Šta je novo?

Termalne paste na testu

ja koristim OCZ Freeze zadovoljan sam, ali ne razmazuje se bas najbolje previse je gusta po meni....

Ma uvek se isplati, neće celu da je potroši na 1 CPU. ;)

ja koristim OCZ Freeze zadovoljan sam, ali ne razmazuje se bas najbolje previse je gusta po meni....

OCZ Freeze se nanosi tako sto stavis jedno zrno paste na procesor, ne razmazujes je, u ostalom maltene sve paste mogu tako da se nanose i verujte mi bolje se rasporede nego kada ih mazete. Ali za OCZ to "zrno" je ispravan nacin stavljanja.

Meni dok nije stigao backplate i adapter (imam lga 1156 plocu i Xigmatek HDT-S1283 kuler koji je predvidjen za lga775) koristio sam fabricki hladnjak sa AS5 i kad sam ga skinuo, pasta je bila razmazana u savrsenom kruznom obliku (na proc sam naneo samo kap velicine zrna pirinca na sredinu bez razmazivanja). Sada mi kuler prelepo radi sa AS5. Moj i5 750 na 3.6GHz i 1.25V dostize 59C sa 4xPrime 95 pri sobnoj temperaturi od 24C a neopterecen je na 38-39C.

Upravo tako treba da izgleda dobro nanesena pasta. Praksa je pokazala da se ne dobija nista razmazivanjem paste, sem sto ce te je vise potrositi.

Ja koristim staru kreditnu karticu za mazanje, u sustini uspem da jednu kap razmazem tanko svuda podjednako.

Moglo bi se reći zaludno mada:
Ja uvek kanem kap na sredinu i odma' stavljam kuler.
Ali, primetio sam (odavno) da su ivice HS-a procesora višlje nego dublja sredina i kada se pasta "razlije" u obliku kruga kako je neko zapazio, po sredini procesora, one ivice su u direktnom kontaktu za bazom kulera.
Prilikom montaže ili blagih pomeranja kulera dok je prikopčan u Socket-u (recimo zamena ventilatora, naglo pomeranje kućišta...), može HS procesora da zagrebe bazu kulera. To možda i ne smeta performansama ništa bitno ali sutra kada prodajete kuler na njemu ima riseva (ogrebotina). Ili vas to nervira a skinuli ste kuler samo da zamenite pastu i sada morate da ga i polirate... :)
Tako da Vicious-Deeds-ova "radnja" ima nekog smisla jer da je bilo paste po celom HS-u procesora verovatno nikad ne bi bilo nikakvih ogrebotina.

Moglo bi se reći zaludno mada:
Ja uvek kanem kap na sredinu i odma' stavljam kuler.
Ali, primetio sam (odavno) da su ivice HS-a procesora višlje nego dublja sredina i kada se pasta "razlije" u obliku kruga kako je neko zapazio, po sredini procesora, one ivice su u direktnom kontaktu za bazom kulera.
Prilikom montaže ili blagih pomeranja kulera dok je prikopčan u Socket-u (recimo zamena ventilatora, naglo pomeranje kućišta...), može HS procesora da zagrebe bazu kulera. To možda i ne smeta performansama ništa bitno ali sutra kada prodajete kuler na njemu ima riseva (ogrebotina). Ili vas to nervira a skinuli ste kuler samo da zamenite pastu i sada morate da ga i polirate... :)
Tako da Vicious-Deeds-ova "radnja" ima nekog smisla jer da je bilo paste po celom HS-u procesora verovatno nikad ne bi bilo nikakvih ogrebotina.

Ne spavaj na to uvo druze moj! :D Ima ogrebotina i kada se razmaze pasta skroz, sve zavisi kakva je pasta bila i koliko je zategnut hladnjak bio, i pri skidanju, da li je dovoljno zagrejan proc bio, ima nekoliko bitnih okolnosti.

PS/Znam da si ti "car" :) oko ovih stvari, ali ovde moram da te dopunim.

@Vishs-Dids, turis zrno i teraj, nema greske.

pasta je bila razmazana u savrsenom kruznom obliku (na proc sam naneo samo kap velicine zrna pirinca na sredinu bez razmazivanja).

Da li je to oK? .. posto su procesori skockasti. Zar nije bolje da bude prekrivena cela povrsina ? Ja sam svoju zmazo preko celu povrsinu :)

Poslednja izmena:
Treba dobro oceniti koliko staviti paste ako se ide na tu foru. A ivice nikada nece biti do kraja pokrivene osim ako se na stavi previse. U tom slucaju ce visak i malo iscureti sa strane ...
Ja razmazujem svaku, ok je i elegantnije je samo staviti tackicu paste na sredini mada po meni to nije najbolje resenje.

Treba dobro oceniti koliko staviti paste ako se ide na tu foru. A ivice nikada nece biti do kraja pokrivene osim ako se na stavi previse. U tom slucaju ce visak i malo iscureti sa strane ...
Ja razmazujem svaku, ok je i elegantnije je samo staviti tackicu paste na sredini mada po meni to nije najbolje resenje.

Meni je loma iscurelo na sve 4 strane , kao linija od paste mozda 0,5mm i skinuo sam to sa cackalicom , al bas sam ga zatego do kraja ...

Da li je to oK? .. posto su procesori skockasti?

Po mom misljenju neophodno je razmazati pastu po celoj povrsini umesto kapnuti u sredinu. Recimo ovako izgleda jedan quad ispod srebrne plocice:
Intels-first-quad-core-processors-are-out-the-gate-This-picture-shows-Intels-new-flagship-processor-Core-2-Extreme-QX6700,5-G-90916-13.jpg

Kad kapnes i napravi se krug to obuhvata jezgro vecim delom ali ivice uglavnom nisu pokrivene. Jako je bitno pokriti celo jezgro posto je elektronika u njima u svim delovima pa cak i ivicama a ne samo u sredini. Dovoljno je samo da okrnjite ivicu pa da unistite procesor, pa isto tako je bitno da se celo jezgro pokrije razmazivanjem paste po celoj plocici.
I jos nesto, srebro na procesoru je odlican provodnik toplote, poput kulera, rasporedjuje temperaturu na sve strane sto cini vecu povrsinu za prenosenje te temperature na kuler....

Naravno, sa pastom ne treba preterivati jer se stvara negativan efekat, a to vec svi znaju.

Pre razmazivanja paste mozda je bolje fino poliranje CPU-a i kulera :)

...onda bi i razmazivanje paste po procesoru bilo nepotrebno, teoretski :)

Poslednja izmena:
Bolji je prenos toplote metal - metal, nego metal - pasta - metal. Samo što se ne može postići savršen kontakt metal - metal pa se stavlja pasta da popuni praznine. A ako neko napravi savršeno ravne i procesor i kuler, pasta mu ni ne treba.

Po mom misljenju neophodno je razmazati pastu po celoj povrsini umesto kapnuti u sredinu. Recimo ovako izgleda jedan quad ispod srebrne plocice:
Intels-first-quad-core-processors-are-out-the-gate-This-picture-shows-Intels-new-flagship-processor-Core-2-Extreme-QX6700,5-G-90916-13.jpg

Kad kapnes i napravi se krug to obuhvata jezgro vecim delom ali ivice uglavnom nisu pokrivene. Jako je bitno pokriti celo jezgro posto je elektronika u njima u svim delovima pa cak i ivicama a ne samo u sredini. Dovoljno je samo da okrnjite ivicu pa da unistite procesor, pa isto tako je bitno da se celo jezgro pokrije razmazivanjem paste po celoj plocici.
I jos nesto, srebro na procesoru je odlican provodnik toplote, poput kulera, rasporedjuje temperaturu na sve strane sto cini vecu povrsinu za prenosenje te temperature na kuler....

Naravno, sa pastom ne treba preterivati jer se stvara negativan efekat, a to vec svi znaju.

Mislish bakar?
Ostatak ne bih da komentarishem.
:)

Ja sam naleteo pre par godina kod jednog našeg distributera na neku nano grace termalnu pastu. Ne mogu da se setim ko je proizvodio. Uglavnom da mi je temp bila niža za 4-5 stepeni sa njom na Intel 2.4C HT.

Titan.Nije losha pasta,mada nije ni nishta specijalno...:)

Poslednja izmena:
@SuperStarr

Gledao sam na Diskaveriju (valjda) neku pricu o sintetickim dijamantima, i ispostavilo se da dijamant toplotu provodi deset puta brze od bakra! Radili su neki test sa kockom leda i sa bakarnim i dijamantskim diskom. Onaj disk sto je napravljen od dijamanta je mnogo brze prenosio toplotu ruke i "sekao" kocku leda. Zanimljivo bi bilo videti takve termalne paste i kulere sa dijamantskim dodacima :D

@SuperStarr

Gledao sam na Diskaveriju (valjda) neku pricu o sintetickim dijamantima, i ispostavilo se da dijamant toplotu provodi deset puta brze od bakra! Radili su neki test sa kockom leda i sa bakarnim i dijamantskim diskom. Onaj disk sto je napravljen od dijamanta je mnogo brze prenosio toplotu ruke i "sekao" kocku leda. Zanimljivo bi bilo videti takve termalne paste i kulere sa dijamantskim dodacima :D

Kako bi se zvao sloj kupaca koji bi to sebi mogao priustiti?:d

pa da se skupimo svi sa foruma pa da kupimo jednu dijamantsku pastu:)

Ma ima tih diajmant pasti samo nisam se setio da ih isprobam za hladjenje.Cena pa sitnican ne razumem zasto svi kukaju na cenu kad i nije bas tako skupo ?!? Mislim ima raznih pakovanja od 50,100,200gr ,a bogami i vecih ako kome bas zatreba. Evo linka proizvodjaca http://www.dijamant.rs/
Ce testira neko pa da javi rezultate.

Poslednja izmena:
Ma ima tih diajmant pasti samo nisam se setio da ih isprobam za hladjenje.Cena pa sitnican ne razumem zasto svi kukaju na cenu kad i nije bas tako skupo ?!? Mislim ima raznih pakovanja od 50,100,200gr ,a bogami i vecih ako kome bas zatreba. Evo linka proizvodjaca http://www.dijamant.rs/
Ce testira neko pa da javi rezultate.

Probao ja al na leba :d, kako se pre nisam setio to da probam jos mi je u komsiluku.
Sad nesto razmisljam...jel stvarno vredi toliko cimanje oko pasti zarad npr 2 stepena C nize temperature? Ja sam toliko dobio zamenom na box kuleru obicne sive za zalman-stg2.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno