Šta je novo?

CM Stacker 831 SE Custom Water Cooling

a sad vracamo se na topic...
uzecu sledeceg meseca najverovatnije Swiftech Komodo za GTX 285 full cover block,

Uh, ne znam dal ti se isplati da sad uzimas wb za gtx285, jedino ako bi mogao da ga koristis i na narednoj generaciji, sto je vrlo malo verovatno.

Mozes da uzmes onaj blok sto je univerzalan ide samo na chip samo je problem sto kod nas nisam video one bakarne delice sto se stavlja ju na ostale male chipove okolo to je problem :-(

ne ne ipak idem na full cover blok ako vec hladim da hladim kako treba, nista mu ne znaci da stavljam mali blok samo za GPU a memorija da ide sa mali m hladnjacima to je promasaj veci nego njen stock kuler

kao sto sam i obecao za petak... GPU loop

Delovi:

10x PHOBYA 1/2" fittings
2 x 45 stepeni fittings
MAGICOOL Xtreme Dual 240 Radiator
Masterkleer creva 1/2"
1 x Delrin TEE T-Line
1x Fillport
Swiftech KOMODO Full Cover GTX 285 GPU water block
Thermaltake P400 pumpa (ostala mi od prethodnog vodenog pa sto da se baci, i vise nego dovoljna za ovaj loop)

Temperature GPU-a na vazduhu (MAX LOAD) su bile core 74, ambient 57, memory 65 a sada su core 55, ambient 38, memory 40, ja happy :), i to sve na podesavanjima sa donje slike...

evo i malo slicica.... full album mozete pogledati ovde http://www.flickr.com/photos/studiovpc/sets/72157623185192485/

4314191627_865125ffb5_o_d.jpg

4314191955_e3a932810d_o_d.jpg

4314194477_068a9989c9_o_d.jpg

4314935198_822af78d2a_o_d.jpg

4314935930_4550854384_o_d.jpg

4314201857_28a5452728_o_d.jpg

4314938892_3bbb6f6c83_o_d.jpg

4314938640_5ca35f2f89_o_d.jpg

4314939906_c0c3600390_o_d.jpg

ostaje da ove ventilatore koji su sa strane na nosacu ofarbam u crveno i onaj jedan koji je pozadi na radijatoru, svi kablovi koji su se mozda sada videli na slikama su uklonjeni, tacnije onaj dole od ventilatora koji su pozadi, a ovaj za ova 4 ne mogu da uklonim jer se on i ne vidi kad se zatvori kuciste...

imao sam i jedan peh prilikom montaze a to je da sam polomio plexiglas tacnije navoj gde ide fiting na pumpu za CPU jer sam ga nalegao slucajno, ali sredio sam ga dvokomponentnim epoxy-em i porucio sam novi poklopac iz nemacke jer mi ovo glupo da stoji ovako ko zna kad ce i da li ce da popusti, mada 6 sati je radilo sasvim normalno....

to mu to... pitajte, komentarisite i tako to...

Poslednja izmena:
Vlajce super je ispalo... E a extra izgleda ova TT pumpa sto si joj prepravio fitinge a i vrsi posao extra ne zamaras ovu za procesor tako da je sve hladno ko zmija a radi ko sat :-D

TT pumpa me zacudila da moze da tera sve ovo, i to bas siba voda kao luda kroz creva, mislio sam da ce jedva da ide, ali za ovo je i vise nego dovoljna :)...

Ma to sa pumpama je preterivanje čisto. Ja na pumpi od 420l hladim i CPU i GPU bez ikakvih problema i to sve sa "narodskim" fitinzima za GPU.

koja pumpa i sta sve tera? ja kod mene sa jednom pumpom ne bih mogao sve tacnije bilo bi previse da ide kroz cpu blok kroz gpu blok i kroz triple i dual radijator, smanjio bi se protok, lakse mi ovako sa dva odvojena sistema

Pa u osnovi imam CM Aquagate Max na koji sa nakačio i grafičku, tačnije trenutno imam 4870 sa full cover EK WB. Ceo sistem sam probao i sa 2 grafičke (dodata XFX 4830 sa EK univerzalcem u CF) i sve to hladi njegov referentni dual radijator.

Koliko vidim pumpa je kapaciteta od 450l/h i izbacivanjem od 2m.

Znam da će te da počnete da pljujete po CM ali nabavio sam ga stvarno za smešne pare. Nov za 90e (bez garancije naravno). Za te pare nema boljeg.

Proc ne prelazi 50C pod LinX-om, dok je Gpu posle 30 min Furmarka na 41C i to sve sa max utišanim ventilatorima (700-800 RPM).

Prilozi

• IM000635.jpg
    IM000635.jpg
    520.5 KB · Pregleda: 134
3/8 creva? koji ti ovo fitinzi na grafickoj? taj CM cak i nije toliko los... ja sam imao TT Big Water 735, tacnije imam ga i dalje samo sam pumpu uzeo sad za gpu loop i tera ona kao luda. Blok i radijatori od tt-a su stvarno losi jer nisu sa tankim komorama nego su samo uvijena bakarna creva kroz koja prolazi voda i to ne valja jer ne stigne da se ohladi voda a i kvalitet izrade nije bas najsjajniji... e sad tebi su temp ok jer imas DUAL CORE sa QUAD-om bi vec kukao :)... madaaaaa ne mora da znaci ja sa ovim tt-om nisam prelazio 53 stepena za cpu u full loadu pod linxom a sada maximalno 41 opet je to dosta veliki pad, idle mi je bio sa tt-om 38-40 kako kad sada je 32... gpu necu da komentarisem posto je uvek bio na stock kuleru tako da je besmisleno porediti sad vodu i vadusni stock kuler jer je pad temperatura vise nego drastican da sam imao recimo neki drugi blok pa i da poredim ovako nista...

p.s. jedan savet, skrati ono crevo koje ti ide iz radijatora u rezervoar posto je dosta dugacko, jer kljuc uspeha ti je sto kraci loop ;)

Poslednja izmena:
He he fitinzi su home made. Nigde nisam mogao da nađem u Bgd-u 1/4 na 3/8 fitinge, pa sam dao da mi ih urade na strugu od polietilena. Nije loše ispalo, pogotovu što su me izašli 0 din.

Inače najslabija karika u Aquagate-u je CPU block pošto je aluminijumski 100%, a i dizajn istog je izuzetno prost (troškovi ***). Na njemu su uštedeli samo tako, ali za sada odrađuje posao pa nemam nameru da ga menjam.

Crevo koje ide iz radijatora sam namerno ostavio malo duža, jer su relativno tanka i nema šanse da se ne stisnu ako ih smotam da direktno idu u rezervoar. Imao sam taj problem sa originalnim crevima, ako je suviše oštra krivina saviju se i guše protok.

Inače razlika između univerzalnog EK WB i ovog Full cover je možda 2-3 stepena max u korist FC.

Evo kako izgleda XFX 4830 sa univerzalcem i "narodnim" fitinzima

Prilozi

• IM000623.jpg
    IM000623.jpg
    527.4 KB · Pregleda: 91
razlika izmedju Full Cover bloka i samo ca core je ogromna ako hladis jacu karticu jer hladi i memoriju istovremeno i naponsku jedinicu, a to se kod slabijih kartica ne greje mnogo, e u tome ima dosta razlike... a fitinzi su EXTRA, znaci svaka cast za snalazvljivost :) jel si stavljao gumice bar na navoj da nalegnu lepo? tj na kraj fitinga ne mislim na sam navoj

Na navoj sam stavio teflon traku da bi lepo legli, dok je gumica završila posao sa donje strane.

