Šta je novo?

Fedora 12 na lap topu

Crow011

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
360
Pokusavam ali bezuspeno da podignem live cd Fedore 12. Jednostavno kod bootovanja pojavi se crn ekran i to je to. Dodavao sam u liniju acpi=off ali nista. Lap top je Asus k50in i grafika nvidia 102m Cuda

Probaj sa argumentom: vga=normal

Iritirajuce ,nece. Suse 11.2 ide Live cd bez problema. I dalje isto,pojavi se boot loader i posle samo crn ekran.

'Oćeš reći da Suse 11.2 radi a Fedora ne? :sceptic: Znam... dosadan sam više... :d

Ako 'vga=normal' ne daje rezultate onda ne znam šta da ti kažem. Mislim znam... ali to sve negira smisao Live distribucije, odnosno navodne lakoće njenog korišćenja.

Šta će ti u opšte obe? Samo zarad probe ili...? Mislim, Live distro ume dosta da se razlikuje od instalirane varijante - kako po opcijama i performansama, tako i hw podršci. Zar nije praktičnije instalirati jedan od ta dva (daklem SUSE :)), a ostale isprobavati u Virtualnoj mašini?

Ne nemam dva linuxa. Vozio sam Ubuntu 9,10 alije nesto postao jako cadjav,stavio bih Fedoru,a Susue sam probao. Ovaj 11,2 je do sada (kao sto je red) naj bolji. Uvek mi se Suse nesto vukao kao prebijen ali sad vec ozbiljno radi. Fedora mi je posle Slackwarea favorit.Problem je sto se nesto bas ne mirise Asusk50 sa novim distroima,a mislim da je prvenstveno problem s driverima za Cuda grafiku M serija pogotovo.

P.S
Nije meni problem da ga instaliram "pesaka" ali . . . ajde rakoh da probam Live

Poslednja izmena:
... Fedora mi je posle Slackwarea favorit.
...
Nije meni problem da ga instaliram "pesaka" ali . . . ajde rakoh da probam Live
Pa zašto ne koristiš Slackware kada ti je već on na prvom mestu?

Disk instalacija i Live verzija jedne iste distribucije su po definiciji dve potpuno različite stvari. Različiti prioriteti Live i Disk instalacija dovode do, po nekada drastičnih, razlika u hw podršci i utisku o "živahnosti" sistema.

OpenSUSE je Live verziju uveo pod pritiskom mas-histerije i nikada je nije video kao svoj prioritet, pa čak ni kao bitan element identiteta, te je shodno tome njenom razvoju i posvećivano malo pažnje. To se izgleda, kao i dosta drugih stvari, promenilo u poslednje vreme.

Slack nisam probao da stavim na lap top,sve izbegavam. Ne verujem da bi se vec nesto snasao na ovom lap topu

Ja imam HP Compaq 615 i Fedora 12 je jedini distro koji nije hteo sa oprostenjem :d da mi se digne-cak i ako se prosledi acpi=off parametar
Probaj da podignes cd sa koktelom opcija dakle acpi=off zajedno sa noapic ili nolapic pa vidi :)
Inace iznenadio bi se koliko dobro Slack 13 radi tj radio je na mom laptopu-plus sam izguglao odlicno uputsvo jednog lika kako da se namesti skoro sve sto je potrebno a ima laptop sa slicnim hardverom kao i moj ;)

Poslednja izmena:
Ja sam sa Slakverom se naj manje svadjao,jednom ga namestis i cepaj do mile vojle. Surovo kucaki distro :D,jedino mi je jos Gentoo tko radio ali sa njim bas i nisam imao vremena da se zezam (posto sam u medju vremenu dobio bebu koja ima grceve i non stop place :D )

E, pa za one sa bebom... samo openSUSE. :D Sve sam prepoznaje i namešta, a i ima odličan GUI Control Panel, aka YaST. ,)

Slackware je zaista sjajan distro,ja sam ga dve godine koristio :)
Vrlo je jednostavan iako se sve radi iz konzole-ali to i nije neki problem jer je sve savrseno prosto a i dobar deo conf fajlova je lepo snabdeven Pat-ovim komentarima,takodje postoji i vise nego dobar help i Slackbook
Jedino sto ti moze zasmetati je nedostatak dep solve-a ali slackbuild skripte i slapt-get alatka to kompenuzuju u prilicnoj meri ;)

