Šta je novo?

Core i3 vs. Phenom II X3 "clock-4-clock"

^+1
Pretece me beagle sa odgovorom :)

Poslednja izmena:
Probaj da kompresujesh neki video,da otvorish i radish u Photoshopu sa malo vecom slickicom...da slushash muziku online,da malo otvorish excel preradjujesh cenovnik i da igrash usput WOW...
e to na AMD-u nece da mozhe!

Ako se zezas onda ok ono svi mi volimo ponekad da peckamo i podjebavamo, ako ovo sto si napisao mislis ozbiljno bolje se pokupi iz ove teme i cuti, jer ces biti rastrgnut :D

Ovo da nije smesno sto si napisao bilo bi tuzno od kolicine gluposti koje si nalupao i neznanja! :D :smash:

Verovatno je potencijalni kec u rukavu ove garniture dobar OC (za svaki dan), videcemo vec.
POZ

Pa to moze da bude kec u rukavu za one koji pate za svakim MHz, ali dati toliko za dual core je cisto bacanje para.
Ne mogu da zamislim da neko sa zdravim razumom kupi ovo.

Bravo, beagle!

@abacus:
Daj molim te napisi jos neke takve postove, da nam nije dosadno.

Poslednja izmena:
Probaj da kompresujesh neki video,da otvorish i radish u Photoshopu sa malo vecom slickicom...da slushash muziku online,da malo otvorish excel preradjujesh cenovnik i da igrash usput WOW...
e to na AMD-u nece da mozhe!

Sine to radi i moj dual 7750, a ne tek quard intel ili amd nebitno. Mislim sto ne volim ovakve ljude, sto lupetaju puni predrasuda. Ja sam imao i amd i intel, i ati i nvidiu, i uvek kada kupujem nesto gledam samo jednu stavku, a to je koliko imam novca u dzepu i sta je najbolje sto za taj novac mogu u datom trenutku da kupim. Po tom rezonu bi svi trebali da gledaju.

Ma apsolutno se slazem nije bitno da li je AMD ili Intel vec samo sta je nabolje za novac koji mozes da izdvojis.

@peja
Ali rekao sam za svaki dan, npr. da jedan i3 530 radi na 4GHz na def. naponu, sa stock coolerom ili tako nesto.
Kazem arhitektura nije nesto poboljsana, mozda je caka u proizvodnom procesu?
Nista ne tvrdim, samo razmisljam naglas.
POZ

I meni je da ne kazhem pun...takvih koji su u zhivotu sastavili max 3 mashine i onda mi prodaju m..a za bubrege!
Izvinjavam se svima,ali ovo tipa pokrenem cetiri prime-a na AMD-u i juju svashta mi josh radi je lupetanje,to radi ali na Intelu kako treba a na AMD-u se vuche...znachi nema tog slide efekta...ja svake godine sastavim minimum 500 kompletnih rachunara i 200 upgrade-a..od toga bar 50 high tech mashina...i mogu reci da AMD nije imao shta da trazhi ni pored Q6600 do pojave 955 i 965 i ddr3 ...mozhda je to moje subjektivno mishljenje...no ono je takvo kakvo je ...znam kada sednem za pravi Intel da je to ono shto me chini sretnim...iako nazhalost 80% prodatog kod mene je AMD.
Uostalom pogledajte svoje mashine i zakljuchite koliko ste kompetentni da prichate na ovu temu...
X3 720 nikada nije Bog zna kako zazhiveo kod nas pogotovo jer je bio popularan u ddr2 eri...i zato mi nije jasno shto se porede babe i zhabe...
Pa pogledajte koliko to ljudi na forumu ima x3 720=minoran broj ... i sve ce vam se samo kazati.

I meni je da ne kazhem pun...takvih koji su u zhivotu sastavili max 3 mashine i onda mi prodaju m..a za bubrege!
Izvinjavam se svima,ali ovo tipa pokrenem cetiri prime-a na AMD-u i juju svashta mi josh radi je lupetanje,to radi ali na Intelu kako treba a na AMD-u se vuche...znachi nema tog slide efekta...ja svake godine sastavim minimum 500 kompletnih rachunara i 200 upgrade-a..od toga bar 50 high tech mashina...i mogu reci da AMD nije imao shta da trazhi ni pored Q6600 do pojave 955 i 965 i ddr3 ...mozhda je to moje subjektivno mishljenje...no ono je takvo kakvo je ...znam kada sednem za pravi Intel da je to ono shto me chini sretnim...iako nazhalost 80% prodatog kod mene je AMD.
Uostalom pogledajte svoje mashine i zakljuchite koliko ste kompetentni da prichate na ovu temu...
X3 720 nikada nije Bog zna kako zazhiveo kod nas pogotovo jer je bio popularan u ddr2 eri...i zato mi nije jasno shto se porede babe i zhabe...
Pa pogledajte koliko to ljudi na forumu ima x3 720=minoran broj ... i sve ce vam se samo kazati.

Bambacuse ja sastavljam racunare to mi je posao, zato ti jos jednom kazem ne lupaj gluposti.

Ti ako stvarno primecujes to sto primecujes ti si covece bez zezancije odlepio i to od nekog intel psiho poremecaja.
Ljudi ja mislim da bi on trebao da se preimenuje u Bamabakus zato sto "bamba"! :D

Evo pogledao sam "moju masinu" i vidim quad core koji linxuje preko sat vremena na 4ghz na vazduhu, sa 6mb L3 kesha, placen 60 evra, u igrama ne zaostaje ni za jednim Intelom, a nadji mi sad konkurenta za iste pare Intelovog.
Photoshop radi besprekorno, mada CS4 se vise oslanja na grafiku ako nisi znao, itd...

Poslednja izmena:
Ja razumem da ti nemas pojma. C2Q su ti fizicki dva C2D procesora spakovana ispod jednog IHS-a. Nemaju specijalnu komunikacionu magistralu, vec se komunikacija izmedju ta dva C2D jezgra odvija preko cipseta. Cisto tako gledano, Phenom II je napredniji procesor, posto je tek sa i5/i7 procesorom Intel napravio native quad procesor. Ovo sto si ti linkovao nema nikakve veze sa ovom pricom.

Opet lupetas. Kao neko ko ima AMD kvad procesor mogu da ti kazem da on to jede za dorucak. Cak i iz zezanja, kad ga opteretim prajmom (sva cetiri jezgra) on se ne buni, vec i dalje mogu da slusam muziku, kuckam u vordu... Inace, kada sam testirao napajanje, na tri jezgra sam gario prajm a na cetvrtom cepao furmark. Nece da moze? Hoce, i pita ima li jos :p

EDIT:
Ne kazem ja da je C2Q los, samo me nervira kad dodju fanbojsi koji u zivotu nisu ni probali alternativu pa ti sole pamet.

Inache vidim da imash X4 620....za mog drugara smo sastavili bash taj cpu na Gigabyte-u 790-ka chipset sa 4GB DDR3 1600MHz (2X2GB kit) Patriot i pokrenuli dva Orthos-a....i kesa krenula da usporava,znachi nema klika i ono otvara sve brzinom svetlosti....toliko o moci ili nemoci...ochito imamo razlichito poimanje onoga "radi kako treba"...tako da je svaka rasprava izgleda suvishna.

Bambacuse ja sastavljam racunare to mi je posao, zato ti jos jednom kazem ne lupaj gluposti.

Ljudi ja mislim da bi on trebao da se preimenuje u Bamabakus zato sto "bamba"! :D

Mozhda ih i sastavljash ali vredjanje ti ide i bolje i lepshe izgleda...samo ovih 4GHz 24/7 hmmm....ljepota...
A sa kojim coolerom je to izvodljivo i kojom plochom?
I da li prolazi LinX ili...?

Zato sto ti (mozda) sastavljas kompjutere odmah te cini kvalifikovanim da svima nama ovde kazes da smo neuki? Toliki testovi na internetu, casopisima i licna iskustva ali neee svi smo mi u zabludi, samo si ti u pravu? Go and hug a tree! Daj mojoj babi prevedeno upustvo maticne ploce i znace da sastavi komp. Toliko o tome i tvojoj strucnosti. I ti ces da mi kazes da se vuce kad sam ja to isprobao na mom kompu :p

Ja nisam hteo da uzimam C2D ne zato sto je taj procesor los, vec za iste pare mogu sebi da kupim kvad, a takav procesor mi treba jer se bavim ozbiljnim multitaskingom... Na mom kompu gotovo uvek radi nekoliko golemih aplikacija (najcesce su to Flash, Dreamweaver i Photoshop... a neretko je i NetBeans budan), i znam za sta je AMD sposoban. Kakva usporenja, kavi bakraci. Kultura rada zagarantovana. Tu klinacke fore mozes da prodajes takvim paljevinama kao sto si ti, a ne iskusnim i ozbiljnim ljudima.

x3 720 minor? Da li si ti pri sebi? :crash: Pa jesu u manjku, jer se skoro svi otkljucavaju u kvadove :d

Poslednja izmena:
I moras reci IBMu da je u silnoj zabludi kada je u svoj Blue Gene stavljao Opterone :D

Ljudi pustite Abacusa da pise sta hoce, njegovo je pravo da misli i tumaci kako mu se izvoli. Nemoj te ga nazivati imenima jer je to totalno nepotrebno! Ovaj thread moze da zivi i bez ulazenja u raspravu sa Abacusom, koji za svoje "nezaboravne" tvrdnje nije ponudio niti jedan argument.

'ajde da se koncentrisemo na pricu oko novih procesora, njihovog pozicioniranja, performansi, alternativa, boljih kupovina... manite se prepucavanja!

Daklem, back to topic...

Sto se tice "availability-ja" X3 720-ke, koliko ja vidim nje ima u ponudi kod nekih prodavaca.

No, sta mislite o ovom izboru sa stanovista ulozeno novca:

Athlon II X3 435 - 6599 DIN - http://www.list.rs/artikal.php?id=CPU00202&cat_flag=1&gp=PROCESORI&sgp=AM3

Core i3 530 - 11495 DIN - http://www.list.rs/artikal.php?id=CPU00215&cat_flag=1&gp=PROCESORI&sgp=1156

I najvazhnije ...kada sednete za nativni Quad ...bilo to u 775,1156 ili 1366 podnozhju osecaj je nezaboravan...
AMD to nikada verovatno nece moci da nam prisuhti...ko je probao i koristi zna o chemu pricham.

@abacus: Ja bih te zamolio da uklonis tu sujetu i ubedjenost da si u pravu... Jer ovde ima daleko iskusniji ljudi i ljudi sa vise znanja o racunarima od tebe. Tako da bi bilo pametnije da naucis nesto nego da pisas uz vetar ;) bez uvrede..

bac to tema...
Steta sto su taj 435 izbacili mesec-dva nakon mog uzimanja kompa inace bi se on sigurno nasao umesto ovog 245 na ploci :)
Voleo bih da su japanci testirali i 620 na istom taktu u onom testu i3 VS 620. I recimo na 3.5 sve procesore kao roundup, da steknemo neku kompletniju sliku.

Poslednja izmena:
@Nedjo
Ako intel ne obori cene entry procesora (pa makar oni bili i novi), crno im se pise. Mada poredjenje AII i i3 nije bas na mestu...

Pa porednjen je AII 620 sa i3 u jednom testu na istom sajtu, i ok se drzao, video se manjak L3 kod igara gde je gubio za oko 5-10%, dok je u aplikacijama pravih 4 jezgra imalo prednost.

Inache vidim da imash X4 620....za mog drugara smo sastavili bash taj cpu na Gigabyte-u 790-ka chipset sa 4GB DDR3 1600MHz (2X2GB kit) Patriot i pokrenuli dva Orthos-a....i kesa krenula da usporava,znachi nema klika i ono otvara sve brzinom svetlosti....toliko o moci ili nemoci...ochito imamo razlichito poimanje onoga "radi kako treba"...tako da je svaka rasprava izgleda suvishna.

Zato i sluzi garancija, ako nesto ne radi da se reklamira. Ko ti garantuje da je procesor uopste i neispravan? Moze da zeza ploca, napajnje, ram, vrljav win, lose montiran kuler, nepodesen bios... Toliko potencijalnih problema, da glava moze da te zaboli.

Ako te bash zanima, moj 620 radi na 1.175v stabilno (skinuto sa fabrickih 1.4v i vrtio prajm jedno pola dana), a da mi zabada leteo bi kroz prozor odavno, tako da toj diskusiji nema mesta. Ovo kazem kao profesionalni korisnik kompjutera, koji zivi od rada na istom.

Ako imas neke kontroverzne dokaze da potvrdis te tvrdnje, bolje ih iznesi... Nemoj trolovati bez veze.

@Gorth
Da, ali nedjo je naveo AII X3... Ne X4 :)

Cena stvari koje se sveze predstave je uvek veca od onih koji su malo duze na trzistu, na to dodati da su Intel procesori generalno skuplji od AMD-ovih i dobijemo ovo sto trenutno imamo.

A na celu AMD vs. Intel pricu imam samo da dodam da se sve uzima srazmerno potrebama, pa i procesori.

Josh jednom,ochito imamo razlichito poimanje onoga "radi kako treba"...tako da je svaka rasprava izgleda suvishna.
Kada probam i3...tada cu izneti moje impresije...shto se tiche AMD-a probao sam svaki desktop CPU koji je izashao od 1998 do sada...i kao shto rekoh to je moje lichno mishljenje i nema tu shta ko da se vredja...
Narochito sam bio razocharan kada sam je li uzeo MSI 790FX-GD70 a niko ne mozhe da kazhe da je to losha plocha u AMD taboru i Phenom II X2 550 i za svaki dan ga drzhao na 3.75GHz...kada se setim obuzme me jeza i losh osecaj u odnosu na ovo shto sada imam.

