Šta je novo?

Termalne paste na testu

Zasto onda nikluju kutere kad je bakar bolji brovodnik od nikla?

Zato shto bakar oksidira.;)
Uostalom,nikl i dalje nije srebro... :)

Zato shto bakar oksidira.;)
Uostalom,nikl i dalje nije srebro... :)

aaaaaa meni one cevi od bakra, sve ce rupice da poiskacu:d
.. kad oksidira onda moze poliranje...
trebalo bi kuler i cevi od srebra izlit ne oksidira ,a najbolji provodnik

Poslednja izmena:
I srebro oksidira :eyebrows:

Bakar oksidira povrsinski, nece doci do ostecenja pajpova, ne moras da se brines zbog toga.

Ode prica u drugom pravcu. Meni je samo bilo smesno shto je lik u svom strucnom objasnjenju izmedju ostalog izvalio da je plocica na procesoru srebrna...:)

Bakar i srebro oksidiraju, ne korodiraju. Ne znam koliko na provodlivost utice ono kad nekad pri menjanju paste ostane ona odvratna fleka na bakarnoj bazi kulera kad se ocisti pasta, koja se ne moze skinuti bez poliranja.

Inace bakar bolje prima iprovodi temperaturu od aluminijuma ali se ipak teze oslobadja od iste.Niklovanjem i hromiranjem se dobija glatkija povrsina koj isto pomaze oslobadjanje temperature ,ali je u ovom slucaju to zanemarljivo al je zato vizuelni efekt WOW.Deluje na oci kupca.U globalu crna povrsina lakse oslobadja temperaturu.
Nema nekog smisla ,bar po meni,juriti kvalitetnije paste a zadrzavati se na box kuleru.
Juriti dobru pastu ima smisla i kad je ostatak opreme podredjen sto nizim temperaturama i tisini.

U vreme P1(233 ili 266mhz) masina imao problem na jednoj ploci odvalio se plasticni zub sa soketa pa je bio problem zakaciti kuler. Iznerviran ocistim procesor i kuler i namazem tankim slojem tigar lepka i zalepim.Bile su to najnize temperature koje sam video na toj maticnoj ploci.

Samo da se razumemo da ovo nikako nije savet da to treba raditi.

Ovo uzimam za moj signature:

"U vreme P1(233 ili 266mhz) masina imao problem na jednoj ploci odvalio se plasticni zub sa soketa pa je bio problem zakaciti kuler. Iznerviran ocistim procesor i kuler i namazem tankim slojem tigar lepka i zalepim.Bile su to najnize temperature koje sam video na toj maticnoj ploci."

Skoro svaki metal (osim plemenitih) oksidira, i gvoždje oksidira, ta oksidacija u narodu je poznata kao rdjanje ili korodiranje. Što se bakra tiče, tačno je da oksidacije ne pogoršava njegova svojstva.

Inače bakar ima veći toplotni kapacitet, zato nije dobro da ceo kuler bude od bakra, mnogo toplote zadržava. Ustvari, bilo bi dobro kad bi imali mnogo ventilatora koji bi tu toplotu izvlačili.

Što se samog testa tiče, nije loše znati ove stvari, jer mnogo pasti su približne cene, pa zašto ne kupiti najbolju ili jednu od najboljih ako su sličnih cena sa nekom koju smo hteli kupiti.

Uglavnom sve te "tvrdje" paste se tako nanose, mada ja preferiram da razmasem prstom (preko koga je kesa :D).
Ma nije stvar u tome sto je "tvrdja", vec je takav sistem aplikacije predvidjen od strane proizvodjaca (za moj tip procesora, odnosno, za sve novije). Uostalom, moje licno misljenje je da je takvo nanosenje ubedljivo najbolje, jer na taj nacin ne dolazi do "uterivanja" vazduha izmedju paste i heatspreader-a, sto se dogadja kada se pasta razmazuje... a koji potom ostaje zarobljen kada se namontira cooler. I onda nema najboljeg moguceg kontakta izmedju ove dve povrsine.

Interesantna tema za diskusiju, nema sta... evo i jednog linka koji se time pozabavio, sa sve razlicitim nacinima aplikacije, pa i u zavisnosti od tipa/oblika cooler-a koji se koristi (okrugli/kvadratni/HDT/klasicni):
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=170&Itemid=1
I ja sam ranije nanosio tako sto je hladnjak pritisne pa razmaze ali prilikom jednog skidanja sam provalio da se nije svuda lepo razmazalo, ne zato sto nisu ravne povrsine - jesu, lappovane su. Nego zato sto kada se montira hladnjak (stavlja, srafi, usmera, namesta idt..) nikada nece sila biti ravnomerno rasporedjena i negde ce "pobeci malo u stranu" i razmazati neke delove vise ili manje.
OK, ovo je vec neka druga prca... sa kojom se ja u globalu slazem, koliko puta je meni "bezao" cooler levo-desno, ne mozes da ga nacentriras i namestis iz prve, pa to ti je ! :D

Mada i ja idem po ovom vidrinom prinicpu, svaki sraf po malo dotezem, dijagonalno, nikad jedan da zavrnem do kraja, pa onda tako redom... i nema problema, pasta bude savrseno rasporedjena u lepom krugu oko jezgara.
OCZ Freeze je malo problem razmazati ali ja ipak ulozim taj trud ..
Ne treba Freeze razmazivati!!! :D

2 Vicious-Deeds:
Vidis, upravo na osnovu ove tvoje slike jasno je kako *nema potrebe* razmazivati pastu po celom heatpreader-u, ma sta ti tvrdio... jer, ti hladis jezgra, ne tu propratnu elektroniku (koja i ne verujem da se nesto posebno greje). A jezgra se, kao sto se sa slike i vidi, nalaze tacno na sredini.
Znaci, tu ide pasta, ostalo je nebitno.

I sta smo zakljucili koja je pasta najbolja tj koja se najbolje pokazala u praksi :)

Od ovih kod nas sto moze da se pazari - ja bih rekao Freeze. U top 3 pasti na svetu prema vecini testova, kad nas te preostale dve ne mogu da se nadju - te stoga, Freeze it is :D

Od ovih kod nas sto moze da se pazari - ja bih rekao Freeze. U top 3 pasti na svetu prema vecini testova, kad nas te preostale dve ne mogu da se nadju - te stoga, Freeze it is :D

C c c, nisi pratio na casu, vrati se par postova. Najbolja pasta je ipak tigar lepak :d

Kakve veze ima boja kulera sa oslobadjanjem toplote? :d
Aluminijum eloksiran u crno ima bolje termalne karakteristike od neeloksiranog ili eloksiranog u prirodnu boju (sivo, belo ili kako vec hocete).
Aluminijum farban ili plastificiran u crno (obicnim farbama/prahom) ima iste ili losije termalne karakteristike.
Izgleda da crna boja negde ipak ima veze ;)
Mrzi me sad da trazim literaturu gde ima vise o ovoj temi.

Po meni to nema veze sa mozgom. Tacno je da crna boja "upija" veci deo elektromagnetnog spketra od bele boje, ali kakve to veze ima sa vazdusnim hladjenjem? Ako imas bilo kakav dokaz koji potkrepljuje tu tvrdnju, voleo bih da ga vidim :).

Za s e moje procesore koristio sam AS5 pastu. Kupljenu u mad dog prodavnici u Usa.

Mislim da one teorije o tome da je bitna samo povrsina ihs-a direktno iznad jezgra nisu tacne, a to vam moze reci svako ko je pokusao da zavaruje bakar uobicajenim metodama sto je nemoguce jer bakar suvise dobro provodi toplotu. Po toj logici zakljucujem da se ihs greje skoro jednako po celoj povrsini, sto znaci da treba rasporediti pastu po celoj povrsini ihs. Video sam negde uputstvo za nanosenje paste gde je lik mazao pastu i po kuleru i po procesoru u izuzetno tankom sloju i zatim je skoro sve obrisao i tvrdio da je tako popunio neravnine u metalu. Ne znam da li to funkcionise, nisam probao.

Ja imam ovu Noctua NT H1, koristio sam je jednom, pre 2 god :), ne znam da li može da izgubi neka svojstva od stajanja, mada sam je zatvorio, sve regularno...

