Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Sto je u oba slucaja bacanje para.

pročitah od početka, pa je ovo neki zbir komponenata koje se češće (pominju) preporučuju.
da li to može još da se "smanji", a bez pada performansi u multimediji.

AMD - ATH II-215 X2 4.050 din.
Asus - M3N78-EM (8300) 5.170 din.
Elixir - 800 2x1GB 3400 din
WD - WD6400AAKS 4.800 din.
svega 17.420 din.
+ kutija po izboru (od 3000 do xxxxx)

Sklopio sam HTPC intel G31 proc. E3300 e sad je sve kupljeno vec.( morao sam intela AMD nije mogao ni u jednoj kombinaciji). Da li mogu nekako tu integrusu da povezem sa TV panasonik pv8p ili moram da kupujem posebnu graficku?

Ako idete u Cro (ili bilo gde preko) u skorije vreme , razmisljajte u pravcu Asrock nettop Ion330 HT. Cene su tamo od 250 do 400~500 eur u zavisnosti od kofiguracije, tj da li zelite bd player, ddr, koliki hdd i slicno. Po svim mogucim forumima, review-ima je okarakterisan kao najbolje resenje za htpc gledajuci odnos performanse/cena.

Nazalost, izvrteo sam sve moguce prodavnice i kod nas ga nema nigde tako da je jedina opcija da se kupi negde preko...

Imao sam priliku pre neki dan da se poigram na kratko s jednom takvom masinom (koja je takodje kupljena u Cro, varijanta bez ddr-a i bd playera sa hdd-om od 320gb, za oko 250 eur uz refund pdv-a) uparenom sa XBMC-om sto se tice softwareske podrske i malo je reci da je sve to vrhunski radilo, a takodje i izgledalo :) ION (GeForce 9400m) odradjuje ceo posao oko dekodinga i to radi bez greske.

U slucaju da se trazi vec gotovo resenje, ovo je moj predlog.

Ja ga imam sve je lepo spakovano sa full ATX pločom....+ ima mesta za 1x12 i 2x8 ili 9 cm fan...Čak dolazi sa ATX napajanjem...

Problem je sto je ovaj kuler "visok" 141 mm, pa me zanima koja je visina kucista i da li moze stati u njega, tj. ako znas MOLIM TE napisi koja je unutrasnja visina od maticne ploce do gornjeg poklopca.
Hvala

Ne znam tačno visinu sad ali znam da stock kuler od AMD-a i kuler montiran na gornji poklopac idu bez guranja i ima još par cm mesta između njih,pa ti sad oceni od prilike....

@Radovan IV

Imaš u Bench House-u Scythe Ninja Mini koji je rađen baš za takva kućišta. On staje bez problema.

@Radovan IV

Imaš u Bench House-u Scythe Ninja Mini koji je rađen baš za takva kućišta. On staje bez problema.
Hvala Sale na preporuci, izgleda odlican kuler, jedino me brine sto se navodi da je nivo buke oko 24 db, a meni treba sto tisi kuler za HTPC.
Evo razmmisljam i o Thermaltake CLP0537, pa ako neko ima iskustva sa njim neka ih napise.
Pokusavam da nabavim kuler za procesor Intel Celeron E3200 dual core LGA775, sa cenom od 20 do 25 evra i nivo buke od 16 - 18 db,tj. sa sto manjom brzinom rotacije jer necu koristiti overclock, posto ce sluziti samo za filmove i muziku, pa je svaka preporuka dobrodosla.
Hteo sam da kupim THERMALTAKE CL-P0220 Golden Orb II
http://www.itsvet.com/proizvod/thermaltake-cl-p0220-golden-orb-ii/comp_comp_cooler/49/236
ali izgleda da ga nema vise u prodaji....
Pozdrav

Poslednja izmena:
Staviš na 5v i rešiš problem...Kod mene je stock kuler na AMD-u i ne čuje se,više se čuje napajanje nego on

Radovane, ne znam koliko je bučan ventilator, pošto ga ja nisam ni stavljao :d U svakom slučaju ventilator možeš i zameniti ako ti i na 5V bude bučan, mada ne verujem.

Šta mislite o ovome za HTPC?

Drugar mi ide za Nemačku pa sam mislio da mi za HTPC komp u mini-ITX formatu donese ovako nešto:

http://www.conrad.de/ce/de/product/872313/ZOTAC-H55ITX-A-E-MAINBOARD-SO1156/0412038

Upario bih to sa Core i5 530, 2x2GB 1600 DDR3, Kingston V+ 64GB SSD-om i SilverStone Sugo SG05B 300W kućištem.

Grafika bi bila ili ATI 5670 1GB ili Nvidia 240, za početak bih probao grafiku sa i5 530, a ovo kasnije, da može i nešto u 3D da provrti :)

Da li iko ovde ima iskustva sa ZOTAC pločama? Vidim da su dosta popularni na miniITX tržištu?

Poslednja izmena:
Ako već sastavljaš HTPC i misliš da preko njega gledaš filmove visoke rezolucije, umesto tog ATI-ja stavi neku nVidia-u. Evo ti tema gde je sve lepo objašnjeno: Link. Ovo je sve pod pretpostavkom da će ti služiti i za HD filmove.

