Šta je novo?

Juzer treba da snimi audio na server

• Začetnik teme Začetnik teme Matori
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Matori

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2008
Poena
320
Ja sam desktop programer. Radio sam malo ozbiljnijeg javascripta (vrlo davno), a u poslednjih par godina, samo malo PHP-a. To je sve sto tice weba (znam, naravno, HTML).

Tacne detalje ovoga sto ce mi trebati jos ne znam, ali sustina je navedena u topicu. Juzer, dakle, treba da klikne nesto da snimanje pocne (sa njegovog mikrofona). Kad klikne "kraj" (ili predvidjeno vreme prodje), snimak treba da ostane na serveru. Cak ne mora u bazi, mogu goli fajlovi da budu (Tako mi rade web ankete - posto nema mnogo juzera za jednu anketu, PHP samo pravi obicne TXT fajlove na serveru, ja ih pokupim posle. Kad moze TXT, nadam se da moze i MP3, ili barem WAV...)

Najlepse bi bilo da je PHP sam dorastao ovome, ali po potrebi mogu da pravim ActiveX, Java applet, ili sta mi vec preporucite... Ima jedna stvar koju ne mogu - da trazim neki fancy hosting, sa podrskom za neku hipermodernu platformu.
Znaci, hosting je kod Euneta; imam podrsku za PHP i za CGI. (CGI nikad nisam pravio. Kad mi je, pre 15 godina, to bilo interesantno, nasi provajderi nisu davali podrsku...)

Broj korisnika nece biti veliki, i pretpostavljam da se nece traziti ne znam kakav kvalitet snimka. Da li je ovo za sta pitam uopste izvodljivo sa obicnim hostingom? Ako jeste, kakav mi put realizacije preporucujete?

(Ako sam nesto bitno propustio da kazem - pitajte)

Ne mogu da zamislim da bi ovo bilo moguce resiti server only resenjem (sto je php), znaci preostaje ti neko client side resenje, tako da bih ja to resio tako sto bih napravio applet koji bi snimio zvuk i onda uploadovao fajl nekoj php skripti koja bi ga hvatala i snimala na server...

Ne garantujem da je ovo jedino resenje, ali mi je ovo ovako prvo palo na pamet i deluje mi skroz logicno|)

Slazem se da danijelom, to je najlogicnije i najlakse resenje, ako uzmemo u obzir da ga nece koristiti mnogo korisnika.

Mozda eventualno neka varijanta Flash-a, Flex/Air, Silverlight mogu to da odrede iz browsera, ali ovo cisto nagadjam, nisam probao nista slicno.

Resenja tvog problema su:
1. Asterisks server (korisnik zove server, server snima razgovor i vrsi nesto po bazi i smesta fajl na odgovarajuce mesto a ti dalje putem PHP-a hendlujes to)
2. Adobe Air, poslednja beta verzija, klimave noge
3. Flash, ne tako srecno resenje
4. Java aplet, ne radi ako nemas instaliranu JAVU (zar ne) i malo smara sa dozvolama

Uh, znao sam da je gadno, ali izgleda da je jos gadnije nego sto sam mislio. Ipak, hvala svima...

Java applet mi deluje najrealisticnije. Mogu, nadam se, da ga napravim u Javi 1.4 - to valjda SVAKI browser podrzava???

Sto se tice tih raznih servera koje spominjete, ja za njih nisam ni cuo. Jel' mogu ja neki od tih servera da instaliram, a da ne trazim nista od Euneta?

Aktuelna verzija jave je 1.6 koliko ja znam. Da li ce raditi u svakom browseru - pa hoce ako ima instaliranu javu 🙂 inace nece kao i flash.

Najbolje resenje je Asterisk server, u principu. Moze EUnet da ti to instalira ali je lakse da u lokalu dignes virtuelnu linux masinu i pokusas da ga instaliras (i konfigurises) sam pa onda da probas da ne bi davao pare za dz.

Aktuelna verzija jave je 1.6 koliko ja znam. Da li ce raditi u svakom browseru - pa hoce ako ima instaliranu javu 🙂 inace nece kao i flash.
Aktuelna je, naravno, 1.6, ali ako neki ekscentrik nikad nije hteo da instalira Javu (kao sto ja npr. bojkotujem flash 😛) njemu nece raditi kako treba. Medjutim, svaki krsten browser fabricki podrzava onu verziju Jave koja je bila aktivna kad je on kompajliran. Moja procena (odoka, nisam proveravao) je bila da ce 1.4 raditi kod svakog juzera, ili bar kod ogromne vecine.

Najbolje resenje je Asterisk server, u principu. Moze EUnet da ti to instalira ali je lakse da u lokalu dignes virtuelnu linux masinu i pokusas da ga instaliras (i konfigurises) sam pa onda da probas da ne bi davao pare za dz.

Za asterisk cu se raspitati. Problem je sto ce nama ta cela stvar trebati kratko, u vr' glave 10 dana. Onda nam nece trebati do sledece prilike... Sve u svemu, mi bismo ta snimanja radili samo nekoliko puta godisnje, po nekoliko dana. To drasticno redukuje broj varijanti koje se isplate...

A za ovo poslednje nisam siguran da sam te razumeo:

Postoji usluga Euneta koja se placa, ali ako ja na "kućnom apačiju" uspem da instaliram i konfigurisem sve - onda cu moci i na Eunetovom serveru (naravno, na nasoj FTP lokacijii) to isto sam da uradim?

Aktuelna je, naravno, 1.6, ali ako neki ekscentrik nikad nije hteo da instalira Javu (kao sto ja npr. bojkotujem flash 😛) njemu nece raditi kako treba. Medjutim, svaki krsten browser fabricki podrzava onu verziju Jave koja je bila aktivna kad je on kompajliran. Moja procena (odoka, nisam proveravao) je bila da ce 1.4 raditi kod svakog juzera, ili bar kod ogromne vecine.

Ovo nikako nije tacno... ako korisnik nema jre na racunaru, potpuno je nebitno koju verziju pokusas da mu poturis... a nece raditi kako treba je ustvari nece raditi uopste...

Ovo nikako nije tacno... ako korisnik nema jre na racunaru, potpuno je nebitno koju verziju pokusas da mu poturis... a nece raditi kako treba je ustvari nece raditi uopste...
Naravno da bez jre nece raditi, ali mora da ima neki stari jre.
(Nisam bas 210% siguran, ali provericu sledeci put kad budem instalirao sistem...)

Zavisi od verzije windowsa, ali generalno ne.
ovako napamet se secam da je neki xp imao u sebi jre, ali brendovan kao MS ili cak neka njihova java?! pa je onda sa nekim sp1a npr uklonunjen jre...
sve ostale verzije windowsa apsolutno nemaju jre.

Za asterisk cu se raspitati. Problem je sto ce nama ta cela stvar trebati kratko, u vr' glave 10 dana. Onda nam nece trebati do sledece prilike... Sve u svemu, mi bismo ta snimanja radili samo nekoliko puta godisnje, po nekoliko dana. To drasticno redukuje broj varijanti koje se isplate...

A za ovo poslednje nisam siguran da sam te razumeo:

Postoji usluga Euneta koja se placa, ali ako ja na "kućnom apačiju" uspem da instaliram i konfigurisem sve - onda cu moci i na Eunetovom serveru (naravno, na nasoj FTP lokacijii) to isto sam da uradim?

Nijedan jre nece raditi ako nema instaliranu javu.

Vasa FTP lokacija? Asterisk je servis koji se vrti na masini kao i Apache, ProFTPD i sl. Ne mozes ga konfigurisati putem FTP-a, treba ti sistemski pristup i poprilicno nerava i iskustva da bi mogao da konfigurises Asterisks, veruj mi da to nije bas tako prosto 🙂

Vasa FTP lokacija? Asterisk je servis koji se vrti na masini kao i Apache, ProFTPD i sl. Ne mozes ga konfigurisati putem FTP-a, treba ti sistemski pristup i poprilicno nerava i iskustva da bi mogao da konfigurises Asterisks, veruj mi da to nije bas tako prosto 🙂
Onda se za ovaj poslic se ne isplati. Svejedno, hvala ti, mozda ce za neki ozbiljniji pos'o ta varijanta biti aktuelna...

Vama treba servis kao sto je Callrec.me na kojem, inace, ja radim.

3. Flash, ne tako srecno resenje
A zašto je flash "ne tako srećno rešenje"?

Za ovo što čoveku treba flash mi deluje kao najbolje rešenje...
Samo treba da snimi fajl od x sekundi i pošalje na server. Flash se uveliko koristi za audio/video chat online servise tako da ima sve potrebno da odradi posao. Skoro svi imaju flash instaliran, a i manji je za download od Jave.
A što se PHP a tiče kada flash jednom kreira fajl to je kao uploaduje...

Dobar je Asterisks ali za ovo je overkill.

Bas na tom.

:crash: I pozivanje americkih brojeva ne moze da se izbegne? Steta...

Moze, zovi Nemacku 😀

Nazad
Vrh Dno