Sa full cover WB nisam imao sreće jer 4870 koju sam nabavio nije referentni model, pa dodatak za naponsku nije mogao lepo da legne, tako da hladim sa njim samo proce i memoriju. Inače dao sam manje para za njega nego za polovni univerzalac. :)

Koliko sam provalio ova Sapphire HD 4870 Silent Efficiency nema digitalnu naponsku, bar mislim pošto ne mogu da se prate temperature naponske sekcije. I pored toga se dobro klokuje. Stabilno radi na 850/1035, mada prolazi Furmark na 880/1035. Na kraju ispade da kada dobro ohladiš kartu Furmark dođe kao mačiji kašalj.

@Sharpshooter

posto sam rasturao loop-ove zbog kompletnog menjanja hardvera, stavio sam posle svuda teflon traku, milina kako se zavijaju fitinzi sa njome i kako lepo sve dihtuje...

inace evo novih slicica... update i7 i tako to, pa otud i Heat Killer 3.0 1366 sa backplate-om odgovarajucim, malo drugacije odradjeni loop-ovi, temperature na mestu.... cpu je na 4.2 GHz

4368413057_26cf0e8253_o_d.jpg

4368412679_bf9130b651_o_d.jpg

4368412053_ab10f22d41_o_d.jpg

4369160868_0bf6e497fd_o_d.jpg

4368410875_481018b055_o_d.jpg

Lepo, lepo, koliko vidim ova T-račva ti je isto home made (polietilen) kako mi se čini? Gde si beše creva nabavio, pošto ova moja su samo prelazno rešenje. Nadam se da će Bench crew da se smiluje da nabavi neka.

nije home made, kupljena je i ona ali nije samo od plastike ima i neka vlakna u sebi, ne znam kako se bese zove ta mesavina sa vlaknima, creva su masterkleer 1/2", sve je nabavljeno na www.aquatuning.de

A isporučeno na koju foru? Imaš tetku u Nemačkoj koja dolazi 2 puta godišnje u posetu ili može da se naruči na adresu u Srbiji?

Perverzia :-D samo jos cekamo spilberga da izrezira neki klip... hihihihih

Jel mozes da napises koliko imas loop-ova i koji tie je redosled komponenti.

2 loop-a ima, jedan je za cpu drugi za gpu

CPU loop: pumpa (rezervoar i pumpa su u ovom slucaju jedno posto je pumpa u rezervoaru) - cpu blok - triple radijator - rezervoar tj pumpa...

GPU loop: pumpa (u ovom slucaju nema rezervoara jer se puni preko T racve) - gpu blok - dual radijator - pumpa...

Super, dupli radijator ti je van kucista?
Imam jos dva pitanja zasto GPU loop nema rezervoar (prednosti, mane),
Vidjao sam na netu da povezu sve u jedan loop i plus maticna ploca tipa
rezervoar -> pumpa -> CPU -> triple rad -> mat pl. -> GPU -> dual rad.
ili vec nesto slicno ali sam siguran da je jedan loop. Tvoje misljenje.

da dupli je van kucista, pozadi je zakacen za kuciste, nema rez gpu loop jer je nepotreban, nemam gde da ga smestim, a isto je i sa T racvom, cak bolji protok ima sa racvom, hvata se isto sa rezervoarom sto se tice temperatura, posto imam i rez za ovu pumpu od gpu-a ali nema potrebe za njime. Ovo sto vezuju u jedan loop ja nisam hteo da radim, prvo ubijam protok jenoj pumpi, drugo temperature su vece posto sve ide kroz jedan loop, ovako su rasterecene i pumpe a i nize su temperature

e da najveca prednost kod t racve se ogleda u tome da voda koja ulazi u pumpu vec ima ubrzanje, dok kada ima rez ona prvo udje u rez pa pumpa vuce vodu iz rezervoara koja nema ubrzanje... u prevodu za nijansu bolji protok vode

Poslednja izmena:
sada si mi skroz razbio koncepciju, ja imam REZ -> PUMPA -> CPU -> Triple rad
hocu da ukljucim gpu i plocu uz dodatak jos elemenata, lepse mi izgleda sa jednim loop-om,
ovako sa dva ima mnogo creva i na koji loop da prikljucim maticnu.
Sta kazes na ovaj sistem, siguran sam da ispod donjeg oklopa ima jos jedan dupli rad.
Evo linka sa jos njegovih radova:
http://picasaweb.google.pl/plonka.lukasz

Prilozi

• 16.jpg
    16.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 88
hehe znam za Malik-a, covek bravi bolesno dobre sisteme :), ako ces sve u jedan loop, trebace ti mnogo jaka pumpa, tipa Laing D5 a i to ti ne garantuje dobar protok ako sve ukljucis u to, ja sam ti rekao moje misljenje i misljenje mnogih na netu, bolje je sa dva odvojena loop-a, imas 2 creva vise nego inace nista strasno, jedino ako ti je mesto u kucistu problem, ali sve je moguce upakovati, sto kraci loop to bolje... Sa jednim loopom ces uvek imati vece temperature jer sve se to greje kao ludo, ja sam kod mene isprobavao i sa jednim loop-om tj sve u jedan loop, ide voda ok ali temperature su vece dosta sto mi se ni malo ne svidja, jer se graficka dosta greje, zato sam se i dolucio za dva loop-a

OK, izvini ako sam te ugusio, cisto da razjasnim neke stvari u svojoj glavi,
sta da mi bude u jednom loop-u a sta u drugom, sledece komponente:
cpu, gpu, maticna, triple rad, dual rad i pumpe.
Imao sam problema sa Thermaltake-ovom tecnoscu, posto je ona zelene boje
taj pigment se talozi i zaglavio pumpu pa sam morao da je otvaram i cistim,
sta ti koristis.

e da, jel bitna velicina rezervoara, da li temp. zavisi od velicine ili je samo estetika kod ovih Tuba, sta ti je na kraju T racve.

rezervoar je u glavnom estetika i velicina nije bitna toliko posto svu vodu hladi radijator... kod mene sa T racvom umesto rez-a temperature iste kao i sa rez-om... elem, na kraju T racve je FILL PORT, tu sipam vodu i odatle se i puni a i odatle se istace ceo sistem, samo okrenem racvu na dole :), najbitnije ti je kako hladis CPU, u jednom loop-u mozes CPU i triple i eventualno NB a u drugom graficku i dual rad, dve odvojene pumpe i kraj, ovu TT pumpu mozes za GPU i za dual komotno... CPU blok je nesto drugo posto mnogo vise usporava protok nego drugi blokovi pa ti za njega treba neka bolja pumpa... Laing DDC-1T ili Laing D5 su vrh pumpe, dobre su ti Eheim, Phobya, Innovatek...
a sad sto se tice TT tecnosti nisam u zivotu video goru stvar od toga, to je bre zabokrecina obicna... ja koristim destilovanu vodu i antifriz (G12+) 90% voda ostalo antifriz, mozes i 80:20 ali ne ispod toga to je sasvim ok mera... nema nikakvog zapusenja sve sljaka super... naravno pozeljno je ciscenje sistema na nekih 5-6 meseci, samo sipi limunsku kiselinu (limuntus rastvoren u destilovanoj vodi) i pusti da sljaka kroz ispraznjen sistem, ili skini sve pa ostavis kiselinu unutar svih delova na 24h...

zaboravih da ti kazem da ti je bukvalno najbitnije od svega precnik creva, ako mislis da koristis ona mala kao na TT neces da se usrecis, mnogo su mala i opasno ubijaju protok vode, idi na 19/13 mm creva tj unutrasnji precnik 13mm, mnogo vise vode prolazi kroz ceo sistem sa njima...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno