Šta je novo?

Rezultati VIP izazova

jox

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
680
Izasli su rezultati VIP Izazov-a.

Kako konacno imamo kompletan spisak prijavljenih aplikacija, bilo bi lepo da neko odvoji vreme da ih postavi ovde sa odgovarajucim QR kodovima...

Izasli su rezultati VIP Izazov-a.

Kako konacno imamo kompletan spisak prijavljenih aplikacija, bilo bi lepo da neko odvoji vreme da ih postavi ovde sa odgovarajucim QR kodovima...
Evo ja gledam VIP Bioskop na androlibu.
Aplikaciju testirao pre dva dana na HTC Magicu, davala je pogresne rezultate za filmove i bagovala (jedno izletanje na home screen). Ima manje od 50 download-a.

WTF? :party:
Jeste da gubitnik ima pravo da se ljuti, ali koji su kriterijumi?
Jel se ocenjuje samo ideja (koja je super i podrzavam)? Ili ideja + realizacija?

QR Code:

chart

EDIT: I cemu tri identicne aplikacije na marketu od istih developera?

Poslednja izmena:
Ja sam potpuno razočaran rezultatima VIP Izazova. Nikako mi nije jasno koji su kriterijumi. Pa Cepelin i Beodroid imaju sve što ima VIP Bioskop i još više, ali su lošije prošli.

ParkingBot ne može da se poredi sa aplikacijom Parkiraj! (koja ima i augmented reality!!!), a parkiraj! nije dobio ništa.

I baš bih voleo da me neko ubedi da je Čabarkapa napisao i jednu liniju koda u VIP Bioskop. Mislim da svi znamo kakav je bila njegova uloga u tom timu... Meni to mnogo objašnjava.

Poslednja izmena:
Kao prvo da cestitam svim dobitnicima koji su zasluzili nagradu ali takvih je vrlo malo.

Mislim da je vecina nagrada na takmicenju bila namestena ili je ziri bio nemaran i nije pregledao sve aplikacije sto je verovatnije. Iskomentarisacu samo aplikacija koje mogu objektivno da se ocene da ne bi raspravljali o tome da li je ova ideja bolja od one. Takodje bih voleo da i ljudi na ovom forumu testiraju aplikacije i sami se uvere u kvalitet nagradjenih i nenagradjenih aplikacija.

ParkingBot - nagradjena sa 1000e a po meni najbolja aplikacija u toj klasi Parkiraj!Beograd nije dobila nista

Gradski Prevoz - ova aplikacija nema cak ni racunanje rute a osvojila je nagradu. BeoGSP koja ima proracun rute za koju je vecina ljudi rekla da je najbolja u toj kategoriji takodje nije osvojila nista.

Vip Bioskopi - 10000e je osvojila aplikacija koju je predvodio Aleksandar Neskovic docent sa ETF-a. U njegovom CV-u stoji da je radio na projektu planiranja javnog mobilnog sistema za VIP (Aleksandar Neskovic). Malo je previse slucajnosti kada se pogleda kvalitet aplikacije koja nema lep graficki interfejs i nije originalna ideja tako da ne znam sta je u njoj toliko dobro. Unapred se izvinjavam ako Aleksandar Neskovic nije taj isti koga sam ja nasao i ispravicu ovu poruku u tom slucaju.

Napominjem da je ovo samo moje misljenje posto sam imao dosta favorita cije sam aplikacije koristio i ocekivao sam da ce neka od njih da pobedi a polovina nagradjenih aplikacija je bila iznenadjenje.

Na android.vipmobile.rs pise danas da ce aplikacije koje nisu dobile glavnu nagradu ipak dobiti HTC Tattoo telefon?

Ono sto je mene zabolelo jeste da aplikacije koje nisu dobile glavne nagrade, pored njih ne pise ime i prezime developera i sajt ako ga ima (pa valjda smo zasluzili toliko). A za moju aplikaciju Spacetracks, za opis pise "Igra". Pa ljudi, zasto smo slali PDF sa opisom aplikacije pred novu godinu. Zasto sam pravio Spacetracks sajt koji je pusten kad i igra i koji je za mesec dana "zabo" 1000 posetilaca?

Prema guglovoj statistici igra trci na 1000+ telefona, i ima 3000+ download-a za mesec dana. Jos imam ponudu da radim specijalnu verziju za kinesko trziste (jutros su mi stigli prevodi svih stringova iz igre) i ponudu da radim specijalnu verziju za Archos tablete i njihov android market. Toliko o mom projektu.

Poslednja izmena:
To samo govori o strucnosti naseg zirija da prepozna dobru aplikaciju. Spacetracks je definitivno zasluzio bar Bronzanu nagradu. Sto se tice ovih Tattoo telefona mislim da je to nacin da se ucutkaju ljudi zbog neregularnosti na konkursu.

Pozdrav!

Ja sam bio juce na toj konferenciji za dodelu nagrada i takodje sam razocaran rasporedom dobitnika. Ne zelim da umanjujem bilo ciji trud i rad, ali stvarno mislim da je ziri zestoko omanuo u obavljanju svog posla (osim ako nije namesteno, jel). Dosta stvari tu meni nije jasno:
1. Stalno se do sada provlacila ta famozna primenljivost na srpskom trzistu. Pobednicka aplikacija radi samo za Beograd, pa sta je sad Beograd celo srpsko trziste?? Onda je trebalo da se zove Belgrade Android Challenge i da se mi ostali ne zavaravamo. Meni koji nisam iz bg-a ta aplikacija apsolutno nista ne koristi.
2. Odrzivost informacija - informacije koje moja app pruza se dobijaju od Web servisa wikipedie, panoramia i raznih google servisa. A za bioskop recimo, parsiraju se rezultati pretrazivanja raznih domacih sajtova. Sta je odrzivije? Ako me neko ubedi da ce krstarica da traje duze ili da je pouzdanija od google-a, ima svoju fakultetsku diplomu informaticara da pretvorim u toalet papir.

Sto se tice ostalih dobitnika, isto mi nije jasno kojim kriterijumima su se vodili clanovi zirija. Prosto ne mogu da verujem da sam toliko promasio u odredjivanju svojih favorita, pa niti jedan nije dobio novcanu nagradu a neke ni telefon.

Ne zelim da budem pogresno shvacen, cestitam od srca svima koji su dobili neku nagradu, verujem da su se trudili, ali cvrsto stojim iza svog ubedjenja da ima dosta aplikacija koje su po meni bolje od pobednickih a da nisu dobile nista. Strucni ziri? E bash...

Probao sam VIP Bioskop, i stvarno je sramota da je ona pobedila. Vidi se da je app uradjena na brzinu, ima ruzan interfejs i vrlo siromasne mogucnosti.

Ne mogu da nadjem Cepelin na marketu, kako se tacno zove?

Izgleda da su se ljudi iz VIPa lepo uklopili u nasu, srpsku stvarnost... dokle ce u ovoj zemlji sve ici preko veza i vezica, i dokle ce nestrucni ljudi odlucivati o strucnim stvarima?! Muka mi je vise od takvih stvari, ima ih svuda, od sporta do privrede, zdravstva itd... Stvarno ne znam, a taman sam pomislio, kako su eto, pametni VIPovci uradili fenomenalnu stvar sa ovim konkursom, kako ce android programi nasih programera "preplaviti" domace trziste, i povecati(i kod nas) funkcionalnost inace odlicne android platforme. Sve je bilo spremno za veliki android bum, pogotovo imajuci u obzir odlicnu prodaju android telefona u poslednje vreme. Na zalost, nisam bas najboljeg zdravlja pa ne smem da se nerviram, svasta bih napisao... ovako cu samo da, makar simbolicno, dam podrsku programerima onih aplikacija koje su STVARNO zasluzile da budu nagradjene, i da im zahvalim na odlicnim i korisnim aplikacijama. Nije im bas neka satisfakcija, no, ako ima pravde, doci ce sve na svoje, trziste je veliko, nek pocnu da pisu i za zapad, naci ce se neko POSTEN i STRUCAN da taj rad i nagradi! Zelim Vam mnogo srece i uspeha u daljem radu na izradi aplikacija za nas omiljeni OS, ANDROID!

@abrakadabra, šta se desilo sa tastaturom.... ne vidim je tamo, da li je uopšte prijavljena za "izazov"?

Moj favorit je takodje bio SpaceTracks.
Ova moja je malo suviše neinteresantna za generalnu populaciju, ali daj bar tattoo :)

I nisam baš siguran da u BG postoji *baš toliki* problem sa parkiranjem (7 aplikacija, wtf?) :)

Konkurs je definitivno namesten, ovo je smejurija :) , tu nema govora , ono sto je smesno je sto je VIP namestio po meni prvu aplikaciju definitvno i to se vidi iz aviona i to im je bio glavni cilj , pa je drugu i trecu isto ubacio bezveze da ne bi odudaralo puno , "prva liga" igra koja se nasla na trecem mestu je ok i ona zasluzuje da osvoji eventualno trecu nagradu , ali tu su napravili namerno izuzetak sa dve nagrade za trece mesto od po 1000e umesto jedne , da ne bi bili sumnjivi.

Ej oni su nagradili nalosiju parking aplikaciju sa trecim mestom, pored dve-tri svetlosnim godinama bolje , svasta?! , a BeoGSP se nije nashao ni medju prvih 14, sto je isto katastrofa i to samo zato, jer bi bilo sumnjivo da je prva aplikacija "VIP Bioskop", pa posle nje zaredom da idu sve kvalitetnije i bolje aplikacije , ovako su morali listu random da isharaju bez ikavog kriterijuma kako ne bi bila ocigledna nameshtaljka , nego mi da pomislimo da su imali satro cudne kriterijume , e ali su se gospoda iz VIP-a malo zeznula :).

Kao shto je vec neko rekao dodeljuju svima HTC Tattoo telefone da bi ucutkali ostale zbog namestenog konkursa, jer toliko ima boljih aplikacija po svim onim kriterijumima koje su naveli i o kojima su stalno pricali (samo da bi navukli programere i mogli da poboljshaju prodaju svojih telefona), a koje na kraju naravno nisu ispostovali.

Probao sam prvu aplikaciju i baguje i puca takodje, kad kliknem na dugme za lokaciju puca mi uvek WTF?? , napravljene su pocetnicke greske.

Sve u svemu razocarenje veliko od VIP-a.

Poslednja izmena:
Kriterium jeste ostao nejasan, ali mogu se izvuci par zakljucaka:
- igre im ocigledno nisu bile po volji
- nisu se obazirali na statistiku sa marketa (ocene & broj downloada)
- akcenat je stavljen na pruzanje informacija

Na kraju, ja bih VIP ipak pohvalio sto je izdvojio sredstva i trud da afirmise android kao platformu u Srbiji.
Voleo bih da to nastavi da cini i u buducnosti...

A pobednicima mogu samo da cestitam :)

Poslednja izmena:
I baš bih voleo da me neko ubedi da je Čabarkapa napisao i jednu liniju koda u VIP Bioskop. Mislim da svi znamo kakav je bila njegova uloga u tom timu... Meni to mnogo objašnjava.

:wave:
Da,Milan Cabarkapa je zaista pisao dobar deo koda, samo sto to nije Cabarkapa na koga vi mislite (profesor i autor knjige o C) vec student mastera na ETF! :D

A da li se nekome desilo da mu aplikacija u opste nije izlistana na spisku ucesnica?
Naime meni se to desilo. Nigde me nema.
Inace, rec je o Belgrade GSP Helper.

Iako je ideja možda bila dobra (verovatno je potekla iz inostranstva, zato je i dobra), realizacija je stvorila više štete nego koristi.

Svaki poglešan izbor koji je VIP napravio u konkretnoj kategorji baca senku na sve srpske aplikacije u toj kategoriji.

Običan korisnik ne može da proba sve aplikacije sa android marketa. Čovek obično pogleda negde neki review. VIP je medijski potkovan, kredibilan izvor informacija (puno se razlikuje od nekih komentara na forumu) i lako dostupan (vrti se na TVu). Tako da može da se očekuje da će velika većina da donosi odluku na osnovu VIP sugestije.

Kada taj običan korisnik bude probao tu aplikaciju i ako zaključi da ne radi, veće su šanse da pomisli da bolje aplikacije nema na srpskom tržištu, nego da pomisli "ajde da potražim još" jer je VIP (kredibilan izvor) rekao da je ta najbolja. Još je gore ako zaključi da ta aplikacija nije loša, mogla bi da bude bolja ali šta da se radi kad bolja ne postoji (VIP kaže da bolja ne postoji) i tako se korisnik i dalje pati sa lošim izborom.

Jednom rečju, ako kredibilan izvor donese pogrešnu odluku to je katastrofalno. Ovo će puno unazaditi srpsko tržište android aplikacija. Moram da priznam da sam i ja mislio da je VIP kredibilan i odgovoran i upravo sam razočaran zato što to nije tako.

Jutros sam poslao mail VIP-u da nije fer sto nisu naveli imena programera koji nisu dobili glavne nagrade. Takodje sam apelovao da Spacetracks ima malo zivopisniji opis od "Igra". Rezultat maila mozete videti sad na android.vipmobile.rs

Pozdrav!
<snip>
parsiraju se rezultati pretrazivanja raznih domacih sajtova. Sta je odrzivije? Ako me neko ubedi da ce krstarica da traje duze ili da je pouzdanija od google-a, ima svoju fakultetsku diplomu informaticara da pretvorim u toalet papir.

Ne zelim da budem pogresno shvacen, cestitam od srca svima koji su dobili neku nagradu, verujem da su se trudili, ali cvrsto stojim iza svog ubedjenja da ima dosta aplikacija koje su po meni bolje od pobednickih a da nisu dobile nista. Strucni ziri? E bash...

</snip>
Mislio sam da precutim, ali posto sam skontao da si mi pmf kolega, jednostavno moram da te podrzim i da kazem da se slazem sa tvojom ocenom. :)

Jutros sam poslao mail VIP-u da nije fer sto nisu naveli imena programera koji nisu dobili glavne nagrade. Takodje sam apelovao da Spacetracks ima malo zivopisniji opis od "Igra". Rezultat maila mozete videti sad na android.vipmobile.rs

Evo ja kao razumem koliko je tesko napisati OpenGL igricu i stvarno svaka ti cast! Ovo je pod uslovom da si je ti pisao, posto te licno ne poznajem. Ali koliko sam video youtube snimak igrica je super!

Katastrofa, ne mogu da verujem da je ovaj junk od aplikacije dobio prvo mesto. Krs ikonica, uzasan interfejs, cak je i zveknula na mom Nexusu - cist promasaj. Ako su namestili (a moguce je da jesu) onda sam zaista razocaran u njih.

Evo ja kao razumem koliko je tesko napisati OpenGL igricu i stvarno svaka ti cast! Ovo je pod uslovom da si je ti pisao, posto te licno ne poznajem. Ali koliko sam video youtube snimak igrica je super!
Pa naravno da sam je ja pisao :)

Sad uporedi tu grafiku sa videa i taj 3d engine (muziku ne znam dal si cuo ali sabija) sa VIP bioskopom koji ima 4 ekrana i kupi podatke sa tudjih sajtova + vazi samo za BG + baguje + ne radi :banana:

Pa naravno da sam je ja pisao :)

Sad uporedi tu grafiku sa videa i taj 3d engine (muziku ne znam dal si cuo ali sabija) sa VIP bioskopom koji ima 4 ekrana i kupi podatke sa tudjih sajtova + vazi samo za BG + baguje + ne radi :banana:

Odlicno covek! OpenGL je dosta tezak i zahteva dosta jako znanje iz matematike (geometrija, lin. alg.) koje je od izuzetnog znacaja za doboko poznavanje raznih API-ja. Zbog toga (kao programeru) mi se izuzetno svida tvoja igra!

Sto se tice Spacetracks, jasno su trazili aplikacije lokalne primene, stoga igrama, mislim da nije bilo mesta. Ali onda daju nagradu igri "Prva liga" i sami sebi skoce u stomak!!!

