Šta je novo?

BenQ G2420HD

• Začetnik teme Začetnik teme Raynor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@ironmanbg:

Nemoj previše očekivati od VGA. Ja sam desetak dana koristio ovaj monitor sa DVI i onda sam prodao taj DVI kabel sa starim monitorom i sad se užasavam kako je odvratna slika sa VGA. Dok se u ponedeljak ne otvore prodavnice prosto izbegavam da radim bilo šta na kompu.

Usput, niko mi nije odgovorio da li je pokušao da poveže ovaj monitor sa DVI-HDMI kablom? Da li se dobija nešto na kvalitetu prema DVI-DVI konekciji?

Nema nikakve razlike hdmi ti je isto što i dvi po pitanju slike, samo što kroz hdmi može da ide i zvuk.

Hvala Villy_Da_Man.

Pitao sam to u vezi HDMI kabla jer sam negde usput pročitao da "Senseye" funkcija radi samo kad je monitor povezan HDMI kablom. Ako sam dobro shvatio taj "Senseye" bi trebao da prilagođava sliku na monitoru različitim sadržajima (video, tekst, fotografije...) onako kako to najviše prija ljudskom oku.

Ma to radi i na "običnim" analognim monitorima. Moj prethodni monitor 2200HDa je imao senseye i stari BenQ t201Wa isto, tako da sam ubeđen, da to da je potreban hdmi, nije tačno. Svi proizvođači imaju tu neku opciju za posvetljenje slike, još stari philips 107S je imao nešto slično 🙂 Uostalom, da li uopšte neko i koristi senseye?

Poslednja izmena:
Ma to radi i na "običnim" analognim monitorima. Moj prethodni monitor 2200HDa je imao senseye i stari BenQ t201Wa isto, tako da sam ubeđen, da to da je potreban hdmi, nije tačno. Svi proizvođači imaju tu neku opciju za posvetljenje slike, još stari philips 107S je imao nešto slično 🙂 Uostalom, da li uopšte neko i koristi senseye?

Verovatno niko? 🙂

Apsolutno ne. Prosto ne znam kakve bi koristi od toga mogao imati.

Posto sam vec neko vreme vlasnik ovog monitora (da ne bude zabude, verzije sa HDMI prikljuckom) zanima me da li je neko prikljucivao neku od konzola na njega i kako se pokazao?

Ok. Hvala Vam. I pretpostavio sam da je neka trgovačka šarena laža.

Najviše me je interesovalo jer u ponedeljak moram da kupim ili DVI ili HDMI kabel jer je greh mučiti se ovako sa VGA. Inače, u cenovniku jedne novosadske prodavnice raznih kablova cena DVI-DVI je 660 din, a DVI HDMI je 550 din za dužine od 1,5 m.

Drzim ja PS3 na HDMI ulazu a PC preko DVI ulaza , zato sam ga i kupio ,da ne bih prebacivao svaki cas kablove iza monitora. PS3 radi u 1080p , slika mozda malo bogatija preko trojke ili samo trip? ili ja nisam nesto cackao color profile na PC-u, u svakom slucaju odlicna slika. Samo jedna primedba : kad je PS3 prikljucen preko HDMI stavio sam zvuk preko izlaza na monitoru u zvucnike , kad prebacim nazad na DVI zvuk se gasi , steta sto nisu ostavili da zvuk radi i dalje.

Nisam jos uvek imao prilike ali kako bi se pokazao... Isto kao i sa igrama na PC-ju, sve je isto samo je izvor signala drugi. Nebi smelo nikakvih problema da bude.

Edit:
@zmay Hoces da kazes da kad vratis signal na PC on ti ne pusta vise zvuk koji ide sa PS3? Naravno da je tako kad je prebacio izvor skroz.
A zasto bi slusao zvuk sa SP3 dok cackas po kompu?

Poslednja izmena:
Ok. Hvala Vam. I pretpostavio sam da je neka trgovačka šarena laža.

Najviše me je interesovalo jer u ponedeljak moram da kupim ili DVI ili HDMI kabel jer je greh mučiti se ovako sa VGA. Inače, u cenovniku jedne novosadske prodavnice raznih kablova cena DVI-DVI je 660 din, a DVI HDMI je 550 din za dužine od 1,5 m.

