveze kao i da borba nije dosadna vec je jedinstvena i skroz ok. Ovaj FF nije dobar kao pedhodni delovi ali i pored toga je odlicna igrica i svako ko je proba sigurno se nece razocarati

Pa sta ako nije pravi RPG? Ne znam sto je to uopste bitno? meni se svidja i ovakva :)

Daleko bilo znaci. Kako nije bitno? Veoma je bitno. Mada ,to nije jedino sto fali. Igra je totalni promasaj. Svaka cast ko ono moze da igra. Ja ne. Mada sam odigrao. Ja znam sta su dobre japanske igre, ovo to nije. Za PS2 sam odigrao skoro sve sto postoji od RPG-a, i znam itekako sta je dobro a sta ne. Ovo je cudo.

I jos jedan komentar:

Leading western RPG developer Bioware has said that hit corridor crawler Final Fantasy XIII “isn’t an RPG.”

Commenting on the development of Star Wars: The Old Republic, Bioware’s Writing Director Daniel Erickson launched into an opportunistic salvo against Final Fantasy XIII:

“Well, before I address the main point I just want to take a slightly more controversial route: You can put a ‘J’ in front of it, but it’s not an RPG.

You don’t make any choices, you don’t create a character, you don’t live your character… I don’t know what those are – adventure games maybe? But they’re not RPG’s.”

Bioware has previously criticised JRPGs as being “stagnant,” so it is by now no secret that the company has a low opinion of a genre which in fairness has only a tangential connection to the original conception of a “role playing game” – “stats based dungeon crawler” might be a fairer description.

Mene je zanimala tehnicki tj vizuelno posto imam previse godina da se "identifikujem"... kao i metal gear solid nevjerovatno uradjeno. Praznik za oci.

Daleko bilo znaci. Kako nije bitno? Veoma je bitno. Mada ,to nije jedino sto fali. Igra je totalni promasaj. Svaka cast ko ono moze da igra. Ja ne. Mada sam odigrao. Ja znam sta su dobre japanske igre, ovo to nije. Za PS2 sam odigrao skoro sve sto postoji od RPG-a, i znam itekako sta je dobro a sta ne. Ovo je cudo.

predlozi neku dobru JRPG za PS3, posto razmisljam sta sledece da uzmem? najbolje nesto u buducnosti i da ima bar malo manga stila :)

Probaj Folklore. Nije JRPG ali meni kao nekome ko voli FF serijal Folklore je bio onako makar zanimljiv da se predje.

Koji su kraljevi ovi japanci, ja ne verujem. :D Odakle im samo takve ludacke ideje za likove u igri ? :)
Evo odigrao nekih sat vremena da probam ima li tu cari kao u FF VII i moram reci da sam dosta razocaran.
Borba je skroz nezanimljiva, izaberes auto attack i to je to, totalno glupo, secam se da je FF VII bio tezak na pocetku.
Sledece sto bode oci je neverovatna linearnost, *** imas stazu od 5m i sirine i samo picis pravo, uzas! Valjda je posle nesto bolje.
Inace kidao sam se od smeha likovima u igri, aj ova Lighting je OK, kao Cloud samo riba, ali ostali su sou. Onaj crnja sa mikrofon frizurom ima pile u kosi, sa kojim prica ? WTF ? :D
Pa posle onaj maco plavusan Snow (na njega bi se nalozila zenska populacija), kao ratnik sa 16 kajli oko vrata i raskupcanom kosuljom. Pa onda onaj ridjokosi, ima zurku ko neki panker, i hoda iskrivljen ko kvazimodo.
Ali najaca je riba sto ima brus sto izgleda kao da joj vire novcanice i ima minic (ili gace) tako da seva meso na sve strane. :D
Mozda ja ne razumem tu manga kulturu, ali brate dal su normalni !? :D

Inace ima nesto sto mi se i svidelo, jako lepo zamisljen svet, nravno unisten linearnoscu.
Igracu jos malo, mozda me privuce prica ako je dobra, jos uvek ne znam sta se desava, mada kontam da je tu neki zli cika, sef megakorporacije ili slicno.