Konkurs je rekao da se cilja na lokal, a ne na Srbiju, stoga su programi za Beograd legitimni,zar ne?!

A mene zanima da li je u konkursu navedeno da se aplikacije ne smeju menjati na marketu nakon slanja aplikacije njima?

Sto se tice Spacetracks, jasno su trazili aplikacije lokalne primene, stoga igrama, mislim da nije bilo mesta. Ali onda daju nagradu igri "Prva liga" i sami sebi skoce u stomak!!!
Upravo to.

Jox je rekao da im igre nisu bas najomiljenije. Pa ne bih rekao. Ne kazem da Spacetracks mora da bude prvi, ali "aplikacija sa lokalnom primenom" je pisalo u pravilu, zar ne? A kakav je Srickie nego lokalan? Sigurno je zasluzio vise nego Prva Liga, koja je btw, port Masterkick-a sa Palm-a, Windows Mobile-a, iPhone-a. Ovo znam zato sto poznajem programera licno, dugo sam radio sa njim, a prve linije koda Masterkick-a sam pisao ja; on je dalje preuzeo razvoj. Ne omalovazam rad Nemanje, ni "Prvu Ligu", jer znam kako izgleda Masterkick i znam da je najbolji stoni fudbal za telefone ikad; ali nema veze za lokalom kao ni Spacetracks.

A mene zanima da li je u konkursu navedeno da se aplikacije ne smeju menjati na marketu nakon slanja aplikacije njima?

Da li neko, mozda, ima download, print ili screenshot uslova konkursa?
Mene su diskvalifikovali jer sam menjao app na marketu. Bar ja mislim jer se nisu udostojili da mi odgovore na mail vec dva dana.

Ja se ne secam da je to explicitno pisalo u uslovima konkursa.

Poslednja izmena:
Eee, bacise austrijanci kosku medju narod... Vidim da ovoj polemici nikad nece biti kraja. A po svemu bi se reklo da je dosta nas razocarano. E sad, nagrade su podeljene, a da je pravne drzave i suda, mogli bi lepo da se na osnovu USLOVA KONKURSA mnoge stvare promene. No mislim da do toga nece doci, na zalost. I tako cemo se svadjati u nedogled... a nista se nece promeniti... na zalost...
pozdrav

Da li neko, mozda, ima download, print ili screenshot uslova konkursa?
Mene su diskvalifikovali jer sam menjao app na marketu. Bar ja mislim jer se nisu udostojili da mi odgovore na mail vec dva dana.

Ja se ne secam da je to explicitno pisalo u uslovima konkursa.
Sme da se menja ukoliko aplikacija sadrzi bag zbog koga ne moze uopste da radi.

To sa menjanjem aplikacije je takodje diskutabilno. Ranije je neko rekao da su ljudi dobijali mailove od VIPa zato sto se njihove app nisu videle na tattoo telefonima. Neke app su se od starta videle na marketu, i to ocigledno nije ni uzeto u obzir. To je programerska stvar i stvar implementacije. Ja razumem da su oni hteli da se obezbede da dobiju sto vise app na marketu koje su vidljive na svim njihovim telefonima, ali bre, jel ovo bilo takmicenje u programiranju ili ne?

Mene samo nervira sto sa koje god strane pogledas, ziri je uspesno zaobisao svaku stavku koju su definisali kao "kriterijum" prilikom plasiranja aplikacija.

Evo nesto od uslova takmicenja

Učesnik ima pravo da aplikaciju koju je prosledio Vipu i na Android Market dalje razvija, kao i da je u narednim verzijama učini komercijalnom, odnosno da je nezavisno ekonomski iskorišćava ili njome raspolaže. U slučaju da učesnik kreira nove verzije aplikacije, neće imati pravo da od Vipa potražuje bilo kakvu naknadu na osnovu korišćenja prve verzije aplikacije, koja je Vipu poslata po osnovu ovog takmičenja.

A inace, sve se moze procitati na http://android.vipmobile.rs/terms

U vezi price o novim verzijama aplikacije!

Nazad
Vrh Dno