Šta je novo?

Top 5 web browsera u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Veoma zanimljivo..
FF je ~50% i stagnira
IE je na ~30% i opada drasticno
Opera je na sigurnih 10%
Chrome stalno raste i trenutno ima oko 10%

http://gs.statcounter.com/#browser-RS-monthly-200901-200912

Kada sam pogledao informacije za druge zemlje, npr. Kina, Japan, UK, USA... tamo IE i dalje vodi glavnu rec, u Rusiji Opera ubedljivo prva.
U Evropi, IE opada, FF raste, Opera gubi korisnike koji prelaze na Chrome.

FF se i meni cinio nekako najpopularnijim ovde. Pa cak se ponekad i sam iznenadim kako gomila inace, totalno neupucenih ljudi u HW,SW,IT ...koristi FF.

Meni su i Chrome i Opera osetno brzi ali ja ne mogu da se okanem navike na FF ..

IE se verujem fura na uglavnom metuzalem masinama a kako takvih vremenom biva sve manje tako mu i popularnost opada.

Ja koristim Operu. Probao sam Chrome, ali kada sam video kako uposljava porcesor malo sam se razocarao.
Da li ste to i vi primetili? Sa Operom mi skoci par stepeni, ali sa Chrome-om nekad i za 15.
Na FF se nikad nisam mogao navici, probao sam ne moze se reci da nisam.

Navikao na operu, i to je to.
Inace meni na ranijim verzijama FF nije postoja ovaj + koji posoji na kraju svakog taba, za otvaranje novog taba, vec sam stalno isao na CTRL+t, da bi otvorio novu stranu.
Iako priznajem FF je nakako atraktivniji izgledom.

bilo bi zanimljivo videti koje su verzije IE u tom ispitivanju, ko sto neko rece - verovatno metuzalemi.

u firmi gde sam radio, oko 400 masina je imalo samo IE 6 za browsing - i nikom nije padalo na pamet da to upgrade-je 😉

A kao pohvalno je što se najveći broj ljudi pati sa najsporijim browser-om? Ili to samo znači da se primaju na ono što je izvikano, a u međuvremenu se srozalo...

ja sam koristio dugo,dugo vremena FF ali sam ustanovio da FF konstantno "jede" ram (ponekad je znao da mi usisa i preko 600MB a da pri tom nista ne radim u njemu).i tako sam odlucio prije pola godine da predjem na chrome i od tad smo nerazdvojni...mnogo je brzi od ostalih pretrazivaca!

Meni je glavni IE6 jer prosto nista mi bolje ne renderuje stranice (vezano za vid, verovatno vi ne biste primetili).
Ali uvek su tu i FF i Opera ako nesto ne radi u IE6 - i samo tada.

Ali kod mojih sam stavio Chrone/Operu jer ko zna gde ce sve oni da kliknu... ali ipak mora IE za e-Banking 😉

Ako cemo po brzini Safari jede malu decu ali i ram, po funkcionalnosti FF nenadmasen, brzina +malo zauzece rama Opera i nesto izmedju ali ne potpuno uradjeno kako treba je Chrome. Mada sad i IE8 nije toliko los browser. Ja koristim FF jednostavno addoni koji olaksavaju browsing,probao sam da predjem na Safari zbog brzine ali nije to to,probao sam i na Chrome ali mi se uvek cinio nekako nedovrsen,Operu sam koristio do verzje 9,dobar browser ali sam onda presao na FF mada mi ove nove verzije baguju,ako se ne isprave biram drugi browser.

Ja koristim operu 9 godina sigurno i jedino mi je krivo sto za quake live i battlefield heroes opera nije podrzana. Tu mi je kao rezerva IE8. A sto se tice ff-a, on se u nasoj zemlji rasirio kao i facebook, 70 posto ljudi koji na net samo idu zbog facebook-a imaju ff kao browser.

^^ tuzno ali istinito cak mozda i vise od tih 70%...

Btw sto ocz rece i ja sam se iznenadio koliko ljudi koji su malo upuceni u IT znaju da IE ne valja i da treba FF da koriste...

ja sam na operi vec skoro 10 godina , ne tvrdim da je najbolja ali navika je ogromna ne bih menjao nikada

Koristio sam FF i presao na Chrome 🙂 zadovoljan sam 🙂 Opera mi je uzas a IE bojkotujem iz principa.

Ja koristim FF. Iako mi smeta sto ovoliko troshi memoriju, ne menjam ga jer sam se navikao 🙂 Poceo sam da ga koristim pre nekih 5 godina jer patim za jednostavnim stvarima, a on je tada bio pravo osvezenje po tom pitanju u odnosu na druge "feature creature" browsere 🙂

Koristim FF već dugo godina. Probao sam sve ostalo i možda bih malo više koristio Chrome ali nedostatak adblocka jednostavno ne mogu da progutam. One proxy varijante su već preterane 🙂

Edit: Stavih sada AdSweep i Chrome beta pa ćemo videti kako to radi 🙂

Poslednja izmena:
FF. Ne kazhem da je najbolji, jednostavno navika na browser i na mnogo add on-ova koje koristim. Zanimljiva opservacija da mnogi neupuceni koriste ff, i ja to primetih josh ranije.

