Šta je novo?

Core i3 vs. Phenom II X3 "clock-4-clock"

Nema bas neke podloge za ovakvu izjavu.
Nema ni AMD neki CPU koji bi me zanimao. Kada bi napravili 32nm quad sa TDP-om od 75W recimo, onda bih bez problema presao na AMD, a ovako... ne vidim nikakvu razliku izmedju Intel i AMD procesora i drazacu se i dalje svoje konfe.

Eto ja sam skroman, necu zloupotrebljavati svoju novootkrivenu sposobnost za ispunjavanje zelja :)
Dovoljno mi je i milion dolara...

So the theory is that these graphics cores are easily overclockable. I fired up our testbed and adjusted the GPU clock. It’s a single BIOS option and without any changes to voltage or cooling I managed to get our Core i3 530’s GPU running at 1200MHz. That’s a 64% overclock!

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3724&p=4

That’s 4GHz, stable using the stock heatsink/fan. Part of the trick to overclocking this thing was lowering the clock multiplier. Despite always keeping the QPI and memory frequencies in spec, lowering the clock multiplier on the chip improved stability significantly and allowed me to reach much higher frequencies.

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3724&p=5

Clarkdale ima potencijal da bude odlican procesor za laptop i HTPC racunare.
I dalje smatram da je core i3 530 odlican procesor :) Eno ga u bench-house-u za ispod 100 evra :)

Juce covek uze jednu masinu sa i3 pa sam se malo poigrao.
Neverovatno je sa kojom lakocom postize 4GHz sa onim smesnim box kulerom. Dodao sam mu vrlo malo napona preventivno, mada sam kasnije stekao utisak da nisam ni morao. Temperature su se kretale od 33 u idle-u do 65 pod opterecenjem, pa je to taman neki klok za svaki dan sa box-om. Ne stigoh da testiram performanse, vec samo stabilnost, ali moracu da ga probam sa nekim heatpipe kulerom jer deluje prilicno zivahno :type:

Juce covek uze jednu masinu sa i3 pa sam se malo poigrao.
Neverovatno je sa kojom lakocom postize 4GHz sa onim smesnim box kulerom. Dodao sam mu vrlo malo napona preventivno, mada sam kasnije stekao utisak da nisam ni morao. Temperature su se kretale od 33 u idle-u do 65 pod opterecenjem, pa je to taman neki klok za svaki dan sa box-om. Ne stigoh da testiram performanse, vec samo stabilnost, ali moracu da ga probam sa nekim heatpipe kulerom jer deluje prilicno zivahno :type:

lepo lepo, morace to u skorijoj buducnosti da se mesari sa nekim heavy duty cooler-om na oko 4.6-4.8ghz pa da se onda uporedi sa nekim x3 ili x4 amd-om @3.7-3.8ghz pa da se onda vidi kako stoje stvari. klok za klok, iskreno, mene ne zanima, samo max stabilan oc.

lepo lepo, morace to u skorijoj buducnosti da se mesari sa nekim heavy duty cooler-om na oko 4.6-4.8ghz pa da se onda uporedi sa nekim x3 ili x4 amd-om @3.7-3.8ghz pa da se onda vidi kako stoje stvari. klok za klok, iskreno, mene ne zanima, samo max stabilan oc.

Pa taj i3 je dual core. A ne verujem da ima za njega ploca za oko 5000 dinara.

Pa taj i3 je dual core. A ne verujem da ima za njega ploca za oko 5000 dinara.

jeste dual core. ali ima HT i poshto je u 32nm vrlo lako ce prebacivati sa odlichnim kulerom 4.4ghz, ako sa boxom bez frke radi na 4ghz. zato mislim da je uporediv kako sa x3 tako i sa x4 amd-om.
slazem se da su ploche za s1156 i dalje skupe, ali ja kombinaciju, ovog i3 i neke ga p55 ud3r ili neke druge ~100-120e ploche, vidim naslednika npr e8400 i asus p5q-e. ukoliko me secanje ne vara, prvi 45nm cpu su bili e8xxx serija. tako i sada, prvi 32nm cpu je dual core koji se klokuje kao lood. i dobija se se odlichan all around procesor za relativno male pare, HT, mala potroshnja struje i integrisan gpu.
zashto sam rekao da se poredi sa x3 ili x4 amd-om? zato shto koshtaju isto. amd-ov plus je mogucnost otkljuchavanja l3-a i dodatnih jezgara, ali to nije nishta 100%. suma sumarum, amd zahvaljujuci vecem broju jezgara dobija uglavnom u profi programima, a i3 u igrama.

jeste dual core. ali ima HT i poshto je u 32nm vrlo lako ce prebacivati sa odlichnim kulerom 4.4ghz, ako sa boxom bez frke radi na 4ghz. zato mislim da je uporediv kako sa x3 tako i sa x4 amd-om.
slazem se da su ploche za s1156 i dalje skupe, ali ja kombinaciju, ovog i3 i neke ga p55 ud3r ili neke druge ~100-120e ploche, vidim naslednika npr e8400 i asus p5q-e. ukoliko me secanje ne vara, prvi 45nm cpu su bili e8xxx serija. tako i sada, prvi 32nm cpu je dual core koji se klokuje kao lood. i dobija se se odlichan all around procesor za relativno male pare, HT, mala potroshnja struje i integrisan gpu.
zashto sam rekao da se poredi sa x3 ili x4 amd-om? zato shto koshtaju isto. amd-ov plus je mogucnost otkljuchavanja l3-a i dodatnih jezgara, ali to nije nishta 100%. suma sumarum, amd zahvaljujuci vecem broju jezgara dobija uglavnom u profi programima, a i3 u igrama.

Sve je tacno sto ti napisao, medjutim :), u igrama u 1920x1080 rezoluciji ili 1920x1200, dovoljan je bilo koji X3 ili X4 AMD, cak i oni bez kesha mogu da posluze, jer tu glavnu rec vodi graficka, e sad' naravno dobar deo ljudi jos uvek igra u manjim rezolucijama, ali full HD je prilicno zastupljena rezolucija vec sada.

Sto ce reci das dosta vise para za Intelov dual core procesor i plocu, a dobijes manje performanse u programima i slicne +-, ili losije (GTA 4) u igrama.

Da se razumemo nesto E8000 serija Intelova jeste bila prakticno revolucionarna, ali izuzetno skupa igracka. :)

Poslednja izmena:
Sve je tacno sto ti napisao, medjutim :), u igrama u 1920x1080 rezoluciji ili 1920x1200, dovoljan je bilo koji X3 ili X4 AMD, cak i oni bez kesha mogu da posluze, jer tu glavnu rec vodi graficka, e sad' naravno dobar deo ljudi jos uvek igra u manjim rezolucijama, ali full HD je prilicno zastupljena rezolucija vec sada.

Sto ce reci das dosta vise para za Intelov dual core procesor i plocu, a dobijes manje performanse u programima i slicne +-, ili losije (GTA 4) u igrama.

Da se razumemo nesto E8000 serija Intelova jeste bila prakticno revolucionarna, ali izuzetno skupa igracka. :)

slazem se donekle sa tobom. ali to o chemu ti prichash je poredjenje na defolt taktovima eventualno klok za klok. mene to ne zanima. samo maximalan stabilan oc. i pri takvim uslovima u profi programiam su tu negde, a u gamingu intel bezi solidno.i o tome ja pricham. a shto se tiche plocha od 5k din za amd, intel trenutno nema da odgovori na to, ali ipak suma sumarum i za amd solidna plocha ti je oko 90-100e tipa neka ud3p-ud4p, toliko koshta i p55 ud3r (bez A). trebalo bi ovih dana da uzmem na test i3 i neku ~100e plochu pa da uporedim direktno sa x2 550@X4, mozda chak i kao X3 pa da vidimo. 4.4+ghz intel po procenama mojim, vs x2 550 @[email protected].

e8xxx serija jeste bila skupa, ali je bila i brza. e8400 i plafon e8500 su donekle opravdavali relativno visoku cenu, ali e8200 nije bio toliko skup, a gotovo svaki je ishao na 4ghz uz solidan kuler i solidnu plochu (500fsb) i ne bih nikako rekao da je izuzetno skupa bila. skupa jeste, ali bash toliko..... ;)

^Ako poredis plocu za amd recimo neku ud4p, uporedi je sa ud4p intel plocom. Razlika nije mala u ceni, uzmes za to 2gb ram-a ili jacu graficku,pa uporedi onda sa intelom

@Demios sto se E8000, tice E8200 je u jednom trenutku kostao 120 evra, pa posle skocio na 140 e, pa ga povukli iz prodaje posle... Ja znam mnogo vise ljudi koji su ga drzali na 3,6 ghz za svaki dan.

Posle 6-7 meseci se pojavila "Kuma" koja je davala nesto slabije performanse za samo 60 evra. i dosta losijim klokom, ali 60 e cena sta reci.
Prodavci-prevaranti po raznim radnjama, ubedjuju klince kako je to bolji procesor za igre od quad cora, cisto da uvale zaostale procesore. :d

Za, plocu ti je odgovorio Flingon, a ja samo da ti napomenem da je za full hd rezoluciju x4 na 3,2-3,3 dovoljan za vecinu igara, sem GTA4 gde je veci klok procesora pozeljan, verovatno do odredjene granice, ali opet ti pricas o dual core-u, pa to nema neke velike veze sa GTA 4.

Pozdrav!