Moj ti je savet da uzmes DVI-DVI, a kasnije kada recimo kupis graficku koja ima HDMI izlaz, onda kupis ako ti je merak i HDMI-HDMI kabli, sad' neko mozda ima i neki bolji savet, ne znam...

Bolje ovako. Ako bude jos jedan uredjaj na koji ce kaciti monitor onda ce uzeti odgovarajuci kabl a to tada ima ovaj kabl koji moze da okrene tj. ima dve kombinacije 🙂

Nisam jos uvek imao prilike ali kako bi se pokazao... Isto kao i sa igrama na PC-ju, sve je isto samo je izvor signala drugi. Nebi smelo nikakvih problema da bude.

Edit:
@zmay Hoces da kazes da kad vratis signal na PC on ti ne pusta vise zvuk koji ide sa PS3? Naravno da je tako kad je prebacio izvor skroz.
A zasto bi slusao zvuk sa SP3 dok cackas po kompu?

Zato sto mi se cini da PS3 mnogo mocniji zvuk nego moja integrisana zvucna kartica , ima neku opaku farbu i slusanje flac pesama preko media servera sa PC-a ima skroz drugu dimenziju. Hocu da slusam muziku sa PS3 dok cackam po kompu al moracu to da resim razdvajanjem , tj. zvuk preko av kabla a HDMI za sliku

Hmmm da, to je jedina situacija u kojoj bi ti ta varijanta zafalila.
Ali i to je resenje. Ako bude radilo kako treba, sto da ne.

Namestio sam monitor, dosta je nizak i naginje napred, pa sam morao da postavim jednu podebelu knjigu ispod, kako bi mi bio u visini ociju, podesio sam ga prema uputstvima sa teme i testirao sa par programcica, i rekao bih da su svi (sub)pixeli tu :banana:Rekao bih da je slika ok, s obzirom da mi je ovo prvi LCD, pa ne mogu da uporedim, osim sa nekim budjavim 17icama (doduse DELL) na poslu.

Dakle, ladno ima mesta za 2 sajta jedan pored drugog, jer kod mnogih imam samo prazno sa desne strane ili i sa leve i desne popola, kako da namestim da imam 2 strane istovremeno otvorene, jednu pored druge?

Zato sto mi se cini da PS3 mnogo mocniji zvuk nego moja integrisana zvucna kartica , ima neku opaku farbu i slusanje flac pesama preko media servera sa PC-a ima skroz drugu dimenziju. Hocu da slusam muziku sa PS3 dok cackam po kompu al moracu to da resim razdvajanjem , tj. zvuk preko av kabla a HDMI za sliku
To je zbog kvaliteta da ad konvertera ili ti prostije receno DACa koju zvucnu imas

To je zbog kvaliteta da ad konvertera ili ti prostije receno DACa koju zvucnu imas

Ne kontam da li je ovo bilo pitanje na kraju 🙂 al evo odgovora : Relatek HD na Asus P5K , cuje se razlika na obicnim 2.1 Samsung 5100 zvucnicima , mogu da mislim sta bi bilo na nekoj ljudskoj opremi. Kakav beg iz teme , bolje da se vratimo na monitor 🙂

Dakle, ladno ima mesta za 2 sajta jedan pored drugog, jer kod mnogih imam samo prazno sa desne strane ili i sa leve i desne popola, kako da namestim da imam 2 strane istovremeno otvorene, jednu pored druge?

i mene zanima ...

Sa sedmicom je to lako. Otvoris 2 stranice u 2 prozore, jedan prevuces na levo u samu stranicu i pustis, isto uradis i desno. Treba 2 sekunde a dobijes savrsene polovine. Na XP-u stelujte sami.
E sad ne znam dali ima neko konkretno softversko resenje ali ovo sljaka normalno

odnosno...

win7: klik na jedan prozor win taster + strelica levo
klik na drugi prozor, win taster + strelica desno
ili klik na taskbar show windows side by side

XP:
desni klik na taskbar, pa
tile windows horizontal
tile windows vertical

THANX Villy_Da_Man !

🙁
Pre neki dan sam postavio ovde pitanje u vezi kvaliteta slike preko DVI i HDMI kabela i većina se složila da je bolje koristiti DVI-DVI.
Nažalost, nisam vas poslušao, ali ne iz nekog hira nego jer nigde u NS nisam uspeo da kupim DVI-DVI (obišao sam nekih 4-5 prodavnica i uglavnom su me u belo gledali kao da prvi put čuju za to).
U svakom slučaju, sad ćete bar imati info iz prve ruke. Dakle, kad bih poređao po kvalitetu kvalitet slike na ovom monitoru u zavisnosti od vrste konekcije to bi izgledalo ovako:
1. DVI-DVI Odlično. Tako i treba da izgleda slika na monitoru.
2. VGA-VGA Traljavo. Slika je mutna, boje su odvratne. Čak se primećuje i blago treperenje.
3. DVI-HDMI Katastrofa. Jezivo. Tekst izgleda toliko loše da ne pomaže ni Clear Type Tuner ( bukvalno imate izbor od 6 podjednako razmrljanih i brljavih slova). Ima jedna još gora stvar: Kad koristite konekciju DVI-HDMI slika nije preko celog ekrana nego je gore i dole skraćena za po 1 cm, a sa strana po 2,5 cm!!!!!! Neverovatno; kao da koristim 21,5" monitor.

3. DVI-HDMI Katastrofa. Jezivo. Tekst izgleda toliko loše da ne pomaže ni Clear Type Tuner ( bukvalno imate izbor od 6 podjednako razmrljanih i brljavih slova). Ima jedna još gora stvar: Kad koristite konekciju DVI-HDMI slika nije preko celog ekrana nego je gore i dole skraćena za po 1 cm, a sa strana po 2,5 cm!!!!!! Neverovatno; kao da koristim 21,5" monitor.

Podesi osvežavanje 😉

Izvini, koje osvežavanje? Refresh rate?

Probao sam naći i u podešavanjima samog monitora i u podešavanjima OS-a? Ne nađem gde bih mogao išta podesiti. Rezolucija je ok, i u podešavanjima pokazuje da je na fullscreen, ali ustvari nije. I dalje slika ne zauzima ceo ekran.

Izvini, koje osvežavanje? Refresh rate?

Probao sam naći i u podešavanjima samog monitora i u podešavanjima OS-a? Ne nađem gde bih mogao išta podesiti. Rezolucija je ok, i u podešavanjima pokazuje da je na fullscreen, ali ustvari nije. I dalje slika ne zauzima ceo ekran.

Uđeš u Display Properties , pa Advance pa monitor, tu ti piše refres rate. Ako ne možeš da nađeš, udji na Display Prop. u kontrol panelu.
EDIT: Sad videh da imaš 3200HD možeš da razmisliš i o novim drajverima, pošto je mene TA ISTA integruša zezala kada sam je direktno kačio na DVI kod mušterije. Skini poslednje drajvere za tvoju ploču.
EDIT2: Jao čekaj, ti si sa HDMI prikačio na monitor preko konvertora iz kutije?! Sad sam tek ukapirao... Ipak broj ovo gore, ali nisam siguran da će da ti pomogne 🙂
Javi šta si uradio, pre nego što kupiš kabal.

Poslednja izmena:
Našao sam gde je refresh rate. 60Hz je.

Veći problem mi je sada što ne mogu da dobijem sliku preko celog ekrana, kad je povezan sa DVI-HDMI. Na DVI-DVI i na VGA-VGA je bila preko celog ekrana.

Ne koristim nikakav konvertor. Kabel je DVI-HDMI, bez ikakvih adaptera.
Probaću sutra da zamenim ovaj kabel za neki DVI-DVi (doduše imaju samo neke skuplje).

Probaću i nove ati drajvere.
Hvala.Pozdrav

Udji u CCC, nadji overdrive, svuci skalu na 0% i to je to

Da li je zbog monitora ili ne, ali pocelo je kada sam stavio novi(ovaj) monitor. Igram PES 2010 na full hd i desava mi se kao da se sporo renderuje slika ponekad. Jel ima neko ideju sta bi to moglo da bude?

Ako neko zna gde u Nisu moze da se kupi verzija sa HDMI, neka sibne pm. 🙂

Nazad
Vrh Dno