Meni je takodje FF navika, probavao sve zivo.... Opera mi ne lezi, Chrome je bio najblizi da zameni FF ali me izuzetno nervira sto ne pamti nivo zooma za stranice koje sam posetio...

Ne znam zašto bi se neko uopšte trudio da se okane firefoxa? Realno najbolji je browser trenutno kada se sve uzme u obzir. Chrome ima ogroman potencijal, i vrlo je jak konkurent firefoxu ali ne vidim razlog zbog koga bi neko hteo da pređe na njega. Samo zato što ga pravi Google? Opera je uvek bila dobar browser, koristio sam je dugo pre firefoxa, ali nekako mi se čini da je ispala iz trke u desktop kategoriji. Safari mu dođe isto što i chrome s obzirom da se oba baziraju na webkit engine-u. Izbor webkit browsera se verovatno svodi na: Apple freakovi biraju Safari, ostali Chrome. IE ću samo pomenuti da ne bude da sam zaboravio, ali ne zaslužuje nikakvu diskusiju.

ja sam koristio dugo,dugo vremena FF ali sam ustanovio da FF konstantno "jede" ram (ponekad je znao da mi usisa i preko 600MB a da pri tom nista ne radim u njemu)

Moguće da ti je neki add-on pravio problem. Meni trenutno FF 3.6 jede ~150MB sa 7 otvorenih tabova.

BTW danas je izašao FF 3.6 :,,:

Meni je licno svejedno, i sa FFa mogu kad god hocu da se cimnem na Chrome ili Operu, ako je to bas potrebno.
Inace, samo zbog jedne male gluposti necu da predjem na nijedan od tih browsera. U FFu, na neki link stisnem desni klik, pa 2 po redu "open link in a new tab". E to je kod Opere i Chrome-a na 1. mestu, pa se uvek zayebem i otvorim u novom prozoru :wall: *** to ruka sad radi automatski, i nemogu da kontrolisem 😀

Poslednja izmena:
Ja koristim srednji klik (točkić) da bih otvorio link u novom tabu.
Inače, koristim Operu jer mi je brža od IE i FF, jednostavna je i koristim ugradjeni imejl klijent.
A i bezbedna je. Nisam pokupio virus sa neta od kad je koristim, oko 3 godine.

Operu koristim vec 7. godinu, na masini imam instaliran Chrome (kesa), IE (bolje da ga nemam) a FF i Safari sam deinstalirao jer mi pored najnovije Opere stvarno nisu potrebni.

Ja sam dosta dugo koristio FF, i onda je u jednom trenutko poceo bas da usporava, i sad sam na Chrome-u, nemam zamerki i dosta mi brze radi 🙂 Ne bi vise prelazio na FF, jedino IE koristim kad idem na Intesa-in sajt 😀

FF sa istim stranicama kao i Chrome znaju da zauzmu preogromnih 500+ mb dok Opera zauzme samo oko 280 sa potpuno istim. Optimizacija je to.

Meni je licno svejedno, i sa FFa mogu kad god hocu da se cimnem na Chrome ili Operu, ako je to bas potrebno.
Inace, samo zbog jedne male gluposti necu da predjem na nijedan od tih browsera. U FFu, na neki link stisnem desni klik, pa 2 po redu "open link in a new tab". E to je kod Opere i Chrome-a na 1. mestu, pa se uvek zayebem i otvorim u novom prozoru :wall: *** to ruka sad radi automatski, i nemogu da kontrolisem 😀

i meni je to bio problem na pocetku pri koriscenju chroma ali sam se navikao i sad ga ne bih mijenjao ni za brdo karamela...za dva bih vec razmislio:d

Ja koristim srednji klik (točkić) da bih otvorio link u novom tabu.
Inače, koristim Operu jer mi je brža od IE i FF, jednostavna je i koristim ugradjeni imejl klijent.
A i bezbedna je. Nisam pokupio virus sa neta od kad je koristim, oko 3 godine.

e da skroz sam zaboravio,od kad sam provalio taj srednji klik i ja ga koristim u chrome-u!

Meni je jedina prednost zbog koje sam na operi onaj prozor sa kljucem na koji klikenm i odmah mi ubaci user name i pass, a to nisam nasao kod FF.
Sada probavam chrome,i zadovoljan sam, nije opterecen dodacima tako da imam vise prostora.
Nego mene interesuje, kako je moguce da mi na linux za operu ne postoji flash player a za FF postoji.
Zbog toga dok radim na linux masini sam bio prinudjen da radim sa FF a sada sam na chrome.

Ali mislim da cu ostati konzervativan, tj. zatovren za neke nove opcije i zadrzati se na operi, (samo da je jos podesim)

Pokusao sam da predjem sa opere na ff i nije islo. Stvarno je neverovatno jaka navika. Meni je opera i vizuelno najprivlacnija.

Chrome koristim od dana kada se pojavila prva beta. 🙂 Opera/FF/IE palim samo ako neka web aplikacija/servis zahteva odredjeni browser, tj. ne radi sa Chrome-om. 🙂

Opera od verzije 4.5 (tako nesto), ***.. 🙂 Firefox ne koristim jer me asocira na FejNsbuk... mozda probam Chrome kad se malo ustali..

Nazad
Vrh Dno