Od K8 na ovamo, AMD je doziveo totalni preporod sto se tice stabilnosti i brzine (mada ni K7 nije bio los, ubijao ga je VIA cipset). Za serverski svet (gde se upravo pouzdanost i ceni) ne treba trositi reci. Mislis da sam ja od juce poceo da koristim komp, i da nisam imao Intel procesore? Da nisam radio na modernim izdancima? Razlika izmedju mene i tebe je mogucnosti objektivnog rezonovanja (zahvaljujuci iskustvima sa obe firme), pa se pitam ko ovde ima iskrivljenu percepciju, ja ili ti.

Ti zivi u zabludi, ali ne mraci ljude... i ne offtopici vise.

Ne mozete tako subjektivno da poredite performanse procesora. To kad sistem koci, u 99% slucajeva je u pitanju hard disk, koji je najvece usko grlo.

On topic: od svih ovih Clarkdale procesora jedino mogu da budu zanimljivi Core i3-530 i Pentium G9650. Trenutno su cene vise nego sto treba jer su se tek pojavili, ali kad malo padnu cene mislim da ce ova dva procesora definitivno biti bolji izbor od AMD-ovih X3 procesora.

E da, poredjenja radi Clarkdale ima 383m tranzistora i u 32nm ga ima samo 81mm2, a integreted GPU ima 177m tranzistora i u 45nm je oko 114mm2.

S druge strane taj X3 je full Daneg jezgro kojeg ima oko 258 mm2.

Pa vi vidite koliko ko zaradjuje ;)

EDIT: Ja koliko vidim iz ovih testova:

http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2010/01/04/intel-core-i5-661-core-i3-530-cpu-review/1

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3704&p=1

Core i3 530 se dosta dobro drzi cak i sa nekim quad-ovima iz AMD-a. Uz jak overclock i malu potrosnju ovo je za mene odlican procesor.

Poslednja izmena:
Ne mozete tako subjektivno da poredite performanse procesora. To kad sistem koci, u 99% slucajeva je u pitanju hard disk, koji je najvece usko grlo.

On topic: od svih ovih Clarkdale procesora jedino mogu da budu zanimljivi Core i3-530 i Pentium G9650. Trenutno su cene vise nego sto treba jer su se tek pojavili, ali kad malo padnu cene mislim da ce ova dva procesora definitivno biti bolji izbor od AMD-ovih X3 procesora.
Pentium G9650 i Phenom II X2 550 Black Edition kostaju isto! Ne vidim nacin da Pentium G9650 bude bolji izbor od Phenom II X2 550 Black Edition procesora, narocito ako pogledas Xbit Labos test po kome taj novi Pentium postize rezultate uporedive sa Pentium E 6500 procesorom!?

Poslednja izmena:
Iskreno AII x3 me uopste ne privlaci........iskreno pre bih uzeo PII X2 550 zbog viska kesa

Pa taj x3 trenutno ima velike sanse da se otkljuca u PII X4 :) tako da je dobar izbor... Ali kasnije kada krenu prava AII jezgra u njemu...onda ce se zaobilaziti :)

Pa znam, bas pre nekog vremena sam video u jednoj radnji jedan sa CACYC oznakom, i samo sam zamislio sirok osmeh buduceg vlasnika:)

Mene je ova Intelova 32nm serija bas razocarala. Ocekivao sam quadove sa manjim TDP-om od dosadasnjih (95W ako se ne varam) u kom slucaju bih planirao prelazak na core i quad platformu ili dual core koji ce u 32nm imati manji TDP od mog Wolfdale-a (65W). Nikako nisam ocekivao skup dual procesor, istih performansi i veceg TDP-a (73W) !!! Plus glupa integrisana grafika koja me ne zanima, al svejedno moram da platim. Pa aj sto sam platio nesto sto necu, nego sam dobio nesto sto mi povecava temperaturu i potrosnju CPU-a !?!?!

Skroz, ali skroz promasena serija u mojim ocima. Zna li neko kakve su sanse da AMD izbaci 32nm quad sa <95W TPD-om ?

Sto rece Alk0 gore, da li se upotrebom normalne graficke karte gasi ova integrusa u CPU-u (i smanjuje TDP)?
POZ

Nazad
Vrh Dno