Šta je novo?

Athlon 64 3000+ s754 OC

domcale

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2009
Poena
380
Pozdrav;
Usled nedostatka procesorske snage, ali i iz znatizelje, odlucio sam da poteram ovaj CPU i dalje od 2.4GHZ na kojima sam ga drzao za svaki dan.
Prvi pokusaj -> 2460 MHz, voltaza @ 1.55, memara @166+ OC= 20x MHz= cpu stabilan
Drugi pokusaj-> 2500 MHz, voltaza @1.55, memara ista podesavanja, samo sto je radila na 208 MHz, orthos puca posle 35 min.
Treci pokusaj-> 2500 MHz, voltaza @1.60, memara @133+ OC=166 MHz= cpu stabilan
Cetvrti (previse optimistican) pokusaj -> 2600 MHz, voltaza @1.60, memara ista podesavanja samo sto je radila na 17X MHz, Orthos puca posle 2~4 min.
Peti, i konacni pokusaj -> 2560 MHz, voltaza @ 1.60, memara @133+ OC = 170 MHz= orthos pukao posle 30 min, ali Crysis Warhead je radio 1h, Far cry 2 pola sata, a STALKER je radio 15 min 😛

Igracu se jos sa memorijom, da izvucem maksimum. Tokom citavog "lovljenja" max stabilnog kloka, temperatura CPU-a je predstavljala veliki problem.
Resenje: Otvorena vrata i prozor od sobe + kucni ventilator tuce direkt u masinu :bottle:: ovo vazi samo za test @ 2.5 GHz, 2.6 GHz, i zadnji 2.56 GHz.
Slike sam izmesao, imate CPU-z pa pise na koliko CPU radi, a tu su i slike hladjenja.

Ko ima predlog kako jos da izvucem iz CPU-a neka ga slobodno podeli i napise ovde. Najverovatnije sutra narucujem CM Hyper TX2 kuler, a ja bih licno voleo da vidim stabilno okruglo 2.6 GHz 😛
Evo su slike u attachment-u:

Prilozi

• OC 2.6_idle.JPG
    OC 2.6_idle.JPG
    272.2 KB · Pregleda: 53
  • OC 2.5_long.JPG
    OC 2.5_long.JPG
    312.7 KB · Pregleda: 44
  • OC 2.46_long.JPG
    OC 2.46_long.JPG
    309 KB · Pregleda: 48
  • DSC01196.jpg
    DSC01196.jpg
    223.8 KB · Pregleda: 59
  • DSC01197.jpg
    DSC01197.jpg
    126.4 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
CPU stabilan na 2.58 GHz u Crysis Warhead-u 1h, + je radio video converting 30min. Jos samo da legne Hyper TX2 🙂

CPU stabilan na 2.58 GHz u Crysis Warhead-u 1h, + je radio video converting 30min. Jos samo da legne Hyper TX2 🙂

mislim da je to TO, 2.58 GHz na vazduhu je ok... ... sledece sto mozes odraditi je samo da ga vb_mad2 ... nego ga sada lepo vrati na 2,4 🙂 (evo moj stari sempron 2800+ ja ga ostavio na 2,28ghz i zadovoljan sam njime,) banana

Pre par minuta narucen Hyper TX2 😉. Nema sanse da radi na 2.4, oseti se razlika u odnosu na 2.58. Pogotovo u gaming-u.

Probao sam da butujem masinu na 2.7 GHz, pocela je da se pali i kada treba da pocne da ucitava win, restart. Posle toga se skroz skucala pa ni u BIOS nisam mogao.

Poslednja izmena:
to bi trebao da bude neki maximum... džabe ćeš dalje da mučiš 3 generacije staru platformu

Nije dzaba, mora da guram ovu masinu jos par godina... ***. Ovako sam se bar obezbedio za neki kraci period. Jos grafu da kloknem, matorcima ram da uzmem, i teraj 😀

I nema veze sto je to 3 generacije zastarela platforma, kada je na 1440x900 i sve na medium terala obicnu Krizu bez problema oko 24~30 FPS (CPU @ 2.4 GHz). Kad uletim u guzvu onih Koreanaca koji vicu: SEKIRAAA! :d kada im podvalim koju granatu pod noge, onda pocinje da secka zesce 😀

Poslednja izmena:
pa ok , sve pohvale , respect sa mahinu 🙂 , bez starca nema udarca, /i ostali biseri ... / izvuko si max. i ok graphu imas , nego da li si vec stavio novu memoriju ? ja bih probao malo da smanjim napon ...na onih stabilnih 2,56 , ako moze nema potreba da ga przis 🙂