Koji su kraljevi ovi japanci, ja ne verujem. :D Odakle im samo takve ludacke ideje za likove u igri ? :)
Evo odigrao nekih sat vremena da probam ima li tu cari kao u FF VII i moram reci da sam dosta razocaran.

tek si poceo :) za pocetak je dovoljan i auto attack... doduse i kasnije ce biti dovoljan (kad iskoristis Libra), ali ce mnogo vaznije biti da odaberes pravi Paradigm u pravom trenutku :D

Mozda ja ne razumem tu manga kulturu, ali brate dal su normalni !? :D

Ne ti se SIGURNO ne razumes u mangu, i da , dizajn likova u FF 13 je glupav. A japanci nisu normalni, oni su GENIJALNI!

Japanci imaju izuzetan stil crtanja i dizajna, ali kao i u svemu ostalom ,i u mangi ima losih i nekvalitetnih stvari i ostvarenja. A dizajn likova u FF 13 i nije neki. Tako da, ne dirajte mangu zbog toga, posebno ako se ne razumete.

Igrajte Personu 3/4, najtoplija preporuka.

predlozi neku dobru JRPG za PS3, posto razmisljam sta sledece da uzmem? najbolje nesto u buducnosti i da ima bar malo manga stila :)

Nemam pojma, nemam PS3 tako da nisam ni pratio. Ar Tonelico 3, na primer. Igra samo za ekstremne mangase. Mada sam cuo da je podbacila. Probaj prva dva dela na emulatoru za PS2. Radi odlicno. Meni spadaju medju prvih deset.

Setio sam se.....Tales of Vesperia. Odlicna igra. PS3 verzija je jos dotatno prosirena u odnosu na xbox verziju.

Poslednja izmena:
Ne ti se SIGURNO ne razumes u mangu, i da , dizajn likova u FF 13 je glupav. A japanci nisu normalni, oni su GENIJALNI!

Japanci imaju izuzetan stil crtanja i dizajna, ali kao i u svemu ostalom ,i u mangi ima losih i nekvalitetnih stvari i ostvarenja. A dizajn likova u FF 13 i nije neki. Tako da, ne dirajte mangu zbog toga, posebno ako se ne razumete.

Mangaš, hahaha! :d

Valjda se kaže otaku. Nešto nisam primetio da smo mangu preveli na srpski tako da nije poželjno posrbljivati ljubitelje manga i anime.

Nego, još malo off-topica:

Some manga draw on Japanese history and traditions, but the majority of manga aimed at the 8-14 age group are set in schools. Most manga authors embrace a moral code that parents will find reassuring, with good characters protecting the weak, saving the earth, and being nice to the nerdy kids, while the mean characters get their comeuppance.

To što ti smatraš da se dopada hard core mangašima širom sveta zapravo je namenjeno deci u Japanu. Naravno, gde bi se dečiji stripovi primili među odraslima nego u ljubljenoj nam Americi. Odatle je krenula dalje da se širi ta Naruto/DBZ manija i krajnje je zabrinjavajuće koliko odraslih ljudi to čita/gleda. To je kao kada bi svi u Srbiji krenuli da gledaju Ninja Kornjače umesto Baba što se češljaju (kad malo bolje razmislim to i ne bi bilo tako loše :)).

Razumem ja da ima ljudi što vole stvari koje su namenjene mlađima ali promovisanje shounen mange kao vodećeg oblika i nečega što bi trebalo da se dopada svima je osobina takozvanih "eksperata" za mangu.

Ja se slažem sa tobom oko kvaliteta crteža i genijalnosti nekih autora ali najkvalitetniji crtež se nalazi u seinen mangama. Tamo likovi nisu predstavljeni džinovskim očima i ekstra zašiljenim frizurama već mnogo približnije zapadnom stripu.

Vrh Dno