Šta je novo?

Da li cenite svoj rad?

Neka mi modovi ne zamere ako tema postoji :)
Elem ne bi bilo lose da se otvori jedna ovakva tema
Dakle koliko naplacujete svom komsiliku i sire svoje usluge,posto verujem da ima dosta ljudi ovde koji se time bave-dakle reinstalacija Windoza,ciscenje virusa,odrzavanje,zamena hardvera i sl
Ja sam u pocetku bio sklon da radim za dzabe nekim prijateljima i blizem krugu ljudi i posle ne bas prijatnih iskustava dosao do zakljucka da ce te svako ceniti dosta vise ako odmah u startu naplatis svoj trud,umesto da radis za sok i kolace,no dobro to je moja greska pre svega ;)
Ljudi kada vide da imas dobre volje i da hoces da se iscimas i uradis nesto za dz ubrzo pocnu da bivaju vrlo bezobrazni a i dosadni-zato sam misljenja da odmah u startu treba naplacivati cak i dobrim prijateljima u fazonu njima uradis par puta za dz da ih ispostujes,ali sledeci put definitivno treba da kazes "e moze i sada ali za toliko" jer kada ih na kraju za svaku uslugu drpis po novcaniku,da vidis posle kako ce da ti dosadjuju i koliko :d

Dok sam bio u osnovnoj/srednjoj skoli, naplacivao sam svoje "znanje" ali ne komsijama/prijateljima/familiji...Sad sklopim po koju konfiguraciju, popravim shto mogu ali samo familiji, prijateljima, i po kojem komsiji. Da naplacujem 10-20e mi ne pada na pamet, da im se razbacuju pare, mene bi zaobisli i trazili "profesionalnog servisera".

Ali cim osetim da postoji mogucnost da me doticni shvati kao licnog servisera za svaku glupost, uljudno mu preporuchim google i `fala bogu, shvate da su preterali :)

Nisam uopste cenio znanje i fakultet do 2004. godine kada sam zbog konstantnih problema sa kicmom zavrsio kod fizioterapeuta koga posecujem i dan danas da bi ostao u funkcionalnom stanju.

Pročitah temu, pa ću izneti par primedbi o detaljima koji su mi zapali za oko.

• Zubari plaćaju porez na nivou onih koji prodaju suncokret, kokice ili sl.
Lično nisam sklon da gledam šta drugi rade jer to nije moj posao ali primetih da se oni komentarišu pa rekoh da će ovo biti nekom zanimljivo. Znači plaćaju paušal, što bi trebalo da je od 7-8 do 10 crvenih.

• Koliko vidim neki se svađaju sa finansijskom kontrolom tj inspektorima, verovatno isto čine i sa redovnom policijom, kafe kuvaricom, portirom, šalterskom službenicom i sa kim sve ne.
Ovo ne bih posebno komentarisao osim što bih preporučio mlađim članovima foruma, koji takođe čitaju ovu temu, kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i kako iz njega proizilazi sakupljanje bolnih i neprijatnih iskustava.
Znači izbegavajte neljubaznosti bilo koje vrste jer ćete bolje prolaziti.
Ljudima koji su po defaultu nadrndani najteže je sa samima sobom.

• Vidim da ima ljudi koji omalovažavaju instalaciju programa ali zar nije oduvek bilo onih koji ne cene tuđi rad, mnogo gora situacija je sa onima koji ne cene sopstveni rad.
Rad i vreme koje utrošite morate ceniti a moraju to da cene i oni kojima radite iako oni mogu i trebaju da plate što je uglavnom preporučljivo u skoro svim situacijama.
Često ni ono što je plaćeno, čak skupo ili ne, nije preterano cenjeno zamislite koliko je onda cenjeno nešto što je džabe.

• Šta je sve po meni važno u radu sa ljudima i računarima.

Moraju da odu od vas zadovoljni i svesni da ste im uradili dobar posao, jer bez obzira koliko god vam platili ako odu nezadovoljni to vam se nikako ne isplati.
Znači potrebno je malo živaca i mrvica psihologije, čestvo je sve u strpljenu i lepoj reči.

Popravka i instalacija moraju da budu odlično odrađeni, nema opravdanja za loš rad. Gubitak je uvek veći od koristi.

Dijagnostika kvara bi morala da bude na zavidnom nivou, sve se stiče čitanjem i iskustvom, naravno uz strpljenje jer ne sme da bude nikakve frke, jednostavno nije posao ako se žuri, niti se tim dokazuje majstorstvo.
Dobrom dijagnostikom ste uradili skoro pola posla a to je ono što ne može ''klinac iz komšiluka'' jer mora da jede još pasulja da bi porastao.

Nemojte da radite ljudima koji vam se ne dopadaju, nema previše takvih ali ako procenite da će biti problema onda do viđenja, neka tutnje negde drugde. Ne treba dozvoljavati nikome da vas z.......

Lično nisam sklon da gledam šta drugi rade jer to nije moj posao ali primetih da se oni komentarišu pa rekoh da će ovo biti nekom zanimljivo. Znači plaćaju paušal, što bi trebalo da je od 7-8 do 10 crvenih.

• Koliko vidim neki se svađaju sa finansijskom kontrolom tj inspektorima, verovatno isto čine i sa redovnom policijom, kafe kuvaricom, portirom, šalterskom službenicom i sa kim sve ne.
Ovo ne bih posebno komentarisao osim što bih preporučio mlađim članovima foruma, koji takođe čitaju ovu temu, kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i kako iz njega proizilazi sakupljanje bolnih i neprijatnih iskustava.
Znači izbegavajte neljubaznosti bilo koje vrste jer ćete bolje prolaziti.
Ljudima koji su po defaultu nadrndani najteže je sa samima sobom.

• Vidim da ima ljudi koji omalovažavaju instalaciju programa ali zar nije oduvek bilo onih koji ne cene tuđi rad, mnogo gora situacija je sa onima koji ne cene sopstveni rad.
Rad i vreme koje utrošite morate ceniti a moraju to da cene i oni kojima radite iako oni mogu i trebaju da plate što je uglavnom preporučljivo u skoro svim situacijama.
Često ni ono što je plaćeno, čak skupo ili ne, nije preterano cenjeno zamislite koliko je onda cenjeno nešto što je džabe.

• Šta je sve po meni važno u radu sa ljudima i računarima.

Moraju da odu od vas zadovoljni i svesni da ste im uradili dobar posao, jer bez obzira koliko god vam platili ako odu nezadovoljni to vam se nikako ne isplati.
Znači potrebno je malo živaca i mrvica psihologije, čestvo je sve u strpljenu i lepoj reči.

Popravka i instalacija moraju da budu odlično odrađeni, nema opravdanja za loš rad. Gubitak je uvek veći od koristi.

Dijagnostika kvara bi morala da bude na zavidnom nivou, sve se stiče čitanjem i iskustvom, naravno uz strpljenje jer ne sme da bude nikakve frke, jednostavno nije posao ako se žuri, niti se tim dokazuje majstorstvo.
Dobrom dijagnostikom ste uradili skoro pola posla a to je ono što ne može ''klinac iz komšiluka'' jer mora da jede još pasulja da bi porastao.

Nemojte da radite ljudima koji vam se ne dopadaju, nema previše takvih ali ako procenite da će biti problema onda do viđenja, neka tutnje negde drugde. Ne treba dozvoljavati nikome da vas z.......
jako dobar post, dodao bih samo da ovo treba da vazi koji god posao da radite... profesionalan odnos i kvalitet su najvazniji... nista gore od utiska da vas je neko upravo izradio i uzeo vam pare a nije uradio posao kako treba...

koliko neko zaradjuje nije jedino merilo kvaliteta onog koji taj posao obavlja. Na cenu uticu i mnogi drugi faktori od ponude i potražnje, situacije u okruženju (firmi, dražvi regionu), opštih faktora (kriza recesija rat) ali i od individualnih faktora (tip ličnosti, pregovaračka sposobnost...)...suma sumarum - onoliko kolika ti je plata toliko vrediš u tom trenutku na tom mestu, sve ostalo je filozofiranje traženje izgovora...

Ovo si,izvini zaista na izrazu,debelo lupio.Jeste pausal,a da je 8-10 crvenih,realno sada bih imao neki avion,cisto da imam da se svrckam po Evropi.
Molim te nemoj tvrditi za nesto sto ne znas.

Poslednja izmena:
Kad sam ja bio "mali koji se u to razume" a bilo je to davno .. tada mi je flaša koka kole ili 500 kinti bilo ko kuća !

Danas mi ne pada na pamet da se bakćem za te pare ... bolje mi da ne krivim kičmu i ne kvarim oči za siću tako da ako me ne zamole žena/mama/tata da im sredim mašinu ili neko ne ponudi cca 50e time se i ne bavim.

Ako je neko blesav da daje svoju mašinu nekome da je za 500 kinti sredi, onda OK samo napred. Činjenica je da to što se radi za tih 500 kinti je ništa u odnosu na ozbiljno održavanje sistema i to se radi prevashodno "kućnim" korisnicima. Tragično je što roditelji kupe detetu komp "za školu" od jedno 500-600 evrića (naravno da je pun igrica, pr0na i da škole vido nije al nebitno) a onda kad treba da daju 50e za normalno održavanje/čišćenje/reinstalaciju krenu da kukaju kako je to mnogo, izem ti tu tehnologiju itd.

Svako ima svoju cenu i ceni samog sebe, ako smatraš da ti se isplati radiš, u suprotnom ne radiš ili ako si dotakao dno pa ne možeš da biraš. Ja smatram da sam izuzetno srećan kad sam u poziciji da biram šta ću i kome ću da radim (vrlo dobro pamtim vreme kada nisam bio)

P.S. Nije ovo jedina grana gde se "obaraju" cene i gde rade priučeni i oni koji se "razumeju u to.."

P.P.S. ovo mi je jedan od omiljenih stripova rađenih na ovu temu ..

Svako ima svoju cenu i ceni samog sebe, ako smatraš da ti se isplati radiš, u suprotnom ne radiš ili ako si dotakao dno pa ne možeš da biraš. Ja smatram da sam izuzetno srećan kad sam u poziciji da biram šta ću i kome ću da radim (vrlo dobro pamtim vreme kada nisam bio)
+1
Ne radim nikom nista vise...upucujem na prijatelja,kazem da sam glup,da sam zaboravio...sreca pa nemam vise potrebe za tim.Stresno je to,svakakvih ali bas svakakvih likova ima...gotovo da je pravilo bilo da sto sam se vise trudio da su sve bezobrazniji bili...slicno to imam i danas na poslu,ali sam barem placen kako treba.

To me podseti kad sam radio nekom "poznaniku" pre jedno 5 godina koji je nahvatao moju mamu, otisao sredio, nije bilo puno posla mozda 30 minuta... kaze, komso koliko ovo kosta, pa nista posebno moze za jedno pice da odem sa ortakom, moze naravno koliko je to?

...ja kao ajde necu standardnu tarifu, ma daj 500, dosta je (ocekujem da me casti i kaze evo ti 1000). Tec ce lik, ajde bre mnogo je nisi nista radio evo ti 200.

Taj isti 10 minuta svog rada naplati 1000 kinti... od tada ako nekome radim cena ide unapred, ako ne odgovara ne radim i cao... uglavnom izbegavam...

Naravno imao sam i pozitivna iskustva, ali uglavnom su u pitanju bili stariji obrazovani ljudi koji su naucili da cene tudji rad... napr. iscimam se 4 sata i lik mi da duple pare da me casti...

Sve je to fino i tacno sto pricate, ali onda se ja probudim i vidim da zivim u Srbiji gde ekonomija svake godine puca bar za 20-30%. ljudi rade i ispod minimalca, ja jos nikom nisam uspeo da naplatim iznad 2000din a radim itekako ozbiljno, dok same instalacije sa izlaskon ne naplacujm vise od 1000din jer da ih naplacujem vise izgubio bi 80% musterija...
Ono sto za sada mogu je jedino da optimizujem proces instalacije i svedem ga na sat vremena sa svim driverima, sitnim programima , itd..., mada desi se da se zbog specijalnih zahteva korisnika ili sitnih problema proces produzi i na 4h ali tako nesto tesko da mogu naplatiti 40e
Sasvim sam realan u kakvom okruzenju zivim od maste se ne zivi a i nemam veza da me neko ubaci negde da budem "administrator" za 500e

Bas sam pre neki dan bio na razgovor za posao prodaja/servis/komercijala plate su standardne znaci 20 K i zamislite koliko se njih javilo za jedno radno mesto???
ravno 260 od kojih je bar desetak sa radnim iskustvom i zeljom da prihvati i tih 200e za platu, ostalih ~100 koji ocekuju vise doma su odstranjeni dok oni sa malo iskustva ni nemaju sanse...

e to vam je braco moja realnost ove PROKLETE zemlje :)

Brate, ne trudis se dovoljno... ili ti je to sto uzimas dovoljno...

Mada budimo realni, ako iskljucivo to radis imas oko 3 musterije dnevno i uzmes svakoj 1000 din X 20 radnih dana i jos ako radis na crno... pa nije ni tebi lose imas racunicu...

Brate, ne trudis se dovoljno... ili ti je to sto uzimas dovoljno...

Mada budimo realni, ako iskljucivo to radis imas oko 3 musterije dnevno i uzmes svakoj 1000 din X 20 radnih dana i jos ako radis na crno... pa nije ni tebi lose imas racunicu...

Pa ne, problem je sto nema toliko posla bar ne za sad, a i u nov sam na ovom terenu (Novi Sad), ali dosta je da okrenes Halo oglase (BG) rubrika usluge pa ce ti biti jasno koliko se stanje iz meseca u mesec pogorsava... ljudi su priseljeni (porodica, kirija, itd) ja sam cak u BG vidjao oglase sa cenom od 100din/h, sad jel neka prevara u pitanju ili verovatnije ljudima gori ispod nogu...

U IT sektoru puklo je bar 60-70% firmi i to je u sektoru ostavilo polu kvalifikovane radne snage (kvazi prodavci/serviseri), ista stvar se desava i u drugim granama manje/vise

Po meni jedan od najvecih probelma Srbije su drzavni i trecerazredni privatni fakulteti koji ne specijalizuju coveka vec od njega stvaraju biljku sa informacijama koje ne mogu pretociti u delo i kad se na to doda da ni jedna firma ne zapoljava nov kadar da bi ih obucila putem prakse doalzimo u situaciji da smo NULA u IT-u u odnosu na okruzenje a na sve to nakalemis poslove u telekomu, EPS-u gde se inzinjeri zaposljavaju preko veze i fime vode jako lose tako da uospte nismo u toku sa svetom...

Bilo je toga jedno vreme... ali ne zaboravite da IT sam po sebi nije primarna grana. Da bi IT imao posla, svi drugi moraju da imaju posla... IT nije sam sebi cilj vec treba da podrzi ostale privredne grane, ako ostlima ide lose ni IT-u nece biti dobro... a posebno u zemlji gde ulaganje u IT nije previse nuzno i uvek moze da saceka bolja vremena...

Da se i ja ukljucim.
Svoj rad morate ceniti ljudi.Ja se tim servisom bavik jako dugo,ceo kraj zna da ako je nesto uginulo u njihovom racunaru da cu im 99% resiti problem (onaj jedan posto ostavljam za gremlinske probleme kojih je bilo par).E sad da dodjem i do drugog dela,Kao sto mitar rece,nije problem reinstall na clean masinu,naduvane kondenzatore i slicne gremline necu ni da pominjem ne pada mi na pamet,evo recimo danas moj slucaj.

Zenica iz kraja,dvoje dece preko,racunar kupili zato sto su do tad imali Cyrixa,treba im da pricaju sa decom,instalirao im prvi put win i sav softver,kao i drugi put,kao i evo sad posle 4 godine opet.E vidis sad bi neko rekao,sta ti je to 2 sata posla.....aham,TV karta prenesena iz tog Cyrixa,drajveri ....nemam komentar,pa podesi sve da radi,pa gomila propratnog softvera,podesavanje maila i naravno cuvanje starih mailova(outlukov fajl je bio oko 2 Gb),podesi skener stampac,blablabla,iskreno oduzelo mi je par sati racunajuci i bekap svega sto joj je bilo potrebno.Racunao sam da mi je 1200 dinara ok cena za takvu uslugu,ipak je to vreme potroseno.Zena bez reci izvadi 20 Eura i kaze evo uredu je.
Drugi slucaj
Klinac iz kraja,pro playa CS uredno klan ovo ono:"Brate ocu da mi leti CS,znas sponzori ,moram budem najbolji ....".Ok nije problem,Dual boot XP,jedan za surf face i ostala ******,a drugi za pro kanterisanje.naplatim ja njemu to 2000 tada.Nista frka sve ok.Mali se pojavi posle 2 nedelje i kaze "e cale da te castim,znaci ko da imam aim,sve u glavu,kanter mi leti".i da mi jos 1000 dinara.
Treci slucaj
Covek donese notebook neki stariji sony Vaio sa 98icom,pun virusa nista ne radi kako treba,nemoze da se ni racunar browsuje.Pocupam ja njemu podatke,iskopam drajvere za XP nekako,instaliram sve ono sto je trazio,i posto sam potrosio stvarno 8 sati kazem mu 2000 dinara.E posle toga covek me je bukvalno dve nedelje zvao za bilo kakve sitnice koje su mu bile nove i nije umeo da pokrene,iz cega sam zakljucio da covek nema pojma o racunarima i da mu je neko poslao taj racunar od nekud(mislim covek nije znao gde je "mute"...).Skapirao sam da sam stvarno trebao da ga rebnem,jer je ocigledno zakljucio da za 2000 dinara ima puno pravo da me zivka svaki cas.Na kraju sam se na njegove pozive javljao sa jao u guzvi sam(sastanku)ajte pitajte sina,to je sitnica.Mislim stvarno ne drzim skolu racunara ...

Poredjenje sa drugim strukama je suludo i u to uopste necu da ulazim ali ipak mislim da bi svi vi sa foruma koji ste rekli da je to sitnica,trebalo da zapitate koliko ljudi ima da nemaju pojma o racunaru.U CV-u im stoji office word internet ali zato neznaju da isti taj CV sacuvaju sa izmenama,ma ajte molim vas.Zato sutra sisata koleginica ima vecu platu od tebe(a ovome se vidi kraj polako).Jasno mi je da na ovom forumu ima jako puno ljudi sa naprednim znanjem i to cenim i postujem ali reci da je reinstal os-a vredan kafice i sokica.....aj em sori ali moj reinstal sa full tweakovanjem kao sto neko rece "k'o za sebe" ipak kosta,jel IDE ili je AHCI,*******cije sa Nliteom ili dizanje OS-a na EEE,mislim nije tesko,ljudima koji su u toj materiji,ostalima je to "rocket science".Install sa USB-a implementacija drajvera i sitnih dzidzabidza u samu instalaciju......hvala,ali ako neko misli da to ne vredi i da to zna svaki klinac iz kraja,treba dobro da se zapita koliko je taj serviser koji je nekad bio isti klinja iz kraja(recimo) proveo vremena bas po ovakvim forumima trazeci resenja za probleme koji ga muce,pa iz te potrage produbio svoje znanje,i nastavio da ga produbljuje,godinama,Pa recimo da cak iako nije polagao neke ispite,ta se moze reci da je i on zavrsio neku vrstu fakulteta,placao internet,spaljivao komponente itd.Nemoze da se poredi sa skolarinom na nekim fakultetima,ali vreme je ipak tu.Nemozete mi reci da nije utroseno i da nije bilo produktivno.Ako se od takvog nekog klinca jednog dana rodi dobar serviser i treba da naplati svoj rad.

moje licno misljenje i stav

Ljudi koje stvarno ovo zanima treba da pokriju svoje znanje nekim papirom i da upadnu negde gde se radi sa firmama, kinta nije velika ali je posao stablian, legalan i laksi dosa. Posebno specijalci kakvih ovde ima, mogu da se bave serverima, merezama i takvim stvarima...u dogledno vreme... par sertifikata se nabaci, diploma faxa i eto.

@nogga naravno da ima problema, ali takvi slucajevi pozitivni su jakooo retki da ljudi sami daju koju kintu vise od 100-200din, jednostavno ekonomija Srbije puca po savovima...
Ja bi bio najsrecniji da u nepoznatom gradu ugrabim posao u struci ma za bilo koju kintu i probijem se medju firme gde vlada vec malo povoljnija klima gde svako svakog dere koliko moze, pa ja posten sasvim lako bi tu razbucao losu i preskupu konkurenciju... a i imao bi prilike da se sretnem sa "malo" ozbiljnijim mrezama i naucim dosta u praksi a mozda cak i da krenem putem programera ako mi neko ponudi konkretnu ponudu

Ovako kad vlada stagnacija ja neznam cemu da se nadam, jedino mi preostaje da se borim kako da platim kiriju i kupim gorivo za auto da ne spadnem na GPS jer i on iskreno uopste nije jeftin :)

A i tvoja negativna iskustva su sica, ja radim sa ljudima koje prvi put vidim i nailazio sam na svasta, pa kad se desi da nekom ganciju sredis nesto sa jos milion pitanja i problema za 4h a on vadi 800din i pruza bez imalo kulture pa se jos svadja a ti an nepoznatom terenu u nepoznatoj kafani, pokupis se i odes i zamisljas sebe sa bazukom :)

Ljudi koje stvarno ovo zanima treba da pokriju svoje znanje nekim papirom i da upadnu negde gde se radi sa firmama, kinta nije velika ali je posao stablian, legalan i laksi dosa. Posebno specijalci kakvih ovde ima, mogu da se bave serverima, merezama i takvim stvarima...u dogledno vreme... par sertifikata se nabaci, diploma faxa i eto.

Firmi je bilo 2001 - 2006 sad je trziste IT u raspadu... mozes da imas gomilu papira svi te pitaju za radno iskustvo i nude minimalac, u jace firme cak i privatne se ne ulazi bez DEBELE veze, izuzeci su jedino "strucni" poslovi na necemu specificnom (radno iskusvo u nekom segmentu programiranja ili rad na gotovim softwerskim resenjima) koje iskreno 2-3% ljudi u IT sektoru ima
Jedno je perspektiva nekog ko radi od ranije na boljem poslu a drugo neko ko pokusava u sadasnjoj situaciji tu da upadne

Na zalost posla nema... i to je tacno... infostud danas i pre 3 godine nema veze... ponuda je opala 80%

Na zalost posla nema... i to je tacno... infostud danas i pre 3 godine nema veze... ponuda je opala 80%

Tacno tako ja necu nikad prezaliti 2002-2008 jer sam se zatrpao u selu u firmi gde me nisu cenili bez imalo perspektive, jer tada sam itekako imao nacina da unovcim svoje neko znanje i prosirim ga..
Sto se tice infostud-a 60% oglasa je bezvredno, radi se o prevarama o poslu na procenat i raznim semama, tako da se na realan oglas jave na stotine ako ne i hiljade kandidata :(

2008, do leta ljudi su uvlaceni sa ulice, secam se da je ponuda bila tolika, da se nama na konkurs redovno javljalo svega 1-2 coveka koji zadovoljavaju... prava retkost naci nekoga.

Danas bi se javilo bar 200-300 (+2000 onih koji nemaju kvalifikacije)

Pre tri, cetiri godine bio sam voljan da svima ucinim i da sredim komp i bilo je sokic, keksic i to je to.

Naravno, niko to ne zna da ceni jer po njima to nije neki rad. Plus, kada god nesto ne valja ili pokupe viruse, izbrisu sta ne treba uvek ja kriv sto to nisam sredio kako treba.
Od tada, za sve poznanike, "drugare", rodbinu nemam vremena ili ne znam to da odradim.

U medjuvremenu sam to batalio pre nekih godinu i po dana i zadesim se 2008. u Sloveniji kod prijatelja u firmi bas u momentu kada dolazi covek iz odrzavanja.

Posao je bio sitnica, instalacija VPN klijenta, povezivanje na mail i instaliranje knjigovodstvenog programa. Suma sumarum, posao od nekih 1h.

Odradio on to sve lepo, i na kraju pitam ja prijatelja koliko to kosta.Ocekujem nekih 30-40e, kad ni manje ni vise nego 70e + placena kilometraza posto se firma nalazi u industrijskoj zoni. I on nece da razgovara bez te sume, ovi u firmi se uklapaju prema njegovom vremenu a ne kao kod nas.

Inace on ne spada u grupu bas strucnih, inace se cene krecu oko 100e.

Navescu jos jedan banalan primer, njihovom zaposlenom ne pada na pamet da on ostane duze od 16h, i to nije da on ugasi komp u 16h nego da sedne u auto u 16h.
Letos, narasla trava u krugu firme i cale kaze ovom iz odrzavanja da pokosi i pokaze rukom, ovom nije palo na pamet da pokosi sve nego samo to parce pokazano rukom.

Slovenci, nisu nista bolji ili pametniji od nas, samo znaju da zastite sami sebe.

Poslednja izmena:
@pavle93

Da samo sto ovde vaze druga pravila, uzmi na primer mega markete iz HR, SLO jedna je plata tamo i nacin rada a sasvim druga ovde, zet mi inace radi kao menadjer u ubise ga sa poslom, meni nije jasno kako neko to izdrzi, radno vreme mu je prakticno 400h mesecno :(

A vidim, komsinica mi radi bas u Merkatoru, nema praznika, vikenda.

Kod njih lepo radno vreme od 8-21h i kraj, nedeljom do 13h (veliki trg. centri do 15h)

Ali ima tu jos jedna stvar sto se tice plate tamo. Kao i kod nas oni samo spominju bruto platu, koja je tamo oko 700-800e prosecna i doprinosi su oko 400e. I on od ovih 400e ne moze normalno da zivi, jer su im mesecne obaveze vece nego nase.

Jedna devojka u firmi koja je tek dosla planira da se uda i da krene samostalno sa deckom i to je strasno, koje su cene nekretnina. A tek da opremis stan, npr kod njih je gorenje 1.5x skuplje nego kod nas, o namestaju da ti ne pricam kakvu se cene. Tako da ni njima nije lako sa te strane ali su barem zasticeni zakonom sto se tice rada.

Sve se u gradovima zatvara u 21h, a sa posebnom dozvolom do 23h.

A sto vole Srbe i Srbiju, to je strasno :D

Odradio on to sve lepo, i na kraju pitam ja prijatelja koliko to kosta.Ocekujem nekih 30-40e, kad ni manje ni vise nego 70e +(snip)

Inace on ne spada u grupu bas strucnih, inace se cene krecu oko 100e.

Nista cudno, to je posao po potrebi, da toliko zaradjuje na sat *8*20... iha :D (em verovatno nije njegovo nego firmi ide 70e a posle njemu delic toga).
U mom poslu ljudi na zapadu naplacuju i po 500e/h.
Mene srecom za hardver niko nije pitao, a za softver sam im odgovarao "ne govorim ja jezik obicnog korisnika. da vam ja sredim, posle se vi ne biste snasli" (nisam ih slagao nimalo)
Imam "slicnih" zahteva od kupaca (pravim softver koji iskljucivo koriste programerske firme) koji traze maltene da im prevedem sa softverskog na korisnicki nivo (kako file system vidi ono sto korisnik uradi, pa obratno :D) - u prevodu da im ja uradim ceo projekat.
Kazem, to nije moj deo. Moze, ali to kosta 10x vishe nego sam softver. Samo me jedan jos ponekad pita, jer i on meni cini dosta usluga, inace.. tisina :D

Nego.. pre nekog vremena, u F. Morisu je nesto sporo radila neka baza.. pozovu oni konsultanta.. on procacka 5 minuta, 3 dana kao radi predlog, naplati oko 2500e, i sta mu je bio zakljucak? Kupite opremu od oko 200.000e! Programeri koji su radili tamo su se krstili... da je samo pogledao upit koji je spor, trebalo mu je 10s da vidi zasto je spor, izmeni ga i to je to.. ali jok. Obrtanje sredstava b'ate ;) Taj zna da ceni svoj rad :D

OT: A to zatvaranje svega u 23h je UZAS. Osecam se kao da sam u sablasnoj zoni. Ako si nov tamo, posizis prvih dana od dosade :D

Poslednja izmena:
Ali oni i imaju uslova da cene svoj "rad" ili bolje reci nerad :)

Procitao sam temu od pocetka i vidim da se dosta pominju satnice/rad zubara i advokata. A niko nije dao neki primer neobrazovanih ljudi koji zaradjuju vise od zubara i advokata. To su autolakireri. Covek nasprica za 20 min automobil i uzme minimum 100 evra. Znam nekoliko njih koji zaradjuju i po nekoliko hiljada evra mesecno, a jedva znaju da citaju/pisu.

Kao i vecina autolimara "farbari" jesu jedva pismeni ali ...
Probaj da udises isparenja koja oni udisu pa ce ti sve biti jasno.
Probaj i sa zastitnom opremom (maske i ostalo) pa ces videti
da ti posle dva farbanja moze biti jako lepo u glavi a bez upotrebe narkotika.

Vrh Dno