Ma ako izgleda normalno ne fali joj nishta. Zavisi od sastava,nekim pastama se posle dugo stajanja razdvoje komponente u odvojene slojeve...

Aluminijum eloksiran u crno ima bolje termalne karakteristike od neeloksiranog ili eloksiranog u prirodnu boju (sivo, belo ili kako vec hocete).
Aluminijum farban ili plastificiran u crno (obicnim farbama/prahom) ima iste ili losije termalne karakteristike.
Izgleda da crna boja negde ipak ima veze ;)
Mrzi me sad da trazim literaturu gde ima vise o ovoj temi.

Potreba da se hlade poluprovodnici nije izum samo iz sveta racunara.Naime izlazni tranzistori u pojacalima su poprilicno zahtevni po pitanju hladjenja. Ja sam tu prvi put dosao u dodir s terminima hladjaka (rashladnih tela),paste za pospesivanje prenosa temperature.U literaturi koja se bavi temom prenosa toplote su lepo obradjene teme koji materijalil za rashladna tela, uticaj debljine,oblika i boje.

Crna boja kao sto beagle rece lakse upija temperaturu ali je iz istih razloga i lakse prenosi na okolinu odnosno oslobadja se od iste.U konkretnom primeru kod racunara lakse prenosi temperaturu na vazduh koji struji preko rebara.I kao sto je zoki rekao ako je eloksirani aluminijum u crno,ako je farban onda sama farba dodje izolacioni sloj.Sad kolike su tacno razlike nisam siguran samo znam da su na strani crne boje ,a i kod pojacala su rebra obicno okrenuta na spolja pa crni eloks stvara bolji estetski uticaj

Hm,ne mogu da tvrdim nishta,ali mi i dalje neverovatno zvuci ta prica kako crna bolje provodi toplotu....:zgran:

Potreba da se hlade poluprovodnici nije izum samo iz sveta racunara.Naime izlazni tranzistori u pojacalima su poprilicno zahtevni po pitanju hladjenja.
Na osnovu toga sam i pisao ;)
Naravno, i obican "beli" hladnjak radi posao.
kod pojacala su rebra obicno okrenuta na spolja pa crni eloks stvara bolji estetski uticaj
Nije estetika jedini razlog, kod pojacala A klase (cesto imaju puno izlaznih tranzistora koji sve vreme rade cak i kad ne rade nista - ko razume shvatice ;)) nephodno je veoma ozbiljno hladjenje i zato se cesto koristi pomenuto resenje.

Nema sanse da ako nesto (kuler npr.) ofarbas u crno, bolje provodi temeraturu nego kad je bio bez farbe. To je cista glupost. U termodinamici postoji teorija o crnom telu koje najbolje apsorbuje toplotu. Zove se crno, cisto hipoteticki, kao telo koje idealno apsorbuje toplotu. Fizicki takvo telo ne postoji!

Nema sanse da ako nesto (kuler npr.) ofarbas u crno, bolje provodi temeraturu nego kad je bio bez farbe

Ama ne radi se o farbi, ima drugih načina da "obojiš" razne "metale"... ;)
A i da se radi o farbi, nisu sve farbe na istoj bazi... :S:

:wave:

Opet kazem samim tim kad ofarbas kuler mogu samo da budu gori rezultati. Sam sloj farbe sprecava toploti da se oslobodi. Nemoze bilo kaja farba da pospesi performanse kulera, naprotiv moze samo da ih unazadi. Bila ona crna ili bela rezultat je isti. Ako neko misli suprotno neka dokaze testovima. Crno telo postoji samo u teoriji termodinamike, i nije vezano za crnu boju. To su gluposti. Taj sloj farbe radi kao izolator izmedju samog kulera i vazduha, tj. sprecava toplotu sa kulera da se prenese na vazduh.

Ako neko nadje dokaze koji dokazuju drugacije neka ih postavi, mada cisto sumnjam.
Logika ljudi!!

Nema sanse da ako nesto (kuler npr.) ofarbas u crno, bolje provodi temeraturu nego kad je bio bez farbe. To je cista glupost.
Pre nego sto nesto napises pazljivo procitaj sta su drugi pisali.
Da cititram samog sebe:

Nazad
Vrh Dno