Šta je novo?

C3 steppingom na 4,2GHz sa boxom

Athlon

Čuven
Učlanjen(a)
03.06.2002
Poena
619
Juce probali ovog malog Phonom-a sa box coolerom i nekim jako losim PS i bez problema pici na 4.2 GHz pa nesto razmisljam da ga ostavim. Phenom II 955 BE.

Prilozi

• AMD.jpg
    AMD.jpg
    148.3 KB · Pregleda: 318
Mene odusevljava na kojoj voltazi je postignuto ovih 4.2ghz... samo 1.49V
Ovo je sjajan primerak :)

Стабилност је прецијењена! :) Не контам сврху оваквих тема?! Де то мало поткријепи сликама, тестовима, температурним очитавањима... Да видиш шта сам ја сликао CPU-z с овим мојим е5200.

cisto sumnjam da tu ima ikakve stabilnosti, bar na box-u, mozda surfovanje po netu i to je to

Juce probali ovog malog Phonom-a sa box coolerom i nekim jako losim PS i bez problema pici na 4.2 GHz pa nesto razmisljam da ga ostavim. Phenom II 955 BE.

Da te ne prozivaju, okaci LinX, CPU-Z , CoreTemp i recimo sve to na 4GHz sa BOX-om (ako moze da ga hladi).
C3 revizija je to tako da je mozda i moguce...
BTW, koji BOX? (obicni mali ili sa heat pipe-om)
Gdje si kupio X4 955 "C3" i koliko si platio?

Da te ne prozivaju, okaci LinX, CPU-Z , CoreTemp i recimo sve to na 4GHz sa BOX-om (ako moze da ga hladi).

Sa pajpovima je sigurno, svaki X4 BE ide sa tim kulerom.

Sa pajpovima je sigurno, svaki X4 BE ide sa tim kulerom.

Pa sto se onda cudite, C3 trazi manji napon prilikom o/c-a, hladniji je poprilicno, hladi ga BOX sa heat-pipe-om...!?
Samo treba da odradi test i okaci slike.

Svojevremeno su Prostreet-a stavili na lomacu jer je tvrdio da sa X3 425 ima o/c @4GHz. Kad je dokazao, bljak- niko nista, kao OK dobro, super rezultat...

Стабилност је прецијењена! :) Не контам сврху оваквих тема?! Де то мало поткријепи сликама, тестовима, температурним очитавањима... Да видиш шта сам ја сликао CPU-z с овим мојим е5200.

Ako si pazljivo procitao reakao sam da smo se malo igrali u company. Nije to bio nikakav ozbiljan OC vec samo proba da vidimo do koliko sa boxom novi steping moze ici i da li ima i nekog pomaka u potrosnji. Ocekivali smo nekih 4 GHZ, ali na kraju krajnji rezultat je bio 4.21 i kasnije ni povecanje voltaze nije davalao nekih boljih rezultata. Kada ga instaliram na pravoj masini budem onda proveo kompletan test.
Stabilnos nismo testirali, a i zasto bi, jer je box cooler stvarno mizernih dimenzija, pa nije ni za ocekivati nesto posebno. Jedino sto nas je iznenadilo bilo je da je processor ostajao mrtav hladan, samo 45 stepeni. Evo postujem i CPUZ Val. da vidite i ostatak sistema. Ps Mad dog 500W.

Prilozi

• CPUZ_val.jpg
    CPUZ_val.jpg
    406.3 KB · Pregleda: 212
Poslednja izmena:

Placen $175 kod Rusa, a izabran izmedju desetak drugih. Rus Igor radi u Blue Star koja trguje comjuterskim drangulijama.

Memoriju nisi lepo stavio, radi ti u single channel modu.

Prilozi

• per.test.jpg
    per.test.jpg
    139.4 KB · Pregleda: 107
U BIOS-u podesis da ti memorija radi u UNGANGED modu...za single chanel je GANGED ;)

Kakvi ludaci ovi iz AMD-a stvarno su ga usavrsili sa ovom C3 revizijom!!!

Svaka cast, od procesora koji je sa dobrim hladjenjem isao na 3,8ghz za svaki dan, ovo sad sa boxom 4,2ghz, i verovatno za svaki moze bez problema na 4-ku!

@Athlon, bravo za test i overklok uzimaj to za sebe! :wave:

A i timeingzi su mi labavi.:d
Decko ovo je OC. Mislim da je bolje memoriju staviti u single nego dual chanel.:D

Decko nisi ti izmislio toplu vodu ,)
1. Sta si postigao ako ti memorija radi duplo sporije?
2. Ljudi bez problema postizu 4+ GHz sa istim ili slabijim procesorima u DC modu.

koja je razlika izmedju single i dual i kako se to menja?:cigar:

U single channel modu radi samo jedan memorijski kontroler i memorijski protok je prepolovljen. U dual channelu koriste se oba memorijska kontrolera. Da bi aktivirao DC moras da imas Socket 939 procesor (ili noviji) i dva memorijska modula. Da bi DC radio, moras da postavis mem. module u odgovarajuce slotove na ploci (konsultuj upustvo ako ne znas koja dva).

U BIOS-u podesis da ti memorija radi u UNGANGED modu...za single chanel je GANGED ;)

Netacno... Ganged je nacin rada kada se koristi ceo memorijski kontroler odjednom (svih 128 bita), dok je unganged kada se mem. kontroler koristi u 2x64 modu. Single Channel je kad ubodes dva modula na jedan kanal (onda se koristi 64 bita mem. kontrolera).

PS Unganged nacin rada je bolji.

I Ganged i Ungaged režimi rada su 128 bitni, dakle dual channel, a Ganged daje bolji protok za oko 10% (i daje veće šanse za BSD na entry level pločama). To sa box coolerom ni ja nisam verovao dok prilikom neke trampe hardvera sa jednim članom foruma nisam video njegov 550BE na 3.9 GHz sa tunjavim fabričkim hladnjakom koji je na dodir prstima polumlak, da ne kažem 'ladan...
P.S. Tek sad videh prethodni post koji je uleteo dok sam pisao, tako da je prva rečenica suvišna/već rečeno.

Poslednja izmena:
Moja greska... videh na netu da se unganged mod ponasa po principu jedno jezgro jedan stik rama (kao single), dok ganged mod sva jezgra imaju prstup svoj memoriji... Pa zakljucih da jedan od ovih dodje neka vrsta single chanela... :smackbum:

Poslednja izmena:
Ganged daje bolji protok za oko 10% (i daje veće šanse za BSD na entry level pločama)

Da, daje veci protok, ali je kontroler slabije iskoriscen. Po testovima sto sam video po netu, unganged nacin rada gotovo uvek daje bolje rezultate.

^ upravo tako, po testovima koje sam ja gledao razlika je max 5% u korist unganged moda i to mozda u jednom slucaju, inace je razlika 1-2%...

Misliš u korist ganged moda...Kod mene ganged u Everestu tik ispod 8000 Mb/s read, a ungaged oko 7200Mb/s sa (trenutno) TakeMS DDR2 800 na ploči. To mu dođe približno 10%, zato sam tako i napisao, na osnovu sopstvenog iskustva.

Misliš u korist ganged moda...Kod mene ganged u Everestu tik ispod 8000 Mb/s read, a ungaged oko 7200Mb/s sa (trenutno) TakeMS DDR2 800 na ploči. To mu dođe približno 10%, zato sam tako i napisao, na osnovu sopstvenog iskustva.

To sto ti everest pokazuje je maksimalni bandwith. I da, on u ganged modu zaista i jeste veci, ALI... U radu sa realnim aplikacijama, unganged rezim rada se pokazao efikasnijim, jer ti ne provlacis 128 bita kroz mem. kontroler u svakom trenutku (a to upravo radi Everest), i omogucena je odredjena asinhronost (posto se koriste dva mem. kontrolera nezavisno).

Kod 65nm Phenoma "Agena" je prvi put predstavljen ganged i unganged mod i ono sto je bitno je sledece:

1) Za single-thread aplikacije ganged daje bolji rezultat
2) Za multi-thread aplikacije unganged daje bolji rezultat

Zavisno od toga kakve aplikacije korisnik preferira, ostavljeno mu je na volju da memoriju stavi u prvi ili drugi rezim rada.

1) Za single-thread aplikacije ganged daje bolji rezultat
2) Za multi-thread aplikacije unganged daje bolji rezultat

A rasprostranjenost prvih je zanemariva u odnosu na druge. Tipican korisnik kompjutera ionako radi u multithreaded okruzenju, tako da mu Ganged mod ne znaci nista... Necu vise da oftopikujem :)

EDIT:
Evo lepog poredjenja ovih modova pri razlicitim primenama:
http://ixbtlabs.com/articles3/cpu/amd-phenom-x4-9850-ganged-unganged-p2.html

Poslednja izmena:
Potpuno je besmisleno diskutovati da li ovaj ili onaj mod, sve što je rečeno u prethodnih nekoliko postova je tačno, dakle uglavnom su svi činjenično u pravu. I ja za svakodnevni rad držim ungaged mod jer je sistem poprilično stabilniji na tuturutu ploči iz potpisa, čak i na defaultu (što je trenutno slučaj). Što se tiče teme...ukoliko ovo nije pojedinačno dobar primerak procesora, već je iskorak cele serije/stepinga to je nešto što je već trebalo da se desi pri prvoj prezentaciji 45nm jezgra. Trebalo je i da prvi primerci većinom idu na navedene frekvencije, a ne uglavnom "samo" do 3.9 GHz. Ovu rečenicu kad sam postovao u jednoj od tema 45nm AMD mene kao ljubitelja AMD-a iznapadaše drugi ljubitelji AMD-a "samo tako", kao "šta hoćeš i ovo je super, itd"...Trebalo je u startu da šibaju preko 4 GHz...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno