Šta je novo?

Termalne paste na testu

Postoje tri načina prenosa toplotne energije: kondukcija (provodjenje), konvekcija (strujanje) i radijacija (zračenje).

Kondukcija je način prenošenja energije izmedju dva čvrsta tela, na ovaj način se energija prenosi sa procesora na hladnjak. Zavisi od temperaturne razlike i dodirne površine dva tela. Termalna pasta se stavlja da poveća tu dodirnu površinu, na mestima gde se zbog nesavršenosti predmeti ne dodiruju.

Konvekcija je prenošenje energije strujanjem fluida preko čvrstih tela, odnosno prelaskom vazduha preko rebara hladnjaka, zavisi od toplotne provodljivosti, površine rebara, temperaturne razlike i brzine vazduha. Dakle nigde se ne pominje boja. Jedino što može da pomogne je ako je ta boja neka specijalna supstanca koja je bolji toplotni provodnik od samih rebara.

Radijacija je gubitak toplotne energije u vidu elektromagnetnih talasa koje svako telo odaje. I ona zavisi od temperaturne razlike i površine tela. Jedino mi ovde ima smisla da boja ima neku ulogu, ali je svakako ovaj način prenosa toplotne energije minoran i praktično zanemarljiv za realne uslove. Dakle, najbitniji način prenosa toplote je Konvekcija, što znači da treba da obezbedimo dobar protok što hladnijeg vazdhuha, i to je sve što možemo da uradimo na samom hladnjaku.

Aluminijum eloksiran u crno ima bolje termalne karakteristike od neeloksiranog ili eloksiranog u prirodnu boju (sivo, belo ili kako vec hocete).

Eloksiranje je moguce primeniti samo na aluminijium, i time se na njegovoj povrsini formira sloj oksida i boje koji ga stite od spoljnih uticaja. Oksid, kao takav, losije provodi toplotu, pa bi i efekat crne boje (ako uopste i ima istine u tome) bio neutralizovan.

Po meni je to i dalje spoof. Da u tome ima iole istine, svi mocni kuleri bi bili crni, jer se eloksiranje u masovnoj proizvodnji isplati.

a koji highend kuler ima aluminijumsku bazu :)

a koji highend kuler ima aluminijumsku bazu :)

Tuniq's Tower 120 Extreme, Titan TTC-NK85TZ Fenrir, 3Rsystem's Iceage 120 Boss II, Thermolab BADA, Sunbeamtech Core-Contact Freezer, Xigmatek S126384 Thors Hammer, Cooler Master V8, Scythe Orochi SCORC-100. Oces jos?

Tuniq's Tower 120 Extreme, Titan TTC-NK85TZ Fenrir, 3Rsystem's Iceage 120 Boss II, Thermolab BADA, Sunbeamtech Core-Contact Freezer, Xigmatek S126384 Thors Hammer, Cooler Master V8, Scythe Orochi SCORC-100. Oces jos?

Sto vole ljudi da pricaju napamet,pa to je chudo... :)

V8 i Fenrir imaju bakarnu bazu 100%,Xigmatek je HDT,kako da fakticki ima i on,za ostale nisam gledao sad i iskreno,i ne zanima me previshe...
:):wave:

V8 i Fenrir imaju bakarnu bazu 100%,Xigmatek je HDT,kako da fakticki ima i on,za ostale nisam gledao sad i iskreno,i ne zanima me previshe...

Ja bih rekao pre da obojica pricate napamet. Od cega je napravljena baza u koje su uglavljene heatpipe cevi? Fenrir-ova i Xigmatek-ova baza je od aluminijuma, a cevi koje su u nju uglavljene su bakarne. Prakticno svi jeftiniji HDT kuleri imaju takvu bazu.

V8 verovatno ima bakarnu bazu, samo je poniklovana.

Kako god, postoje vrlo dobre paste koje ne jedu hladnjake za dorucak :D

Poslednja izmena:

Pa sto onda pricas napamet? Prvo proveri pa onda prozivaj. I ne treba da ti rastopi ceo kuler pa da ga unisti, a svi ovi kuleri koje sam nabrojao imaju bar deo baze od aluminijuma, Xigmatek je niklovan tako da je on mozda bezbedan. Inace ovaj Liquid Metal je stvarno tecan, nisu se zezali kad su mu davali ime, i kao i svaka tecnost razliva se tako da nije tesko upropastiti nesto.

otkad je Fenrir highend kuler?

otkad je Fenrir highend kuler?

Highend su samo Thermalright i Prolimatech, a svi ostali treba da prestanu da proizvode kulere, jel tako? Nisam gledao cene i hype nego rezultate koje ostvaruju. Inace EKL daje Collaboratory Metal Pad uz neke svoje kulere umesto paste, a ti kuleri se i nisu bas pokazali na testovima. Tako da moze vrhunski thermal compound da se koristi uz bilo koji kuler. Po mom misljenju sreca sto tecni metal ne moze da se nabavi kod nas jer koliko se nasi ljudi loze na sve sto je skupo, a hvala bogu ne vole da citaju uputstva mislim da bi bilo svasta pa i rupa na Lian Li kucistima.

if you say so

u sreca sto tecni metal ne moze da se nabavi kod nas jer koliko se nasi ljudi loze na sve sto je skupo, .

Ko kaze da ne moze? Sta mislis cime se repariraju ( zavaruju) puknuti karteri od motora u auto servisima?:D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
To nije isto. Tecni metal je u stvari dvokomponentni epoksidni lepak kome je dodat metalni prah kao cementna popuna i strukturno ojacanje.

Uh,uh,znachi Tigar sa metalom? Savrshenstvo...:D:d:D:d
:laugh:

Uh,uh,znachi Tigar sa metalom? Savrshenstvo...:D:d:D:d
:laugh:

Tigar nije epoxy, but who cares :d

Igrom slucaja znam da epoxy nije tako dobar provodnik toplote. Kao TIM se koristi samo za hladnjake koji se jednom stave i vise nikad se ne skidaju (recimo, na cipset).

Gde ima da se kupi ova prva pasta sa testa? Zakačio sam pitanje u odgovarajućem podforumu ali mi niko nije odgovorio...

EDIT:

http://www.benchmark.rs/forum/attachment.php?attachmentid=35943&d=1208168826

Je l' se stvarno ovako nanosi AS5 ili treba da se "natraska" po celoj površini? Potrošio sam poslednji špric, pa jurim neku dobru pastu da kupim za sebe.

Stormbringer_NS

Hvala. Nema kod nas. Cimanje sa Hrvatima mi ne odgovara... Mada koliko kapiram, ovo uopšte nije pasta :d

Poslednja izmena:
to znachi onda da ako sam stavio pastu na proc to ce samo da deluje posle nekih 2-3 nedelje u zavisnosti koliko koritim konf?:sceptic:

Ma radi ona odmah, ali tek posle 200 sati daje najbolje rezultate ;). Kod mene je to posle nekih 8-9 dana :D

Gde ima da se kupi ova prva pasta sa testa? Zakačio sam pitanje u odgovarajućem podforumu ali mi niko nije odgovorio...

EDIT:

http://www.benchmark.rs/forum/attachment.php?attachmentid=35943&d=1208168826

Je l' se stvarno ovako nanosi AS5 ili treba da se "natraska" po celoj površini? Potrošio sam poslednji špric, pa jurim neku dobru pastu da kupim za sebe.

Stormbringer_NS

Hvala. Nema kod nas. Cimanje sa Hrvatima mi ne odgovara... Mada koliko kapiram, ovo uopšte nije pasta :d

Na sajtu kažu da se tako nanosi, ja primenjujem sistem zrno paste na sredinu i razmažem po celoj površini prstom (kesa sistem :D).

Kupi OCZ Freeze, ja nju trenutno koristim ili Noctua NT-H1, ako ti nije preskupa. Obe paste su vrhunske i imaš ih kod nas da se kupe.

Kupi OCZ Freeze, ja nju trenutno koristim ili Noctua NT-H1, ako ti nije preskupa. Obe paste su vrhunske i imaš ih kod nas da se kupe.

Gledao sam NTH!. U winwin-u je ~1200 dinara, ne znam koliko grama, a u Nova računarima je oko 550 dinara 3g, tako da u verovatno uzeti nju. Zna li neko kolika je gramaža u WW-u? Nemoguće je da je tolika razlika u ceni...

Samo me interesuje da li je ovaj AS5 rezulata pre, ili posle tih 200 sati rada. Imao sam AS5, pa ne bih da kupujem lošiju pastu.

Hm,ne bi smela da bude losija...

Gledao sam NTH!. U winwin-u je ~1200 dinara, ne znam koliko grama, a u Nova računarima je oko 550 dinara 3g, tako da u verovatno uzeti nju. Zna li neko kolika je gramaža u WW-u? Nemoguće je da je tolika razlika u ceni...

Samo me interesuje da li je ovaj AS5 rezulata pre, ili posle tih 200 sati rada. Imao sam AS5, pa ne bih da kupujem lošiju pastu.

Obe paste ^ su bolje od AS5. Neces pogresiti, imao sam AS5 - dobra je ali ima boljih.
:type:

Nazad
Vrh Dno