@Demios sto se E8000, tice E8200 je u jednom trenutku kostao 120 evra, pa posle skocio na 140 e, pa ga povukli iz prodaje posle... Ja znam mnogo vise ljudi koji su ga drzali na 3,6 ghz za svaki dan.

Posle 6-7 meseci se pojavila "Kuma" koja je davala nesto slabije performanse za samo 60 evra. i dosta losijim klokom, ali 60 e cena sta reci.
Prodavci-prevaranti po raznim radnjama, ubedjuju klince kako je to bolji procesor za igre od quad cora, cisto da uvale zaostale procesore. :d

Za, plocu ti je odgovorio Flingon, a ja samo da ti napomenem da je za full hd rezoluciju x4 na 3,2-3,3 dovoljan za vecinu igara, sem GTA4 gde je veci klok procesora pozeljan, verovatno do odredjene granice, ali opet ti pricas o dual core-u, pa to nema neke velike veze sa GTA 4.

Pozdrav!

ne znam odakle ti to da je bio e8200 140e? lichno sam kupio e8400 par meseci otkako je izashao i platio sam ga u radnji novog ~130e. cena mu je varirala posle tog perioda 120-135e, tako da mi nije jasno kako je to e8200 koshtao skoro kao i e8500? al dobro.
a kuma je ubedljivo najgori cpu iz amd-a u poslednjih par godina. i ja bih je pre uporedio sa e5200, koji je toliko koshtao, nego sa e8xxx. pre svega jer nisu nikada bili u istom cenovnom rangu, a drugo, e8xxx su mnooogo brzi od dotichne tj ne mogu se porediti nikako. btw kuma se klokuje 3-3.1ghz, a e5200 3.7-4ghz i to na jeftinoj plochi, plus amd nema tako jeftine ploche kao za intel s775. ga g31 es2l koshta oko 35e, a o ep31 ds3l za 50e da i ne prichamo, dok su amd ove integrale skuplje za oko 10-15e. jedan moj drugar je progledao sa e5300 i p31 u odnosu na kumu na 3ghz, ali progledao.
nije poenta u tome da igre super rade i na tom i tom procesoru, poenta je da mozesh dobiti brze za isto ili manje para. 90% ljudi sa foruma zna da recimo e5300 ili x2 550 fenom ili x3 athlon 2 u kombinaciji sa nekom grafom 60-110e zavrshavaju 95% posla, tj velika vecina ljudi bi bila prezadovoljna time ma shta god radili.

vidim spominjesh taj gta4. on i mozda josh dve tri igre rade za nijansu bolje sa dodatnim jezgrima, ali ja i dalje smatram da je dobro naklokovan dualcore i dan danas bolje reshenje za gejmere od kvada na dosta nizem taktu. tako se i ovaj i3 namece kao neko izmedju reshenje zbog HT-a i zato mi deluje zanimljivo.

i nemoj da shvatash da sam ja neki intel fanboj. posedujem dva kompa, a u svakom je amd cpu i ati (amd) grafika. ali mi se chini da su tvoji postovi izrazito okrenuti ka hvaljenju amd-a, dok je intel prevarant i prodaje ljudima maglu, i to ne samo u ovoj temi. ja samo gledam shta trenutno nudi vishe za ulozeni novac.

pozdrav! ;)

Mnogo si napisao, pa cu samo da ti odgovorim na ovo "poenta je da mozesh dobiti brze za isto ili manje para. 90% ljudi sa foruma zna da recimo e5300 ili x2 550 fenom ili x3 athlon 2 u kombinaciji sa nekom grafom 60-110e zavrshavaju 95% posla, tj velika vecina ljudi bi bila prezadovoljna time ma shta god radili."

Veruj mi da ne zna, da zna ne bi kupovali i7 da igraju igrice... Ili druga krajnost da misle da neki krshevi mogu sve da teraju. I ne bi staljvali SLI GTX280 na 22" monitoru i slicne neubloze...
Moze da bude samo obrnut procenat, da 90% ne znaju, kada bi toliko znalaca bilo gde bi nasoj zemlji bio kraj, sigurno ne ovde gde smo sada.

Sto se Kume tice to je procesor koji je bolji od E7300/E7400 kada su na istom kloku, a imas negde na forumu poredjenje iz perioda kada sam imao Kumu i 4830 i mog drugara Werewolfa koji ima E8400 i 8800GT, testovi su radjeni u FC2, pa baci pogled kolika je razlika.

Jeste tu je Kuma gubila trku kada krene overklok (ali nije niko zahvaljujuci tome dobio 20 fremova), ali na izbor su uticale neke druge stvari, a ploce bazirane na Intel 31 cipsetu, bas nisu za pohvalu.

Poslednja izmena:
Ajd' da vidimo neki test, 550@X4 ili 620 sa L3 vs i3. Sa i bez OC-a, u 1920x1080.

plocha stigla, cheka se cpu u toku sl nedelje. bit ce poredjenje.

Vrh Dno