Na zalost neki distroi koji idu na klik se upropastise uz put. Dok je bilo vise kucanja bilo je i solidrock sistema. I Ubuntu je poceo da popoboljeva od klik klik zezanja. Samo se nadam da ce 10.04 LTS raditi kako treba

Ubuntu je nazalost poceo da podbacuje u poslednje vreme
Tendencija "strpaj za sto krace vreme sto sveziji softver uz nesto malo testiranja i trkaj se sa konkurencijom oko release date-a" je ucinila svoje ;)

Na zalost neki distroi koji idu na klik se upropastise uz put. Dok je bilo vise kucanja bilo je i solidrock sistema. I Ubuntu je poceo da popoboljeva od klik klik zezanja. Samo se nadam da ce 10.04 LTS raditi kako treba
Nisam baš siguran koliko su GUI alati odgovorni za sunovrat pojedinih distribucija. U ostalom, kod Linuksa su grafički konfiguracioni alati i onako samo front-endovi na stare, već dobro poznate, mehanizme i rc fajlove. :)

Ubuntu je nazalost poceo da podbacuje u poslednje vreme
Tendencija "strpaj za sto krace vreme sto sveziji softver uz nesto malo testiranja i trkaj se sa konkurencijom oko release date-a" je ucinila svoje ;)
To da Ubuntu polako posustaje počinje svima da biva jasno. Do duše, ja nikada i nisam video ništa posebno u toj brutalnoj degeneraciji Debiana.
tired.gif

Što se najnovijeg softvera tiče, moram da primetim da i openSUSE to radi. Poslednjih nekoliko verzija tog OS su sadržale zabrinjavajuće sveže pakete - dodate praktično u poodmakloj beta fazi. :zgran: Ali uprkos tome, 11.2 je izuzetno stabilan sistem.

Šta se to zapravo dešava sa Ubuntuom nije ni meni jasno. :sceptic:

Ubuntu je "prodao" svoje inzenjere Google-u zbog Chrome OS-a, koji je ispod haube Ubuntu. TO se poklopilo sa razvojem 9.10 verzijom zato i sa njom ima toliko problema.

Fedora iza sebe ima RedHat, openSUSE ima Novel koji su mnogo veci od jednog Canonical. I za razliku od njega zapravo zaradjuju pare.

Ubuntu je tacnio sa izlaskom 9.10 vezije i "pao". Mada generalno ako se osvrnemo ni jedna 10 verzija Ubuntua nije radila kako treba,uvek je imala bagove koji su manje vise bili smesni. 04 verzije,prolecne su po pravilu bile Ok e sad kako ce biti sa ovom LTS verzijom. Plasim se lose. Vidim da dosta ljudi vec migrira na Mint koji je pa derivat Ubuntua,ali sa ispravljenim propustima. ALi zasto meni F12 nece da se digne to je pitanje,i crn ekran :D

Po toj logici je onda bolje biti na Debianu stable/testing. Sada izlazi jednom godišnje, tako da svježina paketa više nije problem :).

Paaaaa OpenSUSE je ako se ne varam pomerio granicu izbacivanja za otprilike jednom godisnje-ipak je to malo veci vremenski period nego 6 meseci :)
I moram da se slozim sa Magickom-Ubuntu nikada nije bio sada nesto preterano specijalno ali je imao dobru reklamu i shipt slanje cd-ova na kucnu adresu cime je i zadobio popularnost-meni licno je PCLOS ubedljivo najbolji linux desktop koji sam probao,a i bolje prepoznaje i konfigurise hardver nego Ubuntu,vidim hvale i Mint ali nisam jos stigao da ga isprobam :)
Vidim i po stranim forumima dosta se korisnika zali i pita dal li je pobogu uopste neko testirao sve te mainstream distroe na nekom pravom kompjuteru ili samo preko virtuelne masine-mislim kako drugacije objasniti da obavezno kada neki distro izadje sadrzi gomilu kranje bizarnih gluposti koju verovatno uopste ne bi bio problem okrpiti,ono morali bi malo poraditi na QA-u ;)
Al' dobro-obicno se posle mesec-dva stvari iskristalisu kroz update ;)