Ako sve prodje po planu sutra stize hladjenje, pa cu malo da se igram 🙂

Danas oko 1h stigao je gorepomenuti kuler :banana:
Odmah je montiran, i u pocetku nisam bio bas srecan sa temperaturama. Onda sam se nesto igrao i spustio temp ispod 49*C.
Zaokupiran mojom zeljom da OC zaokruzim na 2.6 GHz, ureadio sam sledece: Stavio napon na 1.6v, ht na x3, memara na 133, i FSB, naravno, na 260 MHz. I za cudo, masina je stabilna :banana: Crysis i GTA IV rade bez najmanjeg problema.
Napred na mesto otvora za opticke drajvove sam uglavio vent od AMD-ovog BOX-a, koji je skinuo 5* sigurno.

I rezime: temperatura u full load-u (Vent na TX2 radi max brzinom, nije uopste jako bucan, vise se cuje vent od AMD-ovog BOXa, jelte) je oko 52*C za CPU, i oko 50*C za jezgro. Vecina ce reci da je to mnogo, ali kad shvatite da kada sam sa BOX-om na istim podesavanjima poterao Orthos, dogurao je do skoro 70*C, i onda sam prekinuo, jer ko zna dokle bi dogurao.
Pozz.
PS: okacicu u drugom postu razliku u 3D marku 06 izmedju 2.0 i 2.6 GHz, samo jos da ga ponovo instaliram i poteram, pa postujem rezultate 🙂

Poslednja izmena:
Evo slike

Prilozi

• 3dM06_default (cpu & gpu).JPG
    3dM06_default (cpu & gpu).JPG
    242 KB · Pregleda: 70
  • 3dM06_OC CPU (gpu default).JPG
    3dM06_OC CPU (gpu default).JPG
    237.5 KB · Pregleda: 60
Pre svega sve pohvale za trud

A jel nije bolje da si prodao tu tvoju plocu,cpu i ram i + te pare sto si dao za tx2 da dodas ,i mogao si da uzmes nov e3300 i gigabyte Gigabyte G31M-ES2L + 1gb ddr2 800MHz takodje sve novo.
Sto je preterani upgrade sa obzirom na ovu tvoju konfiguraciju i da bukvalno nebi morao vise od 5 evra da dodas,a da ne pricam da ces sa stock kulerom i bez dizanja voltaze moci da ga klokujes na 3.75GHz.

I na kraju da prodas tu agp 3850 dok jos mozes solidne pare da dobijes za nju, i kupis neku pcie takodje polovnu jel i dalje polovne agp kartice su precenjene u odnosu na pcie.

Pogotovo sto kazes da neces menjati konfiguraciju jos 2-3godine,ovako nesto slicno sam ja uradio.

Kome ja da prodam to kad zivim bogu iza nogu, gde se ljudi use*u kada im ispadne poklopac od optickih drajvova?! :wall:
I, trenutno mi masina obavlja sve poslove, posto sam poceo sve manje da se igram na kompu. CPU je vracen na 2 GHz, ako bude bilo potrebno stavicu ga na 2.4 GHz gde radi na default naponu rock stable.
Pozdrav

Prilozi

• orthos torture @2.4GHz CPU.jpg
    orthos torture @2.4GHz CPU.jpg
    367.2 KB · Pregleda: 40
Opa nisam jedini ko jos uvek klokuje 754! Reci mi posto sam ultra noob u OC i imam konfu iz potpisa, ne mogu nikako preko 1.94ghz i ja mislim da sam i to sa max naponom. Jel znas dal imam ultra los primerak ili sam nesto lose uradio? Nije mi tu konfa da proverim sve al reko da pitam dok jos pratis ovu temu da to resim.

Ako mene dobro secanje sluzi, tom CPU-u je default 1.8 GHz. Pretpostavljam da si samo podizao FSB, a nisi spustao HT mnozilac niti memoriju. I ja sam bez spustanja dogurao do tacno istog rezultata (def. 2.0 do 2.14).
Odradi ovako:
Udji u BIOS, memoriju spusti na 166 (333), i spusti HT multipler na 3. E onda lepo podigni FSB na 240, save and quit, i prekrsti se. Vrati voltazu CPU-a na default, to bi trebalo da radi.
Ako masina butuje i udje u Win, malo muci masinu sa bilo kojim testom za "maltretiranje" procesora (Orthos, LinX, Prime95)
Ako izgura 1h (ako mozes duze, slobodno pusti duze, jos je i bolje 🙂), pokusavaj u koracima od 5MHz za FSB da dizes isti, dok masina ne pocne da puca u testovima, ili popijes BSoD, ili se masina restartuje. Onda povecaj napon na 1.55, pa pokusaj opet. Nemoj da ides dalje sa voltazom, jer pretpostavljam da imas fabricki BOX kuler.
Ako masina nece da dize win, pretpostavljam da znas sta ti je ciniti 🙂 Izvadi bateriju na 10~15s ili odradi clear CMOS. Pre toga iskljuci prekidac na na pajanju, cisto radi sigurnosti.
Pozdrav, i pitaj ako nesto nije jasno 🙂

I, BTW, prati temperature nekim programom (HW monitor, speedfan, ma bilo sta samo gledaj da ne predje, 55*C, 60 je gornja granica)

Poslednja izmena:
Ovako, posto i ja imam A64 2800+ 🙂 da se prikljucim diskusiji. Kod mene radi bez podizanja napona na 2.21GHz (9*245MHz) sve sto treba da uradis jeste da smanjis HT link na 3x i delioc za memoriju postavi na 166 i to bi bilo to.
Normalno, ako udje u Win probaj LinX ili Prime, kao sto ti je vec Domcale rekao...

Ne znam kako ljudi uspeju da uoce razliku izmedju 150 Mhz brze klokovanog CPU-a 🙂?

Ja sam jedine stvarne razlike primecivao jedino generacijski... skok od 200-300% u performansama.

Anyway lep rezultat... trebam malo da se igram sa jednim 3000+ ovih dana pa da znam sta ide i dokle...

Ovako, posto i ja imam A64 2800+ 🙂 da se prikljucim diskusiji. Kod mene radi bez podizanja napona na 2.21GHz (9*245MHz) sve sto treba da uradis jeste da smanjis HT link na 3x i delioc za memoriju postavi na 166 i to bi bilo to.
Normalno, ako udje u Win probaj LinX ili Prime, kao sto ti je vec Domcale rekao...
Guraj ti to jos, podigni napon na 1.55, stavi FSB na 250 i probaj, mora da radi. Ako radi, probaj 254 FSB. Ako neces za 24/7, odradi to cisto radi testa.
Danas cu da vidim koliko oce bez dizanja voltaze (2400MHz je sigurno stabilan, probacemo jos malo dalje) 🙂

Poslednja izmena:
Najstabilnije je ovako (9*256MHz, 1.55V za CPU, temp u LinX-u ide do 48'C max) probao sam i 260MHz i vise za magistralu. Ulazi u Win ali nije stabilan, a napon ne mogu vise da podignem od ovih 1.55V iako ima u BIOS-u i vece vrednosti 🙁
Cim stavim napon veci od 1.55V samo crn ekran...

Mislim da ovi nasi procesori :d traze dosta napona za magistralu preko 245-250MHz. Hteo sam radim Vmod za plocu, ali nemam lemilicu kvalitetnu. Meni zavrsava poso i na 2.2GHz 🙂

Prilozi

• 2300-166.jpg
    2300-166.jpg
    259.6 KB · Pregleda: 27
Kod men ovako stoje stvari: CPU hoce da radi i na 2.46 GHz na default naponu, styabilno u igrama, Orthos puca, a trenutno mucim masinu sa LinXom upravo na toj frekvenciji.

Na 2.48 masina butuje, i igrao sam NFS Undercover, sve dok posle 30 min nije pukla i izbacila me na desktop... lici na problem sa memarom, koja je bila stavljena ipak na 2.7v, mislio sam da ce to biti dosta. Radila je na 208 (416 MHz), sa malo zategnutim latencijama, al OK. LinX je posle 5 miin restartovao masinu, tako da sam vratio CPU na 2.46 GHz.

Probao sam da butujem masinu na 2.5 GHz (default voltage), i posle startovanja CPU-z a se masina restartovala, ocigledan znak da nece na toj frekvenciji.

Inace @Marko 207, fin rezultat. Samo me cudi sto je black screen posle veceg napona od 1.55? :trust:, kada je moj radio i na 1.65v bez problema. I, BTW, labava ti memorija :d

Cisto kao prilog ,evo dve slike. Prva je konvert, cisto iz zezancije, a drugo je LinX (trenutno radi...)

Ne obaziri se na CPU senzor, zna on da pokaze i 60*C kada je u sobi 19*C, a 52*C kada je u sobi 24*C :wall: Znaci gledaj core senzor. Hladnjak je Hyper TX2, koji po meni bas i ne radi svoj pos'o :smash:

Prilozi

• stable 2.46 def CPU voltage.JPG
    stable 2.46 def CPU voltage.JPG
    242.7 KB · Pregleda: 23
  • linx going well xDDD.JPG
    linx going well xDDD.JPG
    263.4 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Moracu malo da je zategnem kad nadjem malo vremena :d
Sto se temperature tice ja nisam primetio neku razliku kad radi na 2.2 ili na 2.3, kod mene sa ovim Gigabyte-ovim coller-om, koji se dere ko blesav kad se zaleti, temperature ne prelaze 48-49'C leti, zimi svejedno.

btw evo kako izgleda cooler:

Prilozi

• IMG_3029-1.jpg
    IMG_3029-1.jpg
    54.2 KB · Pregleda: 33
Jel drzis otvoreno kuciste ili zatvoreno? Pitam jer mi se svidjaju temperature, jer mi kuler i ne deluje nesto ozbiljno, a hladi dobro 🙂 EDIT: tek sad sam primeto HeatPipe-ove 😛
Inace, posto je CPU izdrzao 1h LinX-a (screenshot propao zbog EPS-a :wall: ), ovo ostaje za 24/7, dok se opet ne probudi zelja da ga nateram na 2.6 GHz. 🙂

Mada pokusavao sam da ga hladim pasivno (na 2 GHz), i nemoz, nagura do 60*C posle 5min. Da bar mogu da spustim klok ispod default-a ili da undervolt-ujem proc, ali dzaba kad ploca nema ni napone ni FSB frekvenciju manju od pocetne (200MHz i 1.5v). 'Bem ti MSI 😀

Poslednja izmena:
90% vremena je otvoreno.
To je moj cooler: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=1904
samo sto ja nemam ovaj modul za kontrolu i ne vrti se toliko, nego do 2100 obr/min.
A C'n'Q? Kod mene super radi, stavim "Power scheme" na "Max battery" i obori takt procesora na 1.23GHz. Kako se povecava zauzece procesora tako se dize takt 🙂
Za surf i download super. Temperature su smesna tada. Probaj, ako nisi do sada.

Evo i primera:

Mislio sam pod opterecenjem, idle nije problem.
BTW, opet je ss od LinX-a propao zbog EPS-a. Nesto se gadno desava sa strujom u selu :smash:

Hvala kolege! Videcu da uzmem komp za vikend i da probam. Jeste, imam box cooler ali ja mislim da sam imao 40C u leru. Tako da ili sam nekako uspeo lose da namestim cooler a pastu sam bio neku bezveznu koristio. Jel moguce da se pasta pokvari?

Pa moze, samo sto se ne pokvari, vec se osusi 🙂. Sto se tice temperatura, i kod mene je bio isti slucaj (preko 40*C u leru), ali dok je procesor ispod 55*C pod opterecenjem, nemas brige. Ako ti je za utehu, moj je CPU jedno vreme radio cak na 65*C, ali je u sobi bila prava furuna, jer se i grafika roshtiljala 😀 na 90*C.
Kao sto sam rekao, vrati voltazu CPU-a na default, Spusto memoriju na 166 (333), spusti HT mnozilac na 3, odvali FSB na 240, i uzivaj 🙂 Ali pre toga poteraj neki test stabilnosti, i prati temperature SpeedFan-om.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Pa moze, samo sto se ne pokvari, vec se osusi 🙂. Sto se tice temperatura, i kod mene je bio isti slucaj (preko 40*C u leru), ali dok je procesor ispod 55*C pod opterecenjem, nemas brige. Ako ti je za utehu, moj je CPU jedno vreme radio cak na 65*C, ali je u sobi bila prava furuna, jer se i grafika roshtiljala 😀 na 90*C.
Kao sto sam rekao, vrati voltazu CPU-a na default, Spusto memoriju na 166 (333), spusti HT mnozilac na 3, odvali FSB na 240, i uzivaj 🙂 Ali pre toga poteraj neki test stabilnosti, i prati temperature SpeedFan-om.
Pozdrav

Hocu. Javljam rezultate cim uzmem komp.

Danas dok sam nesto cackao oko klok-a CPUa, i usled prevelikog OC-a masina se restartovala. Udjem u BIOS i vidim nesto vrlo zanimljivo 😀 Inace znalo je da se desi da izbaci 40MHz, ali 0MHz, pa to je epic fail. :d

Prilozi

• DSC01288.JPG
    DSC01288.JPG
    194.9 KB · Pregleda: 1,608
Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu (ipak je vezano za ovu temu, al ajd):
Dal memari (DDR400) smeta voltaza od 2.7v? Pitam jer sam malo pritisnuo kaish memoriji 😀, pa sam povecao voltazu za svaki slucaj. Sada radi na 200MHz, 2.5-3-3-6.

Nazad
Vrh Dno