Drugar mi ide za Nemačku pa sam mislio da mi za HTPC komp u mini-ITX formatu donese ovako nešto:

http://www.conrad.de/ce/de/product/872313/ZOTAC-H55ITX-A-E-MAINBOARD-SO1156/0412038

Upario bih to sa Core i5 530, 2x2GB 1600 DDR3, Kingston V+ 64GB SSD-om i SilverStone Sugo SG05B 300W kućištem.

Grafika bi bila ili ATI 5670 1GB ili Nvidia 240, za početak bih probao grafiku sa i5 530, a ovo kasnije, da može i nešto u 3D da provrti :)

Da li iko ovde ima iskustva sa ZOTAC pločama? Vidim da su dosta popularni na miniITX tržištu?

Ako ti je svrha samo za gledanje HD filmova ova konfa je bacanje para....A nVidia svakako kao akcelerator grafike za HD rezoluciju.

Konfa ne bi bila samo za HD filmove. Generalno ideja je bude mašina koja može da radi 24/7, da se što manje čuje, da mogu da je ponesem negde po potrebi, da je solidno jaka, a da zauzima što je moguće manje mesta na polici sa AV opremom.

Da hoću samo da gledam HD filmove, gurnuo bih flash u USB port na TV-u.

Zanima me najviše da li je neko radio sa ZOTAC pločama, kakva su mu iskustva.

Ima i druga kombinacija, mnogo manje para, sve u jedan, sa atomom:

http://www.conrad.de/ce/de/product/872106/ZOTAC-IONITX-G-E-MAINBOARD-ATOM-330-CPU/0412038

Ili možda ovo:

http://www.conrad.de/ce/de/product/871748/ZOTAC-GEFORCE-9300-ITX-WIFI-SO775/0412038

Ova poslednja je možda najprimamljivija, SSD, DDR2 i Celeron E3300 za nju već imam, pa bih mogao to da iskoristim. Pretpostavljam da bi integrisana 9300 vršila posao za HD?

Poslednja izmena:
Posle 2xx ona je najbolje resenje

jedno noob pitanje:D kakva je x4500 za gledanje hd tj. da li ona uopste moze imalo da rastereti cpu?

Imam kuler, kao na slici, i ima konektor za cetiri pina. Koje od ove cetiri zice spojiti na molex da bih dobio 5 v ( kao na drugoj slici )
Boje su crna ( pretpostavljam GND ) , zuta ( trebalo bi da je 12 V ) i dve plave ?!, jedna treba da je za 5v a druga valjda za br. obrtaja.
E sad, koju od njih dve spojiti na molex crvenu ?
Hvala i pozdrav

Prilozi

• Intel Celeron E3300 BOX.jpg
    Intel Celeron E3300 BOX.jpg
    167.5 KB · Pregleda: 46
  • 5vmolex1jb.gif
    5vmolex1jb.gif
    13 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Ako je sa 4 pina onda brzinu obrtaja kontrolišeš preko biosa ili simstemskog programa.Nema potreebe da kasapiš kablove.

Da li ima jos da se kupi negde nova PCI graficka ali da ima S-video izlaz, i koja ?
Hvala

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
povodom priče o ATI kartama možda sam i promašio,
danas sam potrošio 3h i namestio hd4650 512gddr3 da enkoduje svaki HD i l5.1 video sa zauzećem procesora od 0-6% u kmplayeru i gpu 1-3%.
koristio sam ovo objašnjenje samo sam umesto MPC decodera (nisam mogao da ga nateram da radi) instalirao HDPack 2.3 i iskoristio ciberlynk pdvd9 (dxva ili NV12 output za test videa koje sam probao) radi i ARCSoft ali slabije (koči pri ubrzanom gledanju i preskakanju delova videa).

Koliko sam pročitao ovo uputstvo bi trebalo da funkcioniše na svim ati HD kartama.
MPC player radi to isto sa internim codecima, ali nisam navikao na njega.

konfiguracija (se vidi 5200+ pa dalje) i drajveri.
ati Driver Version 8.681.0.0
ccc 9.12

do sada integracijom u XBMC nisam dobio željene rezultate???

Prilozi

• 2010-02-23_225818.png
    2010-02-23_225818.png
    35.2 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Da samo sto prica nije o 5.1 ... nego o nekim drugim video fajlovima ... no ja vise za tu pricu po 100 put nemam volje ...

ispravio sam se u međuvremenu, gore.
veruj mi trudio sam se da pročitam danas većinu toga što si povodom ove problematike napisao, i hvala ti, nisam uspeo sve pročitati jer si na mnogo mesta pisao o istom problemu, pa ako može neki link sa foruma ili sl, ako budem sve čitao neću do jutra...

Poslednja izmena:
@weasel

Podržavam zahtev od bita. Ako možeš daj link gde si to objasnio, nismo svi čitali sve teme. Uglavnom nalazim postove gde pišeš o tome kako je Nvidia dobra i zašto.

Mene u suštini zanima da li je jedina mana ATI kartica to što ne mogu da puste sve HD filmove tj. one koji nisu 4.1 profil?
Takođe da li je problem ATI kartica 1080p24? Nešto mi nije u redu kada podesim tu rezoluciju/osvežavanje. Da li postoji neki fix za ovo?

Vrh Dno