Poslednja izmena:
Sto se tice Ubuntua doslo je vreme da je Kubuntu bolji od Ubuntua,Mint licno mi ne lezi nikako. Debian je preglomazan ali radi kao zver. Fedora mi se svidja,nemam pojma zasto ,a instalirac sebi stari dobri DOS i bas me briga za sve GUI zezalice,a kad se zasitim kuckanja stavicu sa flopija Norton komander :D.

A meni iako nije ovo striktno tema, ali se pise o tome, interesuje, zasto se neki zale npr. da najnoviji ovaj ili onaj distro ne valja, da je podbacio, da puca, ili da nije vise jednostavan ili nesto slicno.
Zasto zale, kada uvjek mogu da se vrate na prethodni distro i da njega koriste dok ne izadje novi bolji ispravljeni distro.
Ili ja grijesim i percepcija mi je pogresna.
U svakom slucju, ako i ima gresaka, mislim da nije problem da se malo saceka sa novom verzijom jer ipak to nije windows pa da izlazi na nekoliko godina.

@kefalo81:

Linuks svet je prilično dinamičan, to si dobro zapazio... ali izgleda da ne shvataš sve implikacije toga.

Ljudi ne žele da čekaju po 9 ili više meseci da bi dobili funkcionalan drajver za svoju wi-fi kartu, video ekstenzije za VDPAU ili kernel-mode stetting, na koje su već čekali ko zna koliko dugo. Na kraju... možda je u pitanju pak samo radoznalost po pitanju nove verzije GNOME/KDE okruženja ili pak svima nam dobro poznata opsesija "najsvežijim softverom".

Bilo kako bilo, ljudi žele poslednje verzije svojih omiljenih operativnih sistema zato što im one donose nove mogućnosti i osveženje u sumornoj realnosti. :)

@kefalo81:
Bilo kako bilo, ljudi žele poslednje verzije svojih omiljenih operativnih sistema zato što im one donose nove mogućnosti i osveženje u sumornoj realnosti. :)

Pa mogli su da se drogiraju, a ne da se pate u iscekivanju:D .

Poslednja izmena:
A dobro u linux svetu imas uvek mogucnost izbora :)
Koga zanima nesto sto je pouzdanije,istestiranije i u skladu sa tim i sa nesto starijim verzijama softvera ima Debian i Slackware npr
Iskreno mislim da kod pojedinih aplikacija uopste nije opravdano ganjanje najnovijih verzija-recimo dok sam koristio Debian Etch nisam primetio da mi je bilo sta zafalilo u Open Office 2.0.4 koji je dolazio uz njega i u odnosu Open Office-a 2.4.1 koji je tada bio aktuelan,slicno sada i sa 2.4.1 i 3.1-ja nikakve preterane razlike nisam primetio sem sto ovaj poslednji moze da otvara docx
Dobro,kernel i X su vec druge stvari,al opet mozes da skines npr najnoviji kernel i iskompajliras ga za svoju masinu-ionako je sam Debian i namenjen nesto iskusnijim korisnicima
Sa druge strane ako hoces sto manje da se cimas i da u periodicnim intervalima imas sto sveziji softver-pa eto ti ih Fedora,Ubuntu,SUSE i Mandriva pa se zanimaj :)

Bitno mi je samo da mi OS prepozna periferije i druge komponente,za sve drugo tipa programi i driveri je lako. Ne bas uvek ali ... kompajliras ono sto nema namestis i to je to. Fedoru sam pomenuo ovde kao jedan distro koji sam ranije rado stavljao na PC,sada na lap topu nema ekrana ali i to ce se resiti prvom prilikom. Da li je KDE 4 ili 4.3.4 meni i nije bas bitno. Slackware i ne koristi npr nikada zadnje verzije,do skoro je koliko se secam bio na starom dobrom 3.5 KDE-u.

Nazad